Richtlijn 1978/546 - Statistische registratie van het goederenvervoer over de weg in het kader van een regionale statistiek

Inhoudsopgave

  1. Wettekst
  2. 31978L0546

1.

Wettekst

Avis juridique important

|

2.

31978L0546

Richtlijn 78/546/EEG van de Raad van 12 juni 1978 betreffende de statistische registratie van het goederenvervoer over de weg in het kader van een regionale statistiek

Publicatieblad Nr. L 168 van 26/06/1978 blz. 0029 - 0038

Bijzondere uitgave in het Fins: Hoofdstuk 7 Deel 2 blz. 0024

Bijzondere uitgave in het Grieks: Hoofdstuk 07 Deel 2 blz. 0065

Bijzondere uitgave in het Zweeds: Hoofdstuk 7 Deel 2 blz. 0024

Bijzondere uitgave in het Spaans: Hoofdstuk 07 Deel 2 blz. 0107

Bijzondere uitgave in het Portugees: Hoofdstuk 07 Deel 2 blz. 0107

++++

RICHTLIJN VAN DE RAAD

van 12 juni 1978

betreffende de statistische registratie van het goederenvervoer over de weg in het kader van een regionale statistiek

( 78/546/EEG )

DE RAAD VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN ,

Gelet op het Verdrag tot oprichting van de Europese Economische Gemeenschap , inzonderheid op artikel 213 ,

Gezien de ontwerp-richtlijn ingediend door de Commissie ,

Gezien het advies van het Europese Parlement ( 1 ) ,

Gezien het advies van het Economisch en Sociaal Comité ( 2 ) ,

Overwegende dat voor de ontwikkeling van het gemeenschappelijke vervoersbeleid een betere kennis nodig is van de omvang en de ontwikkeling van het goederenvervoer over de weg met in de Gemeenschap geregistreerde voertuigen ; dat deze gegevens moeten kunnen worden vergeleken met die betreffende andere takken van vervoer en zowel op het binnenlandse als op het grensoverschrijdende vervoer betrekking moeten hebben ;

Overwegende dat de Lid-Staten al met tussenpozen van een of meer jaren statistische gegevens betreffende het goederenvervoer op hun eigen grondgebied registreren ;

Overwegende dat Richtlijn 69/467/EEG ( 3 ) voorziet in de samenstelling , in het kader van een regionale statistiek , van een statistisch overzicht van het internationale goederenvervoer over de weg ; dat blijkens het verslag over de tenuitvoerlegging van deze richtlijn , dat de Commissie op 27 juni 1974 bij de Raad heeft ingediend , verschillende Lid-Staten de gevraagde gegevens alleen met behulp van bijkomende formaliteiten aan de grenzen kunnen registreren ; dat het deze Lid-Staten mogelijk moet worden gemaakt van de statistische registratie bij grensoverschrijding , zoals deze impliciet door genoemde richtlijn wordt voorgeschreven , af te zien ;

Overwegende dat het bijgevolg geboden is het in Richtlijn 69/467/EEG bedoelde systeem te wijzigen ;

Overwegende dat de mogelijkheid moet worden opengehouden om na een passende periode in deze richtlijn de wijzigingen aan te brengen welke op grond van de opgedane ervaring noodzakelijk blijken te zijn , meer in het bijzonder ten aanzien van de registratie van de belangrijkste grensoverschrijdende goederenstromen tussen de gebieden van de Gemeenschap alsmede van de afschaffing van eventuele statistische tellingen die bij grensoverschrijding binnen de Gemeenschap nog worden uitgevoerd ,

HEEFT DE VOLGENDE RICHTLIJN VASTGESTELD :

Artikel 1

Deze richtlijn is van toepassing op het goederenvervoer over de weg met in een Lid-Staat geregistreerde voertuigen , dat plaatsvindt :

a ) op het grondgebied van deze Lid-Staat ( hierna genoemd " binnenlands vervoer " ) ;

b ) tussen deze Lid-Staat en een andere Lid-Staat of een derde land ( hierna genoemd " grensoverschrijdend vervoer " ) .

