Bijlagen bij COM(2006)429 - Jaarrekeningen van het 6e, 7e, 8e en 9e europees Ontwikkelingsfonds voor het begrotingsjaar 2005

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

BIJLAGE — OVERZICHT PER LAND EN PER INSTRUMENT 99

1. FINANCIËLE STATEN

1.1. BOEKHOUDBEGINSELEN EN WAARDERINGSREGELS

1.1.1. Financiële reglementen

De balansen en resultatenrekeningen werden opgesteld overeenkomstig de Financiële Reglementen van toepassing op het 6e, 7e, 8e en 9e Europees Ontwikkelingsfonds (EOF)[1].

Krachtens de artikelen 66, 67 en 68 van het Financieel Reglement van toepassing op het 6e EOF, de artikelen 69, 70, en 71 van het Financieel Reglement van toepassing op het 7e EOF, de artikelen 66, 67, en 68 van het Financieel Reglement van toepassing op het 8e EOF en de artikelen 102 en 103 van het Financieel Reglement van toepassing op het 9e EOF moeten de desbetreffende stukken aan de Rekenkamer worden voorgelegd. In artikel 102 (9de EOF) wordt bepaald dat met ingang van de jaarrekeningen voor 2005 de Commisie het ontwerp van de rekeningen uiterlijk op 31 maart van het volgende begrotingsjaar aan de Rekenkamer toezendt. Uiterlijk op 15 juni stelt de Rekenkamer de Commissie in kennis van haar opmerkingen over het ontwerp van de rekeningen (artikel 103). Op basis van deze opmerkingen keurt de Commissie de definitieve rekeningen uiterlijk op 31 juli goed en zendt deze toe aan het Europees Parlement, de Raad en de Rekenkamer. De rekeningen worden tegen 31 oktober in het Publicatieblad van de Europese Unie bekendgemaakt, vergezeld van de betrouwbaarheidsverklaring die door de Rekenkamer wordt verstrekt voor het deel van de middelen van het EOF waarvan de Commissie de financiële uitvoering verzekert

1.1.2. Rekeningen met periodetoerekening

Overeenkomstig de bepalingen van de artikelen 99 en 135.3 van het Financieel reglement van de Raad van toepassing op het 9de Europees Ontwikkelingsfonds moeten de rekeningen voor het eerst voor het begrotingsjaar 2005volgens het beginsel van de periodetoerekening worden opgesteld.

Met het oog op de vergelijkbaarheid van de informatie heeft de rekenplichtige van het EOF de financiële staten voor het begrotingsjaar 2005 volgens de beginselen van de periodetoerekening aangepast. De boekhoudkundige informatie afkomstig van het huidige boekhoudprogramma (OLAS) is waar nodig aangepast om cijfers te verstrekken die met de beginselen van de periodetoerekening in overeenstemming zijn. De rekenplichtige heeft ook aanvullende informatie verstrekt met betrekking tot kosten- en batenposten.

Deze financiële staten werden opgesteld overeenkomstig een nieuwe reeks van boekhoudregels en –methoden voor het EOF. Deze financiële staten werden opgesteld overeenkomstig de internationale boekhoudkundige normen (IPSAS/IAS) en de algemeen aanvaarde boekhoudbeginselen (GAAPs). De nieuwe regels en methoden werden onderworpen aan een intercollegiale toetsing door het comité voor de standaarden voor de jaarrekening, waarin de Rekenkamer als waarnemer is vertegenwoordigd.

De door de rekenplichtige van het EOF aangenomen waarderingsregels en boekhoudmethoden zijn toegepast met betrekking tot het deel van de middelen van het EOF waarvan de Commissie de financiële uitvoering verzekert.

De jaarrekeningen 2005 worden als volgt voorgesteld:

- de financiële staten;

- de verslagen over de financiële tenuitvoerlegging;

- de financiële staten en de informatie van de Europese Investeringsbank (EIB)

1.1.3. Boekhoudbeginselen

Het doel van financiële staten bestaat erin informatie te verschaffen over de financiële positie, financiële prestaties en kasstromen van een entiteit, die voor een groot aantal gebruikers nuttig is. Voor een organisatie in de openbare sector moeten deze staten meer in het bijzonder informatie verschaffen die nuttig is voor de besluitvorming en getuigen van de controleerbaarheid van de organisatie met betrekking tot de middelen die aan haar zijn toevertrouwd.

Om een getrouw beeld te geven, moeten de financiële staten niet alleen relevante informatie verschaffen over de aard van de verschillende activiteiten, verklaren hoe die organisatie wordt gefinancierd en definitieve informatie over de transacties ervan verstrekken, maar dit alles ook op een duidelijke en begrijpelijke manier doen die vergelijking met andere begrotingsjaren mogelijk maakt. Het spreekt vanzelf dat dit document in deze geest is opgesteld.

De boekhouding van de Europese Ontwikkelingsfondsen bestaat uit een algemene boekhouding en financiële rekeningen. Deze boekhoudingen worden per kalenderjaar en in euro gevoerd. Op basis van de algemene boekhouding kunnen de financiële staten worden opgesteld, aangezien in de boekhouding alle baten en lasten voor het begrotingsjaar worden geboekt, teneinde in de vorm van een balans per 31 december de vermogenspositie vast te stellen. Aan de hand van de financiële rekeningen kan de aanwending van EOF-middelen nauwkeurig worden gevolgd. Zij zijn gebaseerd op het kasbeginsel.

Artikel 98 van het 9de Financieel Reglement vermeldt de boekhoudbeginselen aan de hand waarvan de financiële staten moeten worden opgemaakt:

- continuïteit van de activiteiten;

- voorzichtigheid;

- bestendigheid van de boekhoudmethoden;

- vergelijkbaarheid van de informatie;

- relatief belang;

- niet-compensatie,

- voorrang van werkelijkheid boven schijn;

- periodetoerekening per begrotingsjaar.

Overeenkomstig de bepalingen van de artikelen 99 en 135.3 van het Financieel reglement van de Raad van toepassing op het 9de Europees Ontwikkelingsfonds werden de financiële staten van 2005 op basis van een verschillende grondslag dan die van 2004 opgesteld, namelijk op basis van de beginselen van de periodetoerekening in plaats van de beginselen van de kasboekhouding. Derhalve werd de balans per 31 december 2004 aangepast om ervoor te zorgen dat openingsbalans per 1 januari 2005 in overeenstemming was met de periodetoerekiningsbeginselen (bijvoorbeeld door de opneming van voorfinancieringen).

1.2. CONSOLIDATIE

Op elk EOF is een eigen Financieel Reglement van toepassing dat de opstelling van financiële staten voor elk afzonderlijk EDF verplicht stelt. Financiële staten worden bijgevolg afzonderlijk opgesteld voor elk EDF met betrekking tot het deel dat door de Europese Commissie wordt beheerd. Door middel van de geconsolideerde voorstelling van deze financiële staten komt een totaal beeld tot stand van de financiële situatie van de middelen waarvoor de Europese Commissie verantwoordelijk is.

Gezien de in artikel 1 van het Financieel reglement van toepassing op het 9e Europees Ontwikkelingsfonds vastgelegde duidelijke verdeling van de verantwoordelijkheden, werden de financiële staten van de Commissie en de Europese Investeringsbank – die entiteiten die belast zijn met het beheer van de EOF-middelen – niet geconsolideerd.

1.3. MUNTEENHEID EN OMREKENINGSBEGINSELEN

Functionele en rapportagemunteenheid

De financiële staten zijn uitgedrukt in miljoenen euro, de functionele en rapportagemunteenheid van de Europese Commissie.

Transacties en saldi

Transacties in buitenlandse valuta worden omgerekend naar euro's tegen de wisselkoersen die golden op de data van de onderliggende transacties.

De omzetting in euro's van de in buitenlandse valuta luidende saldi aan het einde van het boekjaar van monetaire activa en passiva geschiedde tegen de op 31 december 2005 geldende wisselkoersen:

EURO wisselkoers op 31 december 2005 |

GBP 0,6853 |

1.4. BALANSREKENINGEN

1.4.1. Voorfinancieringen

Voorfinanciering heeft ten doel de begunstigde te voorzien van een kasvoorschot, dus van contante middelen. De voorfinanciering kan worden opgesplitst in een aantal betalingen in de loop van een in de specifieke voorfinancieringsovereenkomst vastgestelde periode. De contante middelen of het voorschot worden terugbetaald of aangewend voor het doel waarvoor zij tijdens de in de overeenkomst vastgestelde periode werden verstrekt. Indien de begunstigde onvoldoende subsidiabele uitgaven heeft aangegaan, is deze verplicht de voorfinanciering geheel of gedeeltelijk aan het Europees Ontwikkelingsfonds terug te betalen. Het bedrag van de voorfinanciering wordt (volledig of gedeeltelijk) beperkt door de aanvaarding van subsidiabele kosten en teruggestorte bedragen.

Op het einde van het boekjaar worden uitstaande voorfinancieringen gewaardeerd tegen de originele bedragen die aan de begunstigde werden betaald, verminderd met: teruggestorte bedragen, verrekende subsidiabele bedragen en geraamde subsidabele bedragen die op het einde van het boekjaar nog niet zijn verrekend.

Waarborgen die worden aangehouden om de voorfinancieringen te garanderen, worden als "voorwaardelijke activa" beschouwd en worden als zodanig in de financiële staten niet in aanmerking genomen (IPSAS 19). Ter informatie worden in afdeling 1.11 evenwel aanvullende gegevens verstrekt.

1.4.2. Debiteuren

Vorderingen worden geboekt bij de de oorspronkelijke gevraagde bedragen verminderd met voorzieningen voor slechte schulden. Een voorziening voor slechte schulden wordt aangelegd wanneer er objectieve aanwijzingen zijn dat het Europees Ontwikkelingsfonds niet in staat zal zijn de verschuldigde bedragen integraal van derde partijen terug te vorderen.

1.4.3. Crediteuren

Passiva worden geboekt tegen het subsidiabele bedrag wanneer een betalingsverzoek aan de vooraf vastgestelde criteria beantwoordt.

Het EOF heeft vlottende passiva voor bedragen die reeds aan begunstigden zijn verschuldigd, maar waarvoor op de rapporteringsdatum geen facturen waren ontvangen. In de erkenningscriteria wordt bepaald dat een schuld door het EOF wordt erkend voor het bedrag van het geraamde betaling die voor de periode is verschuldigd, dus het gedeelte van de aangegane subsidiabele uitgaven die op de rapporteringsdatum aan de begunstigden zijn verschuldigd. Wezenlijke bedragen worden erkend als een te betalen uitgave (te betalen uitgave) op grond van de door de rekenplichtige gemaakte ramingen (bijvoorbeeld de mate waarin overeenkomsten zijn uitgevoerd).

Verschuldigde betalingen moeten vooraf worden geboekt bij ontvangst van kostendeclaraites of uitgavenstaten en niet bij hun betaling. In deze gevallen worden verschuldigde betalingen geboekt tegen de oorspronkelijke waarde van de desbetreffende kostendeclaratite of uitgavenstaat.

1.4.4. Geldmiddelen en kasequivalenten

Geldmiddelen en kasequivalenten worden in de balans bij de kosten geboekt. Het betreft rekeningen bij financiële instellingen in de ACS-landen en LGO's, en bij financiële instellingen in de lidstaten.

1.5. ECONOMISCHE RESULTATENREKENING

1.5.1. Inkomsten

Overeenkomstig de periodetoerekeningsbeginselen is de enige bron van inkomsten voor de fondsen afkomst van de rente die dient te worden betaald op de verscheidene liquide middelen bij commerciële banken (zie punt 1.10).

1.5.2. Uitgaven

Uitgaven moeten in de financiële staten van het EOF worden erkend als uitgaven van de periode waarin de gebeurtenissen plaatsvonden die aanleiding gaven tot een betaling, voorzover:

- een contract is ondertekend waarin de betaling wordt goedgekeurd;

- de begunstigde heeft voldaan aan eventuele subsidiabiliteitscriteria; en

- van het verschuldigde bedrag een redelijke schatting kan worden gemaakt. Bijvoorbeeld, facturen van de begunstigde, de mate waarin de overeenkomsten werden uitgevoerd, enz.

De uitgaven omvatten alle betalingsopdrachten die de banken tot 31 december 2005 hebben uitgevoerd.

De uitgaven van de delegaties worden pas definitief in de EOF-rekeningen opgenomen nadat zij betaalbaar werden gesteld door de ordonnateur en de financieel controleur. Uitgaven die op het einde van het boekjaar niet aan deze dubbele maatstaf beantwoorden, worden opgenomen onder de rubriek "te voltooien verrichtingen".

1.6. REGISTRATIE VAN DE VERRICHTINGEN

In het kader van het 9de EOF is de uiterste termijn voor de vastlegging van middelen vastgesteld op 31 december 2007 overeenkomstig de vervalbepaling in het besluit van de Raad 2005/446/EG van 30 mei 2005[2].

Vorderingen op de lidstaten (vooral bijdragen waarvan de betaling werd uitgesteld, of rente wegens laattijdige betaling van afgeroepen middelen) in de rekeningen moeten worden opgevoerd. Deze rubrieken zijn vermeld in de balansen van de verschillende EOF's.

Volgens de beginselen van de periodetoerekening worden in de financiële staten de financiële lasten en baten van het begrotingsjaar opgenomen, ongeacht de datum van betaling of inning.

1.7. GEBRUIK VAN SCHATTINGEN

Overeenkomstig de algemeen aanvaarde boekhoudbeginselen zijn in de financiële staten noodzakelijkerwijs bedragen opgenomen die op prognoses en veronderstellingen van het management zijn gebaseerd. Voorzieningen voor toekomstige lasten, financieel risico van vorderingen, overlopende inkomsten en lasten zijn opgenomen in de belangrijkste ramingen, waarin nog andere facetten zijn opgenomen. De daadwerkelijke resultaten kunnen afwijken van deze ramingen. Wijzigingen in ramingen worden weergegeven in de periode waarin zij bekend worden.

