’s Morgens de theorie, ’s avonds de praktijk - Main contents
Donderdagmorgen begon de plenaire vergadering met het debat over de principes van het langer doorwerken, het AOW-debat, ’s avonds werd het gelijk in de praktijk gebracht door tot in de kleine uurtjes door te gaan met de Crisis- en herstelwet. Deze wet moet met name bouwprocedures gaan versnellen in verband met de crisis.
Voor iedereen een behoorlijke inspanning om al die debatten te voeren. Maar een groot, groot compliment weer voor onze medewerkers voor al dat werk in tekst, achterliggende gegevens en amendementen.
Het AOW debat heb ik van een afstandje gevolgd. Voor mijzelf vind ik doorwerken tot mijn 67e niet zo spannend. Ik weet toch niet precies hoe mijn loopbaan er uitziet tot aan mijn 65e. Laat staan dat ik nu al kan bepalen of het erg is om nog twee jaar door te gaan. Belangrijker aan dit plan is dat er nu daadwerkelijk een stap gezet wordt voor ons toekomstige houdbare huishoudboekje, en dat tegelijkertijd de invoering niet al te ingewikkeld is. En: de invoering voor mensen die nu al 55 is niet van toepassing. Een belangrijke stap dus in onze sociale zekerheidsstelsel, waarbij rekening gehouden wordt met al die mensen die nu op min of meer afzienbare termijn rekenden op hun pensioen.
Maar dan de Crisis- en herstelwet. Een heel grote wet waarbij pakweg 20 andere wetten mee gewijzigd worden, kortom het betekent nogal wat. Een belangrijk onderdeel vanuit mijn portefeuille is de wijziging van de Natuurbeschermingswet. Niet onverwachts dat dit opgenomen is, gezien uitspraken van de Raad van State het afgelopen jaar, en de onmogelijkheid van bedrijven om te ontwikkelen. Veel te veel werd de suggestie gewekt dat natuur en bedrijvigheid lijnrecht tegenover elkaar staan. De balans is zoek. Voor ons is heel belangrijk dat de komende tijd stevig wordt ingezet op kennisopbouw en deugdelijke onderbouwing van vergunningen. Want juist door onvoldoende onderbouwing van de vergunningverlening vanuit het bevoegde gezag sneuvelden het afgelopen jaar vergunningen.
De aanpassingen van de Nb-wet zijn belangrijk omdat deze voorstellen een basis bieden om bedrijfsontwikkeling en natuurontwikkeling hand in hand te laten gaan. Provincies hebben nu een handvat om passende maatregelen op te leggen, waarmee de provinciale plannen voor stikstofreductie een wettelijke basis hebben. Het blijft echter een ingewikkeld proces, ondanks de nieuwe voorstellen. Het zal nog een hele klus worden om de salderingsplannen, met een dalende lijn van stikstofdepositie, ook op individueel niveau uit te gaan werken.
Vanmiddag hebben we een gezellig samenzijn in de Kamer gehad met onze vrijwilligers. Vijftig man/vrouw die altijd voor onze partij klaar staan. Het kan zo gek zijn, zo laat zijn of zo ver weg in het land zijn of ze zijn van de partij. Nu waren wij aan de beurt om eens een keer gastheer te zijn. Het ging nog net niet zover dat wij de bediening op ons genomen hebben, maar op deze manier willen we laten zien hoeveel waardering wij voor al die vrijwilligers hebben.
Daar kun je als partij op bouwen. Ook als je heel lang door moet…
Ernst Cramer