Bijna naar Bali (en onderwijsverhoren afgerond)

Source: B. (Boris) van der Ham i, published on Saturday, December 8 2007.

Maandag vlieg ik naar Bali. Daar is de conferentie bezig over de nieuwe wereldwijde klimaatafspraken. Volgende week komt dat tot een ontknoping. En daar ben ik, samen met enkele andere kamerleden, bij. Vele duizenden ambtenaren, milieuorganisaties, politici, bedrijven en actievoerders dwarrelen als bijen door elkaar. Twee jaar geleden was ik er ook bij in Montreal, waar een vorige top plaatsvond. Elke dag zal ik via hyves en mijn website verslag doen van de klimaattop!

Onderwijsverhoren afgelopen

Met de lange reis naar Indonesië in het vooruitzicht, moet ik wel even de knop om zetten. De afgelopen weken heb ik me voornamelijk beziggehouden met de openbare verhoren van de parlementaire onderzoekscommissie onderwijsvernieuwingen. Tussen de verhoren door heb ik nog even snel de noodzakelijke hepetitis-A en een DTP-prikken gehaald. En na lang speurwerk vond ik tussen mijn papieren ook mijn paspoort weer.

Afgelopen vrijdag hadden de publieke hoorzittingen een hoogtepunt toen we oud staatsecretarissen Wallage en Netelenbos ontvingen. Vooral dat laatste verhoor kreeg ook aandacht in de media. De laatste paar weken is er veel over haar geschreven en gesproken. Nu kreeg ze ruim de gelegenheid om haar kant van het verhaal te vertellen en te reageren op onze vragen. Samen met commissiegenoot Halbe Zijlstra ondervroeg ik Netelenbos ruim een uur.

Afgelopen dinsdag hoorde we al enkele kamerleden en donderdag kwamen PvdA-er Dijksma, VVD-er Cornielle, mijn oud-collega D66-er Ursie Lambrechts en CDA-minister Van der Hoeven langs.

Het voorwerk voor de verhoren is intensief. Vrijwel alle grote debatten van de afgelopen twintig jaar over onderwijs hebben we tot op de komma gelezen, we hebben veel scholen bezocht, honderden mensen gesproken en veel deskundigen en wetenschappers gehoord. De komende anderhalve maand gebruiken we om het eindrapport te schrijven.

Hier kan je een item zien van het RTL4-journaal over de laatste dag van de hoorzittingen.

En verder..

Deze week ook o.a. filmmaker Burny Bos langsgehad. In een korte pauze tussen de verhoren spirte ik naar buiten om hun rapport in ontvangst te nemen. Ze willen een betere ondersteuning van de Nederlandse film. Sta ik helemaal achter.

Dit weekend vier ik Sinterklaas. Zondag reis ik af naar Brabant om met schoonfamilie kado's uit te pakken. Vaste prik zijn witte bolletjes met anijspitjes erin, roomboter erop en speculaaskoek ertussen. Erg lekker. Deze week heb ik overigens niet veel meegekregen van Sinterklaasfeest. Ik was zo ondergedompeld in het commissiewerk dat ik zelfs wat verrast was toen er 's ochtends een grote chocoladeletter met bijbehorend strooigoed op mijn bureau te Den Haag lag. "Wat doet die rommel daar", was mijn eerste gedachte, "zo raken mijn onderwijsstukken door de war". Ik hervond mezelf echter meteen, en als rechtgeaarde chocoladefreak, stak ik het stuk in mijn mond en wandelde naar de verhoorzaal. Dank u sinterklaasje.