Bijlagen bij COM(2024)346 -

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

dossier COM(2024)346 - .
document COM(2024)346
datum 30 juli 2024
bijlage bij de verordening, waarin de Unielijst is vastgesteld van stoffen die aan de specifieke categorieën levensmiddelen mogen worden toegevoegd, teneinde rekening te houden met de technische vooruitgang, de wetenschappelijke ontwikkelingen of de gezondheid van de consument.


Bij artikel 16, lid 1, van de verordening levensmiddelen voor specifieke groepen wordt aan de Commissie de bevoegdheid toegekend om overeenkomstig artikel 18 van die verordening gedelegeerde handelingen vast te stellen tot wijziging van de bijlage bij de verordening, waarin de Unielijst is vastgesteld van stoffen die aan de specifieke categorieën levensmiddelen mogen worden toegevoegd.


3. Uitoefening van de bevoegdheidsdelegatie


3.1. In de periode van 22 augustus 2017 tot op heden heeft de Commissie de volgende negen gedelegeerde handelingen vastgesteld op grond van artikel 11, lid 2, van de verordening levensmiddelen voor specifieke groepen:

a. Gedelegeerde Verordening (EU) 2019/828 van de Commissie tot wijziging van Gedelegeerde Verordening (EU) 2016/127 wat betreft de voorschriften inzake vitamine D voor volledige zuigelingenvoeding en de voorschriften inzake erucazuur voor volledige zuigelingenvoeding en opvolgzuigelingenvoeding6.


Deze rechtshandeling werd op 14 maart 2019 vastgesteld met als doel het hoogst mogelijke niveau van bescherming voor zuigelingen te waarborgen door het toegestane maximumgehalte aan vitamine D in volledige zuigelingenvoeding en het maximumgehalte aan erucazuur in volledige zuigelingenvoeding en opvolgzuigelingenvoeding te verlagen, op basis van de wetenschappelijke adviezen7 8 van de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA).


b. Gedelegeerde Verordening (EU) 2018/561 van de Commissie van 29 januari 2018 tot wijziging van Gedelegeerde Verordening (EU) 2016/127 wat de vereisten met betrekking tot eiwit voor opvolgzuigelingenvoeding betreft9.


Deze gedelegeerde verordening werd op 12 april 2018 vastgesteld om exploitanten van levensmiddelenbedrijven in staat te stellen de samenstelling van opvolgzuigelingenvoeding aan te passen door hun meer flexibiliteit te bieden, onder waarborging van een hoog niveau van bescherming van de gezondheid van zuigelingen. Op basis van het wetenschappelijk advies van de EFSA10 zijn technische aanpassingen doorgevoerd in de reeds bestaande eiwitvereisten voor opvolgzuigelingenvoeding.


c. Gedelegeerde Verordening (EU) 2021/572 van de Commissie tot wijziging van Gedelegeerde Verordening (EU) 2016/127 wat betreft de datum van toepassing van sommige bepalingen11.


Verordening (EU) 2016/127 bepaalt dat van eiwithydrolysaten vervaardigde zuigelingenvoeding alleen in de handel mag worden gebracht na een beoordeling van de veiligheid en geschiktheid van elk afzonderlijk geval door de EFSA. Een dergelijke beoordeling was niet vereist op grond van de vorige Richtlijn 2006/141/EG van de Commissie inzake volledige zuigelingenvoeding en opvolgzuigelingenvoeding12. Gedelegeerde Verordening (EU) 2021/572 van de Commissie werd op 20 januari 2021 vastgesteld om mogelijke verstoringen van de markt te voorkomen door de inwerkingtreding van het in Gedelegeerde Verordening (EU) 2016/127 vastgestelde nieuwe vereiste van een beoordeling per geval van gehydrolyseerde volledige zuigelingenvoeding en opvolgzuigelingenvoeding uit te stellen. De COVID‑19‑pandemie en de daarmee gepaard gaande volksgezondheidscrisis hebben geleid tot onverwachte vertraging bij de wetenschappelijke beoordelingen van deze voeding door de EFSA. Door de toepassing van de nieuwe voorschriften met één jaar uit te stellen, werd voorkomen dat de producten, die rechtmatig op de markt waren gebracht overeenkomstig Richtlijn 2006/141/EG van de Commissie en waarvoor geen schadelijke gevolgen voor de gezondheid waren gemeld, nodeloos niet zouden voldoen aan de nieuwe voorschriften.


d. Gedelegeerde Verordeningen (EU) 2022/519, (EU) 2023/589 en (EU) .../... van de Commissie tot wijziging van Gedelegeerde Verordening (EU) 2016/127 wat betreft de voorschriften met betrekking tot eiwit voor van eiwithydrolysaten vervaardigde volledige zuigelingenvoeding en opvolgzuigelingenvoeding13,14,15.


