Bijlagen bij COM(2025)87 - Wijziging van Verordening (EU) 2023/956 wat betreft de vereenvoudiging en versterking van het mechanisme voor koolstofgrenscorrectie - Hoofdinhoud
Dit is een beperkte versie
U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.
dossier | COM(2025)87 - Wijziging van Verordening (EU) 2023/956 wat betreft de vereenvoudiging en versterking van het mechanisme voor ... |
---|---|
document | COM(2025)87 ![]() ![]() |
datum | 26 februari 2025 |
Beperkingen herbruikbaarheid
In de architectuurbeginselen die zijn vastgesteld voor het centrale CBAM-register staat herbruikbaarheid centraal. De herbruikbaarheid heeft twee kanten: het gebruik van externe diensten door het CBAM-register en hergebruikcomponenten bij de bouw van het CBAM-register.
Herbruikbaarheid van de diensten en componenten van DG TAXUD
Het CBAM-register zal de door DG TAXUD aangeboden EU-douanediensten out-of-the-box gebruiken:
·om de EORI-informatie van de handelaar op te vragen;
·voor douanegegevens over de invoer via Surveillance 3;
·om de CBAM-goederen uit het Taric-systeem te halen;
·om de replicatie- en valideringsdienst voor CBAM-toelatingen aan de nationale douanesystemen aan te bieden via EU-CSW-CERTEX, en
·om veilig informatie uit te wisselen met het CRMS2-systeem.
Het gebruikerstoegangsbeheer van de portalen van het CBAM-register zal worden toevertrouwd aan het UUM&DS, zodat bereidwillige lidstaten de douanegegevens van de CBAM-aangevers kunnen hergebruiken om CBAM-aangevers toegang te verlenen tot het CBAM-aangeversportaal en aan de Commissie (of betrouwbare derden) om de exploitanten van installaties uit derde landen toegang te verlenen tot hun EU Login-authenticatiegegevens.
Het CBAM-register zal verschillende technologiecomponenten van DG TAXUD en het institutionele IT-landschap hergebruiken zonder afbreuk te doen aan de naleving van het beginsel van het drijfvermogen zoals uiteengezet in het architectuuroverzicht in aanhangsel 2, namelijk:
·de TSOAP-middleware-architectuur van DG TAXUD, die in elk van de CBAM-registercompartimenten zal worden hergebruikt;
·het toezicht op en de controle van COTS Elk en Kafka;
·de bronnen van het beheer van het kader voor douaneapplicaties (TATAFng) van DG TAXUD;
·de documentatie en broncode van het systeem voor het beheer van douanebeschikkingen van DG TAXUD voor de bouw van het CBAM-toelatingssysteem;
·de documentatie en broncode van het klantreferentiesysteem van DG TAXUD om de CBAM-toelatingen aan de nationale douanesystemen te verlenen voor de controle ervan tijdens de inklaring;
·de documentatie en broncode van het douanerisicobeheersysteem 2 (CRMS2) van DG TAXUD voor het veilige forum voor de uitwisseling van informatie;
·de TEMPO-methoden van DG TAXUD, met inbegrip van PM²;
·de twee datacentra van DG TAXUD voor het testen en integreren (zolang de werking van het CBAM-register wordt toevertrouwd aan DG TAXUD), samen met de firewall ervan, de actief-actief-clustering, het evenwicht tussen de belasting en de actief-passieve opzet van het tweede datacentrum ter waarborging van de schaalbaarheid, de goede beschikbaarheid, het rampenherstel en een deel van de beveiliging die het CBAM-register nodig heeft.
Er zij op gewezen dat DG TAXUD sinds 2014 alle aanbevelingen van DIGIT heeft opgevolgd bij het ontwerpen van bedrijfsapplicatiediensten, gegevensdiensten en nutsvoorzieningen om servicegerichte architectuurtoepassingen te genereren.
Herbruikbaarheid van gemeenschappelijke EU-diensten en -componenten
Het CBAM-register zal EU Login gebruiken voor de authenticatie van de CBAM-aangevers van de lidstaat die UUM&DS-type D gebruiken, van de exploitanten van de installaties van derde landen en van alle functionarissen van de nationale bevoegde autoriteiten, van de Commissie, van de nationale douaneadministratie en andere diensten van de Commissie. Het CBAM-register zal gebruikmaken van het eIDAS-eID-netwerk van de douane voor de authenticatie van de CBAM-aangevers van de lidstaten die UUM&DS-type A, B en C gebruiken.