1.8. GEVOLGEN VAN DE OVERGANG NAAR PERIODEBOEKHOUDING

ACTIVA | 1/01/2005 | 31/12/2004 |

Vlottende activa |

Netto te ontvangen bedragen | 42,38 | 42,38 |

Debiteuren | 121,04 | 21,56 |

- Voorzieningen voor dubieuze vorderingen | - 0,02 | - 0,02 |

Voorfinanciering | 1.885,06 | - 13,94 |

Andere vlottende activa | 6,89 | 6,89 |

Uitgestelde uitgaven | 537,00 | 537,00 |

Verbindingsrekeningen | - | - |

Garantierekeningen | 537,00 | 537,00 |

STABEX | 430,17 | 430,17 |

Speciaal fonds Congo | 106,83 | 106,83 |

Geldmiddelen en kasequivalenten | 261,89 | 261,89 |

Totaal vlottende activa | 3.391,24 | 1.392,75 |

- | - | - |

Totaal activa | 3.391,24 | 1.392,75 |

Passiva |

Fondsen en reserves |

Ingetekende fondsen (a) | 42.250,15 | 42.250,15 |

Niet-afgeroepen fondsen (b) | - 17.210,15 | - 17.210,15 |

Afgeroepen vermogen van het fonds (a)-(b) | 25.040,00 | 25.040,00 |

Gecumuleerde reserves | - 24.261,09 | - 25.398,49 |

gecumuleerde reserves op 31/12/N-1 | N.v.t. | N.v.t. |

economisch resultaat van het begrotingsjaar | N.v.t. | N.v.t. |

Reserves | 1.033,84 | 1.033,84 |

overdrachten tussen fondsen | 848,74 | 848,74 |

Wederaanvulling Stabex-middelen | 185,10 | 185,10 |

Totaal fondsen en reserves | 1.812,75 | 675,35 |

Lopende verplichtingen |

Crediteuren | 1.578,49 | 717,40 |

Verbindingsrekeningen | - | - |

Totaal lopende verplichtingen | 1.578,49 | 717,40 |

- | - | - |

Totaal fondsen, reserves en verplichtingen | 3.391,24 | 1.392,75 |

1.9. FINANCIËLE STATEN

Geconsolideerde balans voor 2005van het 6e, 7e, 8e en 9e EOF (miljoen EUR) |

ACTIVA | Toelichtingen | 31/12/2005 | 1/01/2005 |

Vlottende activa |

Netto te ontvangen bedragen | 1 | 13,72 | 42,38 |

Debiteuren | 2 | 145,14 | 121,04 |

- Voorziening voor dubieuze debiteuren | 3 | - 6,37 | - 0,02 |

Netto voorfinanciering | 4 | 2.304,20 | 1.885,06 |

Andere vlottende activa | 5 | 3,31 | 6,89 |

Uitgestelde lasten | 6 | 393,19 | 537,00 |

Verbindingskosten | 7 | - |

Garantierekeningen | 8 | 391,55 | 537,00 |

STABEX | 371,88 | 430,17 |

Speciaal fonds Congo | 19,67 | 106,83 |

Geldmiddelen en kasequivalenten | 9 | 270,55 | 261,89 |

Totaal vlottende activa | 3.515,29 | 3.391,24 |

- |

Totaal activa | 3.515,29 | 3.391,24 |

Passiva |

Fondsen en reserves |

Ingetekende fondsen (a) | 10 | 42.877,15 | 42.250,15 |

Niet-afgeroepen fondsen (b) | 11 | - 15.487,15 | - 17.210,15 |

Afgeroepen vermogen van het fonds (a)-(b) | 12 | 27.390,00 | 25.040,00 |

Gecumuleerde reserves | 13 | - 26.787,49 | - 24.261,09 |

gecumuleerde reserves op 31/12/N-1 | - 24.261,09 | N.V.T. |

economisch resultaat van het begrotingsjaar | - 2.526,40 | N.V.T. |

Reserves | 14 | 1.033,84 | 1.033,84 |

overdrachten tussen fondsen | 848,74 | 848,74 |

wederaanvulling Stabex-middelen | 185,10 | 185,10 |

Totaal fondsen and reserves | 1.636,35 | 1.812,75 |

Lopende verplichtingen |

Crediteuren | 15 | 1.878,94 | 1.578,49 |

Verbindingsrekeningen | 7 | - |

Totaal lopende verplichtingen | 1.878,94 | 1.578,49 |

- |

Totaal fondsen, reserves en verplichtingen | 3.515,29 | 3.391,24 |

6de EOF balans 2005 (miljoen EUR) |

ACTIVA | Toelichtingen | 31/12/2005 | 1/01/2005 |

Vlottende activa |

Netto te ontvangen bedragen | 1 | - | - |

Debiteuren | 2 | 12,62 | 8,12 |

- Voorzieningen voor dubieuze vorderingen | 3 | - 3,49 | - 0,01 |

Netto voorfinanciering | 4 | 37,01 | 47,75 |

Andere vlottende activa | 5 | 2,85 | 6,84 |

Uitgestelde uitgaven | 6 | - | - |

Verbindingsrekeningen | 7 | 2.355,51 | 2.395,42 |

Garantierekeningena | 8 | - |

STABEX | - | - |

Speciaal fonds Congo | - | - |

Geldmiddelen en kasequivalenten | 9 | - | - |

Totaal vlottende activa | 2.404,50 | 2.458,13 |

- | - |

Total activa | 2.404,50 | 2.458,13 |

Passiva |

Fondsen en reserves |

Ingetekende fondsen (a) | 10 | 7.560,00 | 7.560,00 |

Niet-afgeroepen fondsen (b) | 11 | - | - |

Afgeroepen vermogen van het fonds (a)-(b) | 12 | 7.560,00 | 7.560,00 |

Gecumuleerde reserves | 13 | - 7.290,58 | - 7.243,09 |

gecumuleerde reserves op 31/12/N-1 | - 7.243,09 | N.V.T. |

economisch resultaat van het begrotingsjaar | - 47,49 | N.V.T. |

Reserves | 14 | - 182,99 | - 158,43 |

overdrachten tussen fondsen | - 368,10 | - 343,53 |

wederaanvulling Stabex-middelen | 185,10 | 185,10 |

Totaal fondsen en reserves | 86,43 | 158,48 |

Lopende verplichtingen |

Crediteuren | 15 | 38,77 | 20,34 |

Verbindingsrekeningen | 7 | 2.279,31 | 2.279,31 |

Totaal lopende verplichtingen | 2.318,07 | 2.299,65 |

Totaal fondsen, reserves en verplichtingen | 2.404,50 | 2.458,13 |

7de EOF balans 2005 (miljoen EUR) |

ACTIVA | Toelichtingen | 31/12/2005 | 1/01/2005 |

Vlottende activa |

Netto te ontvangen bedragen | 1 | - | - |

Debiteuren | 2 | 20,15 | 22,12 |

- Voorzieningen voor dubieuze vorderingen | 3 | - 2,69 | - 0,01 |

Netto voorfinanciering | 4 | 287,54 | 260,81 |

Andere vlottende activa | 5 | - | - |

Uitgestelde uitgaven | 6 | 62,46 | 112,86 |

Verbindingsrekeningen | 7 | 2.279,31 | 2.279,31 |

Garantierekeningen | 8 | - |

STABEX | - | - |

Speciaal fonds Congo | - | - |

Geldmiddelen en kasequivalenten | 9 | - | - |

Totaal vlottende activa | 2.646,76 | 2.675,09 |

- | - |

Totaal activa | 2.646,76 | 2.675,09 |

Passiva |

Fondsen en reserves |

Ingetekende fondsen (a) | 10 | 10.940,00 | 10.940,00 |

Niet-afgeroepen fondsen (b) | 11 | - | - |

Afgeroepen vermogen van het fonds (a)-(b) | 12 | 10.940,00 | 10.940,00 |

Gecumuleerde reserves | 13 | - 9.527,36 | - 9.233,99 |

gecumuleerde reserves op 31/12/N-1 | - 9.233,99 | N.V.T. |

economisch resultaat van het begrotingsjaar | - 293,37 | N.V.T. |

Reserves | 14 | - 559,14 | - 473,06 |

overdrachten tussen fondsen | - 559,14 | - 473,06 |

wederaanvulling Stabex-middelen | - | - |

Totaal fondsen en reserves | 853,50 | 1.232,96 |

Lopende verplichtingen |

Crediteuren | 15 | 210,67 | 180,93 |

Verbindingsrekeningen | 7 | 1.582,59 | 1.261,20 |

Totaal lopende verplichtingen | 1.793,26 | 1.442,13 |

- |

Totaal fondsen, reserves en verplichtingen | 2.646,76 | 2.675,09 |

8ste EOF balans 2005 (miljoen EUR) |

ACTIVA | Toelichtin-gen | 31/12/2005 | 1/01/2005 |

Vlottende activa |

Netto te ontvangen bedragen | 1 | 13,72 | 42,38 |

Debiteuren | 2 | 55,97 | 59,12 |

- Voorzieningen voor dubieuze vorderingen | 3 | - 0,19 | - |

Netto voorfinanciering | 4 | 1.007,78 | 1.057,31 |

Andere vlottende activa | 5 | - | - |

Uitgestelde uitgaven | 6 | 310,14 | 317,31 |

Verbindingsrekeningen | 7 | 928,96 | - |

Garantierekeningen | 8 | - | - |

STABEX | - | - |

Speciaal fonds Congo | - | - |

Geldmiddelen en kasequivalenten | 9 | - | - |

Totaal vlottende activa | 2.316,39 | 1.476,12 |

- | - |

Totaal activa | 2.316,39 | 1.476,12 |

PASSIVA |

Fondsen en reserves |

Ingetekende fondsen (a) | 10 | 12.840,00 | 12.840,00 |

Niet-afgeroepen fondsen (b) | 11 | - 4.055,00 | - 6.405,00 |

Afgeroepen vermogen van het fonds (a)-(b) | 12 | 8.785,00 | 6.435,00 |

Gecumuleerde reserves | 13 | - 7.851,95 | - 6.963,08 |

gecumuleerde reserves op 31/12/N-1 | - 6.963,08 | N.V.T. |

economisch resultaat van het begrotingsjaar | - 888,87 | N.V.T. |

Reserves | 14 | - 1.603,43 | - 1.319,54 |

overdrachten tussen fondsen | - 1.603,43 | - 1.319,54 |

wederaanvulling Stabex-middelen | - | - |

Totaal fondsen en reserves | - 670,38 | - 1.847,63 |

- | - |

Lopende verplichtingen | - |

Crediteuren | 15 | 921,32 | 937,75 |

Verbindingsrekeningen | 7 | 2.065,45 | 2.385,99 |

Totaal lopende verplichtingen | 2.986,77 | 3.323,75 |

- | - |

Totaal fondsen, reserves en verplichtingen | 2.316,39 | 1.476,12 |

9de EOF balans 2005 (miljoen EUR) |

ACTIVA | Toelichting-gen | 31/12/2005 | 1/01/2005 |

Vlottende activa |

Netto te ontvangen bedragen | 1 | - | - |

Debiteuren | 2 | 56,41 | 31,68 |

- Voorzieningen voor dubieuze vorderingen | 3 | - | - |

Netto voorfinanciering | 4 | 971,88 | 519,19 |

Andere vlottende activa | 5 | 0,46 | 0,05 |

Uitgestelde uitgaven | 6 | 20,58 | 106,83 |

Verbindingsrekeningen | 7 | 1.582,59 | 1.581,74 |

Security cash accounts | 8 | 391,55 | 537,00 |

STABEX | 371,88 | 430,17 |

Speciaal fonds Congo | 19,67 | 106,83 |

Geldmiddelen en kasequivalenten | 9 | 270,55 | 261,89 |

Totaal vlottende activa | 3.294,02 | 3.038,37 |

- | - |

Totaal activa | 3.294,02 | 3.038,37 |

- |

- |

PASSIVA | - |

- |

Fondsen en reserves | - |

Ingetekende fondsen (a) | 10 | 11.537,15 | 10.910,15 |

Niet-afgeroepen fondsen (b) | 11 | - 11.432,15 | - 10.805,15 |

Afgeroepen vermogen van het fonds (a)-(b) | 12 | 105,00 | 105,00 |

Gecumuleerde reserves | 13 | - 2.117,60 | - 820,93 |

gecumuleerde reserves op 31/12/N-1 | - 820,93 | N.V.T. |

economisch resultaat van het begrotingsjaar | - 1.296,67 | N.V.T. |

Reserves | 14 | 3.379,41 | 2.984,87 |

overdrachten tussen fondsen | 3.379,41 | 2.984,87 |

wederaanvulling Stabex-middelen | - | - |

Totaal fondsen en reserves | 1.366,81 | 2.268,94 |

- | - |

Lopende verplichtingen | - |

Crediteuren | 15 | 708,19 | 439,46 |

Verbindingsrekeningen | 7 | 1.219,01 | 329,96 |

Totaal lopende verplichtingen | 1.927,21 | 769,43 |

- | - |

Totaal fondsen, reservers en verplichtingen | 3.294,02 | 3.038,37 |

GECONSOLIDEERDE ECONOMISCHE RESULTATENREKENING 2005 voor het 6de, 7de, 8ste en 9de EOF (miljoen EUR) |

Toelichtingen | uitgaven 2004 op kasbasis | uitgaven 2005 op kasbasis | verhoging voor-financiering | verhoging te betalen facturen | uitgaven 2005 volgens toerekenings-beginsel |

Bedrijfsrente | 20 | 0,35 | 0,35 | 0,35 |

Overige bedrijfsopbrengsten | - | - | - |

BEDRIJFSOPBRENGSTEN (1) | 0,35 | 0,35 | 0,35 |

- |

Programmeerbare hulp | 1.029,88 | 844,61 | - 38,65 | 65,87 | 949,13 |

Macro-economische bijstand | 380,18 | 383,01 | - | - | 383,01 |

Regionale programma’s | 12,12 | 23,06 | 10,82 | 21,08 | 33,32 |

Rentesubsidies | 9,62 | 0,27 | - | - | 0,27 |

Noodhulp | 120,80 | 125,02 | 56,01 | 65,92 | 134,92 |

Vluchtelingenhulp | 26,55 | 8,15 | - 10,60 | - 5,76 | 12,99 |

Aidsfonds | - | - | 0,00 | - | - 0,00 |

Risicodragend kapitaal | 143,28 | 60,80 | - | - | 60,80 |

Stabex | 7,29 | 66,40 | - | - | 66,40 |

Sysmin | 27,22 | 14,79 | 6,11 | 5,32 | 13,99 |

Overdrachten van vorige EOF's | 10,42 | 4,68 | - 7,81 | 3,13 | 15,61 |

Structurele aanpassing | 89,68 | 15,89 | - | - | 15,89 |

Schuldverlichting | 100,00 | 7,60 | - | 13,99 | 21,59 |

Betalingen wereldbank | - | - | - | 1,60 | 1,60 |

Sectorieel beleid | 277,77 | 594,38 | 264,31 | 162,09 | 492,16 |

Compensatie exportopbrengsten | 20,67 | 26,33 | 40,04 | 10,39 | - 3,32 |

Centrum voor de Ontwikkeling van het Bedrijfsleven | 14,64 | 20,07 | 20,07 | 16,51 | 16,51 |

