Besluit 2022/1677 - Standpunt EU in het Gezamenlijk Comité dat is opgericht bij de Overeenkomst met de regering van China betreffende samenwerking op het gebied van geografische aanduidingen en de bescherming daarvan, wat betreft de vaststelling van het reglement van orde van het Gezamenlijk Comité

1.

Wettekst

30.9.2022   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 252/64

 

BESLUIT (EU) 2022/1677 VAN DE RAAD

van 26 september 2022

over het namens de Europese Unie in te nemen standpunt in het Gezamenlijk Comité dat is opgericht bij de Overeenkomst tussen de Europese Unie en de regering van de Volksrepubliek China betreffende samenwerking op het gebied van geografische aanduidingen en de bescherming daarvan, wat betreft de vaststelling van het reglement van orde van het Gezamenlijk Comité

DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, en met name artikel 207, lid 4, eerste alinea, in samenhang met artikel 218, lid 9,

Gezien het voorstel van de Europese Commissie,

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

De Overeenkomst tussen de Europese Unie en de regering van de Volksrepubliek China betreffende samenwerking op het gebied van geografische aanduidingen en de bescherming daarvan (1) (“de overeenkomst”) is gesloten bij Besluit (EU) 2020/1832 van de Raad (2) en is op 1 maart 2021 in werking getreden.

 

(2)

Krachtens artikel 10 van de overeenkomst moet het Gezamenlijk Comité zijn reglement van orde zelf bepalen.

 

(3)

Het is wenselijk om het namens de Unie in het Gezamenlijk Comité in te nemen standpunt over zijn reglement van orde te bepalen aangezien dat reglement bindend is voor de Unie.

 

(4)

Met het oog op de daadwerkelijke uitvoering van de overeenkomst moet het reglement van orde van het Gezamenlijk Comité worden aangenomen.

 

(5)

Het standpunt van de Unie in het Gezamenlijk Comité moet derhalve worden gebaseerd op het aangehechte ontwerpbesluit,

HEEFT HET VOLGENDE BESLUIT VASTGESTELD:

Artikel 1

Het namens de Unie in te nemen standpunt in het Gezamenlijk Comité dat is opgericht bij de Overeenkomst tussen de Europese Unie en de regering van de Volksrepubliek China betreffende samenwerking op het gebied van geografische aanduidingen en de bescherming daarvan, wat betreft de vaststelling van zijn reglement van orde, wordt gebaseerd op het aan dit besluit gehechte ontwerpbesluit van het Gezamenlijk Comité.

Artikel 2

Dit besluit treedt in werking op de datum van vaststelling ervan.

Gedaan te Brussel, 26 september 2022.

Voor de Raad

De voorzitter

  • Z. 
    NEKULA
 

  • (2) 
    Besluit (EU) 2020/1832 van de Raad van 23 november 2020 betreffende de sluiting van de Overeenkomst tussen de Europese Unie en de regering van de Volksrepubliek China betreffende samenwerking op het gebied van geografische aanduidingen en de bescherming daarvan (PB L 408 I van 4.12.2020, blz. 1).
 

ONTWERP

BESLUIT Nr. … VAN HET GEZAMENLIJK COMITÉ

van …

inzake de vaststelling van zijn reglement van orde

HET GEZAMENLIJK COMITÉ,

Gezien de Overeenkomst tussen de Europese Unie en de regering van de Volksrepubliek China betreffende samenwerking op het gebied van geografische aanduidingen en de bescherming daarvan (1), en met name artikel 10,

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

De Overeenkomst tussen de Europese Unie en de regering van de Volksrepubliek China betreffende samenwerking op het gebied van geografische aanduidingen en de bescherming daarvan (“de overeenkomst”) is door de Unie gesloten bij Besluit (EU) 2020/1832 van de Raad (2) en is op 1 maart 2021 in werking getreden.

 

(2)

Krachtens artikel 10 van de overeenkomst moet het Gezamenlijk Comité zijn reglement van orde zelf bepalen.