Het CBAM-register zal het UUM&DS gebruiken voor de autorisatie van zijn gebruikers.
Er zal een migratie van het UUM&DS naar EU Access worden overwogen wanneer alle functionaliteiten van het UUM&DS worden aangeboden via EU Access, met inbegrip van de ondersteuning van het eIDAS-eID-netwerk van de douane.
Het CBAM-register zal de openbare informatie over het CBAM op de Europa-website publiceren.
Daarnaast wil DG TAXUD het hergebruik van gemeenschappelijke diensten en componenten die aan sommige CBAM-vereisten voldoen, maximaliseren, de risico’s voor de tijdige uitrol ervan verminderen en de kwaliteit van de werking ervan waarborgen en tegelijkertijd de capex en opex ervan verlagen.
4.5.Maatregelen ter ondersteuning van de digitale uitvoering
De CBAM-verordening beschrijft de uitrol van het CBAM-register in twee perioden, verdeeld in drie opeenvolgende fasen:
·Perspectief per periode: een geleidelijke uitrol tijdens een overgangsperiode van het vierde kwartaal van 2023 tot en met het vierde kwartaal van 2025, gevolgd door een definitieve periode vanaf het eerste kwartaal van 2026.
oTijdens de overgangsperiode rapporteren de CBAM-importeurs elk kwartaal de emissies van hun ingevoerde goederen, maar hoeven zij geen certificaten te kopen en in te leveren. Het is de beginperiode van de CBAM-regeling.
oTijdens de definitieve periode, die op 1 januari 2026 begint, moeten de CBAM-aangevers worden toegelaten, geven zij hun emissies één keer per jaar aan, kopen zij certificaten om hun CBAM-rekening op een saldo te houden van minimaal 80 % tussen hun emissies en de aangekochte certificaten, en leveren zij hun certificaten in met hun jaarlijkse aangiften.
·Perspectief per fase en deel:
oCBAM-fase 1: de “CBAM-verslagen” van de importeurs van CBAM-goederen (het zogenoemde deel 1), die vanaf het vierde kwartaal van 2023 gedurende de gehele overgangsperiode moeten worden gebruikt (buiten het toepassingsgebied van het projecthandvest);
oCBAM-fase 2: de “CBAM-verslagen” die door de importeurs van CBAM-goederen zijn verstrekt (deel 1), de CBAM-toelating van de aangever en de registratie van de exploitanten van installaties uit derde landen (het zogenoemde deel 2) vanaf 31 december 2024, in afwachting van de definitieve periode;
oCBAM-fase 3: deel 2 aangevuld met de CBAM-aangiften en -certificaten, samen met het volledige beheer van de CBAM-rekening (het zogenoemde deel 3) vanaf het begin van de definitieve periode, maar zonder deel 1 “CBAM-verslagen” vanaf het einde van de overgangsperiode op 31 december 2025.
Uitrol in twee fasen/delen van het CBAM-register
CBAM-fase 1 (uitvoering van deel 1 van het CBAM en de werking ervan vanaf het vierde kwartaal van 2023 tot eind 2025) valt volledig onder het projectenhandvest van de overgangsperiode.
De twee onderstaande afbeeldingen tonen de aanpak om de volledige reikwijdte van het definitieve systeem in twee fasen te realiseren, met de gebruikersgemeenschappen, de desbetreffende externe systemen en de belangrijkste entiteiten die in de reikwijdte van de respectieve fasen worden beheerd. Zie het volgende deel voor de beschrijving van de externe systemen en entiteiten.