Technisch Centrum voor Landbouwsamenwerking en Plattelandsontwikkeling | 12,46 | 12,03 | 15,15 | 14,21 | 11,09 |

Paritaire vergadering | 0,63 | 1,15 | - | - 0,08 | 1,07 |

Speciale maatregelen | - | - | - | - | - |

Technische bijstand | - | 0,00 | - 0,08 | - 0,04 | 0,04 |

Intra-ACS projecten | 58,96 | 131,42 | 64,19 | 131,68 | 198,91 |

Fonds voor Congo | 0,09 | 89,23 | - | 0,57 | 89,80 |

Beleidsuitgaven | 2.342,25 | 2.428,88 | 419,58 | 966,63 | 2.515,78 |

Administratieve en financieringsuitgaven | 16 | 71,68 | 55,86 | 24,83 | - 2,47 | 28,56 |

Totaal uitgaven (op kasbasis) | 17 | 2.413,93 | 2.484,73 |

Aanpassingen volgens toerekeningsbeginsel | 18 | N.A. | 59,42 | - 0,19 |

TOTAAL UITGAVEN / volgens toerekeningsbeginsel (2) | 19 | N.A. | 2.544,15 | 863,99 | 1.470,65 | 2.544,15 |

NETTO KOSTEN VAN BEDRIJFSACTIVITEITEN (2-1) | N.A. | 2.543,81 | 2.543,81 |

- |

Financiële baten | 20 | 12,24 | 23,95 | 23,95 |

Financiële lasten | 21 | - 0,37 | - 0,19 | - 0,19 |

Voorzieningen | 22 | - 0,01 | - 6,36 | - 6,36 |

Overschot/(tekort) van financiële activiteiten (3) | 11,87 | 17,41 | 17,41 |

NETTO ECONOMISCH RESULTAAT (1-2+3) | N.A. | - 2.526,40 | - 2.526,40 |

6de EOF ECONOMISCHE RESULTATENREKENING 2005 (miljoen EUR) |

Toelichtingen | uitgaven 2004 op kasbasis | uitgaven 2005 op kasbasis | verhoging voor-financiering | verhoging te betalen facturen | uitgaven 2005 volgens toerekenings-beginsel |

Bedrijfsrente | 20 | - | - | - |

Overige bedrijfsopbrengsten | - | - | - |

BEDRIJFSOPBRENGSTEN (1) | - | - | - |

Programmeerbare hulp | 27,20 | 20,02 | - 3,80 | 16,01 | 39,83 |

Macro-economische bijstand | - | - | - | - | - |

Regionale programma’s | - | - | - | - | - |

Rentesubsidies | - | - 0,02 | - | - | - 0,02 |

Noodhulp | - | - | - | - | - |

Vluchtelingenhulp | - | - 0,05 | - 0,05 | 0,13 | 0,13 |

Aidsfonds | - | - | 0,00 | - | - 0,00 |

Risicodragend kapitaal | 2,28 | 1,22 | - | - | 1,22 |

Stabex | - | - | - | - | - |

Sysmin | 0,04 | - 0,05 | - | 0,09 | 0,04 |

Overdrachten van vorige EOF's | 0,33 | 0,38 | - 0,12 | 0,28 | 0,78 |

Structurele aanpassing | - | - | - | - | - |

Schuldverlichting | - | - | - | - | - |

Betalingen wereldbank | - | - | - | - | - |

Sectorieel beleid | - | - | - | - | - |

Compensatie exportopbrengsten | - | - | - | - | - |

Centrum voor de Ontwikkeling van het Bedrijfsleven | - | - | - | - | - |

Technisch Centrum voor Landbouwsamenwerking en Plattelandsontwikkeling | - | - | - | - | - |

Paritaire vergadering | - | - | - | - | - |

Speciale maatregelen | - | - | - | - | - |

Technische bijstand | - | - | - | - | - |

Intra-ACS projecten | - | - | - | 1,91 | 1,91 |

Fonds voor Congo | - | - | - | - | - |

Beleidsuitgaven | 29,84 | 21,50 | - 3,97 | 18,42 | 43,89 |

Administratieve en financieringsuitgaven | 16 | 0,16 | 0,11 | - | - | 0,11 |

Totaal uitgaven (op kasbasis) | 17 | 30,00 | 21,62 |

Aanpassingen volgens toerekeningsbeginsel | 18 | N.A. | 22,30 | - 0,09 |

TOTAAL UITGAVEN / volgens toerekeningsbeginsel (2) | 19 | N.A. | 43,92 | - 3,97 | 18,42 | 43,92 |

NETTO KOSTEN VAN BEDRIJFSACTIVITEITEN (2-1) | N.A. | 43,92 | 43,92 |

Financiële baten | 20 | - | - | - |

Financiële lasten | 21 | - 0,09 | - 0,09 | - 0,09 |

Voorzieningen | 22 | - | - 3,48 | - 3,48 |

Overschot/(tekort) van financiële activiteiten (3) | - 0,09 | - 3,57 | - 3,57 |

NETTO ECONOMISCH RESULTAAT (1-2+3) | N.A. | - 47,49 | - 47,49 |

7de EOF ECONOMISCHE RESULTATENREKENING 2005 (miljoen EUR) |

Toelichtingen | uitgaven 2004 op kasbasis | uitgaven 2005 op kasbasis | verhoging voor-financiering | verhoging te betalen facturen | uitgaven 2005 volgens toerekenings-beginsel |

Bedrijfsrente | 20 | - | - | - |

Overige bedrijfsopbrengsten | - | - |

BEDRIJFSOPBRENGSTEN (1) | - | - | - |

Programmeerbare hulp | 203,06 | 159,10 | 26,94 | 62,62 | 194,78 |

Macro-economische bijstand | - | - | - | - | - |

Regionale programma’s | - | - | - | - | - |

Rentesubsidies | 0,67 | 0,02 | - | - | 0,02 |

Noodhulp | - 0,42 | - 0,00 | - | 0,01 | 0,01 |

Vluchtelingenhulp | 0,04 | - 0,46 | - 0,64 | 0,31 | 0,49 |

Aidsfonds | - | - | - | - | - |

Risicodragend kapitaal | 10,07 | 12,23 | - | - | 12,23 |

Stabex | 0,50 | 50,40 | - | - | 50,40 |

Sysmin | 20,33 | 9,69 | 6,13 | 4,73 | 8,28 |

Overdrachten van vorige EOF's | 10,09 | 4,30 | - 7,69 | 2,85 | 14,83 |

Structurele aanpassing | 0,12 | 0,03 | - | - | 0,03 |

Schuldverlichting | - | - | - | 0,07 | 0,07 |

Betalingen wereldbank | - | - | - | - | - |

Sectorieel beleid | - | - | - | - | - |

Compensatie exportopbrengsten | - | - | - | - | - |

Centrum voor de Ontwikkeling van het Bedrijfsleven | - | - | - | - | - |

Technisch Centrum voor Landbouwsamenwerking en Plattelandsontwikkeling | - | - | - | - | - |

Paritaire vergadering | - | - | - | - | - |

Speciale maatregelen | - | - | - | - | - |

Technische bijstand | - | - | - | - | - |

Intra-ACS projecten | - | - | - | 9,55 | 9,55 |

Fonds voor Congo | - | - | - | - | - |

Beleidsuitgaven | 244,47 | 235,31 | 24,75 | 80,13 | 290,69 |

Administratieve en financieringsuitgaven | 16 | - | - | - | - | - |

Totaal uitgaven (op kasbasis) | 17 | 244,47 | 235,31 |

Aanpassingen volgens toerekeningsbeginsel | 18 | N.A. | 55,38 | - |

TOTAAL UITGAVEN / volgens toerekeningsbeginsel (2) | 19 | N.A. | 290,69 | 24,75 | 80,13 | 290,69 |

NETTO KOSTEN VAN BEDRIJFSACTIVITEITEN (2-1) | N.A. | 290,69 | 290,69 |

Financiële baten | 20 | - | - | - |

Financiële lasten | 21 | - | - | - |

Voorzieningen | 22 | - 0,01 | - 2,68 | - 2,68 |

Overschot/(tekort) van financiële activiteiten (3) | - 0,01 | - 2,68 | - 2,68 |

NETTO ECONOMISCH RESULTAAT (1-2+3) | N.A. | - 293,37 | - 293,37 |

8ste EOF ECONOMISCHE RESULTATENREKENING 2005 (miljoen EUR) |

Toelichtingen | uitgaven 2004 op kasbasis | uitgaven 2005 op kasbasis | verhoging voor-financiering | verhoging te betalen facturen | uitgaven 2005 volgens toerekenings-beginsel |

Bedrijfsrente | 20 | - | - |

Overige bedrijfsopbrengsten | - | - |

BEDRIJFSOPBRENGSTEN (1) | - | - |

Programmeerbare hulp | 799,62 | 665,49 | - 61,79 | - 12,76 | 714,52 |

Macro-economische bijstand | 103,81 | 77,34 | - | - | 77,34 |

Regionale programma’s | - | - | - | - | - |

Rentesubsidies | 8,94 | 0,27 | - | - | 0,27 |

Noodhulp | 2,45 | 1,43 | - 3,70 | - 4,09 | 1,04 |

Vluchtelingenhulp | 26,51 | 8,66 | - 9,91 | - 6,20 | 12,37 |

Aidsfonds | - | - | - | - | - |

Risicodragend kapitaal | 130,93 | 47,35 | - | - | 47,35 |

Stabex | 6,79 | 16,00 | - | - | 16,00 |

Sysmin | 6,84 | 5,15 | - 0,02 | 0,50 | 5,67 |

Overdrachten van vorige EOF's | - | - | - | - | - |

Structurele aanpassing | 89,57 | 15,86 | - | - | 15,86 |

Schuldverlichting | - | - | - | 13,92 | 13,92 |

Betalingen wereldbank | - | - | - | 1,60 | 1,60 |

Sectorieel beleid | - | 14,70 | 6,05 | - 0,23 | 8,41 |

Compensatie exportopbrengsten | - | - | 16,93 | - 1,65 | - 18,57 |

Centrum voor de Ontwikkeling van het Bedrijfsleven | - | - | - | - | - |

Technisch Centrum voor Landbouwsamenwerking en Plattelandsontwikkeling | - | - | - | - | - |

Paritaire vergadering | - | - | - | - | - |

Speciale maatregelen | - | - | - | - | - |

Technische bijstand | - | - | - | - |

Intra-ACS projecten | - | - | - | - | - |

Fonds voor Congo | - | - | - | - | - |

Beleidsuitgaven | 1.175,46 | 852,24 | - 52,45 | 451,24 | 895,78 |

- | - |

Administratieve en financieringsuitgaven | 16 | 16,44 | 1,87 | - 0,24 | - 0,37 | 1,74 |

Totaal uitgaven (op kasbasis) | 17 | 1.191,91 | 854,11 |

Aanpassingen volgens toerekeningsbeginsel | 18 | N.A. | 43,41 | - |

TOTAAL UITGAVEN / volgens toerekeningsbeginsel (2) | 19 | N.A. | 897,51 | - 52,68 | 450,87 | 897,51 |

NETTO KOSTEN VAN BEDRIJFSACTIVITEITEN (2-1) | N.A. | 897,51 | 897,51 |

Financiële baten | 20 | 9,63 | 8,84 | 8,84 |

Financiële lasten | 21 | - | - | - |

Voorzieningen | 22 | - | - 0,19 | - 0,19 |

Overschot/(tekort) van financiële activiteiten (3) | 9,63 | 8,65 | 8,65 |

NETTO ECONOMISCH RESULTAAT (1-2+3) | N.A. | - 888,87 | - 888,87 |

9de EOF ECONOMISCHE RESULTATENREKENING 2005 (miljoen EUR) |

Toelichtingen | uitgaven 2004 op kasbasis | uitgaven 2005 op kasbasis | verhoging voor-financiering | verhoging te betalen facturen | uitgaven 2005 volgens toerekenings-beginsel |

Bedrijfsrente | 20 | 0,35 | 0,35 | 0,35 |

Overige bedrijfsopbrengsten |

BEDRIJFSOPBRENGSTEN (1) | 0,35 | 0,35 | 0,35 |

Programmeerbare hulp | - | - | - | - | - |

Macro-economische bijstand | 276,37 | 305,66 | - | - | 305,66 |

Regionale programma’s | 12,12 | 23,06 | 10,82 | 21,08 | 33,32 |

Rentesubsidies | - | - | - | - | - |

Noodhulp | 118,77 | 123,58 | 59,72 | 70,01 | 133,87 |

Vluchtelingenhulp | - | - | - | - | - |

Aidsfonds | - | - | - | - | - |

Risicodragend kapitaal | - | - | - | - | - |

Stabex | - | - | - | - | - |

Sysmin | - | - | - | - | - |

Overdrachten van vorige EOF's | - | - | - | - | - |

Structurele aanpassing | - | - | - | - | - |

Schuldverlichting | 100,00 | 7,60 | - | - | 7,60 |

Betalingen wereldbank | - | - | - | - | - |

Sectorieel beleid | 277,77 | 579,68 | 258,25 | 162,32 | 483,75 |

Compensatie exportopbrengsten | 20,67 | 26,33 | 23,12 | 12,04 | 15,25 |

Centrum voor de Ontwikkeling van het Bedrijfsleven | 14,64 | 20,07 | 20,07 | 16,51 | 16,51 |

