Besluit 2020/1792 - AIEM-belastingregeling die van toepassing is op de Canarische Eilanden

1.

Wettekst

1.12.2020   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 402/13

 

BESLUIT (EU) 2020/1792 VAN DE RAAD

van 16 november 2020

betreffende de AIEM-belastingregeling die van toepassing is op de Canarische Eilanden

DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, en met name artikel 349,

Gezien het voorstel van de Europese Commissie,

Na toezending van het ontwerp van wetgevingshandeling aan de nationale parlementen,

Gezien het advies van het Europees Parlement (1),

Handelend volgens een bijzondere wetgevingsprocedure,

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

Overeenkomstig artikel 349 van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie (VWEU) neemt de Raad, rekening houdend met de structurele sociale en economische beperkingen van de ultraperifere gebieden, waaronder de grote afstand, het insulaire karakter, de kleine oppervlakte, een moeilijk reliëf en de economische afhankelijkheid van enkele producten, specifieke maatregelen aan die er met name op gericht zijn de voorwaarden voor de toepassing van de Verdragen, met inbegrip van gemeenschappelijk beleid, op deze gebieden vast te stellen.

 

(2)

Het is derhalve dienstig specifieke maatregelen te nemen die erop gericht zijn de voorwaarden voor de toepassing van het VWEU op deze gebieden vast te stellen. Deze maatregelen moeten rekening houden met de bijzondere kenmerken en beperkingen van deze gebieden, zonder afbreuk te doen aan de integriteit en de samenhang van de rechtsorde van de Unie, met inbegrip van de interne markt en het gemeenschappelijk beleid.

 

(3)

De economische afhankelijkheid van de Canarische Eilanden van de dienstensector en met name het toerisme, gemeten op basis van het aandeel van deze sector in het bbp van de regio, vormt een aanzienlijke beperking. Deze sector speelt een significant grotere rol in de economie van de Canarische Eilanden dan de industriële sector.

 

(4)

De combinatie van het geïsoleerde en insulaire karakter van een eilandengroep belemmert het vrije verkeer van personen, goederen en diensten en vormt de op één na grootste belemmering voor de Canarische Eilanden. De ligging van de eilanden vergroot hun afhankelijkheid van lucht- en zeevervoer. Het vervoer naar, van en op die afgelegen en geïsoleerde eilanden verhoogt de productiekosten voor de plaatselijke industrie nog verder. De productiekosten zijn hoger, omdat deze vervoerswijzen minder efficiënt zijn en duurder dan vervoer over de weg of per spoor.

 

(5)

De geïsoleerde ligging leidt ook tot hogere productiekosten omdat de eilanden afhankelijk zijn van de invoer van grondstoffen en energie, verplicht zijn voorraden aan te leggen, en moeilijkheden ondervinden bij de levering van productieapparatuur.

 

(6)

De geringe omvang van de markt en het weinig ontwikkelde karakter van de export, de geografische versnippering van de eilanden, en de verplichting om gediversifieerde, maar in omvang beperkte productielijnen in stand te houden om aan de behoeften van een kleine markt te voldoen, beperken de mogelijkheden om schaalvoordelen te behalen.

 

(7)

Het is voor bedrijven in vele gevallen moeilijker of duurder om op de Canarische Eilanden een beroep te doen op gespecialiseerde diensten en onderhoudsdiensten, te voorzien in opleidingen voor managers en technici, en activiteiten uit te besteden of te gaan ontplooien buiten de regionale markt. Bovendien zorgen de beperkte distributiemethoden voor te grote voorraden.

 

(8)

Op het gebied van het milieu brengen de verwijdering van industrieel afval en de verwerking van giftig afval hogere milieukosten met zich mee. Deze kosten zijn hoger omdat er geen recyclingbedrijven zijn, behalve voor enkele producten, en omdat afval moet worden getransporteerd voor verwerking buiten de Canarische Eilanden.

