Europees Parlement komt op voor grondrechten - Main contents
De grondrechten worden nog veel te vaak geschonden in de Europese Unie, zo concludeerde het Europees Parlement vorige week. Het nam een rapport aan met talloze aanbevelingen aan de lidstaten. Dat geeft hoop voor de toekomst: als het EP straks machtiger wordt, zijn onze grondrechten beter geborgd.
Het Parlement wijst op de terrorismemaatregelen, die de privacy schenden en het risico op discriminatie vergroten. Ook de medewerking van lidstaten aan illegale detentiecentra van de CIA, veroordeelt het Parlement scherp.
De EP-leden uiten hun bezorgdheid over de segregatie van Roma en hun discriminatie door de politie, en ze roepen lidstaten op om partnerschappen van homo’s te erkennen. Commissie en lidstaten verzoeken ze om een eerlijk migratiebeleid vast te stellen, in plaats van alle inspanningen te richten op het voorkomen van illegale migratie. De parlementariërs vinden dat de Europese Unie een doelmatig integratiebeleid moet opzetten om de uitsluiting van honderdduizenden migranten tegen te gaan.
Mooi dat het EP zich zo krachtig uitspreekt voor een sterke rechtspositie van migranten en andere burgers. De positie van Roma is vaak schrijnend: kinderen kunnen niet naar school, ze wonen noodgedwongen in getto’s en zijn massaal werkloos. De regeringen zijn niet al te bereid om daar actief in te investeren omdat ze daar electoraal weinig bij winnen. Het is een taak van de Unie bij uitstek om deze misstanden binnen Europa op te heffen, door de lidstaten te dwingen hier wel maatregelen op te nemen. De rapporten van het Parlement helpen om de druk hoog te houden op een gelijke behandeling van iedereen in Europa. Ze kunnen natuurlijk nog meer invloed hebben door te zorgen dat de anti-discriminatierichtlijnen een hoge beschermingsgraad bieden. Dus moeten ze rapporteur Buitenweg straks voluit steunen.
In het terrorismebeleid zijn de regeringen teveel gefocust op meer bevoegdheden voor zichzelf, en vinden ze een eerlijk proces vaak van minder belang. Zo worden de principes van de rechtsstaat wel erg gemakkelijk verkwanseld. En dat is wrang, omdat de rechtsstaat juist wordt genoemd als een te verdedigen belang in de strijd tegen de terroristen (“ze willen onze rechtsstaat omver werpen!”). Vanuit de Eerste Kamer hanteer ik voor onze fractie de lijn dat we niet meewerken aan versterking van de criminaliteitsbestrijding op Europees niveau, zolang de Unie geen regels afspreekt over een eerlijk proces. Het is gelijk oversteken: een goede rechtspositie van burgers tegenover een steeds sterkere overheid. Na de inwerkingtreding van het Verdrag van Lissabon wordt het Europees Parlement voor het eerst medewetgever op het gebied van strafrecht. Dé kans voor het EP om de belangen van verdachten en andere burgers te garanderen.