Technisch Centrum voor Landbouwsamenwerking en Plattelandsontwikkeling | 12,46 | 12,03 | 15,15 | 14,21 | 11,09 |

Paritaire vergadering | 0,63 | 1,15 | - | - 0,08 | 1,07 |

Speciale maatregelen | - | - | - | - | - |

Technische bijstand | - | 0,00 | - 0,08 | - 0,04 | 0,04 |

Intra-ACS projecten | 58,96 | 131,42 | 64,19 | 120,23 | 187,45 |

Fonds voor Congo | 0,09 | 89,23 | - | 0,57 | 89,80 |

Beleidsuitgaven | 892,48 | 1.319,83 | 451,24 | 416,84 | 1.285,42 |

Administratieve en financieringsuitgaven | 16 | 55,08 | 53,88 | 25,07 | - 2,10 | 26,71 |

Totaal uitgaven (op kasbasis) | 17 | 947,56 | 1.373,70 |

Aanpassingen volgens toerekeningsbeginsel | 18 | N.A. | - 61,67 | - 0,10 |

TOTAAL UITGAVEN / volgens toerekeningsbeginsel (2) | 19 | N.A. | 1.312,03 | 476,31 | 414,74 | 1.312,03 |

NETTO KOSTEN VAN BEDRIJFSACTIVITEITEN (2-1) | N.A. | 1.311,69 | 1.311,69 |

Financiële baten | 20 | 2,61 | 15,12 | 15,12 |

Financiële lasten | 21 | - 0,27 | - 0,10 | - 0,10 |

Voorzieningen | 22 | - | - | - |

Overschot/(tekort) van financiële activiteiten (3) | 2,34 | 15,02 | 15,02 |

NETTO ECONOMISCH RESULTAAT (1-2+3) | N.A. | -1.296,67 | - 1.296,67 |

KASSTROOMOVERZICHT 2005 voor het 6de, 7de, 8ste en 9de EOF (miljoen EUR) |

Netto economisch resultaat | - 2.526,40 |

Stijging voorzieningen voor dubieuze debiteuren | 6,36 |

Financiële baten aanpassingen | - 1,40 |

Bedrijfsopbrengsten aanpassingen | 0,30 |

Aanpassingen volgens toerekeningsbeginsel | 59,42 |

Financiële lasten | 0,19 |

Voorzieningen voor bankkosten | - 0,02 |

Afname te voltooien verrichtingen | 5,85 |

Kasstromen van bedrijfsactiviteiten | - 2.455,70 |

Bijdragen van de lidstaten | 2.199,70 |

Kasstromen van financiële activiteiten | 2.199,70 |

Netto toename/afname van geldmiddelen en kasequivalenten | - 256,00 |

Kassaldo aanvang periode | 261,89 |

Stabex-garantierekeningen aanvang periode | 430,17 |

Congo-rekening | 106,83 |

Geldmiddelen en kasequivalenten aanvang periode | 798,88 |

Kassaldo afloop periode | 270,55 |

Stabex-garantierekeningen afloop periode | 371,88 |

Congo-rekening | 19,67 |

SWIFT-rekening | - 119,23 |

Geldmiddelen en kasequivalenten afloop periode | 542,87 |

GECONSOLIDEERDE STAAT VAN DE VERANDERINGEN VAN HET EIGEN VERMOGEN 2005 voor het 6de, 7de, 8ste en 9de EOF (miljoen EUR) |

Vermogen van het fonds | Niet-afgeroepen fondsen | Afgeroepen middelen van het fonds | Overige reserves | Gecumuleerde reserves | Totale vermogen |

(a) | (b) | (c) | (d) | (e) | (h)=(e)+(d)+(c) |

Eindsaldo 2003 | 41.895,15 | - 19.275,15 | 22.620,00 | 1.033,84 | n.v.t. | n.v.t. |

Bijdragen | - | - | 2.315,00 | - | - | 2.315,00 |

Kapitaalverhoging | 355,00 | - 250,00 | 105,00 | - | - | 105,00 |

Overdrachten van eerdere EOF's | - | - | - | - | - | - |

Netto economisch resultaat | - | - | - | - | - | - |

Wijziging boekingsbeleid | - | - | - | - | - 24.261,09 | - 24.261,09 |

Eindsaldo 2004 | 42.250,15 | - 17.210,15 | 25.040,00 | 1.033,84 | - 24.261,09 | 1.812,75 |

Bijdragen | - | - | 2.350,00 | - | - | 2.350,00 |

Kapitaalverhoging | 627,00 | - 627,00 | - | - | - | - |

Overdrachten van eerdere EOF's | - | - | - | - | - | - |

Netto economisch resultaat | - | - | - | - | - 2.526,40 | - 2.526,40 |

Andere bewegingen | - | - | - | - | - | - |

Eindsaldo 2005 | 42.877,15 | - 15.487,15 | 27.390,00 | 1.033,84 | - 26.787,49 | 1.636,35 |

6de EOF STAAT VAN DE VERANDERINGEN VAN HET EIGEN VERMOGEN 2005 (miljoen EUR) |

Vermogen van het fonds | Niet-afgeroepen fondsen | Afgeroepen middelen van het fonds | Overige reserves | Gecumuleerde reserves | Totale vermogen |

(a) | (b) | (c) | (d) | (e) | (h)=(e)+(d)+(c) |

- |

Eindsaldo 2003 | 7.560,00 | - | 7.560,00 | - 126,19 | N.A. | N.A. |

Bijdragen | - | - | - | - | - | - |

Kapitaalverhoging | - | - | - | - | - | - |

Overdrachten naar 9de EOF | - | - | - | - 32,24 | - | - 32,24 |

Netto economisch resultaat | - | - | - | - | - | - |

Wijziging boekingsbeleid | - | - | - | - | - 7.243,09 | - 7.243,09 |

Eindsaldo 2004 | 7.560,00 | - | 7.560,00 | - 158,43 | - 7.243,09 | 158,48 |

Bijdragen | - | - | - | - | - | - |

Kapitaalverhoging | - | - | - | - | - | - |

Overdrachten naar 9de EOF | - | - | - | - 24,56 | - | - 24,56 |

Netto economisch resultaat | - | - | - | - | - 47,49 | - 47,49 |

Andere bewegingen | - | - | - | - | - | - |

Eindsaldo 2005 | 7.560,00 | - | 7.560,00 | - 182,99 | - 7.290,58 | 86,43 |

7de EOF STAAT VAN DE VERANDERINGEN VAN HET EIGEN VERMOGEN 2005 (miljoen EUR) |

Vermogen van het fonds | Niet-afgeroepen fondsen | Afgeroepen middelen van het fonds | Overige reserves | Gecumuleerde reserves | Totale vermogen |

(a) | (b) | (c) | (d) | (e) | (h)=(e)+(d)+(c) |

- |

Eindsaldo 2003 | 10.940,00 | - | 10.940,00 | - 420,58 | n.v.t. | n.v.t. |

- |

Bijdragen | - | - | - | - | - | - |

Kapitaalverhoging | - | - | - | - | - | - |

Overdrachten naar 9de EOF | - | - | - | - 52,48 | - | - 52,48 |

Netto economisch resultaat | - | - | - | - | - | - |

Wijziging boekingsbeleid | - | - | - | - | - 9.233,99 | - 9.233,99 |

- | - |

Eindsaldo 2004 | 10.940,00 | - | 10.940,00 | - 473,06 | - 9.233,99 | 1.232,96 |

- | - |

Bijdragen | - | - | - | - | - | - |

Kapitaalverhoging | - | - | - | - | - | - |

Overdrachten naar 9de EOF | - | - | - | - 86,09 | - | - 86,09 |

Netto economisch resultaat | - | - | - | - | - 293,37 | - 293,37 |

Andere bewegingen | - | - | - | - | - | - |

- |

Eindsaldo 2005 | 10.940,00 | - | 10.940,00 | - 559,14 | - 9.527,36 | 853,50 |

8ste EOF STAAT VAN DE VERANDERINGEN VAN HET EIGEN VERMOGEN 2005 (miljoen EUR) |

Vermogen van het fonds | Niet-afgeroepen fondsen | Afgeroepen middelen van het fonds | Overige reserves | Gecumuleerde reserves | Totale vermogen |

(a) | (b) | (c) | (d) | (e) | (h)=(e)+(d)+(c) |

- |

Eindsaldo 2003 | 12.840,00 | - 8.720,00 | 4.120,00 | - 1.112,55 | n.v.t. | n.v.t. |

- |

Bijdragen | 2.315,00 | - | - | 2.315,00 |

Kapitaalverhoging | - | - | - | - | - | - |

Overdrachten naar 9de EOF | - | - | - | - 207,00 | - | - 207,00 |

Netto economisch resultaat | - | - | - | - | - | - |

Wijziging boekingsbeleid | - | - | - | - | - 6.963,08 | - 6.963,08 |

Eindsaldo 2004 | 12.840,00 | - 6.405,00 | 6.435,00 | - 1.319,54 | - 6.963,08 | - 1.847,63 |

- |

Bijdragen | - | - | 2.350,00 | - | - | 2.350,00 |

Kapitaalverhoging | - | - | - | - | - | - |

Overdrachten naar 9de EOF | - | - | - | - 283,89 | - | - 283,89 |

Netto economisch resultaat | - | - | - | - | - 888,87 | - 888,87 |

Andere bewegingen | - | - | - | - | - | - |

Eindsaldo 2005 | 12.840,00 | - 4.055,00 | 8.785,00 | - 1.603,43 | - 7.851,95 | - 670,38 |

9de EOF STAAT VAN DE VERANDERINGEN VAN HET EIGEN VERMOGEN 2005 (miljoen EUR) |

Vermogen van het fonds | Niet-afgeroepen fondsen | Afgeroepen middelen van het fonds | Overige reserves | Gecumuleerde reserves | Totale vermogen |

(a) | (b) | (c) | (d) | (e) | (h)=(e)+(d)+(c) |

Eindsaldo 2003 | 10.555,15 | - 10.555,15 | - | 2.693,15 | n.v.t. | n.v.t. |

Bijdragen | - | - | - | - |

Kapitaalverhoging | 355,00 | - 250,00 | 105,00 | - | - | 105,00 |

Overdrachten van andere EOF's | - | - | - | 291,72 | - | 291,72 |

Netto economisch resultaat | - | - | - | - | - | - |

Wijziging boekingsbeleid | - | - | - | - | - 820,93 | - 820,93 |

Eindsaldo 2004 | 10.910,15 | - 10.805,15 | 105,00 | 2.984,87 | - 820,93 | 2.268,94 |

Bijdragen | - | - | - | - | - | - |

Kapitaalverhoging | 627,00 | - 627,00 | - | - | - | - |

Overdrachten van andere EOF's | - | - | - | 394,54 | - | 394,54 |

Netto economisch resultaat | - | - | - | - | - 1.296,67 | - 1.296,67 |

Andere bewegingen | - | - | - | - | - | - |

Eindsaldo 2005 | 11.537,15 | - 11.432,15 | 105,00 | 3.379,41 | - 2.117,60 | 1.366,81 |

1.10. TOELICHTING

1. Bijdragen van de lidstaten (EUR 15)

Bijzonderheden van de in 2005 afgeroepen en ontvangen bijdragen zijn te vinden in tabel 1 hierna. De EIB-bijdrage is de som van de speciale bijdrage voor Congo (zie toelichting 10) en de overdracht van 120 miljoen EUR als bedoeld in toelichting 12.

Afgeroepen en ontvangen bijdragen voor de op 31 december 2004 en 2005 afgesloten begrotingsjaren voor het 8ste en 9de EOF |

Tabel 1 | (miljoen EUR) |

% | Afgeroepen bijdragen 2004 | Ontvangen bijdragen 2004 | Te ontvangen bijdragen per 31/12/2004 | Afgeroepen bijdragen 2005 | Ontvangen bijdragen 2005 | Te ontvangen bijdragen per 31/12/2005 | Totaal afgeroepen |

Oostenrijk | 2,65 | 58,70 | 58,70 | - | 61,75 | 61,75 | - | 181,92 |

België | 3,92 | 86,83 | 86,83 | - | 91,34 | 91,34 | - | 269,11 |

Denemarken | 2,14 | 47,40 | 47,40 | - | 49,86 | 49,86 | - | 146,91 |

Finland | 1,48 | 32,78 | 32,78 | - | 34,48 | 34,48 | - | 101,60 |

Frankrijk | 24,30 | 538,25 | 576,78 | 42,38 | 566,19 | 594,85 | 13,72 | 1.668,20 |

Duitsland | 23,36 | 517,42 | 517,42 | - | 544,29 | 544,29 | - | 1.603,66 |

Griekenland | 1,25 | 27,69 | 27,69 | - | 29,13 | 29,13 | - | 85,81 |

Ierland | 0,62 | 13,73 | 13,89 | - | 14,45 | 14,45 | - | 42,56 |

Italië | 12,54 | 277,76 | 277,76 | - | 292,18 | 292,18 | - | 860,87 |

Luxemburg | 0,29 | 6,42 | 6,42 | - | 6,76 | 6,76 | - | 19,91 |

Nederland | 5,22 | 115,62 | 115,62 | - | 121,63 | 121,63 | - | 358,35 |

Portugal | 0,97 | 21,49 | 25,56 | - | 22,60 | 22,60 | - | 66,59 |

Spanje | 5,84 | 129,36 | 129,36 | - | 136,07 | 136,07 | - | 400,92 |

Zweden | 2,73 | 60,47 | 71,25 | - | 63,61 | 63,61 | - | 187,41 |

Verenigd Koninkrijk | 12,69 | 281,08 | 461,28 | - | 295,68 | 295,68 | - | 871,17 |

EIB 8ste EOF | 100,00 | 100,00 | - | 20,00 | 20,00 | - | 120,00 |

STABEX | 1.800,00 |

TOTAAL 8ste EOF | 2.315,00 | 2.548,75 | 42,38 | 2.350,00 | 2.378,66 | 13,72 | 8.785,00 |

EIB 9de EOF | 105,00 | 105,00 | - | - | - | - | 105,00 |

TOTAAL 9de EOF | 105,00 | 105,00 | - | - | - | - | 105,00 |

100 | 2.420,00 | 2.653,75 | 42,38 | 2.350,00 | 2.378,66 | 13,72 | 8.890,00 |

2. Debiteuren

Bijzonderheden van deze post zijn te vinden in tabel 2:

tabel 2 | miljoen EUR |

Debiteuren | toelichtingen | 6de | 7de | 8ste | 9de | Totaal per 31/12/2005 | Totaal per 01/01/2005 |

Rente laattijdige bijdragen | 2.1 | - | - | - | 2,13 | 2,13 | 2,43 |

Rente laattijdige bijdragen - Stabex | 2.2 | - | - | - | 0,79 | 0,79 | 0,79 |

Te ontvangen rente - Europese banken | 2.3 | - | - | - | 0,84 | 0,84 | 0,16 |

Te ontvangen rente – Stabex-garantierekening | 2.4 | - | - | 0,72 | 0,72 | - |

Debetnota's /op te stellen invorderingsopdrachten | 2.5 | 2,38 | 15,38 | 53,19 | 51,19 | 122,15 | 99,92 |

Openstaande invorderingen | 2.6 | 10,24 | 4,76 | 2,78 | 0,74 | 18,52 | 17,74 |

TOTAAL | 12,62 | 20,15 | 55,97 | 56,41 | 145,14 | 121,04 |

Overeenkomstig de bepalingen van de overeenkomst van Cotonou werden rente-inkomsten in de balans van het 9de EOF opgenomen. De rente van de STABEX-garantierekeningen vormt daarop de enige uitzondering en wordt geboekt onder het 8ste EOF omdat dit steuninstrument geen deel uitmaakt van het 9de EOF.

