Besluit 2002/247 - Opschorting van het in de handel brengen en de invoer van geleiproducten die het levensmiddelenadditief E 425 konjac bevatten

Inhoudsopgave

  1. Wettekst
  2. 32002D0247

1.

Wettekst

Avis juridique important

|

2.

32002D0247

2002/247/EG: Beschikking van de Commissie van 27 maart 2002 tot opschorting van het in de handel brengen en de invoer van geleiproducten die het levensmiddelenadditief E 425 konjac bevatten (Voor de EER relevante tekst) (kennisgeving geschied onder nummer C(2002) 1283)

Publicatieblad Nr. L 084 van 28/03/2002 blz. 0069 - 0070

Beschikking van de Commissie

van 27 maart 2002

tot opschorting van het in de handel brengen en de invoer van geleiproducten die het levensmiddelenadditief E 425 konjac bevatten

(kennisgeving geschied onder nummer C(2002) 1283)

(Voor de EER relevante tekst)

(2002/247/EG)

DE COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN,

Gelet op het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap,

Gelet op Verordening (EG) nr. 178/2002 van het Europees Parlement en de Raad van 28 januari 2002 tot vaststelling van de algemene beginselen en voorschriften van de levensmiddelenwetgeving, tot oprichting van een Europese Autoriteit voor voedselveiligheid en tot vaststelling van procedures voor voedselveiligheidsaangelegenheden(1), en met name op artikel 53, lid 1,

Overwegende hetgeen volgt:

  • (1) 
    Uit hoofde van artikel 53, lid 1, van Verordening (EG) nr. 178/2002 kan de Commissie het in de handel brengen of het gebruik van een levensmiddel dat waarschijnlijk een ernstig risico voor de menselijke gezondheid inhoudt, opschorten wanneer dat risico niet op afdoende wijze kan worden beheerst met de door de betrokken lidstaten getroffen maatregelen.
  • (2) 
    Krachtens bijlage IV van Richtlijn 95/2/EG van het Europees Parlement en van de Raad van 20 februari 1995 betreffende levensmiddelenadditieven met uitzondering van kleurstoffen en zoetstoffen(2) is het gebruik van het levensmiddelenadditief E 425 konjac in levensmiddelen onder bepaalde voorwaarden toegestaan.
  • (3) 
    Een aantal lidstaten en derde landen hebben maatregelen genomen om het in de handel brengen van geleiproducten in minicups ("jelly mini-cups"), die E 425 konjac bevatten te verbieden, aangezien deze producten bij verscheidene kinderen in derde landen de dood door verstikking hebben veroorzaakt. De Commissie is van deze maatregelen in kennis gesteld.
  • (4) 
    Sommige fabrikanten van geleiproducten in minicups erkennen dat deze een risico voor de menselijke gezondheid opleveren, door middel van een waarschuwing op de verpakking waarin op het risico voor kinderen en ouderen wordt gewezen.
  • (5) 
    De Commissie heeft de door de lidstaten verstrekte informatie samen met het Permanent Comité voor de voedselketen en de diergezondheid bestudeerd.
  • (6) 
    Op grond van de informatie die is verstrekt door de lidstaten die maatregelen op nationaal niveau hebben genomen, kan worden geconcludeerd dat geleiproducten in minicups, die E 425 konjac bevatten een levensbedreigend risico inhouden. Naast hun vorm en grootte zijn de chemische en fysische eigenschappen van konjac er verantwoordelijk voor dat geleiproducten in minicups een ernstig risico voor de menselijke gezondheid vormen.
  • (7) 
    Waarschuwing door middel van etikettering is in dit geval niet voldoende om de menselijke gezondheid te beschermen, vooral waar het kinderen betreft.
  • (8) 
    Aangezien sommige lidstaten uiteenlopende maatregelen en andere lidstaten in het geheel geen maatregelen hebben genomen, zijn er maatregelen op communautair niveau nodig om de menselijke gezondheid afdoende te beschermen.
  • (9) 
    Het in de handel brengen van geleiproducten in minicups die konjac bevatten alsmede het gebruik van konjac in geleiproducten in minicups en de invoer van geleiproducten in minicups, die konjac bevatten, moeten met het oog op de bescherming van de menselijke gezondheid worden opgeschort. Deze maatregel moet ook gelden voor andere geleiproducten die konjac bevatten en voor het gebruik van konjac in dergelijke producten, aangezien zij hetzelfde risico kunnen inhouden als geleiproducten in minicups.
  • (10) 
    De Commissie zal bij het Europees Parlement en de Raad een voorstel tot wijziging van Richtlijn 95/2/EG indienen om de toelating van het gebruik van E 425 konjac in overeenstemming met deze beschikking te wijzigen.
  • (11) 
    De Commissie zal onderzoeken of er verdere maatregelen moeten worden genomen in verband met het risico van verstikking als gevolg van het gebruik van geleermiddelen in geleiproducten in het algemeen en zal zo nodig passende voorstellen doen.
  • (12) 
    De in deze beschikking vervatte maatregelen zijn in overeenstemming met het advies van het Permanent Comité voor de voedselketen en de diergezondheid,

HEEFT DE VOLGENDE BESCHIKKING GEGEVEN:

Artikel 1

  • 1. 
    Het in de handel brengen van geleiproducten, geleiproducten in minicups daaronder begrepen, die E 425: konjac: i) konjacgom ii) konjacglucomannaan bevatten, wordt opgeschort.
  • 2. 
    Het gebruik van E 425: konjac: i) konjacgom ii) konjacglucomannaan in geleiproducten, geleiproducten in minicups daaronder begrepen, wordt opgeschort.
  • 3. 
    De invoer van geleiproducten, geleiproducten in minicups daaronder begrepen, die E 425: konjac: i) konjacgom ii) konjacglucomannaan bevatten, wordt opgeschort.

Artikel 2

Deze beschikking is gericht tot de lidstaten.

Gedaan te Brussel, 27 maart 2002.

Voor de Commissie

David Byrne

Lid van de Commissie

  • (1) 
    PB L 31 van 1.2.2002, blz. 1.
  • (2) 
    PB L 61 van 18.3.1995, blz. 1.

Deze samenvatting is overgenomen van EUR-Lex.