Homo's in ChristenUnie en Ciske de Rat

Source: B. (Boris) van der Ham i, published on Monday, November 5 2007.

Komende week staat in het teken van de milieubegroting, en er is ook nog veel werk te doen voor de commissie onderwijsvernieuwingen. Mijn agenda staat overvol. Soms staat mijn eerste afspraak al op 8:15 en de afgelopen weken ging ik pas tegen half twaalf 's avonds naar huis. De wallen onder de ogen worden geleidelijk bruiner en bruiner.

Homo's in de ChristenUnie

Elke partij heeft leden die gekke dingen zeggen. Zo heeft de ChristenUnie Yvette Lont. Dit deelraadslid in Amsterdam Zuid-Oost vindt dat homo's verwerpelijk zijn. Dat mag ze natuurlijk vinden; er is immers vrijheid van meningsuiting. Maar ze vindt ook dat haar partij homo's zou moeten uitsluiten van bestuursfuncties. En uit een enquete onder CU-bestuurders bleek dat dit ook gedeeld werd door een fikse hoeveelheid partijgenoten. Je kan natuurlijk denken: Who cares. Welke homo zou nou lid willen worden van een partij die tegen het homohuwelijk is en zich baseert op de strenge uitleg van de bijbel in dezen. Zijn er uberhaupt homo's die lid worden van zo'n partij en actief willen worden? Ja, die zijn er. Onlangs was er een gemeenteraadslid van de CU in Wageningen die ging samenwonen met haar vriendin. De andere leden van de ChristenUnie hadden daar grote moeite mee en uiteindelijk heeft die mevrouw besloten maar af te treden. Formeel was het standpunt van de CU dat er geen verbod bestaat om in een actieve rol te zitten als homo of lesbo, maar de praktijk is dat dit wel heel moeilijk is. Als die praktijk dan ook nog eens op papier zou komen te staan, dan zou dat wel een raar figuur worden. De ChristenUnie is immers niet een partijtje meer in de marge, maar tegenwoordig een regeringspartij. Hun orthodoxe uitleg van de bijbel is tamelijk uniek op het regeringspluche.

Een aantal jaar geleden was er ook ophef over een andere orthodox-christelijke partij, de SGP. Die vond het niet goed dat vrouwen lid of actief werden. Na een rechtszaak is hen toen de overheidssubsidie ontnomen. Tuurlijk mag een partij de mening hebben dat vrouwen niet geschikt zijn voor de politiek (dat is immers de vrijheid van meningsuiting) maar een subsidie voor een club die vrouwen weert is wel een beetje gek. Zou een dergelijke stap ook nodig zijn als de ChristenUnie zou besluiten om homo's formeel te weren? Dat heb ik aan de minister van Binnenlandse Zaken gevraagd.

André Rouvoet heeft inmiddels in de media gezegd dat de ophef rond het homo-standpunt een hype is. Misschien. Maar dan heeft hij het er zelf naar gemaakt door er zo lang zijn mond over te houden. Want nergens wilde hij voor de camera afstand nemen van zijn partijgenoten. Dat is raar, want hij moet als vice-premier geen onduidelijkheid laten bestaan over uitsluiting van homo's. En is het wel iets onschuldigs wat hier speelt? Rouvoet zegt dat homo's wél welkom zijn als lid van de ChristenUnie, maar wat bedoelt hij daarmee. Afgelopen vrijdag was ik op radio 1 in debat met Meindert Leerling, vooraanstaand oud-leider van de RPF (de partij die opging in de ChristenUnie), en die stelde dat iemand die homo is, maar het niet praktiseert (dus geen sex heeft) wél welkom is als actief lid. Maar hij stelde homo's en lesbo's die hun liefde bedrijven niet welkom zijn. Hij maakte verschil tussen homofiel (het gevoel van de gelijke sekse te houden) en homoseksualiteit (het ook daadwerkelijk bedrijven van de liefde met iemand van het gelijke geslacht). In zijn ogen staan die laatsten gelijk aan fraudeurs en andere criminelen en konden niet een bestuursfunctie of vertegenwoordigende plaats innemen. Nogmaals, dat mag hij allemaal zeggen en vinden, maar of zo'n opvatting actieve subsidie moet krijgen?

Intussen denkt André Rouvoet er volgens mij heel anders over dan deze zeer conservatieve partijgenoten. Rouvoet, dat moet ik hem nageven, heeft de afgelopen tijd opmerkelijk goede dingen gezegd over de emancipatie van homo's. Daarnaast zijn er in de kring van meer orthodoxer christenen wel meer mensen die genuanceerd denken. Een streng gelovige hoogleraar betoogde onlangs dat de passages tegen homo's in het Oude Testament vooral gingen over homoseksualiteit als 'seksuele uitspatting' en niet in de 'relaties van liefde en trouw' zoals die vandaag de dag bestaan. Hij maakte een onderscheid tussen ,,enerzijds homoseksueel gedrag binnen een levensverbintenis en anderzijds promiscuïteit, losbandig en verwilderd seksueel gedrag''. Hij zei ook: ,,Die man die overspel pleegt en daarmee zijn vrouw bedriegt, doet groter zonde dan wie in een homoseksuele relatie in liefde en trouw met een vriend samenwoont.''

Nou vind ik het sowieso geen taak voor de politiek om je met het sexleven van mensen bezig te houden (als iemand een losbandig sexleven wil hebben, dan is het iemands eigen zaak), maar ik kan me best voorstellen dat de ChristenUnie niet iemand als haar vertegenwoordiger wil die zich overgeeft aan allerlei uitspattingen. Maar trek dan homo's en hetero's in ieder geval gelijk, zou ik zeggen. Goed in ieder geval dat het debat in de ChristenUnie hierover op gang is gekomen.

Kijk HIER naar het item op NOS Den Haag Vandaag over dit item, waar ook ik wordt geinterviewd

Ciske de Rat en andere zaken

De rest van de week stond in het kader van de landbouwbegroting. Ook weer veel besloten verhoren rond de commissie onderwijsvernieuwingen. Vrijdagavond even tijd gehad om met een goede vriend naar de musical Ciske de Rat te gaan. Veel jeugdsentiment, zeker bij de opkomst van Danny de Munck. Zaterdag ook de hele dag gewerkt en 's avonds bij mijn jarige moeder langsgeweest. Daar was ook mijn nichtje van 2 1/2 (dochter van mijn zus). Geweldig kind. Toen ze een Suske en Wiske zag liggen wees ze op Lambik, wees vervolgens naar mijn kale hoofd, en zei: "Ome Boris." Tja.

Daarna snel naar Amsterdam-RAI om daar om laat de prijs voor 'Win je eigen Foundation' uit te reiken. Tot mijn grote schrik kwam ik er daar ter plekke achter dat ik eigenlijk in 'black tie' had moeten verschijnen. Met iemand van de organisatie scheur ik per taxi snel naar mijn huis en doe snel een jasje en een strikje aan. Toen ik even later het RAI gebouw binnenspirte, en een spiegelende ruit passeerde, zag ik mijn kale hoofd en het strikje. Net Lambik.