(2.1) Achterstandsrente

Overeenkomstig artikel 40, lid 4, van het Financieel Reglement van het 9de EOF zijn de lidstaten rente verschuldigd in geval van te late betaling van de afgeroepen bijdragen. Nadere gegevens over de aan de lidstaten aangerekende en door hen betaalde rente zijn hieronder opgenomen:

tabel 2.1 | miljoen EUR |

Achterstandsrente voor te late betaling van EOF-bijdragen voor het op 31.12.2005 afgesloten begrotingsjaar |

Saldo per 01/01/05 | Aangerekende rente 2005 | Betaalde rente 2005 | Saldo per 31/12/05 |

Oostenrijk | 0,01 | - 0,01 | - | - |

België | 0,01 | 0,01 | 0,01 | 0,01 |

Denemarken | - | - | - | - |

Finland | - | 0,05 | 0,05 | - |

Frankrijk | 1,18 | 0,06 | 0,20 | 1,04 |

Duitsland | 0,10 | 0,27 | 0,37 | - |

Griekenland | - | - | - | - |

Ierland | 0,00 | - 0,00 | - | - |

Italië | - | - | - | - |

Luxemburg | 0,01 | 0,01 | 0,02 | - |

Nederland | - | - | - | - |

Portugal | 0,03 | - 0,03 | - | - |

Spanje | 0,06 | - | - | 0,06 |

Zweden | - | - | - | - |

Verenigd Koninkrijk | 1,02 | - | - | 1,02 |

TOTAAL | 2,43 | 0,35 | 0,64 | 2,13 |

(2.2) Achterstandsrente -STABEX

Alle STABEX-bijdragen zijn vóór aanvang van het begrotingsjaar 2005 ontvangen. Het voor verschuldigde rente opgevoerde bedrag is het overgedragen saldo dat nog openstaat en betreft Frankrijk.

(2.3) Te ontvangen rente Europese banken en lopende rekening STABEX

Dit bedrag vertegenwoordigt de rente-inkomsten uit de garantierekeningen van STABEX in het begrotingsjaar 2005, die evenwel pas in 2006 op de rekening werden bijgeschreven. De rente is eigendom van de desbetreffende begunstigde landen.

(2.4) Te ontvangen rente Stabex-garantierekeningen

Dit bedrag vertegenwoordigt de rente-inkomsten uit de garantierekeningen van STABEX in het begrotingsjaar 2005, die evenwel pas in 2006 op de rekening werden bijgeschreven.

(2.5) Debetnota's /op te stellen invorderingsopdrachten

Met het oog op de toepassing van de beginselen van de periodetoerekening heeft de ordonnatuer het bedrag van de terug te vorderen voorschotten berekend waarvoor nog invorderingsopdrachten dienen te worden opgesteld.

Bijzonderheden zijn te vinden in tabel 2.2.

tabel 2.2 | miljoen EUR |

Op te stellen invorderingsopdrachteh | 6th EDF | 7th EDF | 8th EDF | 9th EDF | TOTAL |

Totaal per 31/12/05 | 2,38 | 15,38 | 53,19 | 51,19 | 122,15 |

Totaal per 1/1/2005 | 2,58 | 14,15 | 55,82 | 27,37 | 99,92 |

Stijging | -0,20 | 1,24 | - 2,63 | 23,82 | 22,22 |

(2.6) Terugvorderingen

De jaarmutaties inzake de opgestelde invorderingsopdrachten zijn weergegeven in tabel 2.3:

tabel 2.3 | miljoen EUR |

6de EOF | 7de EDF | 8ste EOF | 9de EDF | TOTAAL |

Openstaande invorderingsopdrachten per 31/12/2004 | 5,54 | 8,00 | 3,71 | 0,93 | 18,18 |

Correctie van het beginsaldo | - | - 0,03 | - 0,42 | - | - 0,44 |

Openstaande invorderingsopdrachten per 01/01/05 | 5,54 | 7,98 | 3,30 | 0,93 | 17,74 |

Nieuwe invorderingsopdrachten opgesteld in 2005 | 13,49 | 13,17 | 26,44 | 8,24 | 61,34 |

Invorderingsopdrachten afgesloten in 2005 | 8,79 | 16,38 | 26,96 | 8,43 | 60,56 |

geïncasseerd | 6,19 | 8,91 | 24,98 | 8,42 | 48,50 |

Afzien van invordering (art 73 FR) | 1,97 | 1,20 | 0,32 | 0,00 | 3,49 |

gecompenseerd | 0,63 | 6,27 | 1,66 | 0,01 | 8,57 |

Openstaande invorderingsopdrachten per 31/12/05 | 10,24 | 4,76 | 2,78 | 0,74 | 18,52 |

Het eindsaldo van de invorderingsopdrachten (18,52 miljoen EUR) komt overeen met de waarde van de tot het einde van het jaar gegeven, maar nog niet betaalde opdrachten. Gedurende 2005 is voor 60,56 miljoen EUR aan terugvorderingsdossiers afgewikkeld. Van dit totaal is 3,49 miljoen EUR door de ordonnateur afgeschreven in de loop van het jaar en 8,57 miljoen EUR door de rekenplichtige geïnd via verrekening overeenkomstig de bepalingen van artikel 46 van het Financieel Reglement van het 9de EOF.

3. Voorziening voor dubieuze debiteuren

Overeenkomtig IPSAS 19 heeft de rekenplichtige een voorziening aangelegd voor dubieuze debiteuren op grond van twee variabelen:

- de leeftijd van de schuldvordering, waarbij voor elk jaar uitstaande schuld een provisie van 20% van de waarde in euro wordt aangelegd;

- de beoordeling van het risico van niet-inning, in samenwerking met de ordonnateur.

Potentiële wisselkoersverliezen (op invorderingsopdrachten die niet in EUR zijn opgesteld) worden voor deze berekening niet in aanmerking genomen, aangezien zij als onbetekenend worden beschouwd.

Bijzonderheden van deze voorziening zijn te vinden in tabel 3:

tablel 3 | mljoen EUR |

Voorziening voor dubieuze debiteuren | 6de EOF | 7de EOF | 8ste EOF | 9de EDF | TOTAAL |

Saldo per 31/12/2005 | 3,49 | 2,69 | 0,19 | - | 6,37 |

Saldo per 01/01/2005 | 0,01 | 0,01 | - | - | 0,02 |

Toename | 3,48 | 2,68 | 0,19 | - | 6,36 |

4. Netto-voorfinanciering

Tot het begrotingsjaar 2004 werden vooruitbetalingen en voorschotten in de jaarrekeningen van het EOF als projectuitgaven beschouwd (met uitzondering van voorschotten die waren verstrekt voor beurzen en aan instanties zoals GTZ, AGRER en EAS). Overeenkomstig de beginselen van de periodetoerekening worden voorschotten nu bij de activa ingedeeld. De gegevens voor openstaande voorfinancieringen zijn door de ordonnateur (zie tabel 4.1) verstrekt en zijn neerwaarts herzien door rekening te houden met de openstaande invorderingen met betrekking tot voorschotten en de berekende cijfers voor te verzenden facturen, zoals blijkt uit tabel 4.

tabel 4 | miljoen EUR |

Netto voorfinanciering | toelichtingen | 6de EOF | 7de EOF | 8ste EOF | 9de EOF | TOTAAL 31/12/2005 | TOTAAL 01/01/2005 |

Beurzen | 1,49 | - | - | - | 1,49 | 2,41 |

EAS | 0,44 | - | - | - | 0,44 | 0,56 |

GTZ | - 0,00 | - | - | - | - 0,00 | 1,24 |

Correcties | 0,03 | - | - | - | 0,03 | 0,03 |

Voorfinanciering | 4.1 | 47,67 | 307,68 | 1.063,75 | 1.023,80 | 2.442,90 | 1.998,49 |

-openstaande invorderingen | 2.3 | 10,24 | 4,76 | 2,78 | 0,74 | 18,52 | 17,74 |

-te geven invorderingsopdrachten | 2.5 | 2,38 | 15,38 | 53,19 | 51,19 | 122,15 | 99,92 |

TOTAAL | 37,01 | 287,54 | 1.007,78 | 971,88 | 2.304,20 | 1.885,06 |

(4.1) Voorfinanciering

Talrijke contracten voorzien in de betaling van voorschotten voor de aanvang van werken, de levering van voorraden of de verrichting van diensten. Soms wordt in de betalingsregelingen van contracten bepaald dat de betalingen op basis van vooruitgangsrapporten zullen plaatsvinden. Voorschotten, die normaalgesproken in de munteenheid van het land of gebied worden uitbetaald, waar het project wordt uitgevoerd, worden afzonderlijk geboekt in de rekeningen van de ordonnateur opdat deze kunnen worden verrekend.

In de onderstaande tabel is een overzicht opgenomen de openstaande voorschotten op het einde van het jaar (met uitzondering van programma's voor structurele aanpassing en het programma voor directe begrotingssteun). Omrekening in EUR is geschied op basis van de officiële wisselkoers van 31 december 2005.

Tabel 4.1 | miljoen EUR |

Voorfinanciering | 6de EOF | 7de EOF | 8ste EOF | 9d EOF | TOTAAL |

Totaal per 31/12/05 | 47,67 | 307,68 | 1.063,75 | 1.023,80 | 2.442,90 |

Totaal per 01/01/2005 | 51,64 | 282,93 | 1.116,43 | 547,49 | 1.998,49 |

Toename | - 3,97 | 24,75 | - 52,68 | 476,31 | 444,41 |

5. Andere vlottende activa

Dit bedrag omvat alle betalingen/ontvangsten die nog definitief moeten worden toegewezen aan de desbetreffende projecten (zie tabel 5).

tabel 5 | miljoen EURo |

Andere vlottende activa | 6de EOF | 9de EOF | Totaal per 31/12/05 | Totaal per 31/12/04 |

Te voltooien uitgaven | 2,85 | 0,00 | 2,85 | 6,93 |

devaluatie | 0,00 | 0,00 | 0,00 | -0,09 |

Te regulariseren baten | 0,00 | -0,06 | -0,06 | -0,49 |

Gedeeltelijke terugvorderingen | 0,00 | 0,51 | 0,51 | 0,53 |

TOTAAL | 2,85 | 0,46 | 3,31 | 6,89 |

6. Uitgestelde lasten

Deze post omvat het geheel aan middelen dat voor een bepaalde ACS-staat beschikbaar is. Voor het 7de en 8ste EOF gaat het om uitgestelde STABEX-uitgaven, voor het 9de EOF om de beschikbare middelen voor het speciaal fonds voor de Democratische Republiek Congo. De totale bedragen die aan de desbetreffende landen zijn verschuldigd (inclusief opgelopen rente voor 2005 - zie toelichting 2 en tabel 2) zijn in tabel 6 opgenomen.

table 6 | miljoen EUR |

Overzicht van STABEX-mutaties voor het op 31.12.2005 afgesloten begrotingsjaar | Saldo per 31/12/2004 | Saldo per 01/01/2005 | Rente | Betalingen | Saldo per 31/12/2005 |

Benin | 0,05 | 0,05 | 0,00 | 0,05 |

Burkina faso | 0,75 | 0,75 | 0,02 | 0,76 |

Burundi | 26,29 | 26,29 | 0,56 | 0,40 | 26,45 |

Kameroen | 5,27 | 5,27 | 0,11 | 5,38 |

Comoren | 0,05 | 0,05 | 0,00 | 0,05 |

Dominica | 5,18 | 5,18 | 0,11 | 5,29 |

Ethiopië | 0,88 | 0,88 | 0,02 | 0,90 |

Gambia | 0,98 | 0,98 | 0,02 | 1,01 |

Grenada | 0,32 | 0,32 | 0,01 | 0,33 |

Guinea-Bissau | 0,32 | 0,32 | 0,01 | 0,33 |

Ivoorkust | 42,01 | 42,01 | 0,90 | 42,91 |

Jamaica | 0,57 | 0,57 | 0,01 | 0,59 |

Madagascar | 13,55 | 13,55 | 0,29 | 13,84 |

Malawi | 0,89 | 0,89 | 0,02 | 0,91 |

Mauritanië | 17,39 | 17,39 | 0,37 | 17,76 |

Papoea-Nieuw-Guinea | 0,64 | 0,64 | 0,01 | 0,66 |

Rwanda | 5,62 | 5,62 | 0,12 | 5,74 |

Senegal | 9,86 | 9,86 | 0,21 | 10,07 |

Sierra leone | 2,99 | 2,99 | 0,06 | 3,05 |

Saint Lucia | 13,41 | 13,41 | 0,29 | 13,69 |

Salomonseilanden | 29,50 | 29,50 | 0,56 | 16,00 | 14,06 |

Soedan | 196,92 | 196,92 | 3,93 | 50,00 | 150,85 |

Saint Vincent en de Grenadines | 3,87 | 3,87 | 0,08 | 3,95 |

Tanzania | 30,27 | 30,27 | 0,65 | 30,92 |

Tonga | 0,08 | 0,08 | 0,00 | 0,09 |

Uganda | 19,73 | 19,73 | 0,42 | 20,15 |

Zimbabwe | 2,77 | 2,77 | 0,06 | 2,83 |

Totaal Stabex | 430,17 | 430,17 | 8,84 | 66,40 | 372,60 |

Democratische Republiek Congo | 106,83 | 106,83 | 1,07 | 89,23 | 20,58 |

TOTAAL Stabex & Congo | 537,00 | 537,00 | 11,82 | 155,63 | 393,19 |

Het totaal van de uitgestelde STABEX-uitgaven komt overeen met de totaal beschikbare STABEX-middelen die op een later tijdstip aan de desbetreffende begunstigde ACS-staten zullen worden overgemaakt. Dit totaalbedrag heeft betrekking op het 8ste EOF, met uitzondering van 8,63 miljoen EUR bestemd voor Burundi en 53,83 miljoen EUR bestemd voor Soedan, die vallen onder het 7de EOF.

