Film, onderwijscommissie (en Donoren moeten DOOD!)

Source: B. (Boris) van der Ham i, published on Thursday, November 15 2007.

Afgelopen maandagavond was ik op tv te gast bij 'De Nieuwste Show', het late night programma van BNN. Het was erg leuk daar te zijn. Veel stand up comedians enzo. Ook leuk omdat ik een paar maanden geleden aan een pilot-aflevering heb meegewerkt (een soort proefaflevering). Tijdens de uitzending ook veel aandacht voor orgaandonatie. Afgelopen weekend kwam de Gezondheidsraad namelijk met een plan dat je korting zou moeten krijgen op je ziektenkostenverzekerin als je bij leven een orgaan afstaat. Dan wordt je dus op indirecte wijze betaald voor je organen. Aangezien BNN zich de afgelopen jaren zeer heeft ingespannen voor orgaandonatie (zie de grote Donorshow van een aantal maanden geleden) kon dit plannetje niet onbesproken blijven.

Om kort te gaan, ik vind dat plan helemaal niets. Ervaring in andere landen dat bij betaalde orgaandonatie er verschrikkelijke neveneffecten optreden. Armere mensen worden geprikkeld om hiertoe over te gaan, bijvoorbeeld. Dan is er niets vrijwilligs meer aan. Aan het schrijnende donortekort kunnen we op een veel betere manier een einde maken. Ik ben voor een Actieve Donorregistratie. Dat houdt in dat je als burger een keuze MOET maken om wel of geen donor te worden. Je hebt dus de vrijheid om ja of nee te zeggen (of te bepalen welke organen je wel of niet wil afstaan), maar je kan de samenleving niet meer in het vage laten. Becijferingen laten zien dat dit een effectieve wijze is om aan meer donoren te komen.

Je kan HIER de uitzending terugzien.

Na de uitzending gingen stagiaire Jorg en ik, met presentator Patrick Lodiers naar hapening, elders in Amsterdam, waar hem een t-shirt werd overhandigd over donorschap. Op het t-shirt stond: 'Donoren moeten DOOD!'

[b]De kamer deze week... vara, varia[/b]

Vandaag (donderdag) heeft de Parlementaire onderzoekscommissie onderwijsvernieuwingen zich gepresenteerd. Volgende week gaan we als commissie namelijk een grote groep mensen publiek horen. De afgelopen maanden hebben we al 70 mensen besloten verhoord en hebben we tal van werkbezoeken afgelegd. Een zeer intensieve periode! Je kan het nieuwsbericht daarover HIER lezen.

Ook deze week een debat gehad over filmbeleid. Op dit moment zitten de filmzalen vol met mensen die de Nederlandse productie 'Alles is Liefde' willen zien. Maar hoe zorgen we er voor dat er meer goede Nederlandse films komen. Ik heb tijdens een debat met Minister Plasterk daarvoor een aantal plannen voorgelegd. Die kan je HIER lezen. Een aantal van de ideeën gaat Plasterk nu onderzoeken.

Tijdens de stemmingen deze week is ook een voorstel van mij aangenomen om beter te investeren in schone energie. Er zal nu 87 miljoen euro aan grote schone projecten worden besteed, in plaats van dat ze worden versnipperd over allerhande kleine projectjes.

Deze week bovendien een interview met mij verschenen in studentenblad SUM. Gaat over mijn studententijd in Maastricht!

Tenslotte

Mijn werkkamer aan het Binnenhof bevindt zich op een hoek. De gure herfstwind lijkt door te dringen in de muren. Daarom heb ik dezer dagen een apart kacheltje onder mijn bureau staan. Die verhit mijn voetjes als ik achter mijn computer zit. Deze zaterdag is het landelijk congres van D66 in Nijmegen. De rest van het weekend veel stukken lezen ten behoeve van de onderwijscommissie. Drukke maar spannende week voor de boeg!