Terug uit New York (+ Euro-nederlander af)

Source: B. (Boris) van der HamĀ i, published on Saturday, May 10 2008.

Met dichtgeknepen oogjes loop ik alweer een paar dagen rond in Nederland. Donderdagochtend kwam in terug uit New York. Ben erg moe van de reis en het tijdsverschil. En er is veel licht vanwege het zonnige weer, vandaar die dichtgeknepen oogjes. Inmiddels is mijn koffer weer uitgepakt. Daarin vele stapeltjes informatie, aantekeningen en mapjes van de bezoeken die we hebben afgelegd. Even een roundup.

Bezoek aan de Verenigde Naties

In New York is het hoofdkantoor van de Verenigde Naties. Afgelopen woensdag bezochten we de Nederlandse 'permanente vertegenwoordiging' daar. We lunchten met de Nederlandse ambassadeur bij de VN, en we spraken met een Belgische diplomaat die zijn land ondersteund in het lid zijn van de VN-Veiligheidsraad. Interessante gesprekken.

De afspraken die in de VN worden gemaakt, hebben veel gevolgen voor de Nederlandse politiek. Neem nu het drugsbeleid. Tien jaar geleden is in New York afgesproken een 'War on drugs' te voeren. Alle landen moesten zich daar aan binden. Dit jaar en volgend jaar wordt dat beleid geevalueerd. Steeds meer landen (en vooral lokale overheden) keren zich af van de keiharde repressie. Ze zien meer in het beperken van gezondheidsschade bij gebruikers van drugs ('Harm Reduction'). Het zou erg helpen, ook voor Nederland, als de VN in haar evaluatie meer nadruk op die benadering zou leggen. Maar dat is een heel gevecht. De Amerika federale overheid wil er namelijk niets van weten. Daarom is het van belang voor Nederland om achter de schermen naar medestanders te zoeken voor een ander beleid. Helaas laat deze regering dat liggen.

Een ander punt waar de VN belangrijk voor is, is het klimaatbeleid. We spraken met een vlaamse mevrouw die leiding geeft aan het energie- en klimaatbeleid van de VN. Ze sprak zeer open en eerlijk over de moeizame onderhandelingen over een nieuw klimaatverdrag. Ook spraken we met een aantal Nederlandse militaire vertegenwoordigers bij de VN. Zij denken mee over vredes- en militaire missies. Erg interessant om van hen te horen wat er zoal speelt rond de besluitvorming van zo'n missie. Interessant ook om te horen dat ze nu al rekening houden met mogelijke conflicten die kunnen gaan spelen rond tekorten van water en energie.

En veel anders

Ons programma was erg druk, en veelzijdig. Op maandag spraken we onder meer met Nederlandse ondernemers die aan de slag zijn gegaan in New York. Ze vertelden hoe makkelijk het was om een bedrijfje te beginnen; heel anders dan de moeizame weg die je in Nederland moet bewandelen. Dinsdag hebben we een onderhoud gehad met een deskundige op het gebied van immigratie en integratie in Amerika. Mooi om vanuit zijn perpectief te horen hoe hij het Nederlandse integratiebeleid ziet. Op woensdagmorgen waren we aanwezig bij een onthulling van een mooi stukje 'Neerlands Trots'. Architekt Ben van Berkel onhulde in een sjiek hotel zijn ontwerp voor een nieuw groot gebouw. Veel prominente New Yorkers waren er voor uitgelopen, en het ontwerp is prachtig. Volgend jaar moet het er staan. Da's mooi, want in 2009 viert New York dat het 400 jaar geleden is gesticht door.. de Nederlanders.

Europeaan van het jaar!

Na woensdagnacht te zijn teruggevlogen naar Nederland, ben ik langs mijn moeder gegaan. Donderdag en vrijdag zijn we wat met de rolstoel gaan karren, en hebben gegeten in het dorp waar ze woont. Vrijdagavond terug naar Amsterdam. Daar vond de 'Nacht van Europa' plaats. Een van de onderdelen was de verkiezing 'Europeaan van het Jaar'. Vorig jaar kreeg ik die titel. Dat was onder andere naar aanleiding van mijn boekje [url=http://www.voortrekkersenbaanbrekers.nl]'Voortrekkers & Baanbrekers' [/url]dat ging over het referendum over de Europese Grondwet. Deze titel moest ik nu weer overdragen aan een ander. D66-collega Sofie in 't Veld bleek de meeste stemmen te hebben. Erg leuk de titel aan haar door te geven. We houden prijs dus fijn 'in de familie'.

p.s. Vanavond (10 mei) ben ik tussen 17:00 uur en 18:00 te zien in Museumgasten en diezelfde avond tussen 21:00 uur en 22:00 uur bij Rondom Tien, beide op Nederland 2.

ps2. De zomerse foto die aan het begin van mijn blog staat dateert van een vakantie van enkele jaren geleden. Geen t-shirts deze trip, maar warme kostuums met stropdas.