7 okt 2009

Source: A.J. (Arend Jan) Boekestijn i, published on Wednesday, October 7 2009.

Vandaag is de grote dag waar wij allen naar hebben uitgekeken: de globaliseringslezing met Dambisa Moyo. Zie er naar uit.

7 oktober 2009: 26e Globaliseringslezing met Dambisa Moyo (uitverkocht)

Stop de hulp: Waarom ontwikkelingshulp niet werkt en wat er wel moet gebeuren.

Filmvertoning van "Episode 3: Enjoy Poverty" (Renzo Martens 2008), lezing en debat in Felix Meritis, Amsterdam, gevolgd door een Q&A met maker Renzo Martens.

Deze lezing is inmiddels geheel uitverkocht.

Dambisa Moyo groeide op in Zambia, studeerde economie aan Harvard en promoveerde aan Oxford. Ze werkte voor de Wereldbank en was de afgelopen acht jaar in dienst bij zakenbank Goldman Sachs. Hier ontwikkelde ze de these van haar boek: Dead Aid ? Why aid is not working and how there is another way for Africa.

Moyo heeft alles in zich om de tegenhanger te worden van Naomi Klein en Noreena Hertz, de ongekroonde koninginnen van de andersglobalisten. Moyo verwoordt naar eigen zeggen wat veel Afrikanen denken: 'Waarom steunen jullie onze corrupte leiders? Zij geven ons niets, en jullie geven hen alles.'

Bilaterale hulp kunnen we beter afschaffen, stelt Moyo. Zij ziet een derde weg voor de Afrikaanse landen: zaken doen met landen als China en India.

Peter van Lieshout , projectcoordinator Ontwikkelingssamenwerking van de WRR, zal reageren op de lezing van Moyo. Hij rondt dit najaar een grote evaluatie af van 60 jaar Nederlandse ontwikkelingssamenwerking. Discussie onder leiding van Marcia Luyten .

De 26e Globaliseringslezing voor deze gelegenheid i.s.m. de Dick Scherpenzeelstichting en Uitgeverij Contact die de Nederlandse vertaling van Moyo's boek presenteert: Doodlopende hulp; waarom ontwikkelingshulp niet werkt en wat er wel moet gebeuren.

De voertaal is Engels.

Voorafgaand aan de lezing om 18.00 uur vertoning van Episode 3: ENJOY POVERTY, de spraakmakende openingsfilm van IDFA 2008, gevolgd door Q&A met maker Renzo Martens.

De 26e Globaliseringslezing op woensdagavond 7 oktober

Felix Meritis, Keizersgracht 324 te Amsterdam

LET OP: Aanvang filmvertoning: 18.00 uur

Aanvang lezing en debat: 20.30 uur

Toegang: € 12,50 / € 9,50 met korting ; € 5,- zaal met videoscherm

Reserveren: receptie@felix.meritis.nl /telefonisch 020 - 623 13 11

De Globaliseringslezing is een samenwerking van De Volkskrant, VPRO/Tegenlicht, Felix Meritis, Uitgeverij Lemniscaat, Radio Nederland Wereldomroep en Sandra Rottenberg, met financiele ondersteuning van de NCDO.

E-mail

U kunt kaarten reserveren via receptie@felix.meritis.nl

TopTop