Besluit 2022/1449 - Sluiting van het protocol inzake de uitvoering van de partnerschapsovereenkomst inzake duurzame visserij met de regering van de Cookeilanden

1.

Wettekst

2.9.2022   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 228/5

 

BESLUIT (EU) 2022/1449 VAN DE RAAD

van 18 juli 2022

betreffende de sluiting namens de Europese Unie van het protocol inzake de uitvoering van de partnerschapsovereenkomst inzake duurzame visserij tussen de Europese Unie en de regering van de Cookeilanden

DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, en met name artikel 43, in samenhang met artikel 218, lid 6, tweede alinea, punt a), v), en artikel 218, lid 7,

Gezien het voorstel van de Europese Commissie,

Gezien de goedkeuring van het Europees Parlement (1),

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

De partnerschapsovereenkomst inzake duurzame visserij tussen de Europese Unie en de regering van de Cookeilanden (2) (“de partnerschapsovereenkomst”) is gesloten bij Besluit (EU) 2017/418 van de Raad (3).

 

(2)

Overeenkomstig Besluit (EU) 2021/2277 van de Raad (4) is het protocol inzake de uitvoering van de partnerschapsovereenkomst inzake duurzame visserij tussen de Europese Unie en de regering van de Cookeilanden (“het protocol”) ondertekend op 17 december 2021, onder voorbehoud van de sluiting ervan op een latere datum.

 

(3)

Het protocol beoogt ervoor te zorgen dat de Unie en de regering van de Cookeilanden hun samenwerking op het gebied van de bevordering van een duurzaam visserijbeleid en een verantwoorde exploitatie van de visbestanden in de visserijwateren van de Cookeilanden kunnen voortzetten, overeenkomstig de doelstelling van instandhouding van de biologische rijkdommen van de zee, die wordt erkend in het Unierecht, en dat de Unievaartuigen in die wateren kunnen blijven vissen.

 

(4)

Het protocol moet worden goedgekeurd.

 

(5)

Bij artikel 6 van de overeenkomst is een gemengde commissie opgericht die belast is met de controle op de toepassing van de overeenkomst en het bijbehorende uitvoeringsprotocol. Voorts kan de gemengde commissie krachtens artikel 5 van het protocol bepaalde wijzigingen van het protocol goedkeuren. Om de goedkeuring van die wijzigingen te vergemakkelijken, moet onder bepaalde materiële en procedurele bepalingen en voorwaarden aan de Commissie de bevoegdheid worden verleend om deze wijzigingen namens de Unie goed te keuren volgens een vereenvoudigde procedure.

 

(6)

Het standpunt van de Unie inzake de voorgestelde wijzigingen van het protocol moet door de Raad worden bepaald. De voorgestelde wijzigingen moeten worden goedgekeurd tenzij een blokkerende minderheid van lidstaten in de zin van artikel 16, lid 4, van het Verdrag betreffende de Europese Unie bezwaar maakt tegen die wijzigingen.

 

(7)

Gezien het economische belang van de visserijactiviteiten van de Unie in de visserijgebieden van de Cookeilanden en gezien de noodzaak om te voorkomen dat die activiteiten na het verstrijken van het huidige protocol op 13 november 2021 moeten worden onderbroken, moet het protocol zo spoedig mogelijk in werking treden.

 

(8)

De Europese Toezichthouder voor gegevensbescherming is geraadpleegd overeenkomstig artikel 42 van Verordening (EU) 2018/1725 van het Europees Parlement en de Raad (5) en heeft op 3 november 2021 een advies uitgebracht,

HEEFT HET VOLGENDE BESLUIT VASTGESTELD:

Artikel 1

Het protocol inzake de uitvoering van de partnerschapsovereenkomst inzake duurzame visserij tussen de Europese Unie en de regering van de Cookeilanden (“het protocol”) wordt namens de Unie goedgekeurd (6).

Artikel 2

De voorzitter van de Raad verricht namens de Unie de in artikel 12 van het protocol bedoelde kennisgeving (7).

Artikel 3

De Commissie wordt, overeenkomstig de bepalingen en voorwaarden van de bijlage bij dit besluit, gemachtigd om namens de Unie goedkeuring te verlenen voor wijzigingen van het protocol die worden vastgesteld door de gemengde commissie.

Artikel 4

Dit besluit treedt in werking op de datum waarop het wordt vastgesteld.

Gedaan te Brussel, 18 juli 2022.

