Richtlijn 1989/622 - Harmonisatie van nationale wetgeving inzake de etikettering van tabaksprodukten

Inhoudsopgave

  1. Wettekst
  2. 31989L0622

1.

Wettekst

Avis juridique important

|

2.

31989L0622

Richtlijn 89/622/EEG van de Raad van 13 november 1989 betreffende de onderlinge aanpassing van de wettelijke en bestuursrechtelijke bepalingen van de Lid-Staten inzake de etikettering van tabaksprodukten

Publicatieblad Nr. L 359 van 08/12/1989 blz. 0001 - 0004

Bijzondere uitgave in het Fins: Hoofdstuk 15 Deel 9 blz. 0141

Bijzondere uitgave in het Zweeds: Hoofdstuk 15 Deel 9 blz. 0141

RICHTLIJN VAN DE RAAD van 13 november 1989 betreffende de onderlinge aanpassing van de wettelijke en bestuursrechtelijke bepalingen van de Lid-Staten inzake de etikettering van tabaksprodukten ( 89/622/EEG )

DE RAAD VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN,

Gelet op het Verdrag tot oprichting van de Europese Economische Gemeenschap, inzonderheid op artikel

100 A,

Gezien het voorstel van de Commissie(1 ),

In samenwerking met het Europese Parlement(2 ),

Gezien het advies van het Economisch en Sociaal

Comité(3 ),

Overwegende dat er tussen de wettelijke en bestuursrechte-lijke bepalingen van de Lid-Staten inzake de etikettering van tabaksprodukten verschillen bestaan : dat dergelijke verschillen een belemmerende invloed hebben op het han-delsverkeer en bijgevolg een hinderpaal vormen voor de totstandbrenging en de werking van de interne markt;

Overwegende dat deze eventuele belemmeringen derhalve moeten worden weggenomen en dat daartoe het in de handel brengen van en het vrije verkeer in tabaksprodukten met betrekking tot de etikettering daarvan aan gemeen-schappelijke regels moeten worden onderworpen;

Overwegende dat bij deze gemeenschappelijke regels naar behoren rekening moet worden gehouden met de bescher-ming van de gezondheid van de bevolking;

Overwegende dat de Europese Raad er op 28 en 29 juni 1985 in Milaan op heeft gewezen dat het van belang is een Europees actieprogramma voor kankerbestrijding op gang te brengen;

Overwegende dat de Raad en de Vertegenwoordigers van de Regeringen der Lid-Staten, in het kader van de Raad bijeen, in hun resolutie van 7 juli 1986 betreffende een actieprogramma van de Europese Gemeenschappen tegen kanker(4 ) als doel voor dit programma hebben vastgesteld dat het dient bij te dragen tot verbetering van de gezond-heid en de kwaliteit van het bestaan van de burgers der Gemeenschap door het aantal kankergevallen te verminde-ren; dat zij op grond hiervan hebben geoordeeld dat de strijd tegen het roken prioriteit verdient;

Overwegende dat het voor de bescherming van de bevol-king van belang is op de verpakkingseenheden van alle tabaksprodukten een waarschuwing aan te brengen in verband met het gevaar dat het gebruik van deze produkten voor de gezondheid vormt;

Overwegende dat het met oog op een betere bescherming van de gezondheid van de bevolking nodig is ter voorlich-ting en opvoeding van de bevolking op gezondheidsgebied het teer - en het nicotinegehalte op de sigarettenpakjes te vermelden;

Overwegende dat deze richtlijn voorschriften bevat die aan de hand van de opgedane ervaringen en de ontwikkeling van de medische kennis op dit gebied zullen worden herzien, waarbij het doel is tot een verdergaande bescher-ming van de bevolking te komen;

Overwegende tenslotte dat de in deze richtlijn bedoelde initiatieven des te gunstiger gevolgen voor de volksgezond-heid zullen hebben wanneer zij vergezeld gaan van pro-gramma's inzake gezondheidseducatie tijdens de leerplicht-periode en van voorlichtings - en bewustmakingscam-pagnes,

HEEFT DE VOLGENDE RICHTLIJN VASTGESTELD :

Artikel 1 Doel van deze richtlijn is de harmonisatie van de wettelijke en bestuursrechtelijke bepalingen van de Lid-Staten inzake de waarschuwingen betreffende de gezondheid op de ver-pakkingseenheden van tabaksprodukten en de vermeldin-gen betreffende het teer - en nicotinegehalte op pakjes sigaretten, ten einde tot een hoog niveau van bescherming van de gezondheid van de mens te komen door beperking van de schade die roken voor de gezondheid inhoudt.

