Kussen voor Frau Antje en Verdonk als premier (?)

Source: B. (Boris) van der Ham i, published on Sunday, January 21 2007.

Donderdagmiddag vertrok ik samen met een aantal kamerleden naar Berlijn. We bezochten daar de Grune Woche, een enorm jaarlijks gebeuren waar de gehele Europese landbouw bij elkaar komt. Nederland presenteerde zich daar voor de honderduizenden bezoekers met molens, poffertjes, bloemen, high-tech tuinbouw en natuurlijk kaas! En wie in Duitsland het heeft over Nederlandse Kaas heeft het over 'Frau Antje'. Zij is (al acht jaar dezelfde) in Duitsland het Hollands uithangbord voor de zuivelexport. Natuurlijk ging ik even met haar op de foto ;-) Over haar straks nog meer!

Hoog bezoek in Berlijn

Sinds 1 januari 2007 in Duitsland voor een half jaar 'voorzitter' van de Europese Unie. Dat voorzitterschap rouleert om het half jaar langs de verschillende lidstaten. Om die reden was bij de opening van de Grune Woche de voorzitter van de Europese Commissie Barosso aanwezig. Donderdagavond sprak hij in een enorme hal in Berlijn duizenden mensen toe. Die zaal was vooral gevuld met boeren en belangenorganisaties. Dat was ook te zien: veel grote mannen, met grote handen en doorleefde gezichten. Hij sprak over de noodzaak om tot meer groene energie te komen. (Ik vind de plannen van hem niet ver genoeg gaan: steun het initiatief dat ik nam voor een nieuw Europees verdrag voor schone energie op EURENEW!). Ook Bondskanzelier Angela Merkel sprak de enorme menigte toe. Ik zat met de verschillende kamerleden op een van de eerste rijen dus we konden hen goed zien. Naast allerhande behartenswaardige woorden over landbouw greep Merkel de kans aan om weer op te roepen de Europese Grondwet nieuw leven in te blazen. De dag ervoor (woensdag) was ik in Amsterdam nog naar een debat geweest over de toekomst van de Europese Grondwet. De toon van Merkel en de toon tijdens dat debat, verschilden behoorlijk van elkaar. Ik denk dat het een illusie is dat deze tekst van de grondwet opnieuw aan Nederland kan worden voorgelegd. Er zal dus iets nieuws moeten komen.

Na de toespraken hebben we met minister Veerman en de Nederlandse ambassadeur in Duitsland een hapje gegeten in voormalig Oost-Berlijn.

Kussen voor Antje van katholieke minister

Afgelopen vrijdag werd ingeruimd om te kunnen rondlopen op de enorme beurs in Berlijn en met collega kamerleden uit Duitsland te praten. Elk land presenteert zich op de beurs. Nederland pakt groot uit. Nederland is dan ook de 2de grootste exporteur van de wereld! Ook de Duitse minister van Landbouw kwam even langs in het palviljoen van Nederland. Hij werd omgeven door een karrevracht aan fotografen en camera's. Deze minister, Horst Seehofer, is momenteel namelijk zeer 'hot' vanwege een buitenechtelijke affaire, en een kind dat hij bij haar verwekt heeft. Seehofer is lid van de streng katholieke Zuid-Duitse CSU-partij, dus hij heeft een probleempje. Vorig jaar had hij ook het Nederlands paviljoen bezocht en had kaasmeisje Frau Antje een zoen gegeven. Frau Antje vroeg voor de camera's opnieuw om een zoen. Seehofer zei daarop, nauwelijks hoorbaar, dat dat op dit moment niet zo verstandig is. Maar na lang aandringen kreeg ze toch een kus. Een muur van camera-geflits volgde. De foto's van Seehofer en Antje waren vervolgens op alle websites te zien. Interessant was dat het kaasje dat Frau Antje uitdeelde 'Pikantje' heette ;-)

Terug naar Nederland

Zaterdagochtend terug naar Nederland. Het zou een tocht met veel hindernissen worden. Allereerst was het centraal station in Berlijn slecht bereikbaar omdat er stukken van de wanden waren afgewaaid door de storm. Toen ik na vier uur in Duisburg aankwam gingen er vanwege kapotte bovenleidingen geen treinen meer naar Nederland. Uiteindelijk ben ik via een trein en een bus, via Venlo, naar Nederland terugkeerd. Ben 12 uur onderweg geweest.

Veel tijd om de kranten te lezen in de trein. Ik las onder meer dat minister Verdonk graag premier wil worden. De VVD is nog niet van haar af.

Nog meer suggesties voor naam kabinet?

Er komen nog steeds nieuwe suggesties binnen voor de bijnaam van het nieuwe kabinet van CDA/PvdA/CU. Van Mathijs Tettero kwam de suggestie: 'Het Kopje-Thee met Kaakje kabinet'; 'Het kabinet van de dominees met het lekkere kontje' en het regeerakkoord: 'De D66 Deceptie' (verwijzend naar al het mooie dat door D66 is opgebouwd en waar nu onder leiding van Rouvoet aan getoornd zal worden). Ook gehoord:'Eerst het zuur, dan het zaad'.

Heb jij nog suggesties? Mail ze, of laat ze hier achter op hyves!