Sarkozy in Straatsburg

Source: M. (Thijs) Berman i, published on Wednesday, October 22 2008.

Nicolas Sarkozy stoomt als een ijsbreker door het parlement in Straatsburg, omringd door ministers en adviseurs. Met goudeerlijke blik legt hij in de plenaire zaal uit hoe hij hoogstpersoonlijk, pardon, hoe Frankrijk, pardon, hoe het EU-voorzitterschap samen met de andere lidstaten en de Europese Commissie de financiële crisis te lijf gaat.

Fascinerend, zoals hij zichzelf met gepaste bescheidenheid op de borst slaat. Met standaard formuleringen:"Het zou een heel ernstige vergissing zijn om nu te denken dat..." En bij zo'n formulering begin je al meteen te knikken: ja, natuurlijk, dat nooit. En hij heeft vaak gewoon geljk, met open deuren. We kunnen nu niet geisoleerd optreden en hebben Europese initiatieven nodig om de financiële markt onder controle te brengen.

"Dit is niet het moment om..." Meestal volgt er een vanzelfsprekendheid. Langzaam word je opgenomen in zijn verhaal. Leve Sarko.

Nicolas Sarkozy is een ongelofelijk goede spreker, die nu voorstellen doet waar de socialisten soms al vijftien jaar vergeefd voor hebben gepleit. Zoals een sterkere economische politieke samenwerking in de Europese Unie.

Maar dan volgt Martin Schulz, onze PES-fractievoorzitter. Hij kan het ook."Het is alsof ik een socialist hoorde zonet. Meer regels voor de markt. Heel goed. Maar in een stuk van Sarkozy's partij stond nog in 2006 dat de Europese markt teveel regels had en dat die moesten worden afgebroken. Deregulering was het toverwoord. De markt zou zichzelf wel besturen. Dat hebben we geweten. En waar zijn de mensen met de lagere inkomens in de mooie speech van Sarkozy, waarom zegt hij niets over de pensioenen waarvan de koopkracht over vijf jaar onzeker is?

De PvdA heeft met andere sociaaldemocraten in de EU al sinds 2002 voorgesteld om de financiële markt onder controle te brengen. Ieke van den Burg was de initiatiefnemer daarvan, met (ex-premier van Denemarken) Paul Nyrup Rasmussen. Toen werden die voorstellen weggelachen.

Het kapitalisme is te ingewikkeld voor liberalen.