2005/602/EG: Besluit nr. 1/2005 van de Associatieraad EU-Marokko van 4 augustus 2005 houdende afwijking van de bepalingen van Protocol nr. 4 betreffende de definitie van het begrip „producten van oorsprong” en methoden van administratieve samenwerking bij de associatieovereenkomst met Marokko

1.

Wettekst

9.8.2005   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 206/8

 

BESLUIT Nr. 1/2005 VAN DE ASSOCIATIERAAD EU-MAROKKO

van 4 augustus 2005

houdende afwijking van de bepalingen van Protocol nr. 4 betreffende de definitie van het begrip „producten van oorsprong” en methoden van administratieve samenwerking bij de Euro-mediterrane overeenkomst waarbij een associatie tot stand wordt gebracht tussen de Europese Gemeenschappen en hun lidstaten, enerzijds, en het Koninkrijk Marokko, anderzijds

(2005/602/EG)

DE ASSOCIATIERAAD EU-MAROKKO,

Gelet op de Euro-mediterrane overeenkomst waarbij een associatie tot stand wordt gebracht tussen de Europese Gemeenschappen en hun lidstaten, enerzijds, en het Koninkrijk Marokko, anderzijds (1), die op 26 februari 1996 te Brussel is ondertekend (hierna „de overeenkomst tussen de Europese Unie en Marokko”), en met name op artikel 39 van Protocol nr. 4 bij de Overeenkomst tussen de Europese Unie en Marokko betreffende de definitie van het begrip „producten van oorsprong” en methoden van administratieve samenwerking,

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

In de gemeenschappelijke verklaring met betrekking tot artikel 39 verklaart de Gemeenschap zich bereid verzoeken van Marokko om afwijkingen van de oorsprongsregels in behandeling te nemen zodra de overeenkomst tussen de Europese Unie en Marokko ondertekend is.

 

(2)

Op 19 april 2005 heeft Marokko een verzoek ingediend om afwijking van de oorsprongsregels voor kledingartikelen. Op 7 juni 2005 heeft Marokko zijn verzoek aangevuld door opgave van een lijst van de producten en de desbetreffende hoeveelheden, namelijk een totale hoeveelheid van 10 890 ton kledingstukken vallende onder de hoofdstukken 61 en 62 van het geharmoniseerde systeem inzake de omschrijving en codering van goederen.

 

(3)

In afwachting van de inwerkingtreding van de vrijhandelsovereenkomst tussen Marokko en Turkije, die op 7 april 2004 is ondertekend, en in afwachting van de inwerkingtreding van de wijziging van het protocol tussen de Europese Unie en Marokko inzake oorsprongsregels, maakt de afwijking het mogelijk dat in Marokko voor de uitvoer naar de Gemeenschap kledingstukken van oorsprong worden vervaardigd uit weefsels die van oorsprong zijn uit Turkije.

 

(4)

Deze afwijking is tevens van toepassing op weefsels van oorsprong uit Turkije die uit de Gemeenschap naar Marokko worden uitgevoerd.

 

(5)

Deze afwijking houdt de vervroegde toepassing in van een uitgebreidere mate van cumulatie dan die waarin het huidige oorsprongsprotocol voorziet; daarmee wordt bijgedragen aan de ontwikkeling van de Marokkaanse economie en met name de textielsector.

 

(6)

Deze afwijking dient daarom te worden toegestaan op voorwaarde dat de vrijhandelsovereenkomst tussen Marokko en Turkije, met inbegrip van het protocol inzake oorsprongsregels, in werking is getreden.

 

(7)

De afwijking dient te worden toegestaan tot het nieuwe protocol inzake oorsprongsregels voor de drie betrokken partijen, Marokko, Turkije en de Gemeenschap, in werking treedt, echter in geen geval voor een langere periode dan één jaar,

BESLUIT:

Artikel 1

In afwijking van het bepaalde in bijlage II bij Protocol nr. 4 bij de overeenkomst tussen de Europese Unie en Marokko worden de in de bijlage bij dit besluit opgesomde kledingstukken die in Marokko worden verkregen uit weefsels van oorsprong uit Turkije, als van oorsprong uit Marokko beschouwd.

Artikel 2

De in artikel 1 bedoelde afwijking mag slechts worden toegepast op voorwaarde dat, voor het bepalen van de oorsprong van de uit Turkije afkomstige weefsels, tussen Turkije en Marokko preferentiële oorsprongsregels van toepassing zijn die gelijkluidend zijn met de oorsprongsregels die vervat zijn in Protocol nr. 4 bij de overeenkomst tussen de Europese Unie en Marokko.

Artikel 3

Voor de toepassing van dit besluit mogen de douaneautoriteiten van de lidstaten van de Europese Gemeenschap, in afwijking van het bepaalde in artikel 18, leden 4 en 5, van Protocol nr. 4 bij de overeenkomst tussen de Europese Unie en Marokko, certificaten inzake goederenverkeer EUR.1 afgeven voor weefsels van oorsprong uit Turkije ten behoeve van de uitvoer naar Marokko.

