Gezondheid is geen vrije markt

Source: M. (Thijs) Berman i, published on Thursday, April 23 2009.

De PvdA wil dat de lidstaten absoluut de zeggenschap houden over de inrichting van hun gezondheidsstelsel, want gezondheid is geen vrije markt

Mensen met zeldzame ziektes moeten natuurlijk de grens over kunnen, als we ze in Nederland niet kunnen behandelen. In grensregio’s kun je ook afspraken maken over samenwerking. Maar de PvdA zal ons zorgstelsel niet uitleveren aan de markt, geen sprake van!

Het mag niet gebeuren dat er een tweedeling in de zorg ontstaat, waarin bijstandsmoeders voor hun goedkope zorg naar Hongarije worden gestuurd. Als je de markt zijn gang laat gaan is dat wel het risico.

De Europese liberale partij van D66 en VVD ziet de markt als oplossing voor knelpunten in de zorg. De SP wil kennelijk niet dat patiënten die in Nederland maar niet aan de beurt komen of voor wie geen gepaste zorg is, geholpen worden.

Garanties die door PvdA bedongen zijn:

  • “gezondheidsdiensten” alle verwijzingen naar deze diensten zijn uit de richtlijn gehaald;
  • "keuzevrijheid": verzekeraars mogen patiënten nooit dwingen naar de goedkoopste plek te sturen. Geen gedwongen 'Menzis-reizen naar Hongarije'.

Reden waarom PvdA zich heeft onthouden:

  • Dat er geen strakke voorafgaande toestemming mogelijk is: het Nederlandse gezondheidsstelsel mag niet ondermijnd worden. Voorkomen moet worden dat iedereen zonder voorwaarden zich waar dan ook in Europa mag laten behandelen.