tot wijziging van Verordening (EU) nr. 1089/2010 ter uitvoering van Richtlijn 2007/2/EG van het Europees Parlement en de Raad betreffende de interoperabiliteit van verzamelingen ruimtelijke gegevens en van diensten met betrekking tot ruimtelijke gegevens
DE EUROPESE COMMISSIE,
Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie,
Gezien Richtlijn 2007/2/EG van het Europees Parlement en de Raad van 14 maart 2007 tot oprichting van een infrastructuur voor ruimtelijke informatie in de Europese Gemeenschap (INSPIRE) (1), en met name artikel 7, lid 1,
Overwegende hetgeen volgt:
(1)
Verordening (EU) nr. 1089/2010 van de Commissie van 23 november 2010 ter uitvoering van Richtlijn 2007/2/EG van het Europees Parlement en de Raad betreffende de interoperabiliteit van verzamelingen ruimtelijke gegevens en van diensten met betrekking tot ruimtelijke gegevens (2) strekt tot vaststelling van de technische aspecten van de interoperabiliteit van verzamelingen ruimtelijke gegevens, met inbegrip van de codelijsten die moeten worden gebruikt voor attributen en associatiefuncties van ruimtelijke objecttypes en gegevenstypes.
(2)
Overeenkomstig Verordening (EU) nr. 1089/2010 dienen attributen en associatiefuncties van ruimtelijke objecttypes en gegevenstypes met een codelijsttype waarden aan te nemen die geldig zijn voor de respectieve codelijst.
(3)
Deze toegelaten waarden voor de in Verordening (EU) nr. 1089/2010 bedoelde codelijsten zijn vereist voor de tenuitvoerlegging van de in die verordening vastgestelde voorschriften en dienen bijgevolg eveneens in die verordening te worden opgenomen.
(4)
De in deze verordening opgenomen codelijstwaarden werden volgens dezelfde beginselen inzake gebruikerseisen, referentiemateriaal, relevant beleid en relevante activiteiten van de Unie, haalbaarheid en evenredigheid op het vlak van de te verwachten kosten en baten, betrokkenheid van belanghebbenden, raadpleging en internationale normen bepaald als die welke zijn toegepast op de andere technische aspecten die bij Verordening (EU) nr. 1089/2010 van de Commissie zijn geregeld.
(5)
Verordening (EU) nr. 1089/2010 dient dan ook dienovereenkomstig te worden gewijzigd.
(6)
De in deze verordening vervatte maatregelen zijn in overeenstemming met het advies van het bij artikel 22 van Richtlijn 2007/2/EG ingestelde comité,
HEEFT DE VOLGENDE VERORDENING VASTGESTELD:
Artikel 1
Verordening (EU) nr. 1089/2010 wordt als volgt gewijzigd:
1.
Artikel 4 wordt als volgt gewijzigd:
a)
lid 3 wordt vervangen door:
“3. De opsommingen en codelijsten die gebruikt worden in attributen of associatiefuncties van ruimtelijke objecttypes of gegevenstypes moeten voldoen aan de definities en de waarden omvatten die vermeld worden in bijlage II. De opsommings- en codelijstwaarden zijn taalneutrale mnemonische codes voor computers.”;
b)
lid 4 wordt geschrapt.
2.
Artikel 6 wordt als volgt gewijzigd:
a)
lid 1, onder a), wordt vervangen door:
“a)
codelijsten die niet mogen worden uitgebreid door de lidstaten;”;
b)
lid 3 wordt vervangen door:
“3. Attributen of associatiefuncties van ruimtelijke objecttypes of gegevenstypes met een codelijsttype als gedefinieerd in artikel 6, lid 1, onder a), kunnen enkel waarden aannemen uit de voor de codelijst gespecificeerde lijsten.
Attributen of associatiefuncties van ruimtelijke objecttypes of gegevenstypes met codelijsttype als gedefinieerd in artikel 6, lid 1, onder b), kunnen enkel waarden aannemen die geldig zijn in overeenstemming met het register waarin de codelijst wordt beheerd.”;
3.
Bijlage I wordt gewijzigd overeenkomstig bijlage I bij deze verordening;
4.
Bijlage II wordt gewijzigd overeenkomstig bijlage II bij deze verordening.
Artikel 2
Inwerkingtreding
Deze verordening treedt in werking op de twintigste dag na die van de bekendmaking ervan in het Publicatieblad van de Europese Unie.
Deze verordening is verbindend in al haar onderdelen en is rechtstreeks toepasselijk in elke lidstaat.
Bijlage I bij Verordening (EU) nr. 1089/2010 wordt als volgt gewijzigd:
1.
Alle vermeldingen van „Deze codelijst moet worden beheerd in een gemeenschappelijk codelijstregister.” worden vervangen door „Deze codelijst mag niet door de lidstaten worden uitgebreid.”
2.
Onder punt 4.1 wordt de volgende tabel toegevoegd:
Toegestane waarden voor de codelijst ConditionOfFacilityValue
Waarde
Definitie
disused
De faciliteit wordt niet gebruikt.
functional
De faciliteit is functioneel.
projected
De faciliteit wordt ontworpen. De bouwwerkzaamheden zijn nog niet begonnen.
underConstruction
De faciliteit wordt gebouwd en is nog niet functioneel. Dit is uitsluitend van toepassing op de initiële bouw van de faciliteit en niet op het onderhoud ervan.
3.
Onder punt 4.2 worden de volgende leden toegevoegd:
„Deze codelijst mag niet worden uitgebreid door de lidstaten.
De toegestane waarden voor deze codelijst zijn de tweeletterlandencodes die zijn opgenomen in de Interinstitutionele schrijfwijzer van het Bureau voor publicaties van de Europese Unie.”
4.
Onder punt 5.3.1 wordt de volgende tabel toegevoegd:
Toegestane waarden voor de codelijst ConnectionTypeValue
Waarde
Definitie
crossBorderConnected
Verbinding tussen twee netwerkelementen in verschillende netwerken van hetzelfde type, maar in aan elkaar grenzende gebieden. De netwerkelementen waarnaar wordt verwezen, vertegenwoordigen de verschillende, maar toch ruimtelijk met elkaar verbonden werkelijke fenomenen.
crossBorderIdentical
Verbinding tussen twee netwerkelementen in verschillende netwerken van hetzelfde type, maar in aan elkaar grenzende gebieden. De netwerkelementen waarnaar wordt verwezen, vertegenwoordigen dezelfde werkelijke fenomenen.
intermodal
Verbinding tussen twee netwerkelementen van verschillende vervoersnetwerken die gebruik maken van een verschillende vervoerswijze. De verbinding biedt de mogelijkheid om de vervoerde media (mensen, goederen, enz.) van de ene vervoerswijze naar de andere te veranderen.
5.
Onder punt 5.3.2 wordt de volgende tabel toegevoegd:
Toegestane waarden voor de codelijst LinkDirectionValue
Waarde
Definitie
bothDirections
In beide richtingen.
inDirection
In de richting van de link.
inOppositeDirection
In de tegengestelde richting van de link.
BIJLAGE II
Bijlage II bij Verordening (EU) nr. 1089/2010 wordt als volgt gewijzigd:
1.
Alle vermeldingen van „Deze codelijst moet worden beheerd in een gemeenschappelijk codelijstregister.” worden vervangen door „Deze codelijst mag niet door de lidstaten worden uitgebreid.”
2.
Onder punt 3.3.1 wordt de volgende tabel toegevoegd:
Toegestane waarden voor de codelijst GrammaticalGenderValue
Waarde
Definitie
common
Gemeenslachtig (zowel „mannelijk” als „vrouwelijk” grammaticaal geslacht).
feminine
Vrouwelijk grammaticaal geslacht.
masculine
Mannelijk grammaticaal geslacht.
neuter
Onzijdig grammaticaal geslacht.
3.