Artikel 2

1 . In deze richtlijn wordt verstaan onder :

a ) goederenvervoer over de weg , iedere verplaatsing van goederen met behulp van een bedrijfsvoertuig ;

b ) bedrijfsvoertuig , ieder enkelvoudig voertuig of samenstel van voertuigen , zoals vrachtwagens , met of zonder aanhangwagen , trekkers met aanhangwagen of oplegger ;

c ) geregistreerd , het ingeschreven zijn in een register van bedrijfsvoertuigen dat wordt aangehouden door een officiële instantie , ongeacht of deze inschrijving al dan niet gepaard gaat met de aflevering van een kentekenplaat .

2 . Deze richtlijn is niet van toepassing op het goederenvervoer over de weg dat plaatsvindt met :

a ) bedrijfsvoertuigen waarvan gewicht of afmetingen de normaliter toegelaten grenzen te boven gaan ;

b ) landbouwvoertuigen , militaire voertuigen en voertuigen van overheidsinstellingen en overheidsdiensten , met uitzondering van voertuigen van spoorwegmaatschappijen .

3 . Voorts staat het iedere Lid-Staat vrij voertuigen waarvan het laadvermogen of het totaal toegelaten gewicht onder een bepaalde grens blijft van het toepassingsgebied van deze richtlijn uit te sluiten . Deze grens mag niet hoger liggen dan 3,5 ton laadvermogen of 6 ton totaal toegelaten gewicht .

Artikel 3

1 . Iedere Lid-Staat verzamelt de statistische jaargegevens over het in artikel 1 bedoelde vervoer met de in deze Lid-Staat geregistreerde vervoermiddelen .

2 . De statistische jaargegevens worden als volgt ingedeeld :

a ) voor het binnenlandse vervoer , uitgedrukt in tonnen en tonkilometers :

  • in eigen vervoer en beroepsvervoer ;
  • volgens de in bijlage I opgenomen 24 goederengroepen ;
  • in de afstandsklassen 0 tot en met 49 , 50 tot en met 149 , 150 tot en met 499 en 500 km en meer ;
  • volgens de in bijlage II opgenomen gebieden van lading en lossing ;

b ) voor het grensoverschrijdende vervoer , uitgedrukt in tonnen en tonkilometers :

  • in eigen vervoer en beroepsvervoer ;
  • volgens de in bijlage I opgenomen 24 goederengroepen ;
  • volgens de in bijlage III opgenomen landen van lading en lossing .

3 . Bij het berekenen of schatten van de gepresteerde tonkilometers blijft de door het voertuig op een ander vervoermiddel afgelegde afstand buiten beschouwing .

4 . De Lid-Staten delen aan de Commissie de in dit artikel bedoelde statistische gegevens mede in de vorm van tabellen van de in bijlage IV opgenomen modellen A1 tot en met A4 en B .

Artikel 4

Bij het vaststellen van de methode die voor de registratie van de statistische gegevens betreffende het grensoverschrijdende vervoer moet worden gehanteerd , houden de Lid-Staten rekening met de noodzaak de formaliteiten met betrekking tot het handelsverkeer in goederen binnen de Gemeenschap en met name de formaliteiten die moeten worden vervuld bij het overschrijden van de grenzen tussen Lid-Staten , zoveel mogelijk te vereenvoudigen .

Artikel 5

1 . De in deze richtlijn bedoelde statistische gegevens moeten voor het eerst worden verzameld voor het jaar 1979 .

2 . De Lid-Staten doen jaarlijks voor het einde van het jaar dat volgt op het referentiejaar de overeenkomstig artikel 3 opgestelde tabellen aan de Commissie toekomen .

3 . Gelet op artikel 7 stelt de Commissie de Lid-Staten zo spoedig mogelijk in kennis van de resultaten van de enquêtes , alsmede van alle andere ter zake dienende gegevens waarover zij beschikt .

Artikel 6

1 . De Lid-Staten doen de Commissie , uiterlijk op het tijdstip van toezending van de eerste resultaten , een gedetailleerd verslag toekomen over de bij het bijeenbrengen van de gegevens toegepaste methoden .