Naast de hierboven vermelde fondsen zijn er andere Stabex-fondsen die door de begunstigde ACS-landen worden aangehouden. Zodra de Commissie en het begunstigde ACS-land een overeenkomst hebben bereikt over de aanwending van de Stabex-fondsen, wordt door beide partijen een overdrachtsovereenkomst ondertekend. Overeenkomstig de bepalingen van artikel 211 van de Lomé IV Overeenkomst (zoals herzien) worden de bedragen op een op naam van het ACS-land geopende rentedragende rekening gestort waarvoor twee handtekeningen (die van een ambtenaar van de Commissie en van het begunstigde land) vereist zijn De ambtenaar van de Commissie behoudt de ondertekeningsbevoegdheid over de rekening om erop toe te zien dat de middelen worden uitgekeerd zoals gepland. De middelen zijn de eigendom van het ACS-land en worden bijgevolg niet als activa in de jaarrekening van het EOF geboekt. Bijzonderheden over deze rekeningen zijn evenwel opgenomen in het jaarverslag over het financieel beheer van het EOF.

7. Verbindingsrekeningen

Om redenen van doelmatigheid is er slechts één kas voor alle lopende EOF's; dit leidt tot wederzijdse verrichtingen tussen de verschillende EOF's; deze worden gesaldeerd door middel van verbindingsrekeningen tussen de verschillende balansen.

De saldi op de verbindingingsrekeningen per 31.12.2005 zijn weergegeven in tabel 7.

tabel 7 | miljoen EUR |

verbindingsrekeningen | 6de EOF | 7de EOF | 8ste EOF | 9de EOF | Totaal per 31/12/05 | Totaal per 31/12/04 |

van/naar 6de EOF | - | 2.279,31 | - 2.065,45 | - 290,05 | - 76,20 | - 116,11 |

van/naar 7de EOF | - 2.279,31 | - | - | 1.582,59 | - 696,71 | - 1.018,11 |

van/naar 8ste EOF | 2.065,45 | - | - 928,96 | 1.136,49 | 2.385,99 |

van/naar 9de EOF | 290,05 | - 1.582,59 | 928,96 | - | - 363,58 | - 1.251,77 |

76,20 | 696,71 | - 1.136,49 | 363,58 | - | - |

8. Garantierekeningen

In deze rubriek is het resterende kassaldo opgenomen van de op naam van de verschillende begunstigde landen geopende STABEX-garantierekeningen en van de rekening van het speciale fonds voor de Democratische Republiek Congo . Zie ook noot 6.

9. Geldmiddelen en kasequivalenten

Overeenkomstig artikel 129 van het Financieel Reglement van het 9de EOF is de kas opgenomen in de balans van het 9de EOF. In tabel 8 wordt het totale banksaldo gespecificeerd:

tabel 8 | miljoen EUR |

Geldmiddelen en kasequivalenten | Toelichtingen | Saldo per 31/12/05 | Saldo per 01/01/05 |

Speciale rekeningen | 9.1 | 1,53 | 82,33 |

ACS betalingsgemachtigden | 9.2 | 47,86 | 42,73 |

EUR betalingsgemachtigden | 9.3 | 207,99 | 17,04 |

Lopende rekening Stabex | 9.4 | 12,17 | 19,59 |

Lopende fondsen | 9.5 | 1,00 | 100,20 |

TOTAAL | 270,55 | 261,89 |

(9.1) Speciale rekeningen

Dit zijn de rekeningen bij de centrale banken van de lidstaten waarop de EOF-bijdragen worden gestort. De rekenplichtige schrijft bedragen over van deze rekeningen naar EUR-betalingsgemachtigden.

(9.2) ACS-betalingsgemachtigden

Dit zijn de tegoeden op bankrekeningen in de ACS-landen die worden gebruikt voor betalingen in de lokale munteenheid binnen de begunstigde staat. De rekeningen luiden doorgaans in euro’s, maar kunnen ook luiden in een valuta van een lidstaat van de Europese Gemeenschap.

(9.3) ACS-betalingsgemachtigden

Dit is het geheel van de rekeningen bij in de lidstaten gevestigde handelsbanken (EUR 15) en bij de EIB. De rekeningen luiden in euro’s en worden gebruikt voor betalingen aan begunstigden in de Unie en elders. De betalingen geschieden doorgaans in euro’s, maar kunnen ook in een andere valuta worden verricht. Deze middelen worden ook aangewend om de tegoeden van de ACS-betalingsgemachtigden en de verbindingsrekening met de algemene begroting aan te vullen.

(9.4) Lopende rekeningen STABEX

Dit bedrag vertegenwoordigt het resterende kassaldo op de Stabex-hoofdrekening. Door middel van een overschrijving op een garantierekening zal 12 165 852 EUR voor Togo beschikbaar worden gemaakt, zodra de instructies van de ordonnateur zijn ontvangen.

De rente-inkomsten uit deze rekening worden periodiek overgemaakt op de EOF-hoofdrekening om overeenkomstig de artikelen 1.3 en 9 van het Intern Akkoord te worden aangewend.

(9.5) Lopende fondsen

Een aantal vóór het einde van het jaar verrichte aanvullingen zijn slechts in 2006 door de begunstigde bank geboekt.

10. Ingetekende fondsen – vermogen van het fonds (a)

Dit is het totale door de lidstaten te storten bedrag voor het desbetreffende EOF zoals vastgesteld in het Intern Akkoord tussen de lidstaten en de begunstigde staten in Afrika, het Caribisch gebied en de Stille Oceaan (ACS) en de landen en gebieden overzee (LGO).

De initiële toewijzing voor het (huidige) 9de EOF, die aanvankelijk 10 555,15 miljoen EUR bedroeg, is sindsdien verhoogd met 105 miljoen EUR in 2004, een bedrag dat door de EIB is vrijgemaakt overeenkomstig de bepalingen van Beschikking 2003/583/EG van de Raad. Deze aanvullende toewijzing is ten behoeve van de uitvoering van activiteiten in de Democratische Republiek Congo.

In artikel 2.2 van het Intern Akkoord voor het 9de EOF wordt een reserve van 1 miljard EUR vastgelegd. In 2004 werd 250 miljoen EUR vrijgegeven naar aanleiding van de goedkeuring van Beschikking 2004/289/EG van de Raad met het oog op de oprichting van een waterfaciliteit. In de loop van 2005 werd een verdere 627 miljoen EUR vrijgegeven naar aanleiding van de Besluiten nrs. 6/2005[3] en 7/2005[4] van de ACS-EG-Raad van ministers van 22 november 2005.

11. Niet-afgeroepen fondsen (b)

Aanvankelijke toewijzing nog niet invorderbaar van de lidstaten (EU 15).

12. Afgeroepen vermogen van het fonds

Dit komt overeen met de door de lidstaten naar de speciale rekeningen over te maken tranches van de aanvankelijke toewijzing die werden afgeroepen overeenkomstig de procedure van artikel 8 van het Financieel Reglement, dat bepaalt dat de Commissie ieder jaar een staat van de voor het volgende jaar te verwachten betalingen alsook een tijdschema voor het afroepen van de bijdragen vaststelt en aan de Raad ter kennis brengt. De Commissie verantwoordt het gevraagde bedrag op basis van haar vermogen om de voorgestelde middelen daadwerkelijk uit te geven.

Er worden nog steeds bijdragen afgeroepen voor het 8de EOF, met uitzondering van de 105 miljoen EUR ten behoeve van de Democratische Republiek Congo waarvan de afroeping in het kader van het 9de EOF geschiedt.

In een buitengewone vergadering van de ACS-werkgroep bij de Raad kwamen de lidstaten op 26 oktober 2004 unaniem overeen dat de EIB een bedrag van 100 miljoen EUR van haar EOF-rekeningen diende over te maken naar de EOF-rekeningen van de Commissie en dat de bijdragen van de lidstaten evenredig dienden te worden verlaagd. Overeenkomstig hetzelfde beginsel hebben de lidstaten in 2005 besloten dat een tweede overdracht van de rekeningen van de EIB naar die van de Commissie diende plaats te vinden.

Bijzonderheden van de in 2005 afgeroepen en ontvangen bedragen zijn te vinden in tabel 1 (zie toelichting 1).

13. Gecumuleerde reserves (d)

Tot en met het begrotingsjaar 2004 was het economisch resultaat van elk fonds niet in de balans opgenomen. In deze rubriek zijn de gevolgen opgenomen van de wijziging van de boekingsmethode.

In de gecumuleerde reserves voor 2004 zijn de gecumuleerde uitgaven en rente (zie tabel 9.1) tot 31.12.2004 opgenomen, zoals blijkt uit tabel 9.

tabel 9 | miljoen EUR |

Cumulatieve reserves | toelichtingen | 6de EOF | 7de EOF | 8ste EOF | 9de EOF | Saldo per 31/12/2004 |

Gecumuleerde rente per 31/12/2004 | 13 | 37,78 | 400,74 | 72,04 | 9,02 | 519,58 |

- Gecumuleerde betalingen per 31/12/2003 | 7.282,16 | 9.605,10 | 6.339,20 | 277,66 | 23.504,12 |

- betalingen 2004 | 30,00 | 244,47 | 1.191,91 | 947,56 | 2.413,93 |

Correcties volgens periodetoerekeningsbeginsel | 18 | 31,39 | 214,86 | 495,98 | 395,54 | 1.137,77 |

- voorzieningen | 3 | 0,01 | 0,01 | - | - | 0,02 |

- financieringskosten | 21 | 0,09 | - | - | 0,27 | 0,37 |

TOTAAL | - 7.243,09 | - 9.233,99 | - 6.963,08 | - 820,93 | - 24.261,09 |

tabel 9.1 | miljoen EUR |

gecumuleerde rente per 31/12/2004 | toelichtingen | 6de EOF | 7de EOF | 8ste EOF | 9d EOF | totaal per 31/12/2004 |

Gekapitaliseerde rente | 13.1 | 13,70 | 49,00 | 35,45 | 1,80 | 99,95 |

Stabex-rente | 13.1 | 24,08 | 319,89 | - | - | 343,97 |

EIB-rente | 13.1 | - | 3,41 | - | 0,12 | 3,53 |

Rente Europese banken | 13.1 | - | 22,47 | - | 4,45 | 26,92 |

Rente laattijdige bijdragen | 13.2 | - | 5,96 | 1,86 | 0,73 | 8,56 |

Rente-inkomsten uit Stabex-garantierekeningen | 13.3 | - | - | 34,73 | - | 34,73 |

Rente-inkomsten uit speciale Congobijdrage | 13.3 | - | - | - | 1,92 | 1,92 |

TOTAAL | 37,78 | 400,74 | 72,04 | 9,02 | 519,58 |

(13.1) Gekapitaliseerde rente, STABEX-rente, EIB-rente, rente van Europese banken

De rente-inkomsten uit rekeningen bij Europese betalingsgemachtigden (inclusief de Stabex-hoofdrekening) mogen overeenkomstig de artikelen 1.3 en 9 van het Intern Akkoord voor de financiering van projecten worden aangewend.

Deze rubriek omvat het bedrag aan rente op de voor de financiering van zulke projecten vastgelegde banktegoeden. Deze rente betekent in feite een verhoging van de totale toewijzing van het fonds.

(13.2) Achterstandsrente

Deze rente is verschuldigd wegens de te late betaling van bijdragen door lidstaten of de te late terugbetaling van invorderingsopdrachten. Deze middelen kunnen voor de financiering van projecten worden aangewend. Deze rente betekent in feite een verhoging van de totale toewijzing van het fonds.

(13.3) Rente-inkomsten, Stabex-garantierekeningen en de rekening voor het speciale fonds voor de Democratische Republiek Congo

Deze post omvat de gecumuleerde opbrengsten van de Stabex-garantiefondsen en het speciale fonds voor de Democratische Republiek Congo. Ondanks de kennelijke verhoging van het totale vermogen van het fonds mag niet worden vergeten dat dergelijke inkomsten uit deze rekeningen zijn bestemd voor het specifieke doel en het desbetreffende begunstigde land.

14. Andere reserves (e)

De rubriek omvat de wederaanvulling van Stabex-middelen in het kader van het 6de EOF en de middelen die van andere EOF's zijn overgedragen.

De wederaanvulling van Stabex-middelen (185,10 miljoen EUR) omvat de rechtstreekse bijdragen van de ACS-landen (wederaanvulling van middelen) en de bedragen waarmee overdrachtsrechten op verzoek van de ACS-landen werden verminderd. De verplichting om de STABEX-middelen opnieuw aan te vullen, werd met het besluit van de ACS-EEG-ministerraad van 19 november 1991 afgeschaft.

