Besluit 2008/805 - Ondertekening en voorlopige toepassing van de economische partnerschapsovereenkomst tussen de CARIFORUM-staten en de EG

1.

Wettekst

30.10.2008   

NL EN

Publicatieblad van de Europese Unie

L 289/1

 

BESLUIT VAN DE RAAD

van 15 juli 2008

tot ondertekening en voorlopige toepassing van de economische partnerschapsovereenkomst tussen de CARIFORUM-staten, enerzijds, en de Europese Gemeenschap en haar lidstaten, anderzijds

(2008/805/EG)

DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gelet op het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap, en met name op artikel 57, lid 2, artikel 133, leden 1 en 5, en artikel 181 juncto artikel 300, lid 2, eerste zin van de eerste alinea,

Gezien het voorstel van de Commissie,

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

Op 12 juni 2002 heeft de Raad de Commissie gemachtigd onderhandelingen over economische partnerschapsovereenkomsten met de ACS-landen te openen.

 

(2)

Deze onderhandelingen zijn afgesloten en de economische partnerschapsovereenkomst tussen de Cariforum-staten (te weten Antigua en Barbuda, het Gemenebest van de Bahama’s, Barbados, Belize, het Gemenebest Dominica, de Dominicaanse Republiek, Grenada, de Republiek Guyana, de Republiek Haïti, Jamaica, Saint Christopher en Nevis, Saint Lucia, Saint Vincent en de Grenadines, de Republiek Suriname en de Republiek Trinidad en Tobago), enerzijds en Europese Gemeenschap en haar lidstaten anderzijds, hierna „de Overeenkomst” genoemd, is op 16 december 2007 geparafeerd.

 

(3)

Ingevolge artikel 243, lid 4, van de Overeenkomst worden sommige onderdelen ervan al toegepast op grond van Verordening (EG) nr. 1528/2007 van de Raad van 20 december 2007 tot toepassing van de regelingen voor goederen van oorsprong uit bepaalde staten behorende tot de groep van staten in Afrika, het Caribische gebied en de Stille Oceaan (ACS), die zijn opgenomen in overeenkomsten tot instelling van, of leidende tot instelling van, een economische partnerschapsovereenkomst (1).

 

(4)

In artikel 243, lid 3, van de Overeenkomst is bepaald dat deze in afwachting van haar inwerkingtreding voorlopig wordt toegepast.

 

(5)

De Overeenkomst moet namens de Gemeenschap worden ondertekend en, voor zover het onderwerpen betreft die binnen de bevoegdheid van de Gemeenschap vallen, voorlopig worden toegepast behoudens sluiting op een latere datum.

 

(6)

De Overeenkomst doet geen afbreuk aan de rechten van investeerders uit de lidstaten van de Europese Unie op een gunstiger behandeling ingevolge investeringsovereenkomsten waarbij een lidstaat en een Cariforum-staat partij zijn. De lidstaten mogen dergelijke overeenkomsten in stand houden en sluiten, mits deze in overeenstemming met het Gemeenschapsrecht zijn,

BESLUIT:

Artikel 1

De ondertekening van de economische partnerschapsovereenkomst tussen de Cariforum-staten, enerzijds, en de Europese Gemeenschap en haar lidstaten, anderzijds, wordt hierbij namens de Gemeenschap, onder voorbehoud van sluiting, goedgekeurd.

De tekst van de overeenkomst is aan dit besluit gehecht.

Artikel 2

  • 1. 
    Het standpunt van de Gemeenschap in de Gemeenschappelijke Raad Cariforum-EG en het Handels- en ontwikkelingscomité Cariforum-EG wordt door de Raad vastgesteld op basis van een voorstel van de Commissie overeenkomstig de relevante Verdragsbepalingen.
  • 2. 
    Voor de toepassing van artikel 228, lid 4, van de Overeenkomst nemen de voorzitter van de Raad en een lid van de Commissie bij toerbeurt het voorzitterschap van de Raad Cariforum-EG waar; zij dienen het standpunt van de Gemeenschap in overeenkomstig het Verdrag. Voor de toepassing van artikel 230, lid 2, van de Overeenkomst neemt een vertegenwoordiger van de Commissie bij toerbeurt het voorzitterschap waar van het Handels- en ontwikkelingscomité Cariforum-EG en dient het standpunt van de Gemeenschap in.

Artikel 3

De voorzitter van de Raad wordt gemachtigd de persoon (personen) aan te wijzen die bevoegd is (zijn) de overeenkomst namens de Europese Gemeenschap en behoudens de sluiting ervan te ondertekenen.

Artikel 4

Ten aanzien van onderwerpen die onder de bevoegdheid van de Gemeenschap vallen, wordt de Overeenkomst, ingevolge artikel 243, lid 3, voorlopig toegepast in afwachting van de voltooiing van de sluitingsprocedure. De Commissie zal een bericht bekendmaken met informatie over de datum van voorlopige toepassing.

Gedaan te Brussel, 15 juli 2008.

Voor de Raad

De voorzitter

  • M. 
    BARNIER
 

Deze samenvatting is overgenomen van EUR-Lex.