Reikwijdte CBAM deel 2: bovenop deel 1, de “CBAM-verslagen” van de importeurs van CBAM-goederen, komt deel 2 “CBAM-toelating en installatie” (beide in het groen in de volgende diagrammen), dat op 31 december 2024 operationeel wordt, zoals voorgeschreven door de CBAM-verordening. Deel 1 en deel 2 zullen vervolgens tijdens de rest van de overgangsperiode verder worden onderhouden en ontwikkeld. De “CBAM-toelating en installatie” zal worden geïntegreerd in het definitieve CBAM, en de “CBAM-verslagen” worden aan het einde van de overgangsperiode uitgefaseerd. Deel 1 en deel 2 verbinden het CBAM-register met de nationale douane-invoersystemen, de nationale douanesystemen voor actieve veredeling en de EU-douanesystemen van DG TAXUD die de nationale systemen ondersteunen, om de naleving te bevorderen met zo min mogelijke belasting voor de handel. Deel 2 van het CBAM loopt vooruit op het definitieve systeem door de eerste component ervan te leveren.
Tijdlijn CBAM-fase 2: begint op 31 december 2024 en eindigt op 31 december 2025 als de definitieve periode begint. De gebruikersgemeenschap wordt uitgebreid tot de exploitanten van de installaties in derde landen, terwijl de CBAM-aangevers de vereiste toelatingen voor de definitieve periode moeten verkrijgen.
Reikwijdte CBAM deel 3: Het deel “CBAM-aangiften, rekeningen en risicobeheer” (in het paars in het volgende diagram) gaat van start als de definitieve periode, gepland voor 1 januari 2026, begint. Het vormt de kern van het definitieve CBAM. Deel 3 van het CBAM omvat ook de interfaces met de nationale invoersystemen voor de CBAM-toelatingen via EU-CSW-CERTEX, het gemeenschappelijk centraal platform voor de aankoop van CBAM-certificaten, ETS, OLAF en de systemen van de nationale bevoegde autoriteiten. Het voegt de mogelijkheden van de CBAM-certificaten bovendien toe aan het CBAM-register, evenals die voor het risicobeheer. Aangezien de modules voor CBAM-certificaten en risicobeheer vertrouwelijke informatie behandelen en gevallen van ontwijking en niet-naleving monitoren, beheert CBAM-deel 3 gevoelige informatie en zijn er zeer beveiligde processen nodig. Dit deel zal tijdens de definitieve periode verder worden onderhouden en ontwikkeld.
Tijdlijn CBAM-fase 3: begint op 1 januari 2026 en valt samen met de definitieve periode. In deze fase zullen alleen de delen 2 en 3 van het CBAM gelijktijdig en in nauwe interactie met elkaar functioneren, aangezien deel 1 specifiek voor de overgangsperiode was en wordt uitgefaseerd. De gebruikersgemeenschap wordt uitgebreid tot de nationale douaneadministraties.
Reikwijdte CBAM deel 3: Het deel “CBAM-aangiften, rekeningen en risicobeheer” (in het paars in het volgende diagram) gaat van start als de definitieve periode, gepland voor 1 januari 2026, begint. Het vormt de kern van het definitieve CBAM. Deel 3 van het CBAM omvat ook de interfaces met de nationale invoersystemen voor de CBAM-toelatingen via EU-CSW-CERTEX, het gemeenschappelijk centraal platform voor de aankoop van CBAM-certificaten, ETS, OLAF en de systemen van de nationale bevoegde autoriteiten. Het voegt de mogelijkheden van de CBAM-certificaten bovendien toe aan het CBAM-register, evenals die voor het risicobeheer. Aangezien de modules voor CBAM-certificaten en risicobeheer vertrouwelijke informatie behandelen en gevallen van ontwijking en niet-naleving monitoren, beheert CBAM-deel 3 gevoelige informatie en zijn er zeer beveiligde processen nodig. Dit deel zal tijdens de definitieve periode verder worden onderhouden en ontwikkeld.
Tijdlijn CBAM-fase 3: begint op 1 januari 2026 en valt samen met de definitieve periode. In deze fase zullen alleen de delen 2 en 3 van het CBAM gelijktijdig en in nauwe interactie met elkaar functioneren, aangezien deel 1 specifiek voor de overgangsperiode was en wordt uitgefaseerd. De gebruikersgemeenschap wordt uitgebreid tot de nationale douaneadministraties.
CBAM-fase 3 - architectuur op hoog niveau
(1) “The future of European competitiveness”, september 2024.
(2) Verklaring van Boedapest over de nieuwe deal voor het Europees concurrentievermogen, 8 november 2024.
(3) Verordening (EU) 2023/956 van het Europees Parlement en de Raad van 10 mei 2023 tot instelling van een mechanisme voor koolstofgrenscorrectie (PB L 130 van 16.5.2023, blz. 52, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2023/956/oj ).