Sedert de inwerkingtreding van de Overeenkomst van Cotonou worden alle onbestede middelen van de vorige EOF's na vrijmaking naar het 9de EOF overgedragen. Door de overgedragen middelen van andere EOF's neemt de toewijzing van het ontvangende fonds toe en die van het overdragende fonds af. Analyse van het totale saldo leidt tot het volgende overzicht:

tabel 10 | miljoen EUR |

Overdrachten tussen EOF's | 6de EOF | 7de EOF | 8ste EOF | 9de EOF | Geconsolideerd | Totaal per 31/12/05 |

van/naar 4de EOF | 144,32 | - | - | - | - | 144,32 |

van/naar 5de EOF | 177,63 | 526,78 | - | - | - | 704,41 |

van/naar 6de EOF | - | 181,76 | 94,00 | 414,30 | 690,05 | 690,05 |

van/naar 7de EOF | - 181,76 | - | 532,82 | 734,86 | 1.085,92 | 1.085,92 |

van/naar 8ste EOF | - 94,00 | - 532,82 | - | 2.230,25 | 1.603,43 | 1.603,43 |

van/naar 9de EOF | - 414,30 | - 734,86 | - 2.230,25 | - | - 3.379,41 | - 3.379,41 |

TOTAAL | - 368,10 | - 559,14 | - 1.603,43 | 3.379,41 | - | 848,74 |

15. Crediteuren

Tabel 11 geeft een gedetailleerd overzicht van het totale saldo voor crediteuren:

tabel 11 | miljoen EUR |

Crediteuren | toelichtingen | 6de EOF | 7de EOF | 8ste EOF | 9de EOF | Totaal per 31/12/2005 | Totaal per 01/01/2005 |

Op voorhand ontvangen bijdragen | 15.1 | - | - | - | 1,40 | 1,40 | 180,36 |

Verbindingsrekening met algemene begroting | 15.2 | - | - | - | 119,23 | 119,23 | - |

Voorzieningen voor bankkosten | 15.3 | - | - | - | 0,02 | 0,02 | 0,05 |

Openstaande Stabex-betalingen | 15.4 | - | 62,46 | 310,14 | - | 372,60 | 430,17 |

Uitstaand bedrag speciaal fonds Congo | 15.5 | - | - | - | 20,58 | 20,58 | 106,83 |

Overlopende posten |

Niet-afgeronde betalingen | 15.6 | 1,17 | 2,67 | 13,42 | 5,54 | 22,81 | 58,68 |

Subsidiabiliteit dient te worden bevestigd | 15.7 | 1,14 | 11,62 | 50,14 | 53,43 | 116,32 | 178,98 |

te betalen uitgave | 15.8 | 36,45 | 133,92 | 547,61 | 507,99 | 1.225,97 | 623,42 |

TOTAAL | 38,77 | 210,67 | 921,32 | 708,19 | 1.878,94 | 1.578,49 |

(15.1) Op voorhand ontvangen bijdragen

Sommige bijdragen zijn op voorhand door de lidstaten betaald, zoals tabel 11.1 laat zien:

tabel 11.1 | miljoen EUR |

Saldo per 31/12/05 | Saldo per 01/01/2005 |

Ierland | 1,40 | 0,16 |

Verenigd Koninkrijk | - | 180,20 |

TOTAAL | 1,40 | 180,36 |

(15.2) Verbindingsrekening met algemene begroting

Vanaf het begin van het begrotingsjaar 2005 worden betalingen aan begunstigden binnen de Unie in euro of andere munteenheden via SWIFT uitgevoerd door de algemene begroting van de Europese Commissie. Hiertoe is een lopende rekening geopend.

(15.3) Voorzieningen voor bankkosten

Dit bedrag vertegenwoordigt de verrichtingen die verband houden met bankkosten voor het op 31.12.2005 afgesloten jaar, die na afloop van het jaar ten laste van de desbetreffende bankrekeningen werden gebracht.

(15.4) Openstaande STABEX-betalingen

Dit saldo vertegenwoordigt de aan de begunstigde ACS-landen verschuldigde bedragen uit hoofde van het STABEX-steuninstrument. Het totale saldo komt overeen met de saldi op de STABEX-garantierekeningen.

(15.5) Openstaande speciale middelen voor de Democratische Republiek Congo

Dit saldo komt overeen met de voor Congo beschikbare middelen overeenkomstig Beschikking 2003/583/EG van de Raad.

(15.6) Niet-afgeronde betalingen

Vóór 31.12.2005 goedgekeurde betalingen die door de bank in 2006 werden uitgevoerd. De in de rekeningen van de ordonnateur geboekte bedragen worden vermeld in tabel 11.2.

tabel 11.2 | miljoen EUR |

Niet-afgeronde betalingen | 6de EOF | 7de EOF | 8ste EOF | 9de EOF | TOTAAL |

Totaal per 31/12/05 | 1,17 | 2,67 | 13,42 | 5,54 | 22,81 |

Totaal per 1/1/2005 | 0,13 | 0,98 | 10,21 | 47,36 | 58,68 |

toename | 1,05 | 1,69 | 3,21 | - 41,82 | - 35,87 |

(15.7) Te bevestigen subsidiabiliteit

Facturen die voor het einde van het begrotingsjaar 2005 werden ingediend, maar die op 31.12.2005 nog niet waren onderzocht. De in de rekeningen van de ordonnateur geboekte bedragen worden vermeld in tabel 11.3.

tabel 11.3 | miljoen EUR |

Te bevestigen subsidiabiliteit | 6de EOF | 7de EOF | 8ste EOF | 9de EOF | TOTAAL |

Totaal per 31/12/05 | 1,14 | 11,62 | 50,14 | 53,43 | 116,32 |

Totaal per 1/1/2005 | 0,86 | 106,34 | 52,46 | 19,32 | 178,98 |

toename | 0,27 | - 94,72 | - 2,32 | 34,11 | - 62,66 |

(15.8) Te betalen uitgave

In deze cijfers zijn uitgaven opgenomen die reeds zijn gedaan, maar nog niet zijn gefactureerd (bijvoorbeeld werk in uitvoering bij kapitaalprojecten). De door de ordonnateur berekende bedragen zijn opgenomen in tabel 13.4.

tabel 11.4 | miljoen EUR |

Te betalen uitgave | 6de EOF | 7de EOF | 8ste EOF | 9de EOF | TOTAAL |

Totaal per 31/12/05 | 36,45 | 133,92 | 547,61 | 507,99 | 1.225,97 |

Totaal per 01/01/2005 | 19,35 | - 39,25 | 557,78 | 85,54 | 623,42 |

toename | 17,10 | 173,17 | - 10,17 | 422,45 | 602,55 |

16. Administratieve uitgaven

In deze rubriek zijn de door bankrente gefinancierde administratieve en financiële uitgaven opgenomen. Voor het 8ste en 9de EOF zijn ook uitgaven opgenomen die betrekking hebben op de deconcentratie overeenkomstig de bepalingen van artikelen 1.3, 4 en 9 van het Intern Akkoord. De analyse van deze uitgaven is weergegeven in tabel 12.

Aanpassingen volgens toerekeningsbeginsel | toelichtingen | 6de EOF | 7de EOF | 8ste EOF | 9de EOF | Gecumuleerd totaal per 01/01/2005 |

- voorfinanciering | 4 | 51,64 | 282,93 | 1.116,43 | 547,49 | 1.998,49 |

- financieringskosten | 21 | - 0,09 | - | - | - 0,27 | - 0,37 |

+ Niet-afgeronde betalingen | 15.1 | 0,13 | 0,98 | 10,21 | 47,36 | 58,68 |

+ Subsidiabiliteit dient te worden bevestigd | 15.2 | 0,86 | 106,34 | 52,46 | 19,32 | 178,98 |

+ te betalen uitgave | 15.3 | 19,35 | - 39,25 | 557,78 | 85,54 | 623,42 |

Totaal aanpassingen | - 31,39 | - 214,86 | - 495,98 | - 395,54 | - 1.137,77 |

tabel 13.2 | miljoen EUR |

Aanpassingen volgens toerekeningsbeginsel | toelichtingen | 6de EOF | 7de EOF | 8ste EOF | 9de EOF | Gecumuleerd totaal per 31/12/2005 | stijging 2005 |

- voorfinanciering | 4 | 47,67 | 307,68 | 1.063,75 | 1.023,80 | 2.442,90 | 444,41 |

- financieringskosten | 21 | - 0,18 | - | - | - 0,37 | - 0,55 | - 0,19 |

+ Niet-afgeronde betalingen | 15.1 | 1,17 | 2,67 | 13,42 | 5,54 | 22,81 | - 35,87 |

+ Subsidiabiliteit dient te worden bevestigd | 15.2 | 1,14 | 11,62 | 50,14 | 53,43 | 116,32 | - 62,66 |

+ te betalen uitgave | 15.3 | 36,45 | 133,92 | 547,61 | 507,99 | 1.225,97 | 602,55 |

Totaal aanpassingen | - 9,08 | - 159,47 | - 452,58 | - 457,21 | - 1.078,35 | 59,42 |

19. Totaal uitgaven volgens toerekeningsbeginsel

Projectuitgaven per fonds voor 2005 is aangepast overeenkomstig de relevante internationale boekhoudnormen. Met ingang van het begrotingsjaar 2008, zodra de rekeningen zijn opgenomen in het nieuwe informaticasysteem (ABAC) zullen de uitgaven voor elk beleidsterrein volgens toerekeningsbeginsel worden voorgesteld.

20. Financiële baten

Rente-inkomsten zijn in de balans van het 9de EOF opgenomen. De rente van de STABEX-garantierekeningen vormt daarop de enige uitzondering en wordt geboekt onder het 8e EOF omdat dit steuninstrument geen deel uitmaakt van het 9e EOF.

De financiële baten voor het begrotingsjaar zijn weergegeven in tabel 14.

tabel 14 | miljoen EUR |

Rente-inkomsten 2005 | toelichtingen | 8ste EOF | 9de EOF | totaal per 31/12/2005 |

EIB-rente | 13.1 | - | 0,23 | 0,23 |

Rente Europese banken | 13.1 | 13,70 | 13,70 |

Rente invorderingsopdrachten | 13.2 | - | 0,12 | 0,12 |

Achterstandsrente | 13.2 | 0,35 | 0,35 |

Rente-inkomsten uit Stabex-garantierekeningen | 13.3 | 8,84 | - | 8,84 |

Rente-inkomsten speciale bijdrage Congo | 13.3 | - | 1,07 | 1,07 |

Totaal exploitatieontvangsten | - | 0,35 | 0,35 |

Totaal financieel | 8,84 | 15,12 | 23,95 |

TOTAAL RENTE | 8,84 | 15,46 | 24,30 |

21. Financieringskosten

Tot en met het begrotingsjaar 2004 was deze uitgavenrubriek een onderdeel van de administratiekosten. Om transparantieredenen worden deze kosten thans in een aparte rubriek vermeld. Zie nadere gegevens in tabel 12.

1.11. POSTEN BUITEN DE BALANS

Er worden waarborgen aangehouden om de voorfinancieringen te garanderen. Deze worden vrijgegeven wanneer de laatste rekening voor een project is betaald. Overeenkomstig het voorzichtigheidsbeginsel en de bepalingen van IPSAS 19 worden de voorwaardelijke activa voor de financiële staten niet in aanmerking genomen. Met het oog op de transparantie worden zij hier bekendgemaakt in het kader van een toelichting.

Het door de ordonnateur in deze rubriek geregistreerde totale bedrag wordt vermeld in de tabellen 15 en 16.

Tabel 15 | miljoen EUR |

Garanties | voorfinaniering | waarborg ingehouden som | rendement | TOTAAL 01/01/2005 |

6de EOF | 2,52 | 0,05 | 0,40 | 2,97 |

7de EOF | 61,62 | 15,45 | 25,80 | 102,87 |

8ste EOF | 738,35 | 39,06 | 102,46 | 879,88 |

9de EOF | 21,38 | 0,71 | 7,57 | 29,66 |

TOTAAL | 823,87 | 55,27 | 136,24 | 1.015,38 |

Tabel 16 | miljoen EUR |

Garanties | voorfinanciering | Waarborg ingehouden som | rendement | TOTAAL 31/12/2005 |

6de EOF | 4,63 | 0,05 | 1,34 | 6,01 |

7de EOF | 66,34 | 24,47 | 39,49 | 130,30 |

8ste EOF | 789,17 | 49,36 | 100,36 | 938,89 |

9de EOF | 117,00 | 31,19 | 31,74 | 179,93 |

TOTAAL | 977,14 | 105,07 | 172,93 | 1.255,13 |

2. VERSLAG OVER DE TENUITVOERLEGGING VAN DE MIDDELEN

Inleidende opmerkingen

Eerdere EOF's

Bij Besluit nr. 1/2000 van de ACS-EG-Raad van 27 juli 2000 betreffende overgangsmaatregelen werd bepaald dat een deel van de niet-toegewezen middelen van de eerdere EOF's wordt aangewend overeenkomstig de desbetreffende bepalingen van de Overeenkomst van Cotonou, die op grond van de overgangsmaatregelen vervroegd van toepassing zijn.

Bij Besluit nr. 410/2001 van de Commissie van 16 maart 2001, dat strekt tot vaststelling van de toewijzingen aan de nationale indicatieve programma’s uit hoofde van de ACS-EG-partnerschapsovereenkomst, werd bepaald dat de niet-toegewezen middelen van de eerdere EOF’s tot de inwerkingtreding van het financieel protocol van het 9e EOF voor een maximumbedrag van 1200 miljoen worden aangewend voor de tenuitvoerlegging overeenkomstig de regels en procedures van het desbetreffende EOF.

Bij Besluit nr. 1033/2001 van de Commissie van 15 juni 2001 werden de middelen voor de regionale programma’s en de intra-ACS-samenwerking in het kader van het financieel protocol bij de ACS-EG-partnerschapsovereenkomst toegewezen.

Bij Besluit nr. 1252/2002 van de Commissie van 11 juli 2002 werd enerzijds het budget voor de intra-ACS-samenwerking met 60 miljoen verhoogd met middelen uit de algemene reserve van het 6e en het 7e EOF en anderzijds voorzien in de aanwending van deze extra middelen tot de inwerkingtreding van het financieel protocol van het 9e EOF overeenkomstig de toepasselijke regels en procedures van het oorspronkelijke EOF.

Tot slot werd bij Besluit nr. 3/2002 van de ACS-EG-Raad van 23 december 2002 een bedrag van 25 miljoen euro, afkomstig van de niet-toegewezen middelen van het 8e EOF (algemene reserve), voor regionale samenwerking krachtens de ACS-EG-partnerschapsovereenkomst bestemd.