In Gedelegeerde Verordening (EU) 2016/127 wordt erop gewezen dat de EFSA van oordeel is dat de veiligheid en de geschiktheid van elke specifieke van eiwithydrolysaten vervaardigde zuigelingenvoeding door een klinische beoordeling moet worden vastgesteld, en dat voeding die door de EFSA positief is beoordeeld in de handel mag worden gebracht. De Commissie heeft op 14 januari 2022, 10 januari 2023 en 2 februari 2024 drie gedelegeerde handelingen vastgesteld om het in de handel brengen van volledige zuigelingenvoeding en opvolgzuigelingenvoeding die is vervaardigd van de eiwithydrolysaten die door de EFSA tussen 2020 en 2023 vanuit voedingsoogpunt als veilig en geschikt voor gebruik door zuigelingen zijn beoordeeld16,17,18, mogelijk te maken.


e. Gedelegeerde Verordening (EU) 2022/2182 van de Commissie tot wijziging van Gedelegeerde Verordening (EU) 2017/1798 wat betreft de voorschriften inzake lipiden en magnesium voor de dagelijkse voeding volledig vervangende producten voor gewichtsbeheersing19.


Deze rechtshandeling is op 30 augustus 2022 vastgesteld met als doel bepaalde samenstellingsvoorschriften voor de dagelijkse voeding volledig vervangende producten voor gewichtsbeheersing te actualiseren op basis van het wetenschappelijk advies van de EFSA20 en rekening houdend met de relevante technische en wetenschappelijke vooruitgang, met inbegrip van door belanghebbenden verstrekte gegevens.


f. Gedelegeerde Verordening (EU) 2021/1040 van de Commissie tot wijziging van Gedelegeerde Verordening (EU) 2016/128 wat betreft de voorschriften inzake bestrijdingsmiddelen in voeding voor medisch gebruik die is ontwikkeld om aan de voedingsbehoeften van zuigelingen en peuters te voldoen21 en Gedelegeerde Verordening (EU) 2021/1041 van de Commissie tot wijziging van Gedelegeerde Verordening (EU) 2016/127 van de Commissie wat betreft de voorschriften voor bestrijdingsmiddelen in volledige zuigelingenvoeding en opvolgzuigelingenvoeding22.


Deze twee gedelegeerde handelingen zijn op 16 april 2021 door de Commissie vastgesteld met als doel de definitie van “residuen van bestrijdingsmiddelen” in Gedelegeerde Verordening (EU) 2016/128 en Gedelegeerde Verordening (EU) 2016/127 af te stemmen op de preciezere definitie van Verordening (EG) nr. 396/200523 tot vaststelling van maximumgehalten aan bestrijdingsmiddelenresiduen.

3.2. Tot dusver heeft de Commissie zich nog niet beroepen op de rechtsgrondslag van artikel 15, lid 6, van de verordening levensmiddelen voor specifieke groepen, aangezien nog niet is voldaan aan de voorwaarden voor het toevoegen of schrappen van een categorie stoffen in de bijlage bij de verordening.

3.3 In de periode van 22 augustus 2017 tot op heden heeft de Commissie de volgende drie gedelegeerde handelingen vastgesteld op grond van artikel 16, lid 1, van de verordening levensmiddelen voor specifieke groepen:

a. Gedelegeerde Verordening (EU) 2021/571 van de Commissie tot wijziging van de bijlage bij de verordening levensmiddelen voor specifieke groepen, wat betreft de lijst van stoffen die mogen worden toegevoegd aan volledige zuigelingenvoeding en opvolgzuigelingenvoeding, babyvoeding en bewerkte levensmiddelen op basis van granen24.


