Trêveszaal digitaal!

Source: F.C.G.M. (Frans) Timmermans i, published on Friday, April 4 2008.

Minister Klink, die naast mij zit in de Ministerraad, is de enige andere wekelijkse gebruiker van een laptop tijdens de vergadering. Wij maken ons iedere week vrolijk over wie het eerste het enige aanwezige verlengsnoer onder de tafel weet te bereiken. Vanochtend zei Ab tegen mij dat hij overweegt iets vroeger te komen, zodat hij zeker weet dat hij als eerste het stopcontact kan claimen. Net als in de kerk, zei hij, waar mensen ook eerder komen als zij bang zijn dat iemand anders hun plaats inneemt. Zojuist heeft hij trouwens weer zijn reputatie van bruggenbouwer waargemaakt. Hij scoorde ergens een verlengsnoer met vier stopcontacten. Onze kamerbewaarder heeft het aangesloten en nu krijgen we beiden stroom. Nu kunnen we gewoon weer om tien uur aankomen op vrijdag.

Alle gekheid op een stokje, wij hebben in Nederland nog een wereld te winnen met digitalisering. Eigenlijk zouden alle leden van de Ministerraad bij aankomst in de Trêveszaal hun laptop gewoon moeten kunnen inpluggen in een veilig netwerk. Geeft ons de kans genomen besluiten meteen door te geven aan onze departementen en zonodig tijdens de vergadering ruggespraak te houden met onze medewerkers. Kan er gewoon op twee plaatsen ononderbroken worden doorgewerkt. Bovendien: wij slepen iedere week dikke pakken papier mee. Alle stukken zitten in die bekende vierkante pilotenkoffers, iedereen hier heeft grote stapels papier voor haar of zijn neus. Het is natuurlijk allemaal op PC’s geproduceerd, dus ook in beginsel digitaal beschikbaar.

Het probleem is dus niet dat het allemaal moet worden geautomatiseerd, het probleem is dat wij allemaal ons gedrag moeten gaan aanpassen. En dat is niet altijd makkelijk, zeg ik dan maar voorzichtig. In Estland worden kabinetsbesluiten meteen online gezet. Daar hebben wel alle ministers een computer voor hun neus in de ministerraad. Zodra een besluit wordt genomen, kan het de wijde wereld in. Hoewel ik niet blind ben voor de haken en ogen die hi eraan verbonden zijn en ook begrijp dat zorgvuldigheid soms tijd vergt, zou het volgens mij de transparantie van ons werk ten goede komen als wij ook meer in deze lijn gaan werken. Papierloos, snel en handig voor de journalisten die ’ s middags de Minister-President vragen kunnen stellen over de besluiten van de Ministerraad.

Het valt mij in het algemeen op dat de overheid nog erg papierafhankelijk is. Als wij met minder ambtenaren beter willen werken en bovendien onze milieudoelstellingen willen halen, zullen we echt ook de mogelijkheden van automatisering beter moeten gaan benutten. Rechtstreekser communiceren, met een minimum aan papier en met veel minder vergaderen, moet echt mogelijk zijn.

Woensdag was ik op bezoek bij Sabic in Sittard. Het Saoedische staatsbedrijf in de petrochemie dat de grootste buitenlandse investeerder in Nederland is en dat bezig is in hoog tempo een Europees en internationaal bedrijf te worden. Het hoofdkantoor van Sabic is mooi, vernuftig en helemaal ingericht op werken zoals mij voor ogen staat. Geen vaste werkplekken, want de werkplek die je inneemt, wordt bepaald door de klus die je moet klaren en niet de positie die je bekleedt. Geen hokjes, geen aparte kantoren, tenzij je even apart moet zitten omdat het werk erom vraagt. Iedereen een laptop, die overal kan worden ingeplugd en die het dankzij een dubbel draadloos netwerk overal meteen online is, iedereen een draadloze telefoon, die het overal doet en overal ergonomisch verantwoorde werkplekken.

Als wij echt meters willen maken met onze milieudoelstellingen, als de overheid echt met minder mensen beter wil gaan werken, als wij echt de administratieve rompslomp en de lasten voor de burger substantieel willen laten dalen, zullen wij de goede voorbeelden nationaal en internationaal moeten bestuderen en zoveel mogelijk overnemen. Een overheid die op dit punt de ambitie heeft het goede voorbeeld te geven, die ook bereid is het eigen gedrag te veran deren, te beginnen aan de top, zal de verandering in de rest van de samenleving eerder naderbij brengen dan een overheid die als laatste het papieren (stenen) tijdperk zal verlaten.

Meer informatie

Reageer op dit weblog via www.NederlandinEuropa.nl