Voor de Raad

De voorzitter

  • Z. 
    NEKULA
 

  • (1) 
    Goedkeuring verleend op 5 juli 2022 (nog niet bekendgemaakt in het Publicatieblad).
  • (3) 
    Besluit (EU) 2017/418 van de Raad van 28 februari 2017 betreffende de sluiting namens de Europese Unie van de partnerschapsovereenkomst inzake duurzame visserij tussen de Europese Unie en de regering van de Cookeilanden en van het protocol voor de tenuitvoerlegging daarvan (PB L 64 van 10.3.2017, blz. 1).
  • (4) 
    Besluit (EU) 2021/2277 van de Raad van 11 november 2021 betreffende de ondertekening namens de Europese Unie en de voorlopige toepassing van het protocol tot uitvoering van de partnerschapsovereenkomst inzake duurzame visserij tussen de Europese Unie en de regering van de Cookeilanden (PB L 463 van 28.12.2021, blz. 1).
  • (5) 
    Verordening (EU) 2018/1725 van het Europees Parlement en de Raad van 23 oktober 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen in verband met de verwerking van persoonsgegevens door de instellingen, organen en instanties van de Unie en betreffende het vrije verkeer van die gegevens, en tot intrekking van Verordening (EG) nr. 45/2001 en Besluit nr. 1247/2002/EG (PB L 295 van 21.11.2018, blz. 39).
  • (7) 
    De datum van inwerkingtreding van het protocol zal door het secretariaat-generaal van de Raad in het Publicatieblad van de Europese Unie worden bekendgemaakt.
 

BIJLAGE

PROCEDURE VOOR DE GOEDKEURING VAN DOOR DE GEMENGDE COMMISSIE VAST TE STELLEN WIJZIGINGEN VAN HET PROTOCOL

Indien de gemengde commissie overeenkomstig artikel 6, lid 3, van de overeenkomst en artikel 5 van het protocol wijzigingen van het protocol vast moet stellen, wordt de Commissie gemachtigd de voorgestelde wijzigingen namens de Unie goed te keuren, onder de volgende voorwaarden:

 

1.

De Commissie zorgt ervoor dat de goedkeuring namens de Unie:

 

a)

in overeenstemming is met de doelstellingen van het gemeenschappelijk visserijbeleid;

 

b)

in overeenstemming is met de toepasselijke voorschriften van de regionale organisaties voor visserijbeheer en geschiedt met inachtneming van het gezamenlijk beheer door de kuststaten;

 

c)

geschiedt met inachtneming van de meest recente statistische, biologische en andere relevante informatie die aan de Commissie is toegezonden.

 

2.

Voordat de Commissie de voorgestelde wijzigingen namens de Unie goedkeurt, legt zij deze tijdig voorafgaand aan de desbetreffende vergadering van de gemengde commissie voor aan de Raad.

 

3.

De Raad beoordeelt of de voorgestelde wijzigingen in overeenstemming zijn met de criteria in punt 1 van deze bijlage.

 

4.

Tenzij een aantal lidstaten dat een blokkerende minderheid van de Raad overeenkomstig artikel 16, lid 4, van het Verdrag betreffende de Europese Unie vormt, bezwaar maakt tegen de voorgestelde wijzigingen, keurt de Commissie de wijzigingen namens de Unie goed. Indien een dergelijke blokkerende minderheid bestaat, verwerpt de Commissie de voorgestelde wijzigingen namens de Unie.

 

5.

Indien tijdens latere vergaderingen van de gemengde commissie, ook ter plaatse, geen overeenstemming kan worden bereikt, wordt de zaak overeenkomstig de procedure van de punten 2, 3 en 4 opnieuw aan de Raad voorgelegd om ervoor te zorgen dat in het standpunt van de Unie rekening kan worden gehouden met nieuwe elementen.

 

6.

De Commissie wordt verzocht te gelegener tijd alle stappen te ondernemen die noodzakelijk zijn voor de follow-up van het besluit van de gemengde commissie, met inbegrip van, waar passend, de bekendmaking van het betrokken besluit in het Publicatieblad van de Europese Unie en de mededeling van de voorstellen die nodig zijn voor de uitvoering van dat besluit.

Over andere aangelegenheden die geen betrekking hebben op wijzigingen van het protocol overeenkomstig artikel 6 van de overeenkomst, wordt het door de Unie in de gemengde commissie in te nemen standpunt bepaald in overeenstemming met de Verdragen en de bestaande werkpraktijken.

 

Deze samenvatting is overgenomen van EUR-Lex.