Geen politie meer bij uitzettingen Wageningen

Source: M.H.A. (Tineke) Strik i, published on Monday, September 25 2006.

Als wethouder in Wageningen zet ik me in voor een humaan asielbeleid. Vandaag stond onderstaan stuk daarover in Trouw.

Geen politie meer bij uitzettingen Wageningen

De gemeente Wageningen verleent bij uitzettingen van asielzoekers geen politieassistentie meer. Burgemeester Chris Rutten vreest voor de openbare orde en veiligheid in de stad als de asielzoekers geen dak meer boven hun hoofd hebben.

Het college van burgemeester en wethouders van Wageningen wil met het weigeren van politie-inzet bereiken dat mensen niet zomaar op straat worden gezet. "De Immigratie- en Naturalisatiedienst moet kunnen aantonen dat er een opvangplek is, anders wordt er geen politie ingezet", verklaart wethouder van Vreemdelingenzaken Tineke Strik.

De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) geeft aan dat alleen asielzoekers die niet meewerken of terugkunnen naar het land van herkomst op straat worden gezet. "Er zijn veel asielzoekers die liever op straat leven, dan terug te gaan naar het land van herkomst", zegt woordvoerder Arnoud Strijbis. "Deze asielzoekers vertrekken zelf uit de opvangcentra."

Volgens de IND is de inzet van politie nodig voor het verplaatsen van de asielzoekers naar bijvoorbeeld een vertrekcentrum. "Wageningen gaat met dit besluit rechtstreeks in tegen het landelijke beleid en dat kunnen wij niet tolereren, reageert Strijbis. Als Wageningen dit doorzet, gaat er ongetwijfeld een gesprek plaatsvinden."

De gemeenteraad van de Gelderse stad wil ook een generaal pardon voor alle asielzoekers die voor 2001 een verzoek voor een verblijfsvergunning hebben ingediend. De raad wil hierover een motie sturen aan de Tweede Kamer. "Omdat in Wageningen een asielzoekerscentrum is gevestigd, worden wij geconfronteerd met de nadelige effecten van het asielbeleid", legt Strik uit. Over de motie wordt over drie weken in de raad gestemd.