Kerstgedachten

Source: B. (Boris) van der Ham i, published on Sunday, December 24 2006.

Het is de dag voor kerstmis. Zo meteen vertrek ik naar Brabant om naar mijn 'schoonouders' te gaan. De dag daarna naar mijn moeder, in Zuid-Holland, waar ik met mijn zus, haar vriend, hun kindje en mijn vader kerst ga vieren.

Vanavond is het kerstavond. Tot 6 jaar terug ging ik altijd, voor die ene keer per jaar, naar de kerk. Naar de Remonstrantse Kerk in Nieuwkoop, zeer vrijzinnig, zeer open. Ik ben niet echt gelovig, maar ben er opgegroeid en ging er op zondagsschool. Met kerst speelden we er vroeger het kerstverhaal na, er stond een grote kerstboom met echte kaarsjes, en buiten stonden brandende fakkels en vuurbakken.

Je had ook een goed alibi om publiekelijk loeihard mee te zingen met good-oldies als 'In Exelsis Deo' en 'Stille Nacht'. Maar sinds ik een relatie heb zijn de dagen rond kerst zo volgepland dat ik die traditie heb moeten opgegeven. Hoe dan ook: Elk jaar denk ik er aan.

Laatste kamerweek

Afgelopen week was de laatste week van de Kamer. Niet echt grote dingen gebeurd. Op woensdagavond was er in Nieuwspoort (het cafe van de Tweede Kamer) nog een afscheidsfeest waar ik nog even ben gebleven en ben toen naar Amsterdam gegaan. De dagen daarop afscheid genomen van medewerkers. Een van hen was Floris, een van de campagnemedewerkers van het afgelopen jaar. Andere stagiair Arend kon er niet bij zijn vanwege tentamens. Bieden hebben veel werk verzet, zonder wie ik het niet had kunnen doen. Inmiddels heb ik voor het komend half jaar een nieuwe stagiaire aangenomen.

Kerstgedachten

Van groter belang deze week was woensdag de crematie van mijn onderbuurvrouw. Zij overleed vorige week donderdag. Ze is 77 geworden en was het afgelopen half jaar erg ziek. Gelukkig waren er veel mensen om haar man te ondersteunen. Er waren ook veel mensen uit de buurt. Na de plechtigheid hebben we nog met een andere onderbuurvrouw koffie gedronken.

Gelukkig was er ook positief nieuws. Mijn moeder is de afgelopen maanden zeer ziek geweest en had afgelopen donderdag een scan van haar hoofd. Ze kreeg meteen de uitslag. Die was goed. Ze heeft geen uitzaaiingen. Ze is nog heel zwak van de bestralingen, maar dit is in ieder geval bemoedigend nieuws.

Met hoop en weemoed de kerstdagen in!

Goede dagen!