29 sep 2009

Source: A.J. (Arend Jan) Boekestijn i, published on Tuesday, September 29 2009.
 

De Vries moet huiswerk overdoen

Staatssecretaris Jack de Vries (Defensie) moet zijn huiswerk overdoen. Een meerderheid in de Tweede Kamer eist een nieuw inspectieonderzoek naar de geestelijke gezondheidszorg voor militairen. Dat bleek dinsdag tijdens een debat in de Tweede Kamer. Jack de Vries

De PvdA, VVD en SP hadden zware kritiek op de staatssecretaris die volgens hen kritiek uit een klein onderzoek van de Inspectie Militaire Gezondheidszorg en de Inspectie voor de Gezondheidszorg te makkelijk van tafel veegde. In dat onderzoek stond dat het „lijkt" dat de toegankelijkheid van de zorg voor militairen met geestelijke problemen is verbeterd. De Kamer eist nu dat dit en andere onderdelen beter onderzocht worden. Bovendien moet dat aan de hand van dezelfde criteria die gelden voor de rest van de samenleving. Want militairen hebben recht op minstens even goede zorg als niet-militairen in Nederland, stelden verschillende Kamerleden.

De Vries' partijgenote Ine Aasted-Madsen tikte de staatssecretaris op de vingers over kennis van medische termen. Hij stelde dat met mensen met een persoonlijkheidsstoornis ook mensen met slaapproblemen werden bedoeld. „Als iemand met slaapproblemen een persoonlijkheidsstoornis heeft, dan heeft 100 procent van de Kamerleden een psychische aandoening", stelde het Kamerlid. Zij verzocht de staatssecretaris zich voortaan te houden aan medisch erkende terminologie.

De SP en de VVD vinden verder dat Defensie te weinig doet om zorgmijders op te sporen. Kamerlid Arend Jan Boekestijn (VVD) stelt voor dat militairen op missie zijn geweest verplicht moeten worden om vragenformulieren van Defensie in te vullen en om een keer per jaar te komen praten. Bovendien wil de liberaal dat militairen voordat ze uitgezonden worden gezamenlijk moeten praten met een militair die een posttraumatische stressstoornis (PTSS) heeft gehad.