Artikel 2 In deze richtlijn worden verstaan onder :

1.tabaksprodukten : produkten die voor roken, snuiven, zuigen of pruimen bestemd zijn en die, al is het slechts ten dele, uit tabak bestaan;2.teer : het ongezuiverde watervrije condensaat van rook zonder nicotine;

3.nicotine : nicotinealkaloïden .

Artikel 3 1 . Het teer - en nicotinegehalte dat verplicht moet worden vermeld op pakjes sigaretten, wordt gemeten volgens de methode van ISO-norm 4387 en ISO-norm 3400 .

2 . De juistheid van de vermeldingen op de pakjes wordt geverifieerd volgens ISO-norm 8243 .

3 . De vermeldingen moeten op de zijkant van sigaretten-pakjes in de officiële taal, respectievelijk de officiële talen, van het land van eindverkoop met duidelijk leesbare letters op een contrasterende achtergrond op zodanige wijze zijn aangebracht, dat ze ten minste 4 % van de oppervlakte van de zijkant beslaan . Dit percentage wordt voor landen met twee officiële talen op 6 % gebracht, voor landen met drie officiële talen op 8 %.

  • 4. 
    Ieder jaar in januari zenden de Lid-Staten de Commissie de lijsten van de teer - en nicotinegehaltes van de sigaretten die op hun markt worden verkocht . De Commissie maakt deze gegevens bekend in het Publikatieblad van de Euro-pese Gemeenschappen .

Artikel 4 1 . Op alle verpakkingseenheden tabaksprodukten moet op de duidelijkst zichtbare plaats in de officiële taal, respectie-velijk de officiële talen, van het land van eindverkoop, de volgende algemene waarschuwing worden aangebracht : Brengt de gezondheid ernstige schade toe .

2 . Bij pakjes sigaretten moeten op het andere grote verpak-kingsoppervlak in de officiële taal, respectievelijk de officië-le talen, van het land van eindverkoop, specifieke waar-schuwingen worden aangebracht volgens de volgende regel :

-elke Lid-Staat stelt uitsluitend aan de hand van de in de bijlage vermelde waarschuwingen een lijst van waar-schuwingen op :

-de gekozen specifieke waarschuwingen moeten op zodanige wijze op de verpakkingseenheden worden gedrukt dat elke waarschuwing in ieder geval op een even groot aantal verpakkingseenheden te zien is, met een tolerantie van ongeveer 5 %.

3 . De Lid-Staten kunnen bepalen dat in de waarschuwin-gen als bedoeld in de leden 1 en 2 tevens moet worden vermeld van welke instantie die waarschuwingen uitgaan .

4 . Op de pakjes sigaretten moeten de in de leden 1 en 2 bedoelde waarschuwingen ten minste 4 % van elk groot oppervlak van de verpakkingseenheid beslaan, de in lid 3 bedoelde vermelding van de instantie waarvan de waar-schuwing uitgaat niet inbegrepen . Dit percentage wordt voor landen met twee officiële talen op 6 % gebracht en voor landen met drie officiële talen op 8 %.

De voor de twee grote oppervlakken van elk sigaretten-pakje vereiste waarschuwingen :

a)moeten duidelijk en leesbaar zijn;

b)moeten vet gedrukt zijn;

c)moeten op een contrasterende achtergrond aangebracht zijn;

d)mogen niet aangebracht zijn op een plaats waar ze bij het openen van het pakje kunnen worden beschadigd;

e)mogen niet aangebracht zijn op het doorzichtige vel of op enig ander verpakkingsmateriaal dat de eigenlijke verpakking omhult .

