7 jul 2009

Source: A.J. (Arend Jan) Boekestijn i, published on Tuesday, July 7 2009.

'Belastinggeld weggegeven aan concurrentie'

Ondernemers zijn woedend over de Nederlandse ontwikkelingshulp voor hoogwaardige Indiase chemiebedrijven. Door de steun zou het ministerie van Ontwikkelingssamenwerking de concurrentie tegen eigen bedrijven optuigen.

VOLLEDIGE TEKST:

"Ontwikkelingshulp is prima en concurrentie ook. Maar India is inmiddels een ontwikkeld land met een sterke economie. Dan kan Nederland toch geen Indiase bedrijven steunen en zo onze eigen ondernemers op achterstand zetten", reageert Jan Kamminga, voorzitter van de Vereniging FME-CWM, de verzamelde ondernemers in de technologische industrie. "Het ministerie helpt mét belastinggeld de concurrentie tegen onze eigen bedrijven. En dat in deze tijd."

China

VVD-Kamerlid Boekestijn noemt de steun "opnieuw een fraai staaltje van wat er met ons geld gebeurt". "Het gaat naar de verkeerde projecten. We geven toch ook geen hulp aan China. Deze vorm van hulp moeten we direct stopzetten. India staat al twee jaar niet meer op de lijst van te steunen landen."

Volgens het ministerie van Ontwikkelingssamenwerking is van directe ontwikkelingshulp in geld geen sprake. Tijdens de grootste vakbeurs in zijn soort in Duitsland kregen Indiase bedrijven in chemische apparaten wel gratis standruimte. Die werd betaald door het Centrum tot Bevordering van de Import uit Ontwikkelingslanden (CBI), een onderdeel van het ministerie van Ontwikkelingssamenwerking.

Volgens dit ministerie zijn de Indiase bedrijven, ondanks handelsverdragen om toegang tot Europese markt te verbeteren, "onvoldoende in staat de geboden marktkansen optimaal te benutten".

De Indiase exporteurs zouden gebrek aan kennis hebben van Europese zakeneisen. "Ze weten vaak niet hoe ze deze hoog ontwikkelde markten succesvol moeten benaderen", schrijft minister Koenders in antwoord op Kamervragen van VVD'er Boekestijn.

Bovendien zouden de Indiase bedrijven goedkope arbeidskrachten kunnen aanbieden om werkzaamheden voor Nederlandse bedrijven tegen fors lagere tarieven uit te voeren.

Volgens Kamminga maakt het ministerie grove fouten. "Deze Indiase bedrijven hebben een hoge staat van ontwikkeling. Van hun groei kunnen we alleen maar dromen. Ook bij buitenlandse ondernemers op die beurs viel de mond echt open."

Deze Indiase bedrijven, zo bleek later bij Kamminga, weten ook heel goed hoe ze moeten exporteren naar Europa. "Bij het ministerie kennen ze het verschil tussen dominee en koopman niet. Je gaat toch eigen Nederlandse bedrijven niet aan concurrenten helpen."

LOAD-DATE: July 6, 2009

LANGUAGE: DUTCH; NEDERLANDS

PUBLICATION-TYPE: Krant

JOURNAL-CODE: Telegraaf

Reacties

annette | 8 jul 2009 om 5:33

Wij hadden in nederland een leerlooierij die hoogwaardig leer maakte voor de topmerken in de wereld. Wij zelf hadden die fabriek van produkt gericht markthericht gemaakt. onze klanten waren de topmerken in de wereld.

Op grote beurzen in Italie en Duitsland betaalden wij grof geld voor een stand met bemanning maar stonden er "concurrenten" uit ontwikkelingslanden met stands betaald door de onze overheid. Ons kostte het een vermogen steeds weer. Verder betaalden wij ons scheel aan de milieu eisen maar in Belgie(ook EU) dumpten ze het afval (van leer is erg vies) inde Schelde. Wij hadden een extra werknemer die de heel dag bezig was met het inventariseren van milieu eisen en kosten. De provincie werkt contra-porduktief aan de gemeente. Lang leve de veel te grote overheid.

Voor ondernemers is nederland ZIEK.

We hebben de tent dan ook gesloten (150man) en zijn vertrokken. Lang leve ondernemersschap.

Verder hadden we nogal wat allochtonen in dienst die toen we de tent overnamen uit het Hagemeijer concern , 2 maal zoveel vakantie hadden als autochtonen. Waarom?? omdat ze met de auto zo lang moesten rijden voordat ze in Turkije of Marokko waren. Dat was een verworvenheid. DAT schaften we dus meteen af! Gestoord dus. De milieu politie bestond uit 6!!!! man. We stuurden dus 5 man van het terrein. We betalen er maar 1 zei mijn man dan.

Kortom wat mij betreft is nederland ZIEK voor ondernemerschap. Maar we werden wel gevraagd door Econ. Zaken hoe we een turnaround hadden gedaan en zo succesvol. Ja ja..