Europese top over Grondwet, terrorisme en opvolging Prodi
Tijdens deze Europese Raad zullen regeringsleiders en staatshoofden onder meer spreken over de bestrijding van terrorisme en een beslissing nemen over de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie per 1 november 2004.
Daarnaast is deze Raad het dertiende officiële overleg in het kader van de Intergouvernementele Conferentie1 voor de vaststelling van een Grondwettelijk verdrag voor de Europese Unie.
Tijdens deze Europese Raad hopen de Europese regeringsleiders en staatshoofden de Intergouvernementele Conferentie (IGC) af te sluiten.
Belangrijke onderhandelingspunten tijdens deze IGC blijven:
-
-de verdeling van stemwegingen in de Raad van ministers en de Europese Raad
-
-handhaving van het vetorecht voor de vaststelling van de meerjarenbegroting van de Europese Unie
Voor een overzicht van de meest recente onderhandelingen (inclusief de resultaten):
De EU-coördinator voor terreurbestrijding, Gijs de Vries2, zal tijdens deze Europese Raad aanbevelingen doen voor nauwere samenwerking tussen Europese lidstaten op dit gebied. De Vries zal doelstellingen presenteren voor de korte, middellange en lange termijn, op wetgevend en politiek gebied.
Thema's hierbij zijn:
-
1.de reikwijdte van het Europees arrestatiebevel,
-
2.naleving van de conventies van de Verenigde Naties inzake de financiering van terrorisme, veiligheidsmaatregelen in de zee- en luchtvaart, en de fabricatie van explosieven. Het baart De Vries met name zorgen dat veel lidstaten dergelijke VN-teksten nog niet hebben omgezet in nationale wetgeving,
-
3.een grotere coördinerende rol van de Raad van Ministers en de Europese Commissie,
-
4.betere samenwerking tussen de nationale inlichtingendiensten
-
5.betere inzet van de gegevens uit de Europese vingerafdrukdatabase Eurodac (bedoeld om te voorkomen dat immigranten in meerdere landen asiel aanvragen), en het Schengen Informatie Systeem (SIS),
-
6.uitbreiding van de bevoegdheden van Europol3, die zich in de ogen van De Vries moet ontwikkelen tot (a) de draaischijf in de uitwisseling van gegevens en (b) een organisatie met operationele bevoegdheden.
Gijs de Vries houdt zich vooralsnog niet bezig met Irak, hoewel er veel aanwijzingen bestaan voor de ontwikkeling van dit land tot oefenterrein van terroristen, die onder meer in Europa zijn gerekruteerd. Naar verwachting zal dit onderwerp, samen met de aanbevelingen van De Vries, de basis vormen voor discussies die de Europese Unie zal voeren met de Verenigde Staten tijdens een bijzondere EU-VS top in Dublin, op 25 en 26 juni.
Tijdens deze Europese Raad zal beslist worden over een nieuwe voorzitter van de Europese Commissie4. De zittingsperiode van de huidige Commissie loopt tot oktober 2004. De huidige voorzitter Romano Prodi5, is geen kandidaat voor zijn eigen opvolging. Voor de Ieren, die het voorzitterschap van de Europese Unie bekleden tot 30 juni, zou de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie een efficiënte technocraat moeten zijn in de stijl van Jacques Delors6.
Verder zal de Europese Raad besluiten of Javier Solana7 een tweede termijn krijgt als Secretaris-Generaal van de Raad8 en Hoge Autoriteit van het gemeenschappelijk Buitenlands- en Veiligheidsbeleid. Solana bekleedt deze functie sinds oktober 1999, de termijn loopt af op 17 oktober 2004.
Bronnen
-
-Le Monde, 19 mei 2004 (Standpunten Gijs de Vries)
-
-EU Observer, 3 juni 2004 (Artsenprotest tegen artikel III-179)
Meer informatie
- 1.Van 4 oktober 2003 tot en met 18 juni 2004 vond de Intergouvernementele Conferentie (IGC) plaats die heeft geleid tot de opstelling van een nieuw verdrag tot opstelling van een Grondwet voor Europa. Een IGC wordt bijeengeroepen door de staatshoofden en regeringsleiders van de EU-lidstaten, als de basisverdragen gewijzigd worden.
- 2.Rustige, welsprekende liberaal die vooral carrière maakte op Europees niveau. Na wetenschappelijk medewerker aan de Leidse universiteit te zijn geweest, werd hij op 28-jarige leeftijd lid van het Europees Parlement. Verwierf daar het nodige gezag en werd voorzitter van de liberale fractie. Was twee keer lijsttrekker van de VVD bij de Europese Verkiezingen. Als staatssecretaris voor rampenbestrijding en Antilliaanse zaken in het tweede kabinet-Kok was hij minder in beeld. Na een korte periode in de Tweede Kamer werd hij lid van de Europese conventie en daarna Europees coördinator terrorismebestrijding. In 2008-2011 lid van de Algemene Rekenkamer en in 2011-2014 van de Europese Rekenkamer. Stapte in 2010 over naar D66.
- 3.The European Police Office (Europol) is the EU’s law enforcement agency, whose remit is to help make Europe safer by assisting law enforcement authorities in EU member countries.
- 4.The European Commission is the executive body of the EU and runs its day-to-day business. It is made up of the College of Commissioners, 27 European Commissioners, one for each member state, who are each responsible for one or several policy areas. In addition, the 'Commission' also refers to the entire administrative body that supports the Commissioners, consisting of the Directorates-General and the Services.
- 5.Romano Prodi (1939) was van 1999 tot 2004 voorzitter van de Europese Commissie. Hij is van huis uit wetenschapper en was onder meer hoogleraar in Bologna, Trento en Harvard. In 1995 werd hij voorman van de centrumlinkse Olijf-coalitie, waarna hij in 1996-1998 premier was. Ook in 2006-2008 was hij minister-president van Italië. Prodi is nu voorzitter van de centrumlinkse Democratische Partij van Italië. Behalve met de invoering van de euro kreeg hij als commissievoorzitter te maken met onder meer de dienstenrichtlijn, de onderhandelingen over toetreding van Turkije en de aanpak van de klimaatproblematiek.
- 6.Franse sociaaldemocraat en econoom die als energieke voorzitter van de Europese Commissie belangrijke voortuitgang wist te boeken bij de verdere Europese integratie. Begon zijn loopbaan bij de Banque de France en was later economisch adviseur van de gaullistische premier Chaban-Delmas. Actief in de christelijke vakbond en behorend tot de progressieve vleugel van de katholieke kerk, trad hij in 1974 toe tot de Socialistische Partij. Lid van het Europees Parlement en in 1981-1984 minister van Financiën en Economische Zaken onder presdident Mitterand. Tijdens zijn voorzitterschap van de Europese Commissie kwam de Economische en Monetaire Unie (EMU) tot stand die werd vastgelegd in het Verdrag van Maastricht.
- 7.Javier Solana (1942) was Secretery-General of the Council of Ministers and High Representative for the Common Foreign and Security Policy of the EU from 1999 to 2009. Prior to the office he held in the EU Solana was Secretary-General of the NATO. He was judged a quiet diplomat, working from behind-the-scenes. He received much criticism in his time as the EU's chief diplomat, not all of it legitimate. Similarly, he has received high praise as well.
- 8.Deze functionaris geeft leiding aan het Secretariaat-Generaal van de Raad van de Europese Unie (EU). Dit secretariaat bereidt alle vergaderingen van de Raad voor.