Deze gedelegeerde handeling is op 20 januari 2021 door de Commissie vastgesteld met als doel de Unielijst van stoffen die aan de specifieke categorieën levensmiddelen mogen worden toegevoegd, bij te werken om de toevoeging van calcium-L-methylfolaat als bron van folaat aan volledige zuigelingenvoeding, opvolgzuigelingenvoeding, bewerkte levensmiddelen op basis van granen en babyvoeding toe te staan op basis van het wetenschappelijk advies van de EFSA25.


b. Gedelegeerde Verordening (EU) 2023/439 van de Commissie tot wijziging van de bijlage bij de verordening levensmiddelen voor specifieke groepen om het gebruik van nicotinamideribosidechloride als bron van niacine in voeding voor medisch gebruik en de dagelijkse voeding volledig vervangende producten voor gewichtsbeheersing toe te staan26.

Deze rechtshandeling is op 16 december 2022 door de Commissie vastgesteld met als doel de Unielijst van stoffen die aan de specifieke categorieën levensmiddelen mogen worden toegevoegd, bij te werken om de toevoeging van nicotinamideribosidechloride als bron van niacine aan voeding voor medisch gebruik en de dagelijkse voeding volledig vervangende producten voor gewichtsbeheersing toe te staan op basis van het wetenschappelijk advies van de EFSA27.

c. Gedelegeerde Verordening van de Commissie tot wijziging van de bijlage bij de verordening levensmiddelen voor specifieke groepen om het gebruik van ijzer-melkcaseïnaat als bron van ijzer in de dagelijkse voeding volledig vervangende producten voor gewichtsbeheersing en in voeding voor medisch gebruik, met uitzondering van levensmiddelen voor zuigelingen en peuters, toe te staan28.


Deze gedelegeerde handeling is op 29 januari 2024 vastgesteld met als doel de Unielijst van stoffen die aan de specifieke categorieën levensmiddelen mogen worden toegevoegd, bij te werken om de toevoeging van ijzermelkcaseïnaat als bron van ijzer aan de dagelijkse voeding volledig vervangende producten voor gewichtsbeheersing en voeding voor medisch gebruik, met uitzondering van voeding voor zuigelingen en peuters, toe te staan, op basis van het wetenschappelijk advies van de EFSA29.


4. Conclusie


Sinds 22 augustus 2017 oefent de Commissie regelmatig de gedelegeerde bevoegdheden uit die haar zijn toegekend in het kader van de verordening levensmiddelen voor specifieke groepen. De Commissie heeft gedelegeerde handelingen vastgesteld om specifieke samenstellingsvoorschriften voor volledige zuigelingenvoeding en opvolgzuigelingenvoeding en de dagelijkse voeding volledig vervangende producten voor gewichtsbeheersing te actualiseren, op basis van de adviezen van de EFSA en rekening houdend met de relevante technische en wetenschappelijke vooruitgang. Voorts heeft de Commissie de Unielijst van stoffen die aan de specifieke categorieën levensmiddelen mogen worden toegevoegd, bijgewerkt op basis van de adviezen van de EFSA, rekening houdend met de technische vooruitgang, de wetenschappelijke ontwikkelingen en de gezondheid van de consument. De Commissie verzoekt het Europees Parlement en de Raad kennis te nemen van dit verslag.


1 PB L 181 van 29.6.2013, blz. 35.

2 Verslag van de Commissie aan het Europees Parlement en de Raad over de uitoefening van de bevoegdheid die aan de Commissie is gedelegeerd op grond van Verordening (EU) nr. 609/2013 inzake voor zuigelingen en peuters bedoelde levensmiddelen, voeding voor medisch gebruik en de dagelijkse voeding volledig vervangende producten voor gewichtsbeheersing, COM(2017) 438 final.

3 Gedelegeerde Verordening (EU) 2016/127 van de Commissie van 25 september 2015 tot aanvulling van Verordening (EU) nr. 609/2013 van het Europees Parlement en de Raad wat betreft de bijzondere samenstellings- en informatievoorschriften betreffende volledige zuigelingenvoeding en opvolgzuigelingenvoeding en wat betreft informatievoorschriften betreffende de voeding van zuigelingen en peuters (PB L 25 van 2.2.2016, blz. 1).

