Actie voor het klimaat

Source: F.C.G.M. (Frans) Timmermans i, published on Tuesday, October 30 2007.

Gisteren ondertekende ik namens Nederland het International Carbon Action Partnership. Dit ICAP heeft tot doel nationale en regionale overheden uit de hele wereld te laten samenwerken bij het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen. Zij hebben verschillende systemen opgezet waarbij de rechten om broeikassen uit te stoten worden verhandeld. Waar het om gaat is deze systemen met elkaar te koppelen en daarmee een wereldwijd emissiehandelssysteem te maken. Als wij dat doen, kunnen wij het bedrijfsleven ook op langere termijn investeringszekerheid geven. Dan zullen bedrijven eerder geneigd zijn in schone technologie te investeren en niet langer gaan zoeken naar de zwakste schakel in de industriële wereld, die misschien nog wel bereid is de kosten van klimaatverandering op volgende generaties af te wentelen.

Tijdens de bijeenkomst in Lissabon waren er zowel beklemmende als hoopgevende bijdragen. Sir David King, wetenschappelijk adviseur van de Britse regering, schetste in ongeveer tien minuten de contouren van het probleem. Daar krijg je het gewoon benauwd van. Na twaalfduizend jaar van klimatologische stabiliteit, begint het nu snel te schuiven en warmt de aarde spectaculair snel op. Maar laat ik niet dramatisch doen en het houden bij de constatering dat niemand meer kán betwisten dat er nu hele snelle klimaatverandering optreedt en dat dit het gevolg is van menselijk handelen. De kracht van de bijdrage van Sir David was dat hij zich puur en alleen baseerde op wetenschappelijk onomstreden gegevens, zodat zijn analyse des te meer indruk maakte. Hoopgevend vond ik de verschillende bijdragen uit de bankwereld en het bedrijfsleven: als de overheden in staat zijn een heldere en consistente lijn uit te zetten, is er aan die kant grote bereidheid te investeren in het betrekkelijk snel reduceren van de uitstoot. Een sluitend internationaal emissiehandelssysteem is daarvoor wel een belangrijke voorwaarde. Daarmee wordt ICAP een hoeksteen van ons klimaatbeleid. Daarom hecht de Nederlandse regering er ook grote waarde aan.

Hier komt natuurlijk ook nadrukkelijk een nationaal belang om de hoek kijken: wij hebben zeer ambitieuze nationale doelstellingen geformuleerd, die alleen maar haalbaar zijn als de EU haar eigen doelstellingen weet waar te maken, En dat kan weer alleen lukken als de rest van de geïndustrialiseerde wereld ook meedoet. Daarom zal ik de komende jaren waar en wanneer het ook maar kan een lans breken voor een wereldwijd emissiehandelssysteem. Daarom zal de Nederlandse regering dat ook sterk onder de aandacht brengen van de wereldklimaatconferentie in Bali, begin december.

Misschien wel de meest interessante aanwezigen in Lissabon waren de Gouverneurs van de staten New Jersey (Corzine) en New York (Spitzer) en de Premier van British Columbia in Canada. De Californische gouverneur, die aan de wieg heeft gestaan van het emissiehandelssysteem in de VS, kon door de bosbranden niet weg uit zijn staat en sprak met een videoboodschap zijn sterke steun uit voor het initiatief. Corzine en met name Spitzer maakten indruk met hun sterke betogen en hun onomwonden toewijding aan de strijd tegen klimaatverandering. Ook hier was reden voor enig optimisme: volgens Spitzer maakt het bijna niet uit wie de presidentsverkiezingen volgend jaar wint, de volgende federale regering zal breken met het beleid van Bush en van klimaat zeker een topprioriteit maken.

Tijdens de conferentie zat ik naast Spitzer en kon met hem over een aantal zaken wat langer doorpraten. Opvallend is de openhartigheid waarmee hij de maatschappelijke en politieke problemen van de VS aanstipte. Bij hem en zijn meeste collega’s, zo zei hij, is het gevoel van urgentie groot om na de era Bush een aantal zaken echt anders aan te pakken, zowel in de binnenlandse als de buitenlandse politiek. Ook toonde Spitzer zich erg betrokken bij wat hij noemde de ‘Dutch heritage’ van zijn staat. Voor de staat New York krijgt de herdenking van 400 jaar Hudson, in 2009, nadrukkelijk ook een Nederlands tintje. Hij zei dat wij best Trots op Nederlanders mogen zijn, over wat onze landgenoten daar hebben gepresteerd….. Nee, zo goed kent hij de Nederlandse binnenlandse politiek nu ook weer niet.

Meer informatie

Geef uw reactie op dit weblog via www.nederlandineuropa.nl