Europafonds

Source: F.C.G.M. (Frans) Timmermans i, published on Friday, May 4 2007.

4 mei 2007

Gisteren schreef NRC Handelsblad dat onder mijn verantwoordelijkheid de gelden van het Europafonds, bedoeld om het debat over Europa aan te jagen, vooral bij de voorstanders van verdere Europese integratie terecht zouden komen, terwijl de tegenstanders achter het net zouden vissen. Met andere woorden: wij zouden de voorstanders voortrekken en de tegenstanders achterstellen.

Vandaag mailt Willem Bos van Ander Europa mij met hetzelfde verwijt als hij ook al in NRC Handelsblad had verwoord. Hij neemt niet meer de moeite een projectvoorstel bij het Europafonds in te dienen, want het wordt toch afgewezen. Tsja, zo kan je natuurlijk wel snel je eigen werkelijkheid creëren. Je dient gewoon geen project in, dan weet je zeker dat je geen subsidie krijgt en kan je vervolgens daarover steen en been klagen. Uit het artikel valt op te maken dat men kennelijk zelfs collectief heeft besloten geen aanvragen meer in te dienen om vervolgens te constateren dat er geen ruimte meer is voor een kritisch geluid.

De werkelijkheid is dat wij juist graag ook voorstellen uit eurokritische of -sceptische hoek zouden willen goedkeuren. Dat is voor mij de essentie van het Europafonds: een debat heeft alleen waarde als voor- en tegenstanders eraan deelnemen. Er zijn wel twee problemen.

In de eerste plaats worden er heel weinig projecten uit die hoek ingediend. In de tweede plaats komt het nogal eens voor dat van de weinige projecten die er worden ingediend een aantal gewoon niet voldoet aan de eisen die aan zo'n project worden gesteld. Dat heeft bijvoorbeeld te maken met de kwaliteit van het financiële beheer, de kosten voor de overhead (die in redelijke verhouding moeten staan tot de kosten voor het gehele project) en met de (soort en hoeveelheid) mensen die je wil bereiken. De eisen die wij stellen liggen formeel vast en op naleving van die eisen moeten wij natuurlijk nauwkeurig toezien. Dat gebeurt op volstrekt transparante wijze en dat ligt allemaal schriftelijk vast, zodat het ook precies kan worden gecontroleerd. Heel belangrijk is bovendien dat iedereen die van oordeel is dat zijn of haar project ten onrechte is afgewezen, tegen die beslissing in beroep kan gaan.

Dat we juist ook ruimte willen geven aan het 'andere' geluid van Willem Bos blijkt uit zijn deelname aan de Nacht van Europa op 9 mei in Felix Meritis in Amsterdam. Dit evenement wordt dit jaar op initiatief van het ministerie van Buitenlandse Zaken voor het eerst georganiseerd. Ander Europa zal een workshop verzorgen. Op ons verzoek.