 

(3)

Met het oog op de daadwerkelijke uitvoering van de overeenkomst moet het reglement van orde van het Gezamenlijk Comité worden aangenomen,

HEEFT HET VOLGENDE BESLUIT VASTGESTELD:

Artikel 1

Het reglement van orde van het Gezamenlijk Comité, als opgenomen in de bijlage bij dit besluit, wordt vastgesteld.

Artikel 2

Dit besluit treedt in werking op de datum van de vaststelling ervan.

Gedaan te …, …

Voor het Gezamenlijk Comité

De medevoorzitters

 

  • (2) 
    Besluit (EU) 2020/1832 van de Raad van 23 november 2020 betreffende de sluiting van de Overeenkomst tussen de Europese Unie en de regering van de Volksrepubliek China betreffende samenwerking op het gebied van geografische aanduidingen en de bescherming daarvan (PB L 408I van 4.12.2020, blz. 1).
 

BIJLAGE

Reglement van orde van het Gezamenlijk Comité

Artikel 1

Toepassingsgebied en verantwoordelijkheden

Het krachtens artikel 10 van de Overeenkomst tussen de Europese Unie en de regering van de Volksrepubliek China betreffende samenwerking op het gebied van geografische aanduidingen en de bescherming daarvan (“de overeenkomst”) opgerichte Gezamenlijk Comité voert zijn taken uit zoals bepaald in artikel 10 van de overeenkomst. In het bijzonder is het verantwoordelijk voor:

 

a)

het wijzigen van bijlage I bij de overeenkomst wat betreft de verwijzingen naar het in de partijen toepasselijke recht en het wijzigen van de andere bijlagen bij de overeenkomst;

 

b)

het uitwisselen van informatie over ontwikkelingen op wetgevings- en beleidsgebied inzake geografische aanduidingen en over alle andere aangelegenheden van wederzijds belang op het gebied van geografische aanduidingen;

 

c)

het uitwisselen van informatie over geografische aanduidingen met het oog op de eventuele bescherming ervan overeenkomstig de overeenkomst.

Artikel 2

Samenstelling en voorzitterschap

  • 1. 
    Het Gezamenlijk Comité bestaat uit vertegenwoordigers van de Volksrepubliek China (“China”), enerzijds, en vertegenwoordigers van de Europese Unie, anderzijds.
  • 2. 
    Het voorzitterschap van het Gezamenlijk Comité wordt gezamenlijk bekleed door vertegenwoordigers van China en van de Europese Unie.
  • 3. 
    Elke medevoorzitter kan alle medevoorzittertaken of een deel ervan delegeren aan een benoemde plaatsvervanger, in welk geval alle navolgende bepalingen betreffende de medevoorzitter eveneens gelden voor de benoemde plaatsvervanger.
  • 4. 
    Elke medevoorzitter wijst een contactpersoon aan voor alle aangelegenheden betreffende het Gezamenlijk Comité. Die contactpersonen zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor de vervulling van de secretariaatstaken van het Gezamenlijk Comité.

Artikel 3

Bijeenkomsten

Krachtens artikel 10, lid 2, van de overeenkomst komt het Gezamenlijk Comité bij toerbeurt bij de ene of bij de andere partij bijeen. Het Gezamenlijk Comité komt bijeen op een plaats en tijdstip en op een wijze, waaronder eventueel per videoconferentie, die onderling door de partijen worden overeengekomen, doch niet later dan negentig dagen nadat het verzoek door een van beide partijen is gedaan.

Artikel 4

Correspondentie

  • 1. 
    De correspondentie aan de medevoorzitters van het Gezamenlijk Comité wordt ter verspreiding onder de leden van het Gezamenlijk Comité toegezonden aan de contactpunten.
  • 2. 
    De correspondentie aan de medevoorzitters van het Gezamenlijk Comité kan op elke schriftelijke wijze worden gevoerd, inclusief per e-mail.