Artikel 4

De in de bijlage bedoelde hoeveelheden worden beheerd door de Commissie, die alle administratieve maatregelen neemt die voor een doeltreffend beheer noodzakelijk zijn. De artikelen 308 bis, 308 ter en 308 quater van Verordening (EEG) nr. 2454/93 van de Commissie van 2 juli 1993 houdende vaststelling van enkele bepalingen ter uitvoering van Verordening (EEG) nr. 2913/92 van de Raad tot vaststelling van het communautair douanewetboek (2) zijn van overeenkomstige toepassing op het beheer van de in de bijlage bedoelde hoeveelheden.

Artikel 5

De douaneautoriteiten van Marokko nemen de nodige maatregelen voor kwantitatieve controles op de uitvoer van de in artikel 1 bedoelde producten. Daartoe wordt in alle op grond van dit besluit afgegeven certificaten naar dit besluit verwezen. De bevoegde autoriteiten van Marokko doen de Commissie driemaandelijks opgave van de hoeveelheden waarvoor op grond van dit besluit certificaten inzake goederenverkeer EUR.1 zijn afgegeven, en van de serienummers van die certificaten.

Artikel 6

In vak 7 van certificaten inzake goederenverkeer EUR.1 die op grond van dit besluit worden afgegeven, wordt in een van de talen waarin de overeenkomst tussen de Europese Unie en Marokko is opgesteld, dat wil zeggen alle talen van de Gemeenschap en de Arabische taal, de volgende aantekening aangebracht:

„Afwijking — Besluit nr. 1/2005”.

Artikel 7

Marokko en de lidstaten van de Europese Gemeenschap nemen ieder voor zich de nodige maatregelen om dit besluit uit te voeren.

Artikel 8

Dit besluit treedt in werking op de dag waarop het wordt goedgekeurd.

Dit besluit is van toepassing tot het nieuwe protocol inzake de definitie van producten van oorsprong en methoden van administratieve samenwerking voor Marokko, Turkije en de Gemeenschap, in werking treedt, echter in geen geval voor een langere periode dan één jaar.

Gedaan te Brussel, 4 augustus 2005.

Voor de Associatieraad

De voorzitter

  • M. 
    BENAÏSSA
 

 

BIJLAGE

Lijst bedoeld in artikel 1

(producten die voor de afwijking in aanmerking komen)

 

Volgnummer

GS-post

Omschrijving

Hoeveelheid

(ton)

09.1251

6203 42 en

Lange en korte broeken en zogenaamde Amerikaanse overalls, voor heren of voor jongens, van katoen

6 400

6204 62

Lange en korte broeken en zogenaamde Amerikaanse overalls, voor dames of voor meisjes, van katoen

6204 63 en

Lange en korte broeken en zogenaamde Amerikaanse overalls, voor dames of voor meisjes, van synthetische vezels

6204 69

Lange en korte broeken en zogenaamde Amerikaanse overalls, voor dames of voor meisjes, van andere textielstoffen

09.1253

6207

Onderhemden, slips, onderbroeken, nachthemden, pyjama’s, badjassen, kamerjassen en dergelijke artikelen, voor heren of voor jongens

860

6211

Trainingspakken, skipakken, badpakken en zwembroeken; andere kleding

6212

Bustehouders, gaines (step-ins), korsetten, bretels, jarretelles, kousenbanden en dergelijke artikelen, alsmede delen daarvan, ook indien van brei- of haakwerk

09.1254

6203 41

Lange en korte broeken en zogenaamde Amerikaanse overalls, voor heren of voor jongens, van wol of van fijn haar

700

6203 43

Lange en korte broeken en zogenaamde Amerikaanse overalls, voor heren of voor jongens, van synthetische vezels

6203 49

Lange en korte broeken en zogenaamde Amerikaanse overalls, voor heren of voor jongens, van andere textielstoffen

09.1255

6205 en

Overhemden voor heren of voor jongens

800

6206

Blouses en hemdblouses, voor dames of voor meisjes

09.1256

6204 51 t/m 6204 59

Rokken en broekrokken voor dames of voor meisjes

800

09.1257

6109 90

T-shirts, borstrokken en onderhemden, van brei- of haakwerk, van andere textielstoffen

450

09.1258

6204 31 t/m 6204 39

Blazers en andere jasjes, voor dames of voor meisjes

430

09.1259

6111 30

Kleding en kledingtoebehoren, voor baby’s, van brei- of haakwerk, van synthetische vezels

350

09.1260

6204 42

Japonnen, voor dames of voor meisjes, van katoen

100

Totaal

10 890

 

Deze samenvatting is overgenomen van EUR-Lex.