2 . Bij het vaststellen van hun waarnemingsmethode nemen de Lid-Staten de nodige maatregelen om voldoende enquête-resultaten te verkrijgen voor wat betreft de totale vervoerde gewichtshoeveelheden , voor enerzijds het binnenlandse vervoer en anderzijds het grensoverschrijdende vervoer . Zij verschaffen jaarlijks aan de Commissie gegevens over het percentage uitgebleven antwoorden en , in de vorm van standaardafwijkingen of betrouwbaarheidsintervallen , over de betrouwbaarheid van de resultaten voor wat betreft enerzijds het vervoer tussen de in bijlage II bedoelde binnenlandse gebieden en anderzijds het vervoer tussen hun grondgebied en dat van elk der andere Lid-Staten . Voorts verschaffen zij haar gegevens over de methode die zij hebben toegepast voor de berekening van de geleverde prestaties , uitgedrukt in tonkilometers .

Artikel 7

Ieder jaar bestudeert de Commissie met medewerking van het Coordinatiecomité voor vervoersstatistieken , verbonden aan het Bureau voor de statistiek van de Europese Gemeenschappen , de tabellen en verslagen die ingevolge de artikelen 5 en 6 door de Lid-Staten zijn ingezonden , ten einde te waarborgen dat de gevolgde methoden vergelijkbare resultaten opleveren en om vast te stellen op welke wijze en in hoeverre de door de Lid-Staten verstrekte gegevens openbaar kunnen worden gemaakt .

Artikel 8

Voor 1 januari 1983 zal de Commissie bij de Raad een verslag indienen over de ervaringen die zijn opgedaan met de in het kader van deze richtlijn verrichte werkzaamheden en zal zij wijzigingen in deze richtlijn voorstellen voor zover deze op grond van de verkregen resultaten noodzakelijk mochten blijken , onder meer om te vermijden dat de goederenhandel tussen de Lid-Staten systematisch ondergeschikt wordt gemaakt aan het vervullen van specifieke formaliteiten in verband met de toepassing van deze richtlijn .

Artikel 9

De Lid-Staten ontvangen voor het opstellen van de in deze richtlijn bedoelde statistische overzichten gedurende de eerste drie jaar financiële bijdragen van de Gemeenschap voor de uitvoering van de werkzaamheden .

Artikel 10

1 . De Lid-Staten treffen de nodige maatregelen om zich uiterlijk per 1 januari 1979 naar deze richtlijn te voegen .

2 . Vanaf de inwerkingtreding in een Lid-Staat van de in lid 1 bedoelde maatregelen is Richtlijn 69/467/EEG niet meer van toepassing op die Lid-Staat .

3 . Richtlijn 69/467/EEG wordt met ingang van 1 januari 1979 ingetrokken .

Artikel 11

Deze richtlijn is gericht tot de Lid-Staten .

Gedaan te Luxemburg , 12 juni 1978 .

Voor de Raad

De Voorzitter

K . OLESEN

( 1 ) PB nr . C 108 van 8 . 5 . 1978 , blz . 56 .

( 2 ) Advies uitgebracht op 30 maart 1978 ( nog niet verschenen in het Publikatieblad ) .

( 3 ) PB nr . L 323 van 24 . 12 . 1969 , blz . 7 .

BIJLAGE I

GOEDERENGROEPEN

Goederengroepen * NST/R hoofdstukken ( 1 ) * NST/R groepen ( 1 ) * Omschrijving *

1 * 0 * 01 * Granen *

2 * * 02 , 03 * Aardappelen , vers fruit , verse en bevroren groenten *

3 * * 00 , 06 * Suikerbieten en levende dieren *

4 * * 05 * Hout en kurk *

5 * * 04 , 09 * Textielstoffen en -afval , andere plantaardige en dierlijke grondstoffen *

6 * 1 * 11 , 12 , 13 , 14 , 16 , 17 * Andere voedingsprodukten en veevoeder *

7 * * 18 * Oliezaden , oliën en vetten *

8 * 2 * 21 , 22 , 23 * Vaste minerale brandstoffen *

9 * 3 * 31 * Aardoliën *

10 * * 32 , 33 , 34 * Aardolieprodukten *

11 * 4 * 41 , 46 * IJzererts , ijzer - en staalafval , -schroot en hoogovenstof *