Onder punt 3.3.2 wordt de volgende tabel toegevoegd:
Toegestane waarden voor de codelijst GrammaticalNumberValue
Waarde
Definitie
dual
Dualis.
plural
Meervoudig grammaticaal getal.
singular
Enkelvoudig grammaticaal getal.
4.
Onder punt 3.3.3 wordt de volgende tabel toegevoegd:
Toegestane waarden voor de codelijst NameStatusValue
Waarde
Definitie
historical
Historische naam die niet meer gebruikt wordt.
official
Naam die momenteel gebruikt wordt en officieel bij wet is goedgekeurd of vastgesteld.
other
Naam die momenteel gebruikt wordt, maar die noch officieel, noch goedgekeurd is.
standardised
Naam die momenteel gebruikt wordt en aanvaard of aanbevolen wordt door een instantie met een adviserende functie en/of beslissingsbevoegdheid op het gebied van toponymie.
5.
Onder punt 3.3.4 wordt de volgende tabel toegevoegd:
Toegestane waarden voor de codelijst NamedPlaceTypeValue
Waarde
Definitie
administrativeUnit
Bestuurlijke eenheden die in het kader van lokaal, regionaal of nationaal bestuur gebieden afbakenen waarover de lidstaten rechtsbevoegdheid hebben en/of uitoefenen en die door bestuurlijke grenzen van elkaar zijn gescheiden.
building
De geografische locatie van gebouwen.
hydrography
Hydrografische elementen, waaronder mariene gebieden en alle andere waterlichamen en daarmee verband houdende elementen, met inbegrip van bekkens en deelbekkens.
landcover
Fysieke en biologische bedekking van het aardoppervlak, met inbegrip van artificiële oppervlakken, landbouwgebieden, bossen, (semi-)natuurgebieden en watergebieden.
landform
Geomorfologisch kenmerk van het landschap.
other
Een ruimtelijk object dat niet in de andere types van de codelijst is opgenomen.
populatedPlace
Een plaats die door mensen bewoond wordt.
protectedSite
Een gebied dat wordt aangeduid of beheerd in het kader van internationale en EU-wetgeving en wetgeving van de lidstaten om specifieke doelstellingen op het vlak van milieubescherming te verwezenlijken.
transportNetwork
Netwerken voor vervoer over de weg, het spoor, de lucht, het water en per kabel en de daarmee verband houdende infrastructuur, met inbegrip van links tussen verschillende netwerken.
6.
Onder punt 3.3.5 wordt de volgende tabel toegevoegd:
Toegestane waarden voor de codelijst NativenessValue
Waarde
Definitie
endonym
Naam van een geografisch kenmerk in een officiële of goed ingeburgerde taal in het gebied waar het kenmerk zich bevindt.
exonym
Naam die in een specifieke taal gebruikt wordt voor een geografisch kenmerk dat zich buiten het gebied bevindt waarin de taal overwegend wordt gesproken en die naar vorm verschilt van de respectieve endoniem(en) in het gebied waar het geografische kenmerk zich bevindt.
7.
Onder punt 4.4.1 wordt de volgende tabel toegevoegd:
Toegestane waarden voor de codelijst AdministrativeHierarchyLevel
Waarde
Definitie
1stOrder
Hoogste niveau in de nationale bestuurshiërarchie (nationaal niveau)
2ndOrder
2e niveau in de nationale bestuurshiërarchie.
3rdOrder
3e niveau in de nationale bestuurshiërarchie.
4thOrder
4e niveau in de nationale bestuurshiërarchie.
5thOrder
5e niveau in de nationale bestuurshiërarchie.
6thOrder
6e niveau in de nationale bestuurshiërarchie.
8.
Onder punt 5.4.1 wordt de volgende tabel toegevoegd:
Toegestane waarden voor de codelijst GeometryMethodValue
Waarde
Definitie
byAdministrator
Besloten en handmatig vastgelegd door de officiële instantie die verantwoordelijk is voor de toewijzing van adressen of door de beheerder van de gegevensverzameling.
byOtherParty
Besloten en handmatig vastgelegd door een andere partij.
fromFeature
Automatisch afgeleid van een ander ruimtelijk object van INSPIRE dat verband houdt met het adres of de adrescomponent.
9.
Onder punt 5.4.2 wordt de volgende tabel toegevoegd:
Toegestane waarden voor de codelijst GeometrySpecificationValue
Waarde
Definitie
addressArea
Positie afgeleid van het betrokken adresgebied.
adminUnit1stOrder
Positie afgeleid van de betrokken bestuurseenheid op het 1e (nationale) niveau.
adminUnit2ndOrder
Positie afgeleid van de betrokken bestuurseenheid op het 2e niveau.
adminUnit3rdOrder
Positie afgeleid van de betrokken bestuurseenheid op het 3e niveau.
adminUnit4thOrder
Positie afgeleid van de betrokken bestuurseenheid op het 4e niveau.
adminUnit5thOrder
Positie afgeleid van de betrokken bestuurseenheid op het 5e niveau.
adminUnit6thOrder
Positie afgeleid van de betrokken bestuurseenheid op het 6e niveau.
building
Positie ter identificatie van het betrokken gebouw.
entrance
Positie ter identificatie van de toegangsdeur of -poort.
parcel
Positie ter identificatie van het betrokken grondperceel.
postalDelivery
Positie ter identificatie van een postbezorgingspunt.
postalDescriptor
Positie afgeleid van het betrokken postcodegebied.
segment
Positie afgeleid van het betrokken segment van een verkeersweg.
thoroughfareAccess
Positie ter identificatie van het toegangspunt vanaf de verkeersweg.
utilityService
Positie ter identificatie van een nutsdienstenpunt.
10.
Onder punt 5.4.3 wordt de volgende tabel toegevoegd:
Toegestane waarden voor de codelijst LocatorDesignatorTypeValue
Waarde
Definitie
addressIdentifierGeneral
Identifier van een adres die bestaat uit cijfers en/of tekens.
addressNumber
Identifier van een adres die uitsluitend bestaat uit cijfers.
addressNumber2ndExtension
Tweede extensie van het adresnummer.
addressNumberExtension
Extensie van het adresnummer.
buildingIdentifier
Identifier van een gebouw die bestaat uit cijfers en/of tekens.
buildingIdentifierPrefix
Voorvoegsel van het gebouwnummer.
cornerAddress1stIdentifier
Identifier van een adres die verwijst naar de primaire verkeerswegnaam in een op een hoek gelegen adres.
cornerAddress2ndIdentifier
Identifier van een adres die verwijst naar de secundaire verkeerswegnaam in een op een hoek gelegen adres.
entranceDoorIdentifier
Identifier van een toegangsdeur, een toegangshek of een overdekte toegangspoort.
floorIdentifier
Identifier van een verdieping of een niveau in een gebouw.
kilometrePoint
Markering op een weg waarvan het cijfer de afstand tussen het beginpunt van de weg en de markering aangeeft, gemeten langs de weg.
postalDeliveryIdentifier
Identifier van een postpunt.
staircaseIdentifier
Identifier van een trap, doorgaans in een gebouw.
unitIdentifier
Identifier van een deur, woonruimte, suite of kamer in een gebouw.
11.
Onder punt 5.4.4 wordt de volgende tabel toegevoegd:
Toegestane waarden voor de codelijst LocatorLevelValue
Waarde
Definitie
accessLevel
De locator identificeert een bepaalde toegang tot een stuk land, gebouw of soortgelijk eigendom met behulp van een toegangsnummer of soortgelijke identifier.
postalDeliveryPoint
De locator identificeert een postbezorgingspunt.
siteLevel
De locator identificeert een specifiek stuk land, gebouw of soortgelijk eigendom met behulp van een adresnummer, een gebouwnummer of de naam van het gebouw of het eigendom.
unitLevel
De locator identificeert een bepaald deel van een gebouw.
12.
