28 sep 2009

Source: A.J. (Arend Jan) Boekestijn i, published on Monday, September 28 2009.

Ontwikkelingshulp: Koenders krijgt juist meer geld

zaterdag 26 september 2009 09:12

Ondanks dat minister Bert Koenders (PvdA, Ontwikkelingssamenwerking) zelft zegt dat hij een half miljard euro minder te besteden heeft, blijkt dat zijn budget juist omhoog gaat.

Bert Koenders krijgt juist meer geld voor zijn post, ondanks dat hij zelf eerder beweerde dat hij minder kreeg Bert Koenders krijgt juist meer geld voor zijn post, ondanks dat hij zelf eerder beweerde dat hij minder kreeg

Dat meldt De Telegraaf op basis van een kabinetsbrief over de bezuinigingen die de regering wil doorvoeren.

Miljoenen erbij

Door de verslechterde economische situatie moet er 35 miljard euro worden bezuinigd, maar voor ontwikkelingssamenwerking komt er juist geld bij.

Het budget van Koenders stijgt in een jaar tijd van 4,5 miljard naar 4,6 miljard euro. En als je de klimaatuitgaven meetelt voor 2010, komt dat bedrag zelfs uit op 4,7 miljard.

Klagen

Onlangs klaagde Koenders nog dat hij 500 miljoen euro minder te besteden heeft.

Nu geeft een woordvoerder van het ministerie toe dat dit niet het geval is.Dit zou komen door 'een lichte economische groei en de inflatiecorrectie,' aldus de woordvoerder tegen De Telegraaf.

Wat zou het eigenlijk gekost hebben dat milleniumfeestje van 26 september 2008?

Schriftelijke vragen van het lid Boekestijn (VVD) aan de Minister voor Ontwikkelingssamenwerking over de bijeenkomst ontwikkelingssamenwerking.nu op 26 september te Den Haag en de hoogte van het OS budget

  • 1. 
    Kunt u de Kamer voor de begrotingsbehandeling inlichten of U voor de organisatie van het evenement ontwikkelingssamenwerking.nu een Europese aanbestedingsprocedure heeft gevolgd?
  • 2. 
    Kunt U de Kamer eveneens vertellen hoeveel geld dit evenement heeft gekost?
  • 3. 
    Kunt U de kamer uitleggen waarom er tijdens de debatsessies geen enkele criticus van de millenniumdoelen was uitgenodigd?
  • 4. 
    In de uitzending Pauw en Witteman van 25 september stelde u dat uit eigen onderzoek bleek dat een meerderheid van de Nederlandse bevolking de hoogte van het huidige budget steunt. Kunt U dat onderzoek zo snel mogelijk aan de Kamer zenden?
  • 5. 
    Heeft U kennis genomen van het artikel in de Telegraaf van 26 september met de titel ‘Koenders mag wel meer spenderen' over de hoogte van Uw budget in de komende jaren? Is het juist dat uw budget de komende jaren stijgt in plaats van. zoals U zelf meermalen zei, daalt?