12 * * 45 * Andere ertsen en afvallen daarvan *

13 * 5 * 51 , 52 , 53 , 54 , 55 , 56 * Metaalprodukten *

14 * 6 * 64 , 69 * Cement , kalk , andere bewerkte bouwmaterialen *

15 * * 61 , 62 , 63 , 65 * Ruwe mineralen en fabrikaten *

16 * 7 * 71 , 72 * Natuurlijke meststoffen en kunstmest *

17 * 8 * 83 * Produkten van de steenkool - en petrochemie , teer *

18 * * 81 , 82 , 89 * Chemische produkten ( zonder produkten van de steenkool - en petrochemie en teer ) *

19 * * 84 * Cellulose en oud papier *

20 * 9 * 91 , 92 , 93 * Vervoermaterieel , machines , motoren ; ook indien gedemonteerd of in onderdelen *

21 * * 94 * Metaalwaren *

22 * * 95 * Glas , glaswerk , keramische produkten *

23 * * 96 , 97 * Leer , textiel en kleding , andere fabrikaten en halffabrikaten *

24 * * 99 * Diverse artikelen *

( 1 ) Publikatie van het Bureau voor de Statistiek van de Europese Gemeenschappen , uitgave 1968 .

BIJLAGE II

LIJST VAN DE GEBIEDEN

België

Vlaams gebied , met uitzondering van Antwerpen

Antwerpen

Région wallonne

Brussels gebied/Région bruxelloise

Denemarken

Danmark

Bondsrepubliek Duitsland

Schleswig-Holstein

Hamburg

Nordostteil von Niedersachsen

Westteil von Niedersachsen

Suedostteil von Niedersachsen

Bremen ( Land )

Nordteil von Nordrhein-Westfalen

Ruhrgebiet

Suedwestteil von Nordrhein-Westfalen

Ostteil von Nordrhein-Westfalen ( Sieger-Sauerland und Ostteil von Westfalen )

Nordteil von Hessen

Suedteil von Hessen

Nordteil von Rheinland-Pfalz

Suedteil von Rheinland-Pfalz

Nordbaden

Suedbaden

Wuerttemberg

Nordbayern ( Franken )

Ostbayern ( Oberpfalz und Niederbayern )

Suedbayern ( Schwaben und Oberbayern )

Saarland

Berlin ( West )