Onder punt 5.4.5 wordt de volgende tabel toegevoegd:
Toegestane waarden voor de codelijst LocatorNameTypeValue
Waarde
Definitie
buildingName
Naam van een gebouw of deel van een gebouw.
descriptiveLocator
Verhalende, tekstuele beschrijving van de locatie of het adresseerbare object.
roomName
Identifier van een woonruimte, suite of kamer in een gebouw.
siteName
Naam van een onroerend goed, gebouwencomplex of site.
13.
Onder punt 5.4.6 wordt de volgende tabel toegevoegd:
Toegestane waarden voor de codelijst PartTypeValue
Waarde
Definitie
name
Het deel van de naam dat de kern of de basis van een verkeerswegnaam vormt.
namePrefix
Het deel van de naam dat wordt gebruikt om opeenvolgende woorden waarvan de volgorde geen belang heeft, van de kern van de verkeerswegnaam te scheiden.
qualifier
Het deel van de naam dat de verkeerswegnaam kwalificeert.
type
Het deel van de naam dat verwijst naar de categorie of het type verkeersweg.
14.
Onder punt 5.4.7 wordt de volgende tabel toegevoegd:
Toegestane waarden voor de codelijst StatusValue
Waarde
Definitie
alternative
Een adres dat of een adrescomponent die veel gebruikt wordt, maar afwijkt van het standaardadres of de standaardadrescomponent als bepaald door de officiële instantie die verantwoordelijk is voor de toewijzing van adressen of door de beheerder van de gegevensverzameling.
current
Adres dat of adrescomponent die actueel en geldig is volgens de officiële instantie die verantwoordelijk is voor de toewijzing van adressen of adres dat of adrescomponent die volgens de beheerder van de gegevensverzameling het meest geschikt is en het meest gebruikt wordt.
proposed
Een adres dat of een adrescomponent die nog moet worden goedgekeurd door de beheerder van de gegevensverzameling of de officiële instantie die verantwoordelijk is voor de toewijzing van adressen.
reserved
Een adres dat of een adrescomponent die is goedgekeurd door de officiële instantie die verantwoordelijk is voor de toewijzing van adressen of door de beheerder van de gegevensverzameling, maar nog niet in gebruik is genomen.
retired
Een adres dat of een adrescomponent die niet langer gangbaar is of door de officiële instantie die verantwoordelijk is voor de toewijzing van adressen of door de beheerder van de gegevensverzameling is afgeschaft.
15.
Onder punt 6.2.1 wordt de volgende tabel toegevoegd:
Toegestane waarden voor de codelijst CadastralZoningLevelValue
Waarde
Definitie
1stOrder
Hoogste niveau (grootste gebieden) in de hiërarchie van de kadastrale zoneringen dat overeenkomt of gelijkwaardig is met gemeenten.
2ndOrder
Tweede niveau in de hiërarchie van de kadastrale zoneringen.
3rdOrder
Derde niveau in de hiërarchie van de kadastrale zoneringen.
16.
Onder punt 7.1 worden de volgende leden toegevoegd:
„—
Regionale navigatie (RNAV) is een navigatiemethode die vluchtuitvoering mogelijk maakt op elke gewenste vluchtroute binnen het bereik van de navigatiesignalen van een station of binnen de limieten van de capaciteit van een op zichzelf staand systeem, of een combinatie van deze twee;
—
TACAN-navigatie is een navigatiemethode die vluchtuitvoering mogelijk maakt op elke gewenste vluchtroute binnen het bereik van TACAN-navigatiehulpmiddelen (Tactical Air Navigation Beacon).”
17.
Onder punt 7.3.3.1 wordt de volgende tabel toegevoegd:
Toegestane waarden voor de codelijst AccessRestrictionValue
Waarde
Definitie
forbiddenLegally
Toegang tot het vervoerselement is bij wet verboden.
physicallyImpossible
Toegang tot het vervoerselement is fysiek onmogelijk ten gevolge van barrières of andere materiële obstakels.
private
Toegang tot het vervoerselement is beperkt omdat het particulier bezit is.
publicAccess
Het vervoerselement is toegankelijk voor het publiek.
seasonal
Toegang tot het vervoerselement hangt af van het seizoen.
toll
Er wordt tol geheven op de toegang tot het vervoerselement.
18.
Onder punt 7.3.3.2 wordt de volgende tabel toegevoegd:
Toegestane waarden voor de codelijst RestrictionTypeValue
Waarde
Definitie
maximumDoubleAxleWeight
Het maximumgewicht dat per dubbele as van een voertuig is toegestaan op een vervoerselement.
maximumDraught
De maximale diepgang die voor een voertuig op een vervoerselement is toegestaan.
maximumFlightLevel
Het maximale vliegniveau dat voor een voertuig op een vervoerselement is toegestaan.
maximumHeight
De maximale hoogte die is toegestaan voor een voertuig dat onder een ander object door kan.
maximumLength
De maximale voertuiglengte die op een vervoerselement is toegestaan.
maximumSingleAxleWeight
Het maximumgewicht dat per enkele as van een voertuig op een vervoerselement is toegestaan.
maximumTotalWeight
Het maximale totale gewicht van een voertuig dat op een vervoerselement is toegestaan.
maximumTripleAxleWeight
Het maximumgewicht dat per drievoudige as van een voertuig op een vervoerselement is toegestaan.
maximumWidth
De maximale voertuigbreedte die op een vervoerselement is toegestaan.
minimumFlightLevel
Het minimale vliegniveau dat voor een voertuig op een vervoerselement is toegestaan.
19.
Onder punt 7.4.2.1 wordt de volgende tabel toegevoegd:
Toegestane waarden voor de codelijst AerodromeCategoryValue
Waarde
Definitie
domesticNational
Luchthaven vanaf welke binnenlandse nationale luchtverkeersdiensten worden aangeboden.
domesticRegional
Luchthaven vanaf welke binnenlandse regionale luchtverkeersdiensten worden aangeboden.
international
Luchthaven vanaf welke internationale luchtverkeersdiensten worden aangeboden.
20.
Onder punt 7.4.2.2 wordt de volgende tabel toegevoegd:
Toegestane waarden voor de codelijst AerodromeTypeValue
Waarde
Definitie
aerodromeHeliport
Luchthaven met helihaven.
aerodromeOnly
Enkel luchthaven.
heliportOnly
Enkel helihaven.
landingSite
Landingsplaats.
21.
Onder punt 7.4.2.3 wordt de volgende tabel toegevoegd:
Toegestane waarden voor de codelijst AirRouteLinkClassValue
Waarde
Definitie
conventional
Conventionele navigatieroute: een luchtvaartroute die voor de luchtverkeersdiensten regionale navigatie noch TACAN-navigatie gebruikt.
RNAV
Regionale navigatieroute: een luchtvaartroute die voor de luchtverkeersdiensten gebruikt maakt van regionale navigatie (RNAV).
TACAN
TACAN-route: een luchtvaartroute die voor de luchtverkeersdiensten gebruikt maakt van TACAN-navigatie.
22.
Onder punt 7.4.2.4 wordt de volgende tabel toegevoegd:
Toegestane waarden voor de codelijst AirRouteTypeValue
Waarde
Definitie
ATS
ATS-route als beschreven in bijlage 11 van de ICAO.
NAT
North Atlantic Track (deel van het Organized Track System).
23.
Onder punt 7.4.2.5 wordt de volgende tabel toegevoegd:
Toegestane waarden voor de codelijst AirUseRestrictionValue
Waarde
Definitie
reservedForMilitary
Het luchtvervoersnetwerkobject is uitsluitend bestemd voor militair gebruik.
temporalRestrictions
De tijdsbeperkingen gelden voor het gebruik van het luchtvervoersnetwerkobject.
24.
Onder punt 7.4.2.6 wordt de volgende tabel toegevoegd:
Toegestane waarden voor de codelijst AirspaceAreaTypeValue
Waarde
Definitie
ATZ
Airport Traffic Zone (Luchthavenverkeersgebied). Deel van het luchtruim met bepaalde afmetingen dat rond een luchthaven is ingesteld ter bescherming van het luchthavenverkeer.