  • 5. 
    Bij andere tabaksprodukten dan sigaretten dient de in lid 1 bedoelde algemene waarschuwing zonder mogelijk-heid tot verwijdering op een duidelijk zichtbare plaats tegen een contrasterende achtergrond te worden afgedrukt of te worden aangebracht in duidelijk zichtbare, goed leesbare en onuitwisbare letters . Zij mag in geen geval verborgen, bedekt of gescheiden zijn door andere aanduidingen of afbeeldingen .

Artikel 5 De aanpassing van de bepalingen van deze richtlijn aan de technische vooruitgang heeft slechts betrekking op de in artikel 3, leden 1 en 2, bedoelde meet - en controlemetho-den .

Artikel 6 Met het oog op de in artikel 5 bedoelde aanpassing aan de technische vooruitgang wordt de Commissie bijgestaan door een Raadgevend Comité, bestaande uit vertegenwoor-digers van de Lid-Staten en voorgezeten door de vertegen-woordiger van de Commissie .

Artikel 7 De vertegenwoordiger van de Commissie legt het Comité een ontwerp van de te nemen maatregelen voor . Het Comité brengt over dit ontwerp advies uit binnen een termijn die de voorzitter kan vaststellen naar gelang van de urgentie van de materie en waarbij eventueel tot stemming wordt overgegaan .

Het advies wordt in de notulen opgenomen . Daarenboven kan elke Lid-Staat verzoeken dat zijn standpunt in de notulen wordt opgenomen .

De Commissie houdt zoveel mogelijk rekening met het advies van het Comité . Zij deelt het Comité mee op welke wijze zij met dit advies rekening heeft gehouden .

Artikel 8 1 . De Lid-Staten mogen de handel in de produkten die met deze richtlijn in overeenstemming zijn, verbieden noch beperken om redenen die verband houden met de etikette-ring .

2 . De bepalingen van deze richtlijn laten het recht van de Lid-Staten onverlet om, met inachtneming van het Ver-drag, de eisen te stellen die zij ter bescherming van de gezondheid van de bevolking nodig achten bij de invoer, de verkoop en het verbruik van tabaksprodukten, voor zover zulks niet inhoudt dat de etikettering van de produkten ten opzichte van de bepalingen van deze richtlijn wordt gewij-zigd .

Artikel 9 1 . De Lid-Staten stellen vóór 1 juli 1990 de nodige wette-lijke en bestuursrechtelijke bepalingen vast om aan deze richtlijn te voldoen .

Zij stellen de Commissie daarvan onverwijld in kennis en delen haar alle bepalingen van nationaal recht mede die zij op het onder deze richtlijn vallende gebied hebben vastge-steld .

De Commissie maakt de in artikel 4, lid 2, eerste streepje, bedoelde nationale lijsten met waarschuwingen bekend in het Publikatieblad van de Europese Gemeenschappen .

2 . De Lid -Staten doen de bovenbedoelde wettelijke en bestuursrechtelijke bepalingen uiterlijk op 31 december 1991 in werking treden .

De produkten die op 31 december 1991 bestaan en niet met deze richtlijn in overeenstemming zijn, mogen evenwel nog in de handel worden gebracht :

-tot en met 31 december 1992 voor sigaretten,

-tot en met 31 december 1993 voor andere tabakspro-dukten .

3 . De Lid-Staten die in hun in artikel 4, lid 2, eerste streepje, bedoelde lijsten met waarschuwingen na 31 december 1991 wijzigingen aanbrengen, doen hiervan acht-tien maanden voordat deze worden toegepast, mededeling aan de Commissie, die de wijziging in het Publikatieblad van de Europese Gemeenschappen bekendmaakt .

Artikel 10 Deze richtlijn is gericht tot de Lid-Staten .

Gedaan te Brussel, 13 november 1989 .

Voor de RaadDe VoorzitterC . EVIN

( 1)PB nr . C 48 van 20 . 2 . 1989, blz . 8 en

PB nr . C 62 van 11 . 3 . 1989, blz . 12 .

( 2)PB nr . C 12 van 16 . 1. 1989, blz . 106 en

PB nr . C 291 van 20 . 11 . 1989 .

( 3)PB nr . C 237 van 12 . 9 . 1980, blz . 43 .

( 4)PB nr . C 184 van 23 . 7 . 1986, blz . 19 .

Deze samenvatting is overgenomen van EUR-Lex.