 

(9)

De belasting die bekend staat als “Arbitrio sobre Importaciones y Entregas de Mercancías en las Islas Canarias” (“AIEM-belasting”) heeft tot doel de autonome ontwikkeling van de Canarische industriële productiesectoren te bevorderen en de economie van de Canarische Eilanden te diversifiëren.

 

(10)

Krachtens Beschikking 2002/546/EG van de Raad (2), vastgesteld op basis van artikel 299 van het EG-Verdrag, mocht Spanje aanvankelijk tot en met 31 december 2011 bepaalde producten die lokaal worden vervaardigd op de Canarische Eilanden, vrijstellen van de “Arbitrio sobre Importaciones y Entregas de Mercancías en las islas Canarias” (“AIEM”) dan wel deze belasting verminderen. De bijlage bij die beschikking bevat een lijst van producten die in aanmerking komen voor vrijstelling en vermindering van belasting. Afhankelijk van het product kon het belastingverschil tussen lokaal vervaardigde producten en andere producten niet meer dan 5, 15 of 25 procentpunten bedragen.

 

(11)

Beschikking 2002/546/EG (3) werd bij Besluit nr. 895/2011/EU van de Raad gewijzigd en de toepassingsduur ervan werd verlengd tot en met 31 december 2013.

 

(12)

Beschikking 2002/546/EG (4) werd bij Besluit nr. 1413/2013/EU van de Raad gewijzigd en de toepassingsduur ervan werd verlengd tot en met 30 juni 2014.

 

(13)

Bij Besluit nr. 377/2014/EU (5) van de Raad werd Spanje gemachtigd om tot en met 31 december 2020 vrijstelling of vermindering van de AIEM-belasting te verlenen voor bepaalde producten die lokaal worden vervaardigd op de Canarische Eilanden. In de bijlage bij dat besluit is een lijst opgenomen van de producten die in aanmerking komen voor belastingvrijstelling of -vermindering.

 

(14)

Een zorgvuldig onderzoek van de situatie bevestigt dat het nodig is in te gaan op het Spaanse verzoek tot verlenging van de machtiging.

 

(15)

Het maximale gedifferentieerde tarief dat kan worden toegepast op de betrokken industriële producten, mag niet hoger zijn dan 15 %. Overeenkomstig het subsidiariteitsbeginsel moeten de Spaanse autoriteiten kunnen beslisen wat voor elk product wat het passende percentage is. Het toegestane belastingverschil mag de aangetoonde extra kosten niet overschrijden. Dat fiscale voordeel dient echter te worden toegepast met inachtneming van een maximum van 150 miljoen EUR per jaar, behalve in naar behoren gerechtvaardigde gevallen.

 

(16)

Overeenkomstig het subsidiariteitsbeginsel en om de nodige flexibiliteit te waarborgen, moeten de Spaanse autoriteiten de mogelijkheid krijgen de producten en hun toegestane belastingverschil te wijzigen om de werkelijke omvang van de extra kosten voor de productie van dergelijke producten op de Canarische Eilanden in aanmerking te nemen. In dat verband moet het voor de Spaanse autoriteiten mogelijk zijn lagere gedifferentieerde tarieven toe te passen en zo nodig een minimumbelasting voor specifieke producten vast te stellen, op voorwaarde dat elke wijziging in overeenstemming is met de doelstellingen van artikel 349 VWEU. Elke wijziging van de lijst van producten moet gebeuren op grond van de volgende criteria: er is lokale productie en deze heeft een aandeel van ten minste 5 % op de lokale markt; er is sprake van aanzienlijke invoer van goederen (ook van het Spaanse vasteland en van andere lidstaten) die de voortzetting van de lokale productie in gevaar zou kunnen brengen, en deze invoer is goed voor een aandeel van ten minste 10 % op de lokale markt; er zijn extra kosten waardoor de kostprijs van de lokale productie hoger is dan die van producten die elders worden geproduceerd, waardoor het concurrentievermogen van de lokaal vervaardigde producten in het gedrang komt.