CTA
Control Area (Algemeen luchtverkeersleidingsgebied). Een deel van het luchtruim met verkeersleiding dat zich vanaf een bepaalde hoogte boven de aarde opwaarts uitstrekt.
CTR
Control Zone (Plaatselijk luchtverkeersleidingsgebied). Een deel van het luchtruim met verkeersleiding dat zich tussen het aardoppervlak en een bepaalde hoogte bevindt.
D
Danger Area (Gevaarlijk gebied). Deel van het luchtruim met bepaalde afmetingen waarin op vastgestelde tijdstippen voor de vluchtoperaties gevaarlijke activiteiten kunnen plaatsvinden.
FIR
Flight Information Region (Vluchtinformatiegebied). Deel van het luchtruim met bepaalde afmetingen waarin vluchtinformatie- en alarmeringsdiensten worden verleend. Kan bijvoorbeeld worden gebruikt indien de diensten door meer dan één eenheid worden verleend.
P
Prohibited Area (Verboden gebied). Deel van het luchtruim met bepaalde afmetingen, boven het grondgebied of de territoriale wateren van een staat, waarin door luchtvaartuigen uitgevoerde vluchten verboden zijn.
R
Restricted Area (Gereglementeerd gebied). Deel van het luchtruim met bepaalde afmetingen, boven het grondgebied of de territoriale wateren van een staat, waarin door luchtvaartuigen uitgevoerde vluchten zijn beperkt in overeenstemming met bepaalde voorwaarden
TMA
Terminal Control Area (Naderingsluchtverkeersleidingsgebied). Verkeersleidingsgebied dat gewoonlijk wordt ingesteld op het snijpunt van ATS-routes in de buurt van een of meer grote luchthavens. Wordt vooral in Europa gebruikt in het kader van het concept „Flexible Use of Airspace” (flexibel gebruik van het luchtruim).
UIR
Upper Flight Information Region (Vluchtinformatiegebied voor het hogere luchtruim). Een hoger gedeelte van het luchtruim met specifieke afmetingen waarin vluchtinformatie- en alarmeringsdiensten worden verleend. Elke staat stelt zijn eigen definitie van het hogere luchtruim vast.
25.
Onder punt 7.4.2.7 wordt de volgende tabel toegevoegd:
Toegestane waarden voor de codelijst NavaidTypeValue
Waarde
Definitie
DME
Distance Measuring Equipment (Instrument voor het aangeven van afstand - DME).
ILS
Instrument Landing System (Instrumentlandingssysteem - ILS).
ILS-DME
ILS in combinatie met DME.
LOC
Localizer (Koerslijnbaken - LOC).
LOC-DME
Combinatie van LOC en DME.
MKR
Marker Beacon (Merkbaken).
MLS
Microwave Landing System (Microgolflandingssysteem - MLS).
MLS-DME
MLS in combinatie met DME.
NDB
Non-Directional Radio Beacon (Ongericht radiobaken - NDB).
NDB-DME
Combinatie van NDB en DME.
NDB-MKR
Non-Directional Radio Beacon and Marker Beacon (Ongericht radiobaken en merkbaken).
TACAN
Tactical Air Navigation Beacon (TACAN-baken).
TLS
Transponder Landing System (Transponderlandingssysteem - TLS).
VOR
VHF Omnidirectional Radio Range (Alzijdig gericht radiobaken op zeer hoge frequentie - VOR).
VOR-DME
Combinatie van VOR en DME.
VORTAC
Combinatie van VOR en TACAN.
26.
Onder punt 7.4.2.8 wordt de volgende tabel toegevoegd:
Toegestane waarden voor de codelijst PointRoleValue
Waarde
Definitie
end
Fysiek eindpunt van een start-landingsbaanrichting.
mid
Het middelpunt van een start-landingsbaan.
start
Fysiek beginpunt van een start-landingsbaanrichting.
threshold
Het begin van het deel van de start-landingsbaan dat gebruikt kan worden om te landen.
27.
Onder punt 7.4.2.9 wordt de volgende tabel toegevoegd:
Toegestane waarden voor de codelijst RunwayTypeValue
Waarde
Definitie
FATO
Final Approach and Take Off Area voor helikopters (Gebied voor de eindnadering en het opstijgen van helikopters).
runway
Start-landingsbaan voor vliegtuigen.
28.
Onder punt 7.4.2.10 wordt de volgende tabel toegevoegd:
Toegestane waarden voor de codelijst SurfaceCompositionValue
Waarde
Definitie
asphalt
Oppervlak bestaat uit een laag asfalt.
concrete
Oppervlak bestaat uit een laag beton.
grass
Oppervlak bestaat uit een laag gras.
29.
Onder punt 7.5.2.1 wordt de volgende tabel toegevoegd:
Toegestane waarden voor de codelijst CablewayTypeValue
Waarde
Definitie
cabinCableCar
Een kabelbaaninstallatie waarvan de voertuigen hangende cabines zijn waarin groepen mensen en/of goederen van de ene plaats naar de andere worden vervoerd.
chairLift
Een kabelbaaninstallatie waarvan de voertuigen hangende stoeltjes zijn die personen of groepen personen van de ene plaats naar de andere brengen en die bevestigd zijn aan een stalen kabel of koord die rond twee punten loopt.
skiTow
Een kabelbaaninstallatie die bestemd is om skiërs en snowboarders een helling op te trekken.
30.
Onder punt 7.6.3.1 wordt de volgende tabel toegevoegd:
Toegestane waarden voor de codelijst FormOfRailwayNodeValue
Waarde
Definitie
junction
Een spoorwegknooppunt ter hoogte waar het spoorwegnetwerk voorzien is van een mechanisme dat bestaat uit een treinspoor met twee beweegbare rails en verbindingen die noodzakelijk zijn om voertuigen van het ene spoor naar het andere te laten overgaan.
levelCrossing
Een spoorwegknooppunt waarhet spoorwegnetwerk gekruist wordt door een weg die zich op hetzelfde niveau bevindt.
pseudoNode
Een spoorwegknooppunt dat een punt vormt waarop de waarde van een of meer attributen van de ermee verbonden spoorweglinks verandert of een punt dat noodzakelijk is voor de beschrijving van de geometrie van het netwerk.
railwayEnd
Het spoorwegknooppunt is met slechts één spoorweglink verbonden. Dit betekent het einde van een spoorlijn.
railwayStop
Een plaats in het spoorwegnetwerk waar treinen stoppen om vracht te laden of te lossen of om passagiers in en uit te laten stappen.
31.
Onder punt 7.6.3.2 wordt de volgende tabel toegevoegd:
Toegestane waarden voor de codelijst RailwayTypeValue
Waarde
Definitie
cogRailway
Spoorvervoerinstallatie waarmee voertuigen op steile hellingen kunnen rijden. Deze installatie bestaat uit een spoor met een tandheugel (gewoonlijk tussen de rijrails) waar de voertuigen zijn uitgerust met een of meer tandwielen of rondsels die vasthaken in deze tandheugel.
funicular
Een spoorvervoerinstallatie die bestaat uit een aan een spoorvoertuig vastgemaakte kabel die het voertuig een zeer steile helling optrekt of laat afdalen. Waar mogelijk vormen de klimmende en dalende voertuigen elkaars tegengewicht.
magneticLevitation
Een spoorvervoerinstallatie met één enkele rail die de geleidebaan van een voertuig vormt en dat voertuig met een magneetzweefmechanisme ondersteunt.
metro
Een stedelijk spoorvervoersysteem dat gebruikt wordt in grote stedelijke gebieden. Het beschikt over een eigen traject dat gescheiden is van dat van andere vervoersystemen, wordt gewoonlijk elektrisch aangedreven en ligt in sommige gevallen onder de grond.
monorail
Een spoorvervoerinstallatie op basis van één enkele rail die tegelijkertijd als steun en als geleidebaan dienst doet.
suspendedRail
Een spoorvervoerinstallatie op basis van één enkele rail, die tegelijkertijd als steun en als geleidebaan dienst doet en waaraan een voertuig hangt dat langs de rail beweegt.
train
Een spoorvervoerinstallatie die gewoonlijk uit twee evenwijdige rails bestaat waarop een aangedreven treinstel of locomotief een reeks aan elkaar koppelde voertuigen langs het treinspoor trekt om vracht of passagiers van de ene bestemming naar de andere te brengen.
tramway
Een spoorvervoerssysteem dat gebruikt wordt in stedelijke gebieden, dat zich vaak op straatniveau bevindt en de weg deelt met het gemotoriseerde verkeer en voetgangers. Trams worden gewoonlijk elektrisch aangedreven.
