Woensdag 15 oktober 2009

Source: M. (Thijs) Berman i, published on Wednesday, October 15 2008.

"Gordon Brown heeft de weg aangegeven, de rest van Europa volgde en dat voorbeeld wordt nu overal in de wereld overgenomen, dear friends." Paul Nyrup Rasmussen is voormalig premier van Denemarken en oud-vakbondsman. Hij spreekt zoals gewoonlijk met donderende stem. Vanmorgen hebben we fractievergadering en natuurlijk staat de financiële crisis bovenaan de agenda, in een zaal vol europarlementariërs. Hun assistenten zitten op de laatste rijen aantekeningen te maken.

Voor de sociaaldemocraten is de huidige situatie bizar. PvdA-collega Ieke van den Burg probeert samen met Rasmussen (hij is voorzitter van de PES) al jaren een meerderheid te halen met voorstellen voor meer controle op de financiële markten, en tegen de absurde bonussen voor jongens die achterin de twintig zijn maar tientallen miljoenen opstrijken voor onverantwoorde hypotheken. De rechtse partijen hielden deze controle tegen, want de markt zou zichzelf wel reguleren. Niet dus. Gelijk krijgen is mooi, maar niet als er honderdduizenden mensen risikos mee lopen.

De ene na de andere spreker uit kritiek op de traagheid waarmee de Europese Commissie en de Raad op de crisis reageerden, weken te laat.

Het enige geluk bij dit groot ongeluk is dat de noodzaak van Europese samenwerking op het financiële terrein onomstotelijk duidelijk is. De EU voert de wereld aan, het is niet anders. Tweede punt: zonder de euro waren er nu veel kleine Europese landen van wie de munt totaal zou zijn uitgehold. In IJsland is dat de Kroon overkomen. De IJslanders moeten nu zoeken naar een vervangende munt en zoeken al toenadering tot de eurozone.

Je slaat onmiddellijk aan het dromen. Als de EU met deze economische kracht zoveel kan bereiken in korte tijd, wat is dit dan een essentiële gereedschapskist voor een betere wereld...En wat blijft die gereedschapskist dan vaak ongebruikt, bij gebrek aan progressieve meerderheid.