Etiketteren van vlees (en de PvdA op de slachtbank?)

Source: B. (Boris) van der Ham i, published on Saturday, October 6 2007.

Afgelopen donderdag was het werelddierendag. Bij die gelegenheid heb ik een initiatiefwetsvoorstel ingediend om vlees in de supermarkt beter te gaan etiketteren. Als je van vlees houdt, maar geen hard-core bioindustrievlees wilt kopen, dan is dat namelijk best ingewikkeld. Natuurlijk, je kan duur biologisch vlees eten, dat is tenminste makkelijk te herkennen. Maar er is nog veel meer 'beter' geproduceerd vlees op de markt, maar dat is vaak niet te herkennen.

Er zijn zoveel labels en etiketten op de markt dat je als goedwillende consument door de bomen het bos niet meer ziet. Daarnaast jokken sommige etiketten ook nog eens. Daarom heb ik een wet ingediend om daar iets meer structuur in aan te brengen. Producenten die jokken op een etiket kunnen worden bestraft, en het wetsvoorstel kan ook supermarkten bewegen om tot één vorm van etikettering over te gaan. Wel zo makkelijk! Lees meer details over het wetsvoorstel hier.

Dit wetsvoorstel moet nu naar de 'Raad van State' worden gestuurd. Die geven er een juridisch advies over. Daarna moet ik daar weer op reageren, daarna komt er een schriftelijke ronde in de Kamer, en dan pas een debat en stemming. Het duurt dus nog even voordat ik het wetsvoorstel moet gaan verdedigen in de Tweede Kamer. Wel leuk om mee bezig te zijn.

Het referendum over het EU-verdrag!

Een ander wetsvoorstel waar ik bij betrokken ben geweest is het initiatiefwetsvoorstel voor het referendum over de EU-grondwet. In 2005 kwam er door PvdA-er Niesco Dubbelboer, GL-er Farah Karimi en mijzelf het eerste referendum in 200 jaar. Deze week werd er gediscussieerd over een mogelijk nieuw referendum. Het kabinet wilde het niet, en de PvdA ook niet. Ook al stond er in het verkiezingsprogramma van de PvdA dat er wel zo'n referendum moest komen, en zijn er diverse uitspraken gedaan door PvdA-politici die dat beloofden, de PvdA is door de mangel gegaan. Waarom? Dat is slechts gissen. Heeft Wouter Bos gedreigd met opstappen als de PvdA-fractie akkoord zou gaan? Heeft het CDA gedreigd om het eventuele nieuwe wetsvoorstel door de ministerraad niet te bekrachtigen? PvdA-woordvoerder Luuk Blom moest zich in ieder geval in vele bochten draaien om het uit te leggen. Het ging er stevig aan toe. Vooral toen ik de PvdA verweet te draaien werd het scherp. "De PvdA draait zo vaak dat we er eens een dynamo op moeten zetten voor duurzame energie" "Onzin!". Je kan een deel van het debat tussen ons terugzien op Den Haag Vandaag: HiER

Mijn hele spreektekst bij het debat kan je HIER lezen. In de tekst haal ik aan het einde John Stuart Mill aan (een 19de eeuwse sociaal-liberaal uit Engeland)die stelde dat met 'kleine mensen nooit iets groots te maken ís'. Met andere woorden: betrek mensen bij de politiek, bij Europa, want dan kun je werkelijk tot iets groots komen. Van die stelling ben ik tot in mijn haarvaten overtuigd.