32.
Onder punt 7.6.3.3 wordt de volgende tabel toegevoegd:
Toegestane waarden voor de codelijst RailwayUseValue
Waarde
Definitie
cargo
De spoorlijn wordt uitsluitend voor vrachtoperaties gebruikt.
carShuttle
De spoorlijn wordt uitsluitend gebruikt voor het vervoer van auto’s via pendeltreinen.
mixed
De spoorlijn wordt voor verschillende doeleinden gebruikt. Zij wordt gebruikt voor het vervoer van zowel passagiers als vracht.
passengers
De spoorlijn wordt uitsluitend voor het vervoer van passagiers gebruikt.
33.
Onder punt 7.7.3.1 wordt de volgende tabel toegevoegd:
Toegestane waarden voor de codelijst AreaConditionValue
Waarde
Definitie
inNationalPark
Snelheidsbeperking in een nationaal park.
insideCities
Snelheidsbeperking in steden.
nearRailroadCrossing
Snelheidsbeperking in de buurt van een spoorwegovergang.
nearSchool
Snelheidsbeperking in de buurt van een school.
outsideCities
Snelheidsbeperking buiten steden.
trafficCalmingArea
Snelheidsbeperking in een verkeersremmingsgebied.
34.
Onder punt 7.7.3.2 wordt de volgende tabel toegevoegd:
Toegestane waarden voor de codelijst FormOfRoadNodeValue
Waarde
Definitie
enclosedTrafficArea
Het wegknooppunt bevindt zich in en/of vormt een gesloten verkeersgebied. Een verkeersgebied is een gebied zonder interne structuur van wettelijk bepaalde rijrichtingen. Er zijn minstens twee wegen met het gebied verbonden.
junction
Een wegknooppunt waar drie of meer weglinks elkaar kruisen.
levelCrossing
Een wegknooppunt ter hoogte waarvan het wegennet gekruist wordt door een spoorweg die zich op hetzelfde niveau bevindt.
pseudoNode
Er zijn precies twee weglinks met het wegknooppunt verbonden.
roadEnd
Er is slechts één weglink met het wegknooppunt verbonden. Dit betekent het einde van een weg.
roadServiceArea
Gebied dat verbonden is met een weg en bestemd is voor een specifieke dienstverlening.
roundabout
Het wegknooppunt is een rotonde of maakt er deel van uit. Een rotonde is een ringvormige weg waarop het verkeer slechts in één richting is toegelaten.
trafficSquare
Het wegknooppunt bevindt zich in en/of vormt een verkeersplein. Een verkeersplein is een gebied dat (gedeeltelijk) wordt ingesloten door wegen, dat voor andere dan verkeersdoeleinden wordt gebruikt en dat geen rotonde is.
35.
Onder punt 7.7.3.3 wordt de volgende tabel toegevoegd:
Toegestane waarden voor de codelijst FormOfWayValue
Waarde
Definitie
bicycleRoad
Weg waarop fietsen de enige toegelaten voertuigen zijn.
dualCarriageway
Weg met fysiek van elkaar gescheiden rijbanen, ongeacht het aantal rijstroken, die geen autoweg of autosnelweg is.
enclosedTrafficArea
Gebied zonder interne structuur van wettelijk bepaalde rijrichtingen. Er zijn minstens twee wegen met het gebied verbonden.
entranceOrExitCarPark
Weg die speciaal is ontworpen om een parkeerterrein op of af te rijden.
entranceOrExitService
Weg die uitsluitend gebruikt wordt om een dienstverlening te bereiken of ervan weg te rijden.
freeway
Weg die geen andere wegen kruist die op hetzelfde niveau liggen.
motorway
Weg waarop normaal gezien regelgeving van toepassing is met betrekking tot het oprijden en het gebruik ervan. Hij telt twee of meer grotendeels fysiek van elkaar gescheiden rijbanen en kruist geen andere wegen op hetzelfde niveau.
pedestrianZone
Gebied met een wegennetwerk dat speciaal is ontworpen voor gebruik door voetgangers.
roundabout
Ringvormige weg waarop het verkeer slechts in één richting is toegelaten.
serviceRoad
Weg die evenwijdig loopt aan en ontworpen is om een weg met een relatief belangrijke connectiviteitsfunctie te verbinden met wegen met een beperktere connectiviteitsfunctie.
singleCarriageway
Weg waarop het verkeer door geen enkel materieel voorwerp wordt gescheiden.
slipRoad
Weg die speciaal ontworpen is om een andere weg op te rijden of te verlaten.
tractorRoad
Aangelegde weg die enkel kan worden gebruikt met een trekker (landbouwvoertuig of bosbouwmachine) of een terreinvoertuig (voertuig met een grotere vrije hoogte, grote wielen en vierwielaandrijving).
trafficSquare
Gebied dat (gedeeltelijk) wordt ingesloten door wegen, dat voor andere dan verkeersdoeleinden wordt gebruikt en dat geen rotonde is.
walkway
Weg die voorbehouden is aan voetgangers en door een fysieke barrière afgesloten is voor normaal gebruik door voertuigen.
36.
Onder punt 7.7.3.4 wordt de volgende tabel toegevoegd:
Toegestane waarden voor de codelijst RoadPartValue
Waarde
Definitie
carriageway
Het deel van een weg dat aan het verkeer is voorbehouden.
pavedSurface
Het verharde deel van de weg.
37.
Onder punt 7.7.3.5 wordt de volgende tabel toegevoegd:
Toegestane waarden voor de codelijst RoadServiceTypeValue
Waarde
Definitie
busStation
De weginrichting is een bushalte.
parking
De weginrichting is een parkeerterrein.
restArea
De weginrichting is een pleisterplaats.
toll
Gebied waarin toldiensten worden aangeboden, zoals ticketautomaten of tolbetalingsdiensten.
38.
Onder punt 7.7.3.6 wordt de volgende tabel toegevoegd:
Toegestane waarden voor de codelijst RoadSurfaceCategoryValue
Waarde
Definitie
paved
Weg met een verhard wegdek.
unpaved
Onverharde weg.
39.
Onder punt 7.7.3.7 wordt de volgende tabel toegevoegd:
Toegestane waarden voor de codelijst ServiceFacilityValue
Waarde
Definitie
drinks
Er is drank beschikbaar.
food
Er is voedsel beschikbaar.
fuel
Er is brandstof beschikbaar.
picnicArea
Er is een picknickplaats aanwezig.
playground
Er is een speeltuin aanwezig.
shop
Er is een winkel aanwezig.
toilets
Er zijn toiletten aanwezig.
40.
Onder punt 7.7.3.8 wordt de volgende tabel toegevoegd:
Toegestane waarden voor de codelijst SpeedLimitSourceValue
Waarde
Definitie
fixedTrafficSign
De bron is een vast verkeersbord (bestuurlijk gebod voor de locatie in kwestie, uitdrukkelijke snelheidsbeperking).
regulation
De bron is regelgeving (nationale regelgeving, regel of „impliciete snelheidsbeperking”).
variableTrafficSign
De bron is een dynamisch verkeersbord.