Frankrijk

Ile-de-France

Champagne-Ardennes

Picardie

Haute-Normandie

Centre

Basse-Normandie

Bourgogne

Nord-Pas-de-Calais

Lorraine

Alsace

Franche-Comté

Pays de la Loire

Bretagne

Poitou-Charentes

Aquitaine

Midi-Pyrénées

Limousin

Rhône-Alpes

Auvergne

Languedoc-Roussillon

Provence-Alpes-Côte d'Azur

Corse

Ierland

Ireland

Italië

Piemonte

Valle d'Aosta

Liguria

Lombardia

Trentino-Alto Adige

Veneto

Friuli-Venezia Giulia

Emilia-Romagna

Toscana

Umbria

Marche

Lazio

Campania

Abruzzo

Molise

Puglia

Basilicata

Calabria

Sicilia

Sardegna

Luxemburg

Luxembourg

Nederland

Noord

West , met uitzondering van de Rijnmond en de IJmond

Rijnmond

IJmond

Zuidwest

Zuid

Oost

Verenigd Koninkrijk

North

Yorkshire and Humberside

East Midlands

East Anglia

South East

South West

West Midlands

North West

Wales

Scotland

Northern Ireland

BIJLAGE III

LIJST VAN DE LANDEN

België

Denemarken

Bondsrepubliek Duitsland

Frankrijk

Ierland

Italië

Luxemburg

Nederland

Verenigd Koninkrijk

Zwitserland

Oostenrijk

Joegoslavië

Griekenland

Turkije

Spanje

Portugal

Noorwegen

Zweden

Finland

Duitse Democratische Republiek

Tsjechoslowakije

Overige Europese landen

Noordafrikaanse landen

Landen van het Nabije en Midden-Oosten

Overige landen

BIJLAGE IV

TABEL A 1

Binnenlands vervoer volgens de aard van het vervoer en de aard van de goederen

Aard van de goederen ( Groep ) * Eigen vervoer * Beroepsvervoer * Totaal *

  • t * tkm * t * tkm * t * tkm *

1 * * * * * * *

2 * * * * * * *

3 * * * * * * *

4 * * * * * * *

enz . * * * * * * *

24 * * * * * * *

Totaal * * * * * * *

TABEL A 2

Intra - en interregionaal vervoer in het binnenland

  • ( ton ) *

Gebied van lading * Gebied van lossing *

  • 01 * 02 * 03 * ... * ... * ... * Totaal *

01 * * * * * * * *

02 * * * * * * * *

... * * * * * * * *

... * * * * * * * *

... * * * * * * * *

Totaal * * * * * * * *

TABEL A 3

Binnenlands vervoer : ladingen en lossingen in de gebieden volgens de aard van de goederen

  • ( ton )

Gebieden * 24 groepen goederen *

  • 1 * 2 * 3 * 4 * * * * * * * 24 * Totaal *

1 . Lossingen uit overige gebieden

01 * * * * * * * * * *

02 * * * * * * * * * *

03 * * * * * * * * * *

2 . Ladingen naar overige gebieden

01 * * * * * * * * * *

02 * * * * * * * * * *

03 * * * * * * * * * *

3 . Intraregionaal vervoer

01 * * * * * * * * * *

02 * * * * * * * * * *

03 * * * * * * * * * *

TABEL A 4

Binnenlands vervoer per afstandsklasse volgens de aard van de goederen

Afstandsklassen * 24 groepen goederen ( t ) * tkm *

  • 1 * 2 * 3 * 4 * * * * * * * 24 * Totaal * *

a ) Eigen vervoer * * * * * * * * * * *

0 - 49 km * * * * * * * * * * *

50 - 149 km * * * * * * * * * * *

150 - 499 km * * * * * * * * * * *

500 km en meer * * * * * * * * * * *

Totaal * * * * * * * * * * *

b ) Beroepsvervoer * * * * * * * * * * *

0 - 49 km * * * * * * * * * * *

50 - 149 km * * * * * * * * * * *

150 - 499 km * * * * * * * * * * *

500 km en meer * * * * * * * * * * *

Totaal * * * * * * * * * * *

c ) a ) + b ) * * * * * * * * * * *

0 - 49 km * * * * * * * * * * *

50 - 149 km * * * * * * * * * * *

150 - 499 km * * * * * * * * * * *

500 km en meer * * * * * * * * * * *

Totaal * * * * * * * * * * *

TABEL B

Grensoverschrijdend vervoer volgens de aard van de goederen en de vervoersrelatie

Aard van het vervoer ( 1 ) :

  • 24 goederentroepen ( t ) * tkm *
  • 1 * 2 * 3 * 4 * * * * * * * 24 * Totaal * *

1 . Lossingen afkomstig uit :

A . Totaal Lid-Staten * * * * * * * * * * *

waaronder 1 . * * * * * * * * * * *

2 . * * * * * * * * * * *

enz . * * * * * * * * * * *

B . Totaal derde landen * * * * * * * * * * X *

waaronder 1 . * * * * * * * * * * X *

2 . * * * * * * * * * * X *

enz . * * * * * * * * * * X *

C . Totaal ( A + B ) * * * * * * * * * * X *

2 . Ladingen bestemd voor :

A . Totaal Lid-Staten * * * * * * * * * * *

waaronder 1 . * * * * * * * * * * *

2 . * * * * * * * * * * *

enz . * * * * * * * * * * *

B . Totaal derde landen * * * * * * * * * * X *

waaronder 1 . * * * * * * * * * * X *

2 . * * * * * * * * * * X *

enz . * * * * * * * * * * X *

C . Totaal ( A + B ) * * * * * * * * * * X *

( 1 ) Deze tabel moet afzonderlijk worden opgesteld voor eigen vervoer en voor beroepsvervoer .

Deze samenvatting is overgenomen van EUR-Lex.