Wijziging van Protocol nr. 4 bij de EER-Overeenkomst betreffende de oorsprongsregels

Inhoudsopgave

  1. Wettekst
  2. 22000D1019(18)

1.

Wettekst

Avis juridique important

|

2.

22000D1019(18)

Besluit van het Gemengd Comité van de EER nr. 45/1999 van 26 maart 1999 tot wijziging van Protocol nr. 4 bij de EER-Overeenkomst betreffende de oorsprongsregels

Publicatieblad Nr. L 266 van 19/10/2000 blz. 0053 - 0058

Besluit van het Gemengd Comité van de EER

nr. 45/1999

van 26 maart 1999

tot wijziging van Protocol nr. 4 bij de EER-Overeenkomst betreffende de oorsprongsregels

HET GEMENGD COMITÉ VAN DE EER,

Gelet op de Overeenkomst betreffende de Europese Economische Ruimte, gewijzigd bij het Protocol tot aanpassing van de Overeenkomst betreffende de Europese Economische Ruimte, hierna "de overeenkomst" genoemd, inzonderheid op artikel 98,

Overwegende hetgeen volgt:

  • (1) 
    Protocol nr. 4 bij de overeenkomst is gewijzigd bij Besluit nr. 114/98 van het Gemengd Comité van de EER van 27 november 1998(1).
  • (2) 
    Voor de goede werking van de verruimde cumulatieregeling die het mogelijk maakt materialen van oorsprong uit de Gemeenschap; Polen, Hongarije, Tsjechië, Slowakije, Bulgarije, Roemenië, Letland, Litouwen, Estland, Slovenië, de Europese Economische Ruimte (hierna de "EER" genoemd), IJsland, Noorwegen of Zwitserland te gebruiken, dienen wijzigingen te worden aangebracht in de definitie van het begrip "producten van oorsprong".
  • (3) 
    Gezien de bijzondere regeling tussen de Gemeenschap en Turkije in verband met industrieproducten, is het gerechtvaardigd de vorengenoemde cumulatieregeling tot industrieproducten van oorsprong uit Turkije uit te breiden.
  • (4) 
    Het is dienstig, teneinde het handelsverkeer en de administratieve formaliteiten te vereenvoudigen, de tekst van artikel 3 te wijzigen.
  • (5) 
    In de lijst van oorsprongverlenende be- of verwerkingen van het protocol moeten enige correcties worden aangebracht teneinde rekening te houden met, enerzijds, de ontwikkeling van de techniek en, anderzijds, de schaarste aan bepaalde grondstoffen,

BESLUIT:

Artikel 1

Protocol nr. 4 wordt als volgt gewijzigd:

  • 1. 
    artikel 1, onder i), wordt vervangen door:

"i) 'Toegevoegde waarde': de prijs af fabriek verminderd met de douanewaarde van alle gebruikte materialen van oorsprong uit de andere in de artikel 3 genoemde landen of, indien de douanewaarde niet bekend is of niet kan worden vastgesteld, de eerste verifieerbare prijs die in de EER voor deze materialen werd betaald;";

  • 2. 
    artikel 3 wordt vervangen door:

"Artikel 3

Cumulatie met materialen van oorsprong

  • 1. 
    Onverminderd het bepaalde in artikel 2, lid 1, worden producten als van oorsprong uit de EER beschouwd indien zij aldaar zijn verkregen uit materialen van oorsprong uit de Gemeenschap, Bulgarije, Polen, Hongarije, Tsjechië, Slowakije, Roemenië, Litouwen, Letland, Estland, Slovenië, IJsland, Noorwegen, Zwitserland (met inbegrip van Liechtenstein)(2) of Turkije(3), overeenkomstig het bepaalde in het protocol betreffende de oorsprongsregels dat als bijlage aan de overeenkomsten tussen de overeenkomstsluitende partijen en deze landen is gehecht, op voorwaarde dat deze materialen in de EER meer ingrijpende bewerkingen hebben ondergaan dan die waarin artikel 6 van dit protocol voorziet. Het is niet noodzakelijk dat deze materialen zogenaamde 'toereikende be- of verwerkingen' hebben ondergaan.
  • 2. 
    Indien de in de EER verrichte be- of verwerkingen niet ingrijpender zijn dan de in artikel 6 bedoelde be-of verwerkingen, wordt het verkregen product enkel als van oorsprong uit de EER beschouwd indien de aldaar toegevoegde waarde groter is dan die van de gebruikte materialen van oorsprong uit een van de andere in lid 1 genoemde landen. Is dit niet het geval dan wordt het verkregen product beschouwd als van oorsprong uit het land waaruit de grootste waarde aan materialen van oorsprong afkomstig is die bij de vervaardiging in de EER worden gebruikt.
  • 3. 
    Producten van oorsprong uit een van de in lid 1 genoemde landen die in de EER geen enkele be- of verwerking ondergaan, behouden hun oorsprong wanneer zij naar een van deze landen worden uitgevoerd.
  • 4. 
    De in dit artikel bedoelde cumulatieregels zijn uitsluitend van toepassing op materialen en producten die de oorsprong hebben verkregen krachtens oorsprongsregels welke identiek zijn aan die van dit protocol.

De overeenkomstsluitende partijen zullen elkaar door tussenkomst van de Commissie nadere bijzonderheden verstrekken over de overeenkomsten en de daarin opgenomen oorsprongsregels die met de andere in lid 1 genoemde landen worden toegepast. De Commissie van de Europese Gemeenschappen maakt in de C-reeks van het Publicatieblad van de Europese Gemeenschappen de datum bekend met ingang waarvan de in lid 1 genoemde landen die aan de gestelde voorwaarden voldoen, de in dit artikel bedoelde cumulatie mogen toepassen.".

  • 3. 
    in artikel 25 wordt "C2/CP3" door "CN22/CN23" vervangen;
  • 4. 
    in bijlage I, aantekening 5.2, wordt tussen "kunstmatige filamenten en synthetische stapelvezels van polypropyleen" de zinsnede "filamenten die elektriciteit geleiden" toegevoegd;
  • 5. 
    in bijlage I, aantekening 5.2, wordt het vijfde voorbeeld "(een getuft tapijt [...] wordt voldaan)" geschrapt;
  • 6. 
    in bijlage II wordt tussen de regels betreffende de posten GS 2202 en 2208 de volgende regel ingevoegd:

">RUIMTE VOOR DE TABEL>"

  • 7. 
    in bijlage II wordt de regel voor hoofdstuk 57 vervangen door:

">RUIMTE VOOR DE TABEL>";

  • 8. 
    in bijlage II wordt de regel voor GS-post 7006 vervangen door:

">RUIMTE VOOR DE TABEL>";

  • 9. 
    in bijlage II wordt de regel voor GS-post 7601 vervangen door:

">RUIMTE VOOR DE TABEL>"

  • 10. 
    na bijlage VI wordt de volgende tekst ingevoegd:

"BIJLAGE VII

Lijst van materialen van oorsprong uit Turkije, naar hoofdstuk en post van het geharmoniseerd systeem (GS), waarop de bepalingen van artikel 3 niet van toepassing zijn

>RUIMTE VOOR DE TABEL>"

Artikel 2

Dit besluit treedt in werking op 1 januari 1999, op voorwaarde dat alle in artikel 103, lid 1, van de overeenkomst bedoelde kennisgevingen aan het Gemengd Comité van de EER hebben plaatsgevonden.

Artikel 3

Dit besluit wordt bekendgemaakt in het EER-gedeelte van en het EER-supplement bij het Publicatieblad van de Europese Gemeenschappen.

Gedaan te Brussel, 26 maart 1999.

Voor het Gemengd Comité van de EER

De voorzitter

  • F. 
    Barbaso
  • (1) 
    PB L 277 van 28.10.1999, blz. 51.
  • (2) 
    Het Vorstendom Liechtenstein heeft een douane-unie met Zwitserland en is partij bij de Overeenkomst betreffende de Europese Economische Ruimte.
  • (3) 
    De in dit artikel bedoelde cumulatie geldt niet voor materialen van oorsprong uit Turkije die in de lijst van bijlage VII bij dit protocol zijn vermeld.

Deze samenvatting is overgenomen van EUR-Lex.