41.
Onder punt 7.7.3.9 wordt de volgende tabel toegevoegd:
Toegestane waarden voor de codelijst VehicleTypeValue
Waarde
Definitie
allVehicle
Alle mogelijke voertuigen, met uitsluiting van voetgangers.
bicycle
Een met pedalen aangedreven tweewielig voertuig.
carWithTrailer
Een personenauto met een aanhangwagen.
deliveryTruck
Een betrekkelijk kleine vrachtwagen die hoofdzakelijk bestemd is voor het leveren van goederen en materiaal.
emergencyVehicle
Een voertuig dat naar aanleiding van noodoproepen gebruikt wordt door de politie, ambulancediensten, de brandweer, enz.
employeeVehicle
Een voertuig dat door een werknemer van een organisatie bediend wordt en dat overeenkomstig de procedures van die organisatie wordt gebruikt.
facilityVehicle
Een voertuig dat voor een bepaald gebruik op een particulier of beperkt toegankelijk terrein bestemd is.
farmVehicle
Voertuig dat doorgaans voor landbouwactiviteiten gebruikt wordt.
highOccupancyVehicle
Voertuig waarvan het aantal inzittenden overeenstemt met of meer bedraagt dan het vastgestelde minimumaantal.
lightRail
Op een trein gelijkend vervoermiddel dat beperkt is tot een spoornetwerk binnen een bepaald gebied.
mailVehicle
Een voertuig dat gebruikt wordt om post op te halen, te vervoeren of te bezorgen.
militaryVehicle
Door een militaire autoriteit toegestaan voertuig.
moped
Voertuig met twee of drie wielen dat is uitgerust met een verbrandingsmotor van minder dan 50 cc en een topsnelheid van maximaal 45 km/u (28 mijl/u) haalt.
motorcycle
Voertuig met twee of drie wielen dat is uitgerust met een verbrandingsmotor van minder dan 50 cc en een topsnelheid van meer dan 45 km/u (28 mijl/u) haalt.
passengerCar
Een klein voertuig dat ontworpen is voor privévervoer van personen.
pedestrian
Een persoon die zich te voet verplaatst.
privateBus
Een voertuig dat ontworpen is voor het vervoer van grote groepen mensen en dat privé-eigendom of gecharterd is.
publicBus
Een voertuig dat ontworpen is voor het vervoer van grote groepen mensen en waarvan de routes en dienstregelingen over het algemeen worden gepubliceerd.
residentialVehicle
Een voertuig dat eigendom is van een bewoner (of een gast) van een bepaalde straat of van een bepaald stadsgebied.
schoolBus
Voertuig dat voor een school gebruikt wordt om leerlingen te vervoeren.
snowChainEquippedVehicle
Een voertuig dat is uitgerust met sneeuwkettingen.
tanker
Een vrachtwagen met meer dan twee assen die gebruikt wordt om vloeistoffen of gas in bulk te vervoeren.
taxi
Een voertuig met een verhuurvergunning dat gewoonlijk is uitgerust met een meter.
transportTruck
Een vrachtwagen voor het vervoer van goederen over lange afstanden.
trolleyBus
Een op een bus gelijkend voertuig voor het vervoer van grote groepen dat voor energietoevoer op een elektrisch netwerk is aangesloten.
vehicleForDisabledPerson
Een voertuig met een identificatie die aangeeft dat het om een voertuig voor personen met een handicap gaat.
vehicleWithExplosiveLoad
Voertuig dat een ontplofbare vracht vervoert.
vehicleWithOtherDangerousLoad
Voertuig dat een andere gevaarlijke vracht dan ontplofbare of waterverontreinigende stoffen vervoert.
vehicleWithWaterPollutingLoad
Voertuig dat een waterverontreinigende vracht vervoert.
42.
Onder punt 7.7.3.10 wordt de volgende tabel toegevoegd:
Toegestane waarden voor de codelijst WeatherConditionValue
Waarde
Definitie
fog
Snelheidsbeperking van toepassing bij mist.
ice
Snelheidsbeperking van toepassing bij ijzel.
rain
Snelheidsbeperking van toepassing bij regen.
smog
Snelheidsbeperking van toepassing bij een bepaalde hoeveelheid smog.
snow
Snelheidsbeperking van toepassing bij sneeuw.
43.
Onder punt 7.8.3.1 wordt de volgende tabel toegevoegd:
Toegestane waarden voor de codelijst FerryUseValue
Waarde
Definitie
cars
Veerboot vervoert auto’s.
other
Veerboot vervoert andere vervoersvormen dan passagiers, auto’s, vrachtwagens of treinen.
passengers
Veerboot vervoert passagiers.
train
Veerboot vervoert treinen.
trucks
Veerboot vervoert vrachtwagens.
44.
Onder punt 7.8.3.2 wordt de volgende tabel toegevoegd:
Toegestane waarden voor de codelijst FormOfWaterwayNodeValue
Waarde
Definitie
junctionFork
Infrastructuurelementen waar een scheepvaartroute een andere scheepvaartroute kruist of punten waar scheepvaarroutes zich splitsen of samenkomen.
lockComplex
Sluis of groep sluizen, bedoeld om boten tussen delen van een rivier of kanaal met een hoogteverschil omhoog te brengen of te laten zakken.
movableBridge
Brug die kan worden opgehaald of gedraaid om schepen doorvaart te verlenen.
shipLift
Een machine voor het vervoer van boten tussen waterlichamen op twee verschillende niveaus, die gebruikt wordt als alternatief voor kanaalsluizen.
waterTerminal
De locatie waar goederen worden overgeladen.
turningBasin
Een plaats waar een kanaal of smalle waterweg verbreed is om boten te laten omkeren.
45.
Onder punt 8.4.2.1 wordt de volgende tabel toegevoegd:
Toegestane waarden voor de codelijst HydroNodeCategoryValue
Waarde
Definitie
boundary
Knooppunt dat gebruikt wordt om verschillende netwerken met elkaar te verbinden.
flowConstriction
Een netwerkknooppunt dat geen verband houdt met de netwerktopologie, maar wel met een nuttige hydrografische plaats, een hydrografische faciliteit of een door de mens gemaakt object waardoor de stroming van het netwerk wordt beïnvloed.
flowRegulation
Een netwerkknooppunt dat geen verband houdt met de netwerktopologie, maar wel met een nuttige hydrografische plaats, een hydrografische faciliteit of een door de mens gemaakt object waardoor de stroming van het netwerk wordt geregeld.
junction
Knooppunt met drie of meer links.
outlet
Eindknooppunt van een reeks onderling verbonden links.
source
Beginknooppunt van een reeks onderling verbonden links.
46.
Onder punt 8.5.4.1 wordt de volgende tabel toegevoegd:
Toegestane waarden voor de codelijst CrossingTypeValue
Waarde
Definitie
aqueduct
Een leiding of aangelegd kanaal dat ontworpen is om water van een afgelegen bron te vervoeren, gewoonlijk met behulp van de zwaartekracht, met het oog op de watervoorziening en/of de aanvoer van water voor gebruik in de landbouw en/of de industrie.
bridge
Een structuur die twee locaties met elkaar verbindt en ervoor zorgt dat een vervoersroute over een obstakel in het terrein heen loopt.
culvert
Een overwelfd kanaal dat een waterloop onder een route doorlaat.
siphon
Een leiding die gebruikt wordt om vloeistof van een bepaald niveau naar een lager niveau te brengen, waarbij het verschil in vloeistofdruk gebruikt wordt om een kolom van de vloeistof naar een hoger niveau te stuwen voordat de vloeistof in de afvoer stroomt.
47.
