Straatsburg

Source: F.C.G.M. (Frans) Timmermans i, published on Friday, May 11 2007.

11 mei 2007

Nooit geweten dat Vuk Draskovic zo’n gevoel voor humor had. Tijdens een bijeenkomst van de Raad van Europa, gisteravond in Straatsburg, hoor ik dat hij Servië vergelijkt met Nokia: “ieder jaar een nieuw model, ieder jaar kleiner…”

Draskovic, nu minister van Buitenlandse Zaken van Servië, is in Straatsburg omdat zijn land vandaag het voorzitterschap overneemt van de Raad van Europa. Het alfabet bepaalt wie voorzitter is en na San Marino komt Servië. Het gaf mij de kans mijn collega’s vanochtend Servië in een toespraak met de grootste nadruk op te roepen nu eindelijk volledige medewerking te verlenen aan het Joegoslavië-tribunaal. Verzoening is onmogelijk als er niet, ook door de rechter, kan worden afgerekend met de misdaden uit het verleden. Het is een eer voor Servië de Raad van Europa te mogen voorzitten, maar die eer schept wel verplichtingen. Wij willen Mladic en Karadzic voor de rechter zien in Den Haag en daar moet Servië alle medewerking aan verlenen. Gebeurt dat niet, dan maakt Servië een toenadering tot de Europese Unie in feite onmogelijk.

Vandaag hebben we ook Montenegro verwelkomd als 47ste lid van de Raad van Europa. Na een aantal toespraken en het ondertekenen van het toetredingsprotocol door de Montenegrijnse minister van Buitenlandse Zaken, werd vóór het pand van de Raad van Europa de Montenegrijnse vlag gehesen: een Russische adelaar op een oranjerood veld. Die wappert nu tussen de vlag van Monaco en onze eigen driekleur. Bij de ceremonie werd het Montenegrijnse volkslied gespeeld, een passend gedragen Slavische melodie. Die werd gevolgd door de hymne van Europa, zoals bekend de passende melodie van Beethoven. Ik heb nog even geaarzeld of ik niet aan de secretaris-generaal van de Raad van Europa had moeten vragen of hij wel toestemming had van Harry van Bommel om het Europese volkslied te spelen. En dan ook nog eens overal van die blauwe vlaggen met gele sterren, zonder goedkeuringsstempel van de SP. Voor je het weet rommelen we op de klanken van Beethoven via Montenegro de Europese superstaat in.

Goed om nog eens te bedenken dat die blauwe vlag en dat volkslied al sinds mensenheugenis toebehoren aan de Raad van Europa, zonder dat er ooit een superstaat uit gegroeid is. De EU heeft die symbolen van de Raad gebietst, het betere jatwerk. Maar het is onnodig en overbodig om ze in een nieuw verdrag op te nemen, het zijn voor iedereen herkenbare Europese symbolen die geen goedkeuringsstempel nodig hebben.

Trouwens, Harry van Bommel liep weer eens ouderwets leeg in HP/De Tijd deze week. Ook ik ben in zijn ogen intussen een regent die niet wil luisteren. Maar ik doe niets liever dan luisteren, alleen Harry zegt zo weinig inhoudelijks waarop ik kan reageren. De brief die wij op 19 maart aan de Kamer stuurden over onze inzet voor de verdragswijziging klonk hem toen als muziek in de oren. Nu is hij geheel van mening veranderd en deugt er niets meer van onze brief. Om Luuk Blom te citeren: wie met zo’n snelheid draait, maakt snellere rondetijden dan Sven Kramer.

Overigens, in datzelfde interview zegt Van Bommel dat de PvdA haar hernieuwde Europavisie na het referendum zou hebben gepresenteerd tijdens mijn afwezigheid in het buitenland voor een reis naar Turkije. Even de feiten: van 5 tot en met 11 juni 2005 waren Van Bommel en ik met de Kamercommissie in Turkije. De PvdA-werkgroep die het rapport ‘Vertrouwen herwinnen’ heeft geschreven (en waar ik gewoon lid van was) is op 27 juni van dat jaar ingesteld. Op 13 oktober 2005 - dus ruim vier maanden later dan Van Bommel veronderstelt - is dat rapport uitgekomen. Van Bommel neemt een loopje met de geschiedenis. Zal hij wel leren van al die orthodoxe communisten in wier gezelschap hij volgens HP/De Tijd in Europa zo graag verkeert. Die hebben allemaal last van gaten in hun historisch besef.