Politieke Beschouwingen (en een CD met liedjes voor het kabinet)

Source: B. (Boris) van der Ham i, published on Friday, September 21 2007.

Het is donderdag, de tweede dag van de Algemene Politieke Beschouwingen. Het is druk, maar ook weer niet. Alexander Pechtold voert (net zoals bij alle andere fracties) als fractievoorzitter het woord. Over onderwijs, de sociale zekerheid, het milieu en internationale politiek. De rest van de kamerleden zit er naar te luisteren. Maar we zijn in de tussentijd vooral ook bezig om onze fractievoorzitters te voeden met informatie waar ze elkaar en de Minister-President op kunnen bevragen.

Dus we fluisteren, bladeren, briefjesschrijven wat af. Op dit soort dagen leef je ook erg ongezond. De debatten duren tot laat (vanavond waarschijnlijk tot één uur 's nachts) en je eet slecht. Om wat energie te houden douw je soms een gevulde koek in je smuichel, of een mars, of een volgend rolletje drop of pepermunt. Ook de koekjestrommel bij het ledenbuffet (waar je koffie kan halen) wordt door de kamerleden leeggeplunderd. Troostvoedsel voor het lange wachten.

Balkenende: nederland is hervormingsmoe!

Balkenende is redelijk in vorm als Premier. Hij is in ieder geval niet chagrijnig, wat hij ook nog wel eens kan zijn. Toch heeft hij soms wel moeite om de constistentie van zijn kabinetten te verdedigen. Waar Balkenende in vorige perioden durfde te hervormen, laat hij dat nu achterwege. Dus geen ingrijpen in de woningmarkt of de vergrijzing. Zijn argumentatie is dat Nederlanders moe zijn van hervormingen. Maar is dat zo? Als je als 20-er of 30-er geen woning kan kopen omdat de woningmarkt verstopt is, dan heb je wel oren naar hervormingen! Als de jongeren van nu zich beseffen dat zij de zware last van de vergrijzing moeten gaan dragen (omdat we de AOW niet durven te hervormen) dan zie je veranderingen wél zitten! En als je geen vaste baan kan krijgen omdat werkgevers alleen maar mensen via een uitzendbureau willen aannemen dan wil je wél dat het ontslagrecht wordt veranderd. Balkenende, Bos en Rouvoet schuiven deze veranderingen voor zich uit.

Tegenbegroting

Kritiek hebben is natuurlijk makkelijk. Dus daarom hebben we alternatieve plannen en die hebben we ook door laten rekenen. Niet alleen door het Centraal Planbureau (die kijken naar de sociale en de economische gevolgen) maar ook door het Natuuur en Milieuplanbureau. En wat blijkt zowel op het punt van de economie als voor het milieu scoort D66 beter dan het kabinet. Gisteren presenteerde we onze plannen op het plein voor de Tweede Kamer. Alexander stond voor een groot schoolbord en legde onze plannen uit. Het schoolbord sloeg natuurlijk op het belang dat wij in onderwijs stellen. Kijk hier voor de alternatieve sociaal-economische plannen van D66; En kijk hier voor de doorrekening van onze alternatieve milieuplannen.

Een CD voor het kabinet

Het nieuwe kabinet heeft een CD uitgebracht die hoge oplagecijfers zal halen -iedere pasgeborene krijgt immers gratis en voor niets een exemplaar uitgereikt. Als reactie op het verschijnen van Rouvoets CD ‘Hallo Wereld’ heeft D66 een CD samengesteld vol persoonlijke wensen aan het kabinet. 'Hallo Kabinet'! Gisteren boden we die aan het kabinet aan. De CD heeft als doel de ministers te helpen bij een gezonde regeerstijl. De nummers zijn afgestemd op de gezonde ontwikkeling van de bewindvoerders. De ministers waren er gisteren zichtbaar mee in hun nopjes.

Als je de bijbehorende YOUTUBE-filmpjes wil zien klik dan HIER.