Onder punt 8.5.4.2 wordt de volgende tabel toegevoegd:
Toegestane waarden voor de codelijst HydrologicalPersistenceValue
Waarde
Definitie
dry
Zelden gevuld en/of stromend, over het algemeen alleen tijdens en/of meteen na zware neerslag.
ephemeral
Gevuld en/of stromend tijdens en meteen na neerslag.
intermittent
Gevuld en/of stromend gedurende een deel van het jaar.
perennial
Gevuld en/of stromend gedurende het hele jaar.
48.
Onder punt 8.5.4.3 wordt de volgende tabel toegevoegd:
Toegestane waarden voor de codelijst InundationValue
Waarde
Definitie
controlled
Een uitgestrekt gebied dat periodiek overstroomt als gevolg van de regeling van het waterpeil van een stuwmeer.
natural
Een uitgestrekt gebied dat periodiek wordt overstroomd door wassend water, met uitzondering van getijdengebieden.
49.
Onder punt 8.5.4.4 wordt de volgende tabel toegevoegd:
Toegestane waarden voor de codelijst ShoreTypeValue
Waarde
Definitie
boulders
Grote door water of door het weer afgesleten stenen.
clay
Stugge, kleverige, fijnkorrelige aarde die hoofdzakelijk bestaat uit gehydrateerde aluminosilicaten, die kneedbaarder worden wanneer water wordt toegevoegd, die een bepaalde vorm gegeven kunnen worden en gedroogd kunnen worden.
gravel
Kleine door water afgesleten of verweerde stenen.
mud
Zachte natte grond, zand, stof en/of andere aardeachtige materie.
rock
Stenen van alle mogelijke afmetingen.
sand
Korrelig materiaal dat bestaat uit kleine geërodeerde stukjes (hoofdzakelijk kiezel) gesteente en dat kleiner is dan grind en groter dan een korrel grof silt.
shingle
Kleine, losse, geronde, door water afgesleten keitjes, met name zoals ze in grote hoeveelheden voorkomen op stranden.
stone
Stukken van een gesteente of mineraal (anders dan metaal) met een bepaalde vorm en bepaalde afmetingen, die gewoonlijk door de mens zijn vormgegeven en voor een aantal bijzondere doeleinden worden gebruikt.
50.
Onder punt 8.5.4.5 wordt de volgende tabel toegevoegd:
Toegestane waarden voor de codelijst WaterLevelValue
Waarde
Definitie
equinoctialSpringLowWater
De laagwaterstand bij springtij kort voor of na een equinox.
higherHighWater
De hoogste hoogwaterstand (of de hoogwaterstand) van eender welke getijdendag als gevolg van het A1-declinatie-effect van de zon en de maan.
higherHighWaterLargeTide
Het gemiddelde van de hoogste hoogwaterstanden, berekend op basis van één jaarlijkse waarde over een waarnemingsperiode van 19 jaar.
highestAstronomicalTide
Het hoogste getijdenniveau dat op basis van gemiddelde weersomstandigheden en van eender welke combinatie van astronomische omstandigheden kan worden voorspeld.
highestHighWater
De hoogste waterstand die op een locatie is waargenomen.
highWater
Het hoogste niveau dat het wateroppervlak op een bepaalde locatie in één getijdencyclus bereikt.
highWaterSprings
Een willekeurig niveau dat min of meer overeenstemt met de gemiddelde hoogwaterstand bij springtij.
indianSpringHighWater
Een getijdennulpeil dat min of meer overeenstemt met het gemiddelde van de hogere hoogwaterstanden bij springtij.
indianSpringLowWater
Een getijdennulpeil dat min of meer overeenstemt met het gemiddelde van de lagere laagwaterstanden bij springtij.
localDatum
Een willekeurig door een autoriteit of een lokale haven vastgesteld nulpeil ten opzichte waarvan niveaus en getijdenhoogten door die autoriteit gemeten worden.
lowerLowWater
De laagste laagwaterstand (of de laagwaterstand) van eender welke getijdendag als gevolg van het A1-declinatie-effect van de zon en de maan.
lowerLowWaterLargeTide
Het gemiddelde van de laagste laagwaterstanden, berekend op basis van één jaarlijkse waarde over een waarnemingsperiode van 19 jaar.
lowestAstronomicalTide
Het laagste getijdenniveau dat op basis van gemiddelde weersomstandigheden en van eender welke combinatie van astronomische omstandigheden kan worden voorspeld.
lowestLowWater
Een willekeurig niveau dat overeenstemt met het laagste getij dat op een bepaalde locatie is waargenomen of een iets lager niveau.
lowestLowWaterSprings
Een willekeurig niveau dat overeenstemt met de laagste waterstand die op een bepaalde locatie in een periode van minder dan 19 jaar bij springtij is waargenomen.
lowWater
Stemt min of meer overeen met de gemiddelde laagwaterstand die in een bepaalde regio als referentieniveau wordt gebruikt, ongeacht nauwkeuriger bepalingen achteraf.
lowWaterDatum
Stemt min of meer overeen met de gemiddelde laagwaterstand die voor een bepaald gebied als standaardreferentie werd aangenomen.
lowWaterSprings
Een niveau dat min of meer overeenstemt met de gemiddelde laagwaterstand bij springtij.
meanHigherHighWater
Het gemiddelde van de hogere hoogwaterstanden op een locatie over een periode van 19 jaar.
meanHigherHighWaterSprings
De gemiddelde hoogte van de hogere hoogwaterstanden bij springtij op een locatie.
meanHigherLowWater
Het gemiddelde van de hogere laagwaterstanden van elke getijdendag die over een periode van 19 jaar worden waargenomen.
meanHighWater
De gemiddelde hoogte van alle hoogwaterstanden op een locatie over een periode van 19 jaar.
meanHighWaterNeaps
De gemiddelde hoogte van de hoogwaterstanden bij doodtij.
meanHighWaterSprings
De gemiddelde hoogte van de hoogwaterstanden bij springtij.
meanLowerHighWater
Het gemiddelde van de lagere hoogwaterstanden van elke getijdendag die gedurende een periode van 19 jaar worden waargenomen.
meanLowerLowWater
Het gemiddelde van de lagere laagwaterstanden op een locatie over een periode van 19 jaar.
meanLowerLowWaterSprings
De gemiddelde hoogte van de lagere laagwaterstanden bij springtij op een locatie.
meanLowWater
De gemiddelde hoogte van alle laagwaterstanden op een locatie over een periode van 19 jaar.
meanLowWaterNeaps
De gemiddelde hoogte van de laagwaterstanden bij doodtij.
meanLowWaterSprings
De gemiddelde hoogte van de laagwaterstanden bij springtij.
meanSeaLevel
De gemiddelde hoogte van het zeeoppervlak ter hoogte van een getijdenstation, gemeten vanaf een vooraf bepaald vast referentieniveau.
meanTideLevel
Het rekenkundige gemiddelde van de gemiddelde hoogwaterstand en de gemiddelde laagwaterstand.
meanWaterLevel
Het gemiddelde van de uurlijkse waterstanden in de periode waarin metingen zijn opgetekend.
nearlyHighestHighWater
Een willekeurig niveau dat min of meer overeenstemt met de hoogste waterstand die op een locatie is waargenomen. Is gewoonlijk gelijk aan de hoogwaterstand bij springtij.
nearlyLowestLowWater
Een niveau dat min of meer overeenstemt met de laagste waterstand die op een locatie is waargenomen. Is gewoonlijk gelijk aan het indisch spring-laagwater.
tropicHigherHighWater
De hoogste van de hoogwaterstanden (of de hoogwaterstand) van de halfmaandelijkse getijden die zich voordoen wanneer het effect van de maximale declinatie van de maan het grootst is.
tropicLowerLowWater
De laagste van de laagwaterstanden (of de laagwaterstand) van de halfmaandelijkse getijden die zich voordoen wanneer het effect van de maximale declinatie van de maan het grootst is.
51.