 

(17)

De Spaanse autoriteiten moeten in naar behoren gemotiveerde omstandigheden kunnen afwijken van de marktaandeeldrempels, onder andere: als de productie arbeidsintensief is; als de productie anderszins van strategisch belang is voor de lokale ontwikkeling, als de productie onderhevig is aan periodieke schommelingen, als de productie gebeurt in bijzonder achtergestelde gebieden, als het de productie van medische producten en persoonlijke beschermingsmiddelen betreft die nodig zijn voor de aanpak van gezondheidscrises. De Spaanse autoriteiten moeten de lijst van producten en hun toegestane belastingverschil kunnen wijzigen, mits elke wijziging in overeenstemming is met de doelstellingen van artikel 349 VWEU.

 

(18)

De beoogde bevordering van de sociaaleconomische ontwikkeling van de Canarische Eilanden komt op nationaal niveau tot uiting in de doelstelling van de AIEM-belasting en de bestemming van de AIEM-ontvangsten. Er is bij wet voorgeschreven dat de opbrengsten van de AIEM-belasting moeten worden geïntegreerd in de middelen van het economisch en fiscaal regime van de Canarische Eilanden en dat die opbrengsten moeten worden gebruikt voor een strategie voor economische en sociale ontwikkeling door middel van bevordering van lokale activiteiten.

 

(19)

De vrijstellingen of verminderingen van de AIEM-belasting dienen zeven jaar te gelden. De Spaanse autoriteiten moeten uiterlijk op 30 september 2025 een monitoringverslag bij de Commissie indienen, zodat zij kan beoordelen of nog steeds aan de voorwaarden voor de machtiging wordt voldaan.

 

(20)

Dit besluit laat de eventuele toepassing van de artikelen 107 en 108 VWEU onverlet,

HEEFT HET VOLGENDE BESLUIT VASTGESTELD:

Artikel 1

  • 1. 
    In afwijking van de artikelen 28, 30 en 110 VWEU worden de Spaanse autoriteiten gemachtigd om tot en met 31 december 2027 voor de lokaal op de Canarische Eilanden vervaardigde producten die onder de in bijlage I bedoelde categorieën vallen, in een volledige vrijstelling dan wel een vermindering van de belasting genaamd “Arbitrio sobre las Importaciones y Entregas de Mercancías en las islas Canarias” (“AIEM-belasting”) te voorzien. Die vrijstellingen of verminderingen worden geïntegreerd in de strategie voor economische en sociale ontwikkeling van de Canarische Eilanden en dragen bij aan de bevordering van lokale activiteiten.
  • 2. 
    De toepassing van de in lid 1 bedoelde algehele of gedeeltelijke vrijstellingen of verminderingen mag niet leiden tot verschillen die groter zijn dan 15 % voor de producten van de in bijlage I bedoelde categorieën.

De Spaanse autoriteiten zorgen ervoor dat de op de producten toegepaste vrijstellingen of verminderingen niet hoger zijn dan het percentage dat strikt noodzakelijk is voor het behoud, de bevordering en de ontwikkeling van lokale activiteiten. Het toegestane belastingverschil overschrijdt de aangetoonde extra kosten niet.

  • 3. 
    Het fiscale voordeel wordt toegepast met inachtneming van een maximum van 150 miljoen EUR per jaar, behalve in naar behoren gerechtvaardigde gevallen.

Artikel 2

  • 1. 
    De Spaanse autoriteiten selecteren de in artikel 1, lid 1, bedoelde producten met inachtneming van de volgende criteria:
 

a)

er is lokale productie en deze heeft een aandeel van ten minste 5 % op de lokale markt;

 

b)

er is sprake van aanzienlijke invoer van goederen (ook van het Spaanse vasteland en van andere lidstaten) die de voortzetting van de lokale productie in gevaar zou kunnen brengen, en deze invoer is goed voor een aandeel van ten minste 10 % op de lokale markt;

 

c)

er zijn extra kosten waardoor de kostprijs van de lokale productie hoger is dan die van producten die elders worden geproduceerd, waardoor het concurrentievermogen van de lokaal vervaardigde producten in het gedrang komt.

