'De heer' Nekschot, Balkenende en andere grappenmakers

Source: B. (Boris) van der Ham i, published on Friday, May 23 2008.

Vrijdagavond. Even thuis in Amsterdam. Het zijn drukke weken geweest. Afgelopen week was het 'verantwoordingsdebat' met premier Balkenende. In dat debat werd teruggekeken op de prestaties van het kabinet over het vorig jaar. Balkenende zei vooraf aan het debat dat Nederlanders last hadden van een te negatief zelfbeeld. De onderliggende toon van Balkenende was: "Nederlanders moeten niet zo zeuren." Op die opmerking kwam veel kritiek, maar ik vond het niet eens zo'n gekke constatering. Ja, er is natuurlijk veel mis in Nederland, maar het geklaag voert soms wel erg de boventoon. Waar dat geklaag is gestoeld op jaloezie, afgunst, gebrek aan eigen initiatief of reactionaire luiheid vind ik het prima dat de klagers een spiegel wordt voorgehouden. Maar helaas ontbrak het Balkenende aan de juiste analyse.

Balkenende is namelijk zelf schuldig aan dat soort gedrag. Hij laat zijn kabinet maar wat aan fladderen, waardoor mensen cynisch worden. En goede ideeën (zoals de kinderopvang of de aanpak van de achterstandwijken) worden slecht uitgevoerd. Prima dat iemand de zeurende Nederlander een spiegel wil voorhouden, maar nou effe niet Balkenende.

Grappenmaker Nekschot

Deze week was er ook een debat over de cartoonist die vorige week was opgepakt. De tekenaar Gregorius Nekschot (een schuilnaam) was aangeklaagd omdat hij nogal grove tekeningen had gemaakt over Antillianen en moslims. Drie jaar geleden was de aanklacht binnengekomen, en nu pas had het Openbaar Ministerie actie ondernomen. En dat deden ze met forse kracht. Zijn huis werd door 10 man sterk doorzocht, hij werd aangehouden, verhoord en heeft 30 uur in de cel gezeten. Nou, zijn er in het verleden wel eens vaker tekenaars en schrijvers aangeklaagd, maar toen ging het er wel wat milder aan toe. De schrijvers Gerard Reve en W.F Hermans zijn bijvoorbeeld wel eens aangeklaagd voor grove teksten over katholieken en Surinamers. Maar zij werden niet van huis meegenomen; ze kregen gewoon een uitnodiging om naar het bureau te komen. Waarom nu zo grof? Het hele gebeuren geeft een nare bijsmaak, want door het optreden van het OM wordt het klimaat voor vrije meningsuiting verslechterd. Vorige week heb ik om die reden een debat aangevraagd met o.a. de minister van Justitie.

Vooraf aan dat debat heb ik met veel mensen gesproken. Met Hans Teeuwen en Eddy Terstal, die het in de media opnam voor de tekenaar. Met de advocaat van de tekenaar, en met Gregorius Nekschot zelf. Zijn verhaal schokte me, want nog niet eerder was een opiniemaker of kunstenaar op deze wijze aangehouden. Aan de telefoon hield hij overigens zijn schuilnaam in stand. 'Hallo, u spreekt met Gregorius Nekschot'. Da's toch vervreemdend. Ook in het debat leverde die schuilnaam een rare situatie op: Kamerleden noemde hem in hun bijdrage noodgedwongen steeds 'De heer Nekschot'. Ook wel grappig natuurlijk.

Mijn uitgesproken tekst tijdens dat debat lees je HIER.

Mehdi Kazemi

Goed nieuws over de Iraanse homoseksuele asielzoeker die terug gestuurd werd naar Engeland. Hij mag daar blijven! Even het geheugen opfrissen: Eerst zou Engeland hem terugsturen naar Iran (waar hij groot gevaar zou lopen) en daarom vluchtte hij naar Nederland. Maar toen wilde Nederland hem weer terugsturen naar Engeland. Door het debat in zowel Nederland als Engeland heeft deze zaak veel aandacht gekregen. Ik werkte daarbij veel samen met mijn Britse collega Simon Hughes. Dat heeft zijn zaak zeker goed gedaan. Toen Nederland hem uiteindelijk terugstuurde naar Engeland, was het vrijwel zeker dat hij niet meer terug hoefde te keren naar Iran. Blij dat Engeland nu zelfs overweegt om het zelfde beleid te gaan voeren op deze groep asielzoekers als Nederland. Soms is politiek heel tastbaar, en kan je letterlijk iemands leven redden.