4 Gedelegeerde Verordening (EU) 2016/128 van de Commissie van 25 september 2015 tot aanvulling van Verordening (EU) nr. 609/2013 van het Europees Parlement en de Raad wat betreft de bijzondere samenstellings- en informatievoorschriften betreffende voeding voor medisch gebruik (PB L 25 van 2.2.2016, blz. 30).

5 Gedelegeerde Verordening (EU) 2017/1798 van de Commissie van 2 juni 2017 tot aanvulling van Verordening (EU) nr. 609/2013 van het Europees Parlement en de Raad wat betreft de bijzondere samenstellings- en informatievoorschriften voor de dagelijkse voeding volledig vervangende producten voor gewichtsbeheersing (PB L 259 van 7.10.2017, blz. 2).

6 Gedelegeerde Verordening (EU) 2019/828 van de Commissie van 14 maart 2019 tot wijziging van Gedelegeerde Verordening (EU) 2016/127 wat betreft de voorschriften inzake vitamine D voor volledige zuigelingenvoeding en de voorschriften inzake erucazuur voor volledige zuigelingenvoeding en opvolgzuigelingenvoeding (PB L 137 van 23.5.2019, blz. 12).

7 Wetenschappelijk advies over erucazuur in levensmiddelen en diervoeders, “Erucic acid in feed and food”, EFSA (europa.eu).

8 Wetenschappelijk advies over de aanpassing van de maximaal toelaatbare inname van vitamine D voor zuigelingen, “Update of the tolerable upper intake level for vitamine D for infants”, 2018, EFSA Journal, Wiley Online Library.

9 Gedelegeerde Verordening (EU) 2018/561 van de Commissie van 29 januari 2018 tot wijziging van Gedelegeerde Verordening (EU) 2016/127 wat de vereisten met betrekking tot eiwit voor opvolgzuigelingenvoeding betreft (PB L 94 van 12.4.2018, blz. 1).

10 Wetenschappelijk advies over de veiligheid en geschiktheid voor gebruik door zuigelingen van opvolgzuigelingenvoeding met een eiwitgehalte van ten minste 1,6 g/100 kcal, Scientific Opinion on the safety and suitability for use by infants of follow‐on formulae with a protein content of at least 1.6 g/100 kcal | EFSA (europa.eu).

11 Gedelegeerde Verordening (EU) 2021/572 van de Commissie van 20 januari 2021 tot wijziging van Gedelegeerde Verordening (EU) 2016/127 wat betreft de datum van toepassing van sommige bepalingen (PB L 120 van 8.4.2021, blz. 4).

12 Richtlijn 2006/141/EG van de Commissie van 22 december 2006 inzake volledige zuigelingenvoeding en opvolgzuigelingenvoeding en tot wijziging van Richtlijn 1999/21/EG (PB L 401 van 30.12.2006, blz. 1).

13 Gedelegeerde Verordening (EU) 2022/519 van de Commissie van 14 januari 2022 tot wijziging van Gedelegeerde Verordening (EU) 2016/127 wat betreft de voorschriften met betrekking tot eiwit voor van eiwithydrolysaten vervaardigde volledige zuigelingenvoeding en opvolgzuigelingenvoeding (PB L 104 van 1.4.2022, blz. 58).

14 Gedelegeerde Verordening (EU) 2023/589 van de Commissie van 10 januari 2023 tot wijziging van Gedelegeerde Verordening (EU) 2016/127 wat betreft de voorschriften met betrekking tot eiwit voor van eiwithydrolysaten vervaardigde volledige zuigelingenvoeding en opvolgzuigelingenvoeding (PB L 79 van 17.3.2023, blz. 40).

15 Gedelegeerde Verordening (EU) .../... van de Commissie tot wijziging van Gedelegeerde Verordening (EU) 2016/127 wat betreft de voorschriften met betrekking tot eiwit voor van eiwithydrolysaten vervaardigde volledige zuigelingenvoeding en opvolgzuigelingenvoeding.

16 Voedselveiligheid en geschiktheid van een specifiek eiwithydrolysaat, afgeleid van wei-eiwitconcentraat, dat wordt gebruikt in volledige zuigelingenvoeding en opvolgzuigelingenvoeding, vervaardigd van gehydrolyseerd eiwit door Danone Trading ELN B.V., https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/6304.