  • 2. 
    De Spaanse autoriteiten kunnenafwijken van de onder lid 1, a) en b) bedoelde marktaandeeldrempels in naar behoren gemotiveerde omstandigheden, onder andere:
 

a)

als de productie arbeidsintensief is;

 

b)

als de productie anderszins van strategisch belang is voor de lokale ontwikkeling;

 

c)

als de productie onderhevig is aan periodieke schommelingen;

 

d)

als de productie gebeurt in bijzonder achtergestelde gebieden;

 

e)

als het de productie van medische producten en persoonlijke beschermingsmiddelen betreft die nodig zijn voor de aanpak van gezondheidscrises.

Artikel 3

Uiterlijk op 1 januari 2021 stellen de Spaanse autoriteiten de Commissie in kennis van de initiële lijst van producten die in aanmerking komen voor vrijstelling of vermindering. Deze producten behoren tot de in bijlage I vermelde productcategorieën. De Spaanse autoriteiten mogen deze lijst van producten wijzigen, op voorwaarde dat de Commissie van alle relevante informatie in kennis wordt gesteld.

Artikel 4

Uiterlijk op 30 september 2025 dienen de Spaanse autoriteiten bij de Commissie een monitoringverslag in op basis waarvan de Commissie kan beoordelen of nog steeds wordt voldaan aan de voorwaarden voor de verlening van de in artikel 1 vastgestelde machtiging. Het monitoringverslag bevat de in bijlage II opgenomen informatie.

Artikel 5

Dit besluit is van toepassing met ingang van 1 januari 2021.

Artikel 6

Dit besluit is gericht tot het Koninkrijk Spanje.

Gedaan te Brussel, 16 november 2020.

Voor de Raad

De voorzitter

  • M. 
    ROTH
 

  • (1) 
    Advies van 6 oktober 2020 (nog niet bekendgemaakt in het Publicatieblad).
  • (2) 
    Beschikking 2002/546/EG van de Raad van 20 juni 2002 betreffende de AIEM-belastingregeling die van toepassing is op de Canarische Eilanden (PB L 179 van 9.7.2002, blz. 22).
  • (5) 
    Besluit nr. 377/2014/EU van de Raad van 12 juni 2014 betreffende de AIEM-belastingregeling die van toepassing is op de Canarische Eilanden (PB L 182 van 21.6.2014, blz. 4).
 

BIJLAGE I

LIJST VAN DE IN ARTIKEL 1, LID 1, BEDOELDE PRODUCTEN OVEREENKOMSTIG DE PRODUCTCATEGORIEËN VAN DE POSTEN VAN HET GEHARMONISEERDE SYSTEEM

Landbouw, veeteelt, bosbouw en visserij

 

0203

0204

0207

0407

0603

0701

0703

0706

0708

0810

Winning van delfstoffen

 

2516

6801

6802

6810

Bouwmaterialen

 

2523

3816

3824

6809

7006

7007

7008

7009

7010

Chemische stoffen

 

2804

2807

2811

2828

2853

3102

3105

3208

3209

3212

3213

3214

3304

3401

3402

3406

3814

3917

3920

3923

3925

4012

       

Metaalindustrie

 

7308

7309

7604

7608

7610

8415

8424

8907

9403

9404

9406

Levensmiddelen- en drankenindustrie

 

0210

0305

0403

0406

0901

1101

1102

1601

1602

1702

1704

1806

1901

1902

1904

1905

2002

2005

2006

2007

2008

2009

2103

2105

2106

2201

2202

2203

2204

2208

2309

               

Tabak

2402

Textiel, leder en schoeisel

 

6109

6112

Papier

 

4808

4811

4818

4819

4821

4823

Grafische kunsten

 

4909

4910

4911

 

BIJLAGE II

IN HET MONITORINGVERSLAG OP TE NEMEN INFORMATIE ALS BEDOELD IN ARTIKEL 4

1.   