(4) Referentie toevoegen bij bekendmaking.
(5) Uitvoeringsverordening (EU) 2023/1773 van de Commissie van 17 augustus 2023 tot vaststelling van de uitvoeringsbepalingen voor Verordening (EU) 2023/956 van het Europees Parlement en de Raad wat betreft rapportageverplichtingen voor de toepassing van het mechanisme voor koolstofgrenscorrectie tijdens de overgangsperiode (PB L 228 van 15.9.2023, blz. 94, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2023/1773/oj ).
(6) Uitvoeringsverordening (EU) 2024/3210 van de Commissie van 18 december 2024 tot vaststelling van uitvoeringsbepalingen voor Verordening (EU) 2023/956 van het Europees Parlement en de Raad wat betreft het CBAM-register (PB L, van 30.12.2024, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2024/3210/oj ).
(7) https://ec.europa.eu/transparency/expert-groups-register/screen/expert-groups/consult?lang=nl&groupID=3927
(8) https://taxation-customs.ec.europa.eu/carbon-border-adjustment-mechanism_en?prefLang=nl
(9) XXX.
(10) SWD(2021) 643 final.
(11) COM(2020) 690 final.
(12) PB C, [...], blz. [...].
(13) PB C, [...], blz. [...].
(14) Verordening (EU) 2023/956 van het Europees Parlement en de Raad van 10 mei 2023 tot instelling van een mechanisme voor koolstofgrenscorrectie (PB L 130 van 16.5.2023, blz. 52, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2023/956/oj ).
(15) Voorstel voor een VERORDENING VAN DE RAAD tot wijziging van Verordening (EEG) nr. 2658/87 wat betreft de invoering van een vereenvoudigde tariefbehandeling voor afstandsverkopen van goederen en van Verordening (EG) nr. 1186/2009 wat betreft de afschaffing van de drempel voor vrijstelling van douanerechten (COM(2023) 259 final).
(16) Gedelegeerde Verordening (EU) 2015/2446 van de Commissie van 28 juli 2015 tot aanvulling van Verordening (EU) nr. 952/2013 van het Europees Parlement en de Raad met nadere regels betreffende een aantal bepalingen van het douanewetboek van de Unie (PB L 343 van 29.12.2015, blz. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2015/2446/oj ).
(17) Richtlijn 2003/87/EG van het Europees Parlement en de Raad van 13 oktober 2003 tot vaststelling van een systeem voor de handel in broeikasgasemissierechten binnen de Unie en tot wijziging van Richtlijn 96/61/EG van de Raad (PB L 275 van 25.10.2003, blz. 32, ELI: http://data.europa.eu/eli/dir/2003/87/oj ).
(18) In de zin van artikel 58, lid 2, punt a) of b), van het Financieel Reglement.
(19) Nadere gegevens over de wijzen van uitvoering van de begroting en verwijzingen naar het Financieel Reglement zijn beschikbaar op BUDGpedia: https://myintracomm.ec.europa.eu/corp/budget/financial-rules/budget-implementation/Pages/implementation-methods.aspx .
(20) GK = gesplitste kredieten/NGK = niet-gesplitste kredieten.
(21) EVA: Europese Vrijhandelsassociatie.
(22) Kandidaat-lidstaten en, in voorkomend geval, potentiële kandidaten van de Westelijke Balkan.
(23) Technische en/of administratieve bijstand en uitgaven ter ondersteuning van de uitvoering van programma’s en/of acties van de EU (vroegere “BA”-onderdelen), onderzoek onder contract, eigen onderzoek.
(24) The necessary appropriations should be determined using the annual average cost figures available on the appropriate BUDGpedia webpage.
(25) The necessary appropriations should be determined using the annual average cost figures available on the appropriate BUDGpedia webpage.
(26) Outputs zijn de te verstrekken producten en diensten (bv. aantal gefinancierde studentenuitwisselingen, aantal km aangelegde wegen enz.).
(27) Zoals beschreven in punt 1.3.2. “Specifieke doelstellingen”
(28) Please specify below the table how many FTEs within the number indicated are already assigned to the management of the action and/or can be redeployed within your DG and what are your net needs.