Anders betalen voor mobiliteit

Source: E.A. (Ernst) Cramer i, published on Wednesday, November 4 2009.

Vandaag gesproken over Anders Betalen voor Mobiliteit, ofwel ABvM. Je mag ook zeggen kilometerbeprijzing. Het was een discussie over een voortgangsrapportage. Maar een ding moet mij wel van het hart. Als iedere discussie zo uitgebreid en uitgeweid wordt door de Kamer maar OOK door de minister: ja dan gaan we de kilometerbeprijzing zeker niet op tijd klaar krijgen…

Een commissievergadering van 4 uur: ’s avonds om 18.00 uur beginnen tot 22.00 uur. Ik had nog niet kunnen eten vanwege mijn volle agenda de rest van de dag. Dus ik viel al bijna van mijn graatje toen ik om zes uur dus aan de bak moest. En de sfeer zat er gelijk goed in. De ene interruptie na de andere volgde, hele discussies van de vorige keren (pakweg al 5 keer eerder zeer intensief over gesproken!) werden overgedaan. Niemand had volgens mij door dat het al avond was. Nadat ik aan de beurt was geweest als 4e spreker begon mijn maag zo te rommelen dat ik besloten heb eerst even gauw tussendoor te eten. Als er iets is wat je als Kamerlid leert is dat gauw eten. En dus na een heerlijk bord zuurkool (echt perfect weer!) ben ik gauw terug gegaan. En ja hoor de rij was nog maar anderhalve spreker verder gevorderd.

Na een kleine schorsing begon de minister aan zijn beantwoording. En let wel: na bijna twee uur, wij hadden er ruim een uur over gedaan, was de beantwoording van de eerste termijn nog niet klaar. Alles, maar dan ook alles werd overgedaan. Het hele startdebat inclusief uitgangspunten van ABvM, of het nu wel of dat het nu niet eerlijk is, alles werd overgedaan. Zowel door de collega’s als door de minister.

En dan wordt je toch wel verdrietig. Want de spannende punten die nieuw in het debat gebracht werden bleven eigenlijk liggen en komen aan de orde bij het DUB, of te wel het Definitief UitvoeringsBesluit. Ik zie nu al op tegen de volgende voortgangsrapportage…

De probabilistische kans dat het volgende AO 6 uur gaat duren is denk ik 95%, P95 dus in vaktaal. En hoe u dat moet lezen? In eenvoudige taal betekent dit dat de kans dat het AO binnen of maximaal in de tijd van 6 uur klaar is 95% is.

Het kan ook eerder. Maar die kans schat ik zelf toch kleiner in.

ernst