Besluit 1979/841 - Herziening van het bij Besluit 76/311/EEG vastgestelde tweede meerjarenprogramma van de EEG voor onderzoek en ontwikkeling inzake het milieu (indirecte actie)

Inhoudsopgave

  1. Wettekst
  2. 31979D0841

1.

Wettekst

Avis juridique important

|

2.

31979D0841

79/841/EEG: Besluit van de Raad van 9 oktober 1979 tot herziening van het bij Besluit 76/311/EEG vastgestelde tweede meerjarenprogramma van de Europese Economische Gemeenschap voor onderzoek en ontwikkeling inzake het milieu (indirecte actie)

Publicatieblad Nr. L 258 van 13/10/1979 blz. 0029 - 0031

++++

BESLUIT VAN DE RAAD

van 9 oktober 1979

tot herziening van het bij Besluit 76/311/EEG vastgestelde tweede meerjarenprogramma van de Europese Economische Gemeenschap voor onderzoek en ontwikkeling inzake het milieu ( indirecte actie )

( 79/841/EEG )

DE RAAD VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN ,

Gelet op het Verdrag tot oprichting van de Europese Economische Gemeenschap , inzonderheid op artikel 235 ,

Gezien het voorstel van de Commissie ( 1 ) ,

Gezien het advies van het Europese Parlement ( 2 ) ,

Gezien het advies van het Economisch en Sociaal Comité ( 3 ) ,

Overwegende dat de Raad in toepassing van artikel 235 van het Verdrag bij Besluit 76/311/EEG ( 4 ) een meerjarenprogramma voor onderzoek en ontwikkeling inzake het milieu heeft vastgesteld ( indirecte actie ) ;

Overwegende dat in artikel 4 van bovengenoemd besluit een herziening van genoemd programma wordt beoogd ;

Overwegende dat de Gemeenschap de bevoegdheid heeft om op de gebieden die door dit besluit worden bestreken overeenkomsten met derde landen te sluiten ; dat het wenselijk kan blijken om de Staten die deelnemen aan de Europese samenwerking op het gebied van het wetenschappelijk en technisch onderzoek ( COST ) te betrekken bij het programma dat het onderwerp van dit besluit uitmaakt ; dat het nodig is , onmiddellijk na de aanneming van dit besluit onderhandelingen met de betrokken Stater te openen , opdat deze overeenkomsten spoedig kunnen worden gesloten ;

Overwegende dat het Comité voor wetenschappelijk en technisch onderzoek ( CREST ) over het voorstel van de Commissie advies heeft uitgebracht ;

Overwegende dat derhalve tot deze herziening dient te worden overgegaan ,

BESLUIT :

Artikel 1

Artikel 2 van Besluit 76/311/EEG wordt als volgt gelezen :

" Artikel 2

De voor de uitvoering van het programma benodigde kredieten , waarvan het bedrag wordt vastgesteld op 20,8 miljoen Europese rekeneenheden , met inbegrip van een personeelssterkte van 10 man , worden opgenomen in de begroting van de Europese Gemeenschappen .

De Europese rekeneenheid is die welke is vastgesteld in artikel 10 van het Financieel Reglement van 21 december 1977 van toepassing op de algemene begroting der Europese Gemeenschappen ( 1 ) . " .

De volgende voetnoot wordt toegevoegd :

" ( 1 ) PB nr . L 356 van 31 . 12 . 1977 , blz . 1 . " .

Artikel 2

Het volgende artikel wordt aan Besluit 76/311/EEG toegevoegd :

" Artikel 7

1 . Overeenkomstig artikel 228 van het Verdrag , kan de Gemeenschap overeenkomsten sluiten met andere Staten die deelnemen aan de Europese samenwerking op het gebied van wetenschappelijk en technisch onderzoek ( COST ) , ten einde deze landen bij dit programma te betrekken .

2 . De Commissie is gemachtigd om te onderhandelen over de in lid 1 bedoelde overeenkomsten . " .

Artikel 3

De bijlage van Besluit 76/311/EEG wordt met werking vanaf 1 januari 1979 vervangen door de bijlage van het onderhavige besluit .

Gedaan te Luxemburg , 9 oktober 1979 .

Voor de Raad

De Voorzitter

D . O'MALLEY

( 1 ) PB nr . C 173 van 20 . 7 . 1978 , blz . 3 .

( 2 ) PB nr . C 296 van 11 . 12 . 1978 , blz . 42 .

( 3 ) PB nr . C 128 van 21 . 5 . 1979 , blz . 9 .

( 4 ) PB nr . L 74 van 20 . 3 . 1976 , blz . 36 .

BIJLAGE

Onderzoekprogramma op het gebied van het milieu ( 1976/1980 )

( indirecte actie - niet-nucleaire acties )

Het onderzoek zal worden uitgevoerd met als hoofddoel het verkrijgen van de wetenschappelijke en technische kennis die vereist is voor de uitvoering van het actieprogramma van de Gemeenschap inzake het milieu . Het zal vier onderzoekgebieden omvatten :

Onderzoekgebied 1 ( onderzoek gericht op het opstellen van criteria , dat wil zeggen relatie tussen blootstelling en effect , voor verontreinigende stoffen en chemische produkten die het milieu kunnen besmetten )

1 . Zware metalen : met name overdracht via voedselketen , water en lucht op de mens en metabolisme .

2 . Organische micro-verontreinigende stoffen en nieuwe chemische produkten : met name evaluatie van de effecten van synthetische chemische produkten op de gezondheid en het milieu .

3 . Asbest en ander vezelmateriaal : detectiemethoden en effecten op de gezondheid .

4 . Kwaliteit van de lucht : toepassing van teledetectie-technieken voor de luchtverontreiniging ; effecten op gezondheid en vegetatie .

5 . Kwaliteit van het water : met name epidemiologisch onderzoek naar de gezondheidstoestand van bevolkingsgroepen die zijn geselecteerd aan de hand van de kwaliteit van het drinkwater .

6 . Warmtelozingen : ecologische en micro-klimatische effecten .

7 . Verontreiniging van de zee : met name effecten van koolwaterstoffen en ontsmettingsmethoden .

8 . Geluidshinder : voortzetting van het epidemiologisch onderzoek met betrekking tot de effecten van geluidshinder op de slaap ; effecten van vibratie en infrageluid .

Onderzoekgebied 2 ( onderzoek en ontwikkeling betreffende milieu-informatiebeheer , in het bijzonder betreffende de chemische produkten die het milieu kunnen besmetten )

Voortzetting van het verzamelen en verwerken van gegevens met betrekking tot chemische produkten in het kader van het ECDIN-project .

Onderzoekgebied 3 ( onderzoek en ontwikkeling betreffende de vermindering en voorkoming van verontreiniging en hinder )

  • Vermindering van waterverontreiniging , waaronder proeven met geavanceerde methoden voor waterbehandeling .
  • Afval : gevolgen voor het milieu , schone technologieën .

Onderzoekgebied 4 ( onderzoek en ontwikkeling met betrekking tot de bescherming en de verbetering van het natuurlijk milieu )

1 . Ecologie van ecosystemen en bio-geochemische kringlopen , met name studies van ecosystemen , bijdrage tot de ecologische kartering : vermindering van de ozonlaag in de stratosfeer en opeenhoping van CO2 in de atmosfeer .

2 . Weer bruikbaar maken van bedorven grond .

3 . Vogelbescherming : ontwikkeling van de populatie en bescherming van verblijfplaatsen .

Deze samenvatting is overgenomen van EUR-Lex.