Geraamde extra kosten. De Spaanse autoriteiten zenden een samenvattend verslag met voldoende gegevens aan de hand waarvan kan worden beoordeeld of er extra kosten zijn die lokale producten duurder maken dan elders geproduceerde producten. In het samenvattend verslag worden ten minste, voor zover beschikbaar, de volgende gegevens opgenomen: kosten van productiemiddelen, kosten van te grote voorraden, uitrustingskosten, extra arbeidskosten en financiële kosten. Bij deze gegevens moet ten minste worden verwezen naar productcategorieën van de posten van het geharmoniseerd systeem, aan de hand van de vier cijfers van de gecombineerde nomenclatuur.

Het verslag bevat de beknopte resultaten van gedetailleerde ad-hocstudies naar de extra kosten, die Spanje periodiek zal blijven uitvoeren.

2.   

Andere subsidies. De Spaanse autoriteiten verstrekken een lijst van alle andere hulp- en steunmaatregelen ter dekking van de bijkomende exploitatiekosten van marktdeelnemers die verband houden met de status van ultraperifeer gebied van de Canarische Eilanden.

3.   

Gevolgen voor de overheidsbegroting. De Spaanse autoriteiten vullen tabel 1 in met het geraamde totaalbedrag (in EUR) aan geïnde of niet geïnde belastingen in het kader van de AIEM-regeling.

Tabel 1

 

Jaar (*1)

2019

2020

2021

2022

2023

2024

Noten (*2)

Gederfde belastinginkomsten (1)

             

Belastingontvangsten — invoer (2)

             

Belastingontvangsten — lokale (3) productie (3)

             

Noten bij tabel 1:

4.   

Gevolgen voor de algemene economische prestaties. De Spaanse autoriteiten vullen tabel 2 in en verstrekken gegevens waaruit blijkt wat de gevolgen van de verlaagde belastingen op de sociaaleconomische ontwikkeling van de regio zijn. De indicatoren in de tabel hebben betrekking op de prestaties van de ondersteunde sectoren in vergelijking met de algemene prestaties van de regionale economie. Indien sommige indicatoren niet beschikbaar zijn, worden alternatieve rapportagegegevens over de algemene sociaaleconomische prestaties van de regio verstrekt.

Tabel 2

 

Jaar (*3)

2019

2020

2021

2022

2023

2024

Noten (*4)

Regionale bruto toegevoegde waarde

             

In de ondersteunde sectoren (4)

             

Algemene regionale werkgelegenheid

             

In de ondersteunde sectoren (4)

             

Aantal actieve ondernemingen

             

In de ondersteunde sectoren (4)

             

Prijsindexcijfer — vasteland

             

Prijsindexcijfer — regio

             

Noten bij tabel 2:

5.   

Specificaties van de regeling. De Spaanse autoriteiten vullen de tabellen 3 en 4 in voor elk product (GN4, GN6, GN8 of Taric10, naargelang het geval) en voor ieder jaar (van 2019 tot 2024). De lijst omvat alleen de producten waarvoor een gedifferentieerd belastingtarief geldt.

