Belastingplan. Of toch wat anders…

Source: E.A. (Ernst) Cramer i, published on Wednesday, November 18 2009.

Vandaag hebben we weer gesproken over het belastingplan. Discussies over afvalstoffen, youngtimers, het landschap en de elektrische auto hebben we vandaag fijn geslepen. En verder? Vooral heel veel werk voor de Tijdelijke Onderzoekscommissie. Dat blijft boeiend en leerzaam.

Zoals ik vorige week ook al schreef hebben we vandaag de discussie over de diverse onderwerpen nog maar eens dieper doorgesproken. Dat leverde niet gelijk heel veel nieuwe gezichtspunten op maar we uiteindelijk is de plenaire behandeling van het belastingplan de definitieve afronding van de lange debatten in het wetgevingsoverleg. Het blijft ingewikkeld niet?

Over de youngtimers heb ik denk al wel genoeg geschreven. Inmiddels is dat geregeld; et wordt ook gesteund door voldoende partijen in de Kamer. Voor wat betreft de afvalstoffen was het nog wel een ander verhaal. Als ChristenUnie fractie (door Esmé!) hebben we in maart dit jaar een nota uitgebracht “Ruim op die stort” waarin we hebben aangetoond dat het beleid om oude stortplaatsen van afval nu niet opgeruimd worden omdat herstorten veel te duur is. Veel is er nu gediscussieerd over het probleem dat vanwege de hoge stortkosten er helemaal niet opgeruimd wordt. Maar daar kunnen we met de staatssecretaris maar geen eenduidig standpunt over krijgen. Jammer, maar uiteindelijk hebben we toch een gezamenlijke grond gevonden om via een stimuleringsmaatregel van in totaal € 20 miljoen te zien dat de stortplaatsen wel geruimd worden. Tot laat in de avond hebben we daar nog de discussie over gevoerd en ik hoop dat we toch nog naar een bevredigende oplossing kunnen gaan.

Landschap. Tja, het is belangrijk dat we daar echt wat aan doen, maar het lukt dus jammer genoeg om dat nu ook al fiscaal te regelen. Wel mooi dat de staatssecretaris heeft aangegeven te willen zien welke mogelijkheden er bij de herziening van het belastingplan zijn, waar volgend jaar op wordt terug gekomen, om naar regelingen die gunstig zijn voor het onderhoud van ons prachtige Hollandse landschap te zoeken. Afwachten dus wat daar uit gaat komen.

Weer een belangrijke mijlpaal in de begrotingsbehandeling afgehandeld. Morgen gaan we erover stemmen, dan gaat het belastingplan naar de Eerste Kamer zodat er tijdig een besluit genomen wordt. Want het moet allemaal natuurlijk al op 1 januari ingaan.

Ja en verder? Zoals ik al zei is het behoorlijk druk met de tijdelijke commissie maar wordt er ook al gesproken over de begrotingen van de komende weken. Voor mij staan zowel de begroting van Verkeer en Waterstaat op de planning en de begroting van LNV. En daar is ook wel weer genoeg over te zeggen.

ernst