Bijlagen bij COM(2018)497 - Uitvoerig verslag over het gebruik van de EU-garantie van het garantiefonds van het Europees Fonds voor strategische investeringen (EFSI) en de werking van dat fonds

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

Bijlage II van de verordening, punt 6.

(8)

     Speciale activiteiten worden gedefinieerd in artikel 16 van de EIB-statuten.

(9)

     Binnen de IIW-vreemdvermogensportefeuille is een hybride compartiment gecreëerd voor specifieke verrichtingen, zoals risicodelingsverrichtingen, die de EIB volledig delegeert aan financiële intermediairs, effecten op onderpand van activa, enz. Per 31 december 2017 bedroeg de toewijzing van de EU-garantie aan deze portefeuille 1 miljard EUR.

(10)

     Waardecorrectie betekent verandering in de totale boekwaarde van de verrichtingen van het type eigen vermogen.

(11)

     Het streefpercentage werd oorspronkelijk in artikel 12, lid 5, van de EFSI-verordening vastgesteld op 50 % van de totale EU-garantieverplichtingen. Sinds de inwerkingtreding van de EFSI 2.0-verordening is dit streefpercentage vastgesteld op 35 % van de totale EU-garantieverplichtingen.

(12)

     Zie de verslagen van de Commissie aan het Europees Parlement, de Raad en de Rekenkamer over het beheer van het garantiefonds van het EFSI in 2016 en 2017.

(13)

     De durationcijfers hebben betrekking op de "modified duration", waarmee de koersgevoeligheid van een obligatie voor renteschommelingen wordt gemeten. Dit cijfer is gebaseerd op de notie dat effectenkoersen omgekeerd evenredig zijn met rentevoeten.

(14)

     Bijvoorbeeld het gemiddelde rendement van Duitse vijfjaarsobligaties was -34 basispunten in 2017.

(15)

     Ook steeg de rente op Amerikaanse staatsobligaties met een looptijd van twee jaar in 2017 met 69 basispunten. Stijgende rendementen bieden op termijn betere herbeleggingskansen, maar leiden wel tot een initieel negatief herwaarderingseffect.

(16)

.    SWD(2016) 297

(17)

.    COM(2018) 439