22 sep 2009

Source: A.J. (Arend Jan) BoekestijnĀ i, published on Tuesday, September 22 2009.

DIT KABINET BRENGT ONZE MILITAIREN IN URUZGAN IN GEVAAR

In de rijksbegroting 2010 van Defensie staat een mooi zinnetje. Hij luidt als volgt: 'Defensie neemt een evenredig deel van de kabinetsmaatregelen voor haar rekening. Om dit aandeel en overige financiƫle tegenvallers en interne ramingbijstelling te bekostigen, wordt de toename van de personele vulling geleidelijker uitgevoerd, worden de dienstverlening en ondersteuning verder versoberd, wordt het oefenprogramma tijdelijk beperkt en worden investeringsprojecten vertraagd, gereduceerd of geschrapt.

Tsja, zou Minister Van Middelkoop gewoon ja en amen hebben gezegd tegen zijn collega van Financien? Zou hij niet hebben gezegd dat het niet aangaat om onze militairen die in het buitenland onder zeer moeilijke omstandigheden moeten opereren aan te slaan voor een evenredig deel van de kabinetsmaatregelen' We zullen het pas over 20 jaar zeker weten maar dat zal mij er niet van weerhoeuden om deze vraag tijdens de begrotingsbehandeling te stellen..

En verderop staat er: ...'de uitvoering en voortgang van lopende en toekomstige missies niet mogen worden gehinderd en dat Defensie blijft investeren in haar personeel en de operationele inzetbaarheid. Ook moeten de bestaande operationele capaciteiten zoveel mogelijk ongemoeid blijven. Kennelijk hebben de spindokters van Van Middelkoop hem geadviseerd om deze strofen in de begroting op te nemen. Maar zijn zij daarmee ook waar? Onze militairen liepen al op hun tandvlees. Er werd al betrekkelijk weinig geoefend. En wat lezen wij? Het oefenprogramma wordt tijdelijk beperkt maar het mag de lopende missie niet hinderen. De Minister had net zo goed kunnen neerschrijven: we verkopen alle Bushmasters maar het mag de missie niet hinderen.

Het hoge woord moet er maar uit: de Minister van Defensie zal een zware dobber krijgen om tijdens de begrotingsbehandeling uit te leggen dat een beest met vlekken en een lange nek geen giraffe is. Of met andere woorden: dat al deze bezuinigingen de veiligheid van onze militairen niet in het geding brengt.