Onder punt 9.4.1 wordt de volgende tabel toegevoegd:
Toegestane waarden voor de codelijst DesignationSchemeValue
Waarde
Definitie
emeraldNetwork
Het beschermde gebied heeft een aanwijzing in het Emerald Network (Emerald-netwerk).
IUCN
Het beschermde gebied is geclassificeerd op basis van het classificatiestelsel van de International Union for Conservation of Nature (Internationale unie voor het behoud van de natuur en de natuurlijke hulpbronnen).
nationalMonumentsRecord
Het beschermde gebied is geclassificeerd op basis van het classificatiestelsel van de National Monuments Record.
natura2000
Het beschermde gebied heeft een aanwijzing op grond van de Habitatrichtlijn (92/43/EEG) of de Vogelrichtlijn (79/409/EEG).
ramsar
Het beschermde gebied heeft een aanwijzing op grond van de Ramsar-conventie.
UNESCOManAndBiosphereProgramme
Het beschermde gebied heeft een aanwijzing op grond van het Man and Biosphere programme (programma „Mens en biosfeer”) van UNESCO.
UNESCOWorldHeritage
Het beschermde gebied heeft een aanwijzing op grond van de World Heritage Convention (Werelderfgoedconventie) van UNESCO.
52.
Onder punt 9.4.3 wordt de volgende tabel toegevoegd:
Toegestane waarden voor de codelijst IUCNDesignationValue
Waarde
Definitie
habitatSpeciesManagementArea
Het beschermde gebied is op grond van het IUCN-classificatiestelsel geclassificeerd als een habitat- en soortenbeheergebied (habitat species management area).
managedResourceProtectedArea
Het beschermde gebied is op grond van het IUCN-classificatiestelsel geclassificeerd als een duurzaam beheerd gebied (managed resource protected area).
nationalPark
Het beschermde gebied is op grond van het IUCN-classificatiestelsel geclassificeerd als een nationaal park (national park).
naturalMonument
Het beschermde gebied is op grond van het IUCN-classificatiestelsel geclassificeerd als een natuurmonument (natural monument).
ProtectedLandscapeOrSeascape
Het beschermde gebied is op grond van het IUCN-classificatiestelsel geclassificeerd als een beschermd landschap of zeelandschap (protected landscape or seascape).
strictNatureReserve
Het beschermde gebied is op grond van het IUCN-classificatiestelsel geclassificeerd als een strikt natuurreservaat (strict nature reserve).
wildernessArea
Het beschermde gebied is op grond van het IUCN-classificatiestelsel geclassificeerd als een wildernisgebied (wilderness area).
53.
Onder punt 9.4.4 wordt de volgende tabel toegevoegd:
Toegestane waarden voor de codelijst NationalMonumentsRecordDesignationValue
Waarde
Definitie
agricultureAndSubsistence
Het beschermde gebied is geclassificeerd als een landbouwmonument of monument van bestaansmiddelen (agricultural or subsistence monument) op grond van het classificatiestelsel van de National Monuments Record.
civil
Het beschermde gebied is op grond van het classificatiestelsel van de National Monuments Record geclassificeerd als een burgerlijk monument (civil monument).
commemorative
Het beschermde gebied is op grond van het classificatiestelsel van de National Monuments Record geclassificeerd als een herdenkingsmonument (commemorative monument).
commercial
Het beschermde gebied is op grond van het classificatiestelsel van de National Monuments Record geclassificeerd als een handelsmonument (commercial monument).
communications
Het beschermde gebied is op grond van het classificatiestelsel van de National Monuments Record geclassificeerd als een communicatiemonument (communications monument).
defence
Het beschermde gebied is op grond van het classificatiestelsel van de National Monuments Record geclassificeerd als een landsverdedigingsmonument (defence monument).
domestic
Het beschermde gebied is op grond van het classificatiestelsel van de National Monuments Record geclassificeerd als een woonmonument (domestic monument).
education
Het beschermde gebied is op grond van het classificatiestelsel van de National Monuments Record geclassificeerd als een onderwijsmonument (education monument).
gardensParksAndUrbanSpaces
Het beschermde gebied is op grond van het classificatiestelsel van de National Monuments Record geclassificeerd als een tuin-, park- of stedelijkeruimtemonument (garden, park or urban space monument).
healthAndWelfare
Het beschermde gebied is op grond van het classificatiestelsel van de National Monuments Record geclassificeerd als een monument op het gebied van gezondheid en welzijn (health and welfare monument).
industrial
Het beschermde gebied is op grond van het classificatiestelsel van de National Monuments Record geclassificeerd als een industrieel monument (industrial monument).
maritime
Het beschermde gebied is op grond van het classificatiestelsel van de National Monuments Record geclassificeerd als een maritiem monument (maritime monument).
monument
Het beschermde gebied is op grond van het classificatiestelsel van de National Monuments Record geclassificeerd als een niet nader gespecificeerd monument (monument with some unclassified form).
recreational
Het beschermde gebied is op grond van het classificatiestelsel van de National Monuments Record geclassificeerd als een recreatiemonument (recreational monument).
religiousRitualAndFunerary
Het beschermde gebied is op grond van het classificatiestelsel van de National Monuments Record geclassificeerd als een godsdienstig, ritueel of grafmonument (religious, ritual or funerary monument).
settlement
Het beschermde gebied is op grond van het classificatiestelsel van de National Monuments Record geclassificeerd als een nederzetting (settlement).
transport
Het beschermde gebied is op grond van het classificatiestelsel van de National Monuments Record geclassificeerd als een vervoersmonument (transport monument).
waterSupplyAndDrainage
Het beschermde gebied is op grond van het classificatiestelsel van de National Monuments Record geclassificeerd als een monument op het gebied van watervoorziening en –afvoer (water supply and drainage monument).
54.
Onder punt 9.4.5 wordt de volgende tabel toegevoegd:
Toegestane waarden voor de codelijst Natura2000DesignationValue
Waarde
Definitie
proposedSiteOfCommunityImportance
Het beschermde gebied wordt in het kader van Natura 2000 voorgedragen als een gebied van communautair belang (GCB) (Site of Community Importance (SCI)).
proposedSpecialProtectionArea
Het beschermde gebied wordt in het kader van Natura 2000 voorgedragen als een speciale beschermingszone in de zin van de Vogelrichtlijn (Special Protection Area (SPA)).
siteOfCommunityImportance
Het beschermde gebied is in het kader van Natura 2000 aangewezen als een gebied van communautair belang (GCB) (Site of Community Importance (SCI)).
specialAreaOfConservation
Het beschermde gebied is in het kader van Natura 2000 aangewezen als een speciale beschermingszone in de zin van de Habitatrichtlijn (Special Area of Conservation (SAC)).
specialProtectionArea
Het beschermde gebied is in het kader van Natura 2000 aangewezen als een speciale beschermingszone in de zin van de Vogelrichtlijn (Special Protection Area (SPA)).
55.
Onder punt 9.4.6 wordt de volgende tabel toegevoegd:
Toegestane waarden voor de codelijst RamsarDesignationValue
Waarde
Definitie
ramsar
Het beschermde gebied is op grond van de Ramsar-conventie als dusdanig aangewezen.
56.
Onder punt 9.4.7 wordt de volgende tabel toegevoegd:
Toegestane waarden voor de codelijst UNESCOManAndBiosphereProgrammeDesignationValue
Waarde
Definitie
biosphereReserve
Het beschermde gebied werd in het kader van het programma „Mens en Biosfeer” aangewezen als biosfeerreservaat (Biosphere Reserve).
57.
Onder punt 9.4.8 wordt de volgende tabel toegevoegd:
Toegestane waarden voor de codelijst UNESCOWorldHeritageDesignationValue
Waarde
Definitie
cultural
Het beschermde gebied is aangewezen als cultureel werelderfgoed.
mixed
Het beschermde gebied is aangewezen als gemengd werelderfgoed.
natural
Het beschermde gebied is aangewezen als natuurlijk werelderfgoed.