17 Voedselveiligheid en geschiktheid van een specifiek eiwithydrolysaat, afgeleid van wei-eiwitconcentraat, dat wordt gebruikt in volledige zuigelingenvoeding en opvolgzuigelingenvoeding, vervaardigd van gehydrolyseerd eiwit door HIPP-Werk Georg Hipp OHG https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.2903/j.efsa.2022.7141.

18 Voedselveiligheid en geschiktheid van een specifiek eiwithydrolysaat, afgeleid van wei-eiwitconcentraat, dat wordt gebruikt in volledige zuigelingenvoeding en opvolgzuigelingenvoeding, vervaardigd van gehydrolyseerd eiwit door FrieslandCampina Nederland B.V., https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.2903/j.efsa.2023.8063.

19 Gedelegeerde Verordening (EU) 2022/2182 van de Commissie van 30 augustus 2022 tot wijziging van Gedelegeerde Verordening (EU) 2017/1798 wat betreft de voorschriften inzake lipiden en magnesium voor de dagelijkse voeding volledig vervangende producten voor gewichtsbeheersing (PB L 288 van 9.11.2022, blz. 18).

20 Verklaring over aanvullend wetenschappelijk bewijs met betrekking tot de essentiële samenstelling van dagelijkse voeding volledig vervangende producten voor gewichtsbeheersing, https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/6494.

21 Gedelegeerde Verordening (EU) 2021/1040 van de Commissie van 16 april 2021 tot wijziging van Gedelegeerde Verordening (EU) 2016/128 wat betreft voorschriften betreffende bestrijdingsmiddelen in voeding voor medisch gebruik die is ontwikkeld om aan de voedingsbehoeften van zuigelingen en peuters te voldoen (PB L 225 van 25.6.2021, blz. 1).

22 Gedelegeerde Verordening (EU) 2021/1041 van de Commissie van 16 april 2021 tot wijziging van Gedelegeerde Verordening (EU) 2016/127 wat betreft de voorschriften betreffende bestrijdingsmiddelen in volledige zuigelingenvoeding en opvolgzuigelingenvoeding (PB L 225 van 25.6.2021, blz. 4).

23 Verordening (EG) nr. 396/2005 van het Europees Parlement en de Raad van 23 februari 2005 tot vaststelling van maximumgehalten aan bestrijdingsmiddelenresiduen in of op levensmiddelen en diervoeders van plantaardige en dierlijke oorsprong en houdende wijziging van Richtlijn 91/414/EG van de Raad (PB L 70 van 16.3.2005, blz. 1).

24 Gedelegeerde Verordening (EU) 2021/571 van de Commissie van 20 januari 2021 tot wijziging van de bijlage bij Verordening (EU) nr. 609/2013 van het Europees Parlement en de Raad, wat betreft de lijst van stoffen die mogen worden toegevoegd aan volledige zuigelingenvoeding en opvolgzuigelingenvoeding, babyvoeding en bewerkte levensmiddelen op basis van granen (PB L 120 van 8.4.2021, blz. 1).

25 “Calcium l-methylfolate as a source of folate added for nutritional purposes to infant and follow-on formula, baby food and processed cereal-based food”, https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.2903/j.efsa.2020.5947.

26 Gedelegeerde Verordening (EU) 2023/439 van de Commissie van 16 december 2022 tot wijziging van de bijlage bij Verordening (EU) nr. 609/2013 van het Europees Parlement en de Raad om het gebruik van nicotinamideribosidechloride als bron van niacine in voeding voor medisch gebruik en de dagelijkse voeding volledig vervangende producten voor gewichtsbeheersing toe te staan (PB L 64 van 1.3.2023, blz. 1).

27 “Extension of use of nicotinamide riboside chloride as a novel food pursuant to Regulation (EU) 2015/2283”, https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.2903/j.efsa.2021.6843.

28 Gedelegeerde Verordening (EU) .../... van de Commissie tot wijziging van de bijlage bij Verordening (EU) nr. 609/2013 van het Europees Parlement en de Raad om het gebruik van ijzer-melkcaseïnaat als bron van ijzer in de dagelijkse voeding volledig vervangende producten voor gewichtsbeheersing en in voeding voor medisch gebruik toe te staan.

29 “Safety of iron milk proteinate as a novel food pursuant to Regulation (EU) 2015/2283 and bioavailability of iron from this source in the context of Directive 2002/46/EC”, https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/7549.

NL NL