Tabel 3

Aanwijzing van producten en toegepaste tarieven

 

Ondersteunde producten — GN-code (4, 6, 8 of 10 cijfers)

Jaar

Goedgekeurde categorie GN4 (5)

Specificaties van de code (6)

Extern belastingtarief (7)

Intern belastingtarief (8)

Toegepast belastingverschil (9)

Noten ((**))

 

2019

           
 

2020

           
 

2021

           
 

2022

           
 

2023

           
 

2024

           

Noten bij tabel 3:

Tabel 4

Marktaandeel van ondersteunde producten

 

Ondersteunde producten — GN-code (4, 6, 8 of 10 cijfers) (*5)

Jaar

Volume (10)

Waarde (in EUR) (11)

Noten (*7)

   

Lokale productie

Eenheid

invoer

Marktaandeel (*6)

Lokale productie

Invoer

Marktaandeel (*6)

 
 

2019

               
 

2020

               
 

2021

               
 

2022

               
 

2023

               
 

2024

               

Noten bij tabel 4:

6.   

Onregelmatigheden. De Spaanse autoriteiten verstrekken informatie over eventuele onderzoeken naar administratieve onregelmatigheden, met name over belastingontduiking of smokkel, in het kader van de toepassing van de machtiging. Zij verstrekken gedetailleerde informatie, waaronder ten minste informatie over de aard van de zaak, de waarde en de periode.

 

7.   

Klachten. De Spaanse autoriteiten verstrekken informatie over klachten die de lokale, regionale of nationale autoriteiten over de toepassing van de machtiging hebben ontvangen van begunstigden en niet-begunstigden.

 
 

  • (1) 
    “Gederfde belastinginkomsten”: het totale belastingbedrag (in EUR) dat niet is geïnd ten gevolge van de op de lokale productie toegepaste belastingverschillen (vrijstellingen/verminderingen). Op productniveau wordt dat bedrag berekend door de waarde van de op de lokale markt verkochte productie (d.w.z. min de uitvoer) te vermenigvuldigen met het toegepaste belastingverschil. De indicator wordt vervolgens berekend door ramingen op productniveau op te tellen.
  • (2) 
    “Belastingontvangsten — invoer”: het totale bedrag (in EUR) van de belasting die is geheven op de invoer van belastbare producten.
  • (3) 
    “Belastingontvangsten — lokale productie”: het totale bedrag (in EUR) van de belasting die is geheven op de belastbare lokale producten.

(*1)  De informatie is mogelijk niet voor alle vermelde jaren beschikbaar.

(*2)  Eventuele relevante toelichtingen en verduidelijkingen.

  • (4) 
    “Ondersteunde sectoren”: de economische sectoren (NACE-definitie of soortgelijk) waarvan de productie voornamelijk (naar productievolume) profiteert van belastingvermindering/vrijstelling van belasting.

(*3)  De informatie is mogelijk niet voor alle vermelde jaren beschikbaar.

(*4)  Eventuele relevante toelichtingen en verduidelijkingen.

  • (5) 
    “Goedgekeurde categorie GN4”: de in dit besluit goedgekeurde categorie GN4.
  • (6) 
    “Specificaties van de code”: indien een andere behandeling wordt uitgebreid tot verschillende 10-cijfercodes of gebaseerd is op andere ad-hocspecificaties van de GN/Taric-definities.
  • (7) 
    “Extern belastingtarief”: het belastingtarief dat wordt toegepast op de invoer.
  • (8) 
    “Intern belastingtarief”: het belastingtarief dat wordt toegepast op lokale productie.
  • (9) 
    “Toegepast belastingverschil”: het verschil tussen het externe en het interne tarief.

((**))  Eventuele relevante toelichtingen en verduidelijkingen.

(*5)  De eerste kolom moet identiek zijn aan de vorige tabel om de koppeling van gegevens mogelijk te maken.

  • “Volume”: vermeld in de kolom “eenheid” de meeteenheid (ton, hl, stuks enz.).
  • “Waarde”: voor invoer komt dit overeen met de maatstaf van heffing.

(*6)  “Marktaandeel”: bij de berekening van het marktaandeel wordt de uitvoer van plaatselijke producten in mindering gebracht.

(*7)  Eventuele relevante toelichtingen en verduidelijkingen.

 

Deze samenvatting is overgenomen van EUR-Lex.