Artikel 5

Agenda van de bijeenkomsten

  • 1. 
    Vóór elke bijeenkomst van het Gezamenlijk Comité stellen de contactpersonen een voorlopige agenda op. Deze wordt samen met de desbetreffende documenten uiterlijk 15 dagen vóór de bijeenkomst toegezonden aan de leden van het Gezamenlijk Comité, met inbegrip van de medevoorzitters. De voorlopige agenda kan elk onderwerp omvatten dat onder de artikelen 10 en 11 van de overeenkomst valt.
  • 2. 
    Elk van beide partijen kan ten minste 21 dagen vóór de bijeenkomst verzoeken een onder de artikelen 10 en 11 van de overeenkomst vallend onderwerp op de voorlopige agenda te zetten. Dat onderwerp wordt dan op de voorlopige agenda gezet.
  • 3. 
    Ten minste vijf dagen vóór de bijeenkomst wordt een definitieve versie van de voorlopige agenda aan de medevoorzitters toegezonden.
  • 4. 
    De agenda wordt aan het begin van elke bijeenkomst unaniem goedgekeurd door de medevoorzitters. Indien de medevoorzitters zulks overeenkomen, kan een punt dat niet op de voorlopige agenda staat, aan de agenda worden toegevoegd.

Artikel 6

Besluiten

  • 1. 
    Krachtens artikel 10, lid 2, van de overeenkomst besluit het Gezamenlijk Comité bij consensus.
  • 2. 
    De besluiten van het Gezamenlijk Comité dragen de handtekening van de medevoorzitters. In elk besluit wordt de datum van inwerkingtreding vermeld.
  • 3. 
    Besluiten van het Gezamenlijk Comité zijn voorzien van de datum van goedkeuring en een beschrijving van het onderwerp.

Artikel 7

Schriftelijke procedure

  • 1. 
    Een besluit van het Gezamenlijk Comité kan via een schriftelijke procedure worden aangenomen wanneer beide partijen daarmee instemmen. De schriftelijke procedure bestaat in een uitwisseling van nota’s tussen de medevoorzitters van het Gezamenlijk Comité.
  • 2. 
    De medevoorzitter van de partij die de toepassing van de schriftelijke procedure voorstelt, dient het ontwerpbesluit in bij de medevoorzitter van de andere partij, die in zijn reactie daarop aangeeft of hij het ontwerpbesluit al dan niet aanvaardt. De medevoorzitter van de andere partij kan ook wijzigingen voorstellen of om extra bedenktijd vragen. Indien overeenstemming wordt bereikt, wordt het aangenomen overeenkomstig artikel 6.

Artikel 8

Notulen

  • 1. 
    Binnen 21 dagen na elke bijeenkomst stelt het contactpunt van de partij die als gastheer voor de bijeenkomst van het Gezamenlijk Comité optrad, de ontwerpnotulen van de bijeenkomst op. De ontwerpnotulen vermelden de aangenomen aanbevelingen en besluiten en alle andere conclusies.
  • 2. 
    De notulen worden binnen 28 dagen na de bijeenkomst of uiterlijk op een door de partijen overeengekomen andere datum schriftelijk goedgekeurd door beide partijen. Na de goedkeuring worden twee originelen van de notulen door de medevoorzitters ondertekend. Elk van beide medevoorzitters bewaart een origineel van de notulen.

Artikel 9

Kosten

  • 1. 
    Elke partij draagt zelf de kosten die zij in verband met haar deelname aan de bijeenkomsten van het Gezamenlijk Comité maakt.
  • 2. 
    Kosten in verband met de organisatie van de bijeenkomsten en de reproductie van documenten komen ten laste van de partij die als gastheer voor de bijeenkomst optreedt.

Artikel 10

Openbaarheid en vertrouwelijkheid

  • 1. 
    De bijeenkomsten van het Gezamenlijk Comité zijn niet openbaar, tenzij de medevoorzitters anders besluiten.
  • 2. 
    Wanneer een partij informatie die zij ingevolge haar wet- en regelgeving als vertrouwelijk beschouwt, aan het Gezamenlijk Comité overlegt, wordt die informatie door de andere partij vertrouwelijk behandeld.
  • 3. 
    Onverminderd lid 2 kan elke partij besluiten tot bekendmaking van de besluiten en aanbevelingen van het Gezamenlijk Comité in haar publicatieblad of staatsblad.
 

Deze samenvatting is overgenomen van EUR-Lex.