Met het oog op een transparante presentatie van de rekeningen van het jaar 2003 werd in de navolgende tabellen, net zoals vorig jaar, voor elk EOF (6de, 7de en 8ste) apart aangegeven welke middelen werden aangewend volgens de programmering van de Overeenkomsten van Lomé en welke middelen werden aangewend volgens de programmering van de Overeenkomst van Cotonou. In laatstgenoemd geval werden de rekeningen, wat de landen betreft, opgesteld en ingediend overeenkomstig artikel 3, lid 2, van bijlage IV bij de ACS-EG-partnerschapsovereenkomst, dat voor de ACS-landen voorziet in middelen voor macro-economische steunmaatregelen en steun aan programma’s en projecten (A-budget) en in middelen voor onvoorziene behoeften zoals noodhulp, initiatieven voor schuldverlichting en steun ter vermindering van de gevolgen van instabiliteit van de exportopbrengsten (B-budget)[5]. Wat de regio’s betreft, werd de presentatie gebaseerd op de regionale programmering overeenkomstig hoofdstuk 2 van de ACS-EG-partnerschapsovereenkomst (regionale indicatieve programma’s en intra-ACS samenwerking).

9de EOF

De ACS-EG-partnerschapsovereenkomst, die de lidstaten van de Europese Gemeenschap en de landen in Afrika, het Caribisch gebied en de Stille Oceaan (ACS) op 23 juni 2000 in Cotonou hebben ondertekend, is op 1 april 2003 in werking getreden.

Het besluit betreffende de associatie van de landen en gebieden overzee (LGO) met de Europese Gemeenschap (2001/822/EG), dat op 27 november 2001 door de Raad van de Europese Unie (EU) werd aangenomen, is op 2 december 2001 in werking getreden.

De overeenkomst van Cotonou werd gesloten voor een periode van twintig jaar, maar kan telkens na afloop van een periode van vijf jaar, waarvoor een financieel protocol wordt vastgesteld, opnieuw worden bezien. Het besluit van de Raad van de Europese Unie betreffende de associatie van de LGO met de Europese Gemeenschap geldt voor tien jaar.

De eerste periode van vijf jaar wordt aldus gefinancierd uit het 9de EOF . Het totaalbedrag van dit fonds werd vastgesteld op 13 800 miljoen EUR, waarvan 13 500 miljoen EUR is bestemd voor de ACS-landen overeenkomstig het eerste financieel protocol bij de Overeenkomst van Cotonou, 175 miljoen voor de LGO (krachtens het besluit van de Raad van de Europese Unie betreffende de associatie van de LGO) en 125 miljoen is gereserveerd voor de Europese Commissie ter dekking van de kosten in verband met de uitvoering van het 9de EOF (krachtens het Intern Akkoord bij het 9e EOF). Het totaalbedrag van het eerste protocol van vijf jaar (het negende EOF), aangevuld met de resterende middelen uit voorgaande EOF’s, beslaat de periode 2000-2007 (bijlage 1 van de Overeenkomst van Cotonou, §5).

Van het totale bedrag van 13 500 miljoen EUR dat voor de ACS-landen is gereserveerd, is in de loop van de jaren 2004 en 2005 na een onderzoek door de Raad van de EU en op basis van een voorstel van de Europese Commissie een bedrag van 1 miljard EUR vrijgegeven:

- 250 miljoen EUR is vrijgegeven op basis van een besluit van de Gezamenlijke Raad (01/2004 van 7 mei 2004) en toegewezen aan het fonds voor intra-ACS samenwerking (natuurlijke hulpbronnen) ter financiering van de oprichting van een waterfaciliteit.

- 18 miljoen EUR is vrijgegeven op basis van een besluit van de Raad (10752/05 van 19 juli 2005) en toegewezen aan de middelen van de portefeuille lange-termijnontwikkeling met het oog op de financiering van het nationaal indicatief programma van Timor-Leste voor de periode 2006-2007.

- 482 miljoen EUR is vrijgegeven op basis van een besluit van de Raad van Ministers (6/2005 van 22 november 2005) en toegewezen aan de middelen van de portefeuille lange-termijnontwikkeling (352 miljoen EUR), ter ondersteuning van de regionale samenwerking en integratie (48 miljoen EUR) en de investeringsfaciliteit (82 miljoen EUR) voor de financiering van het EU-Energie-initiatief, de bijdragen tot de financieringsfaciliteit voor verzekeringsregelingen voor de internationale handel in basisproducten (25 miljoen EUR), de aanpassing aan de nieuwe EU-voorschriften inzake sanitaire en fytosanitaire controles op veevoeder en voedingsmiddelen (30 miljoen EUR), de versterking van de Afrikaanse Unie (50 miljoen EUR) en een bijdrage tot het Versneld initiatief inzake onderwijs voor iedereen (63 miljoen EUR), de strijd tegen Aids, malaria en tuberculose (62 miljoen EUR) en de exploitatiekosten van CDE/CTA (32 miljoen EUR).

- 250 miljoen EUR is vrijgegeven op basis van een besluit van de Raad van Ministers (7/2005 van 22 november 2005) en toegewezen aan de middelen van de portefeuille lange-termijnontwikkeling (185 miljoen EUR), ter ondersteuning van de regionale samenwerking en integratie (24 miljoen EUR) en aan de investeringsfaciliteit (41 miljoen EUR) ter financiering van de oprichting van een waterfaciliteit.

De toewijzingen aan het 9e EOF ten behoeve van de ACS-staten, rekening houdende met de vrijgeving van 250 miljoen EUR van het voorwaardelijke bedrag van 1 miljard EUR en met de toewijzingen die direct door de Europese Investeringsband (EIB) worden beheerd, kunnen als volgt worden samengevat::

EUR | Toewijzing 9de EOF | Vermindering / voorwaardelijk bedrag van 1 miljard | Niet-vrijgegeven toewijzingen (door EIB beheerdI) | Herschikking van middelen / voorwaardelijk bedrag van 1 miljard | Vrijgegeven toewijzingen OLAS (beheer EG) |

Langetermijnontwikkeling | 10.000.000.000 | (186.850.000) (Bonifications d’intérêts) | -690.000.000 | 9.123.150.000 |

Regionaal | 1.300.000.000 | 731.000.000 | 2.031.000.000 |

Investeringsfaciliteit | 2.200.000.000 | (122.000.000)[6] | (2.037.000.000) | -41.000.000 |

Totaal | 13.500.000.000 | (122.000.000) | (2.222.850.000) | 0 | 11.154.150.000 |

De steun voor langetermijnontwikkeling ten behoeve van de ACS-landen omvat twee componenten:

Het A-budget is bestemd voor macro-economische steunmaatregelen, sectoraal beleid, programma’s en projecten ter ondersteuning van concentratiesectoren en andere sectoren van de bijstand van de Gemeenschap, en komt overeen met de toewijzing voor de NIP’s en de structurele aanpassing van de voorgaande EOF’s.

Het B-budget dient ter dekking van onvoorziene behoeften zoals noodhulp, bijdragen aan initiatieven voor schuldverlichting en steun ter vermindering van de gevolgen van instabiliteit van de exportopbrengsten, en komt algemeen gesproken overeen met de toewijzingen uit Stabex, Sysmin en spoedhulp van de voorgaande EOF’s.

De middelen van het 9e EOF ten behoeve van de LGO werden, met inachtneming van de middelen die rechtstreeks door de Europese Investeringsbank (EIB) worden beheerd, als volgt toegewezen:

EUR | Toewijzing 9de EOF | Niet-vrijgegeven toewijzingen (beheerd door EIB) | Vrijgegeven toewijzingen OLAS |

Langetermijnontwikkeling | 127.100.000 | 127.100.000 |

Reserve C | 17.900.000 | (1.000.000) (Bonifications d’intérêts) | 16.900.000 |

Regionaal | 8.000.000 | 8.000.000 |

Studies en technische bijstand | 2.000.000 | 2.000.000 |

Investeringsfaciliteit | 20.000.000 | (20.000.000) | 0 |

TOTAAL | 175.000.000 | (21.000.000) | 154.000.000 |

De niet-toegewezen reserve C ten behoeve van de LGO wordt gevormd ter financiering van de humanitaire hulp, de spoedhulp, de hulp aan vluchtelingen en de schommelingen in de exportopbrengsten, en komt overeen met het B-budget voor de ACS-landen..

Voorts werden, in uitvoering van Besluit E/982/2003 van de Commissie van 16 juni 2003, alle bij de inwerkingtreding van de Overeenkomst van Cotonou (ACS-landen) respectievelijk het Intern Akkoord bij het 9e EOF (LGO) resterende middelen van de eerdere EOF’s alsmede alle na die datums vrijgemaakte bedragen voor uit hoofde van deze fondsen lopende projecten naar het 9e EOF overgedragen. Voor alle aldus naar het 9e EOF overgedragen middelen die voordien waren toegewezen aan het indicatieve programma van een ACS-staat of -regio, werd de toewijzing aan die staat of regio gehandhaafd. De niet-toegewezen middelen daarentegen werden overgedragen naar een reserve waaruit zal worden geput bij een nieuwe programmering in het kader van het 9e EOF.

Alle cijfers in het financieel uitvoeringsverslag zijn op kasbasis geboekt.

De bijgevoegde tabellen betreffende de besluiten, gedelegeerde kredieten en betalingen omvatten nettocijfers . Alleen in tabel 2.7. werden de vastgelegde en vrijgemaakte en de betaalde en teruggevorderde kredieten apart opgevoerd.

Als gevolg van de technische beperkingen van het huidige boekhoudsysteem zijn de gedeeltelijke terugvorderingen door de ordonnateur geboekt als volledig teruggevorderd. Een bedrag ten belope van 0,46 miljoen EUR (0,09 miljoen EUR EUR voor 2005) wordt in de jaarrekening als teruggevorderd vermeld. Het daadwerkelijk teruggevorderde bedrag wordt vermeld in de financiële staten in het eerste deel van dit document. Vanaf het begrotingsjaar 2007 - bij de inwerkingtreding van het nieuwe boekhoudsysteem ABAC - zal dit verschil verdwijnen.

2.1. TOEWIJZINGEN PER 31.12.2005

[pic]

[pic]

[pic]

[pic]

[pic]

[pic]


[pic]

[pic]

[pic]

[pic]

2.2. GECONSOLIDEERDE REKENINGEN

[pic][pic]

[pic]

[pic]

[pic]

[pic]

[pic]

2.3. STAND PER LAND EN PER INSTRUMENT

2.3.1. 6de EDF

Toelichtingen op de beheersrekeningen:

22. In de tabellen 3.1.1 t/m 3.1.8 betekent het cijfer “0,0” dat het desbetreffende bedrag tussen –4 999 EUR en 4 999 EUR ligt.

Als geen cijfer is vermeld, is het desbetreffende bedrag gelijk aan nul.

Landen met een nulsaldo in alle kolommen zijn niet in de tabellen opgenomen.

23. In alle tabellen verwijst de rubriek "Alle ACS-landen" naar projecten die verschillende landen bestrijken, maar niet uit hoofde van de regionale samenwerking worden gefinancierd.

24. In alle tabellen omvat de rubriek “Administratie- en financieringskosten” met EOF-rente gefinancierde projecten die naar een financieringsinstrument werden overgeheveld (subsidies, structurele aanpassingsfaciliteit), met uitzondering van één bedrag van 1 miljoen EUR dat uit de toewijzing “subsidies” is gefinancierd en waaronder bankkosten en wisselkoersverschillen worden geboekt.

25. In de eerste kolom van de tabellen 3.1.1 en 3.1.2 is de toewijzing voor “Regionale samenwerking” (871,64 miljoen EUR) gelijk aan het streefdoel van de Commissie voor regionale samenwerking alleen voor ACS-landen (912,23 miljoen EUR) minus de overboekingen in 2000, 2001 en 2002 naar de algemene reserve overeenkomstig de overgangsmaatregelen (d.w.z. 1 miljoen EUR, 1,36 miljoen EUR en 0,16 miljoen EUR) en een overboeking van 28,9 miljoen naar het 9e EOF ingevolge de inwerkingtreding van Cotonou in 2003, 6,9 miljoen EUR in 2004 en 2,18 miljoen EUR in 2005.

26. De bedragen van de toewijzingen zijn steeds gelijk aan de bedragen van de besluiten, aangezien de niet-vastgelegde bedragen werden overgedragen naar het 9e EOF ingevolge de inwerkingtreding van Cotonou (Besluit van de Commissie van 16 april 2003).

2.3.2. 7 de EOF

Toelichtingen op de beheersrekeningen:

- In de tabellen 3.2.1 t/m 3.2.8 betekent het cijfer "0,0" dat het desbetreffende bedrag tussen -4 999 EUR en 4 999 EUR ligt.Als geen cijfer is vermeld, is het desbetreffende bedrag gelijk aan nul.Landen met een nulsaldo in alle kolommen zijn niet in de tabellen opgenomen.

- In alle tabellen staat de omschrijving "Alle ACS-staten" voor projecten die verschillende staten bestrijken, maar niet uit hoofde van de regionale samenwerking worden gefinancierd.

- In alle tabellen heeft de omschrijving "Financiële en administratieve uitgaven" betrekking op met EOF-rente gefinancierde projecten die zij overgedragen aan een financieel instrument (subsidies, structurele aanpassingsfaciliteit).

- In de eerste kolom van de tabellen 3.2.1 en 3.2.2 is de toewijzing voor “Regionale samenwerking” (1.128,16 miljoen EUR) als volgt samengesteld:

Streefdoel Commissie regionale samenwerking (alleen ACS-landen) 1,125.00

Overschrijding streefdoel 67,90 Overdrachten van niet-toegewezen middelen ter financiering van het bijstandsprogramma voor ACS-landen met het oog op hun integratie in de WTO 10.00 Overdracht naar de algemene reserve in 2000 overeenkomstig de overgangsmaatregelen (8.50) Overdracht naar de algemene reserve in 2001 overeenkomstig de overgangsmaatregelen (2.20) Overdracht naar de algemene reserve in 2002 overeenkomstig de overgangsmaatregelen (0.70) Overdracht naar het 9e EOF in 2003 ingevolge de inwerkingtreding van Cotonou (49.10)

Overdracht naar het 9e EOF in 2004 ingevolge de inwerkingtreding van Cotonou (5.92)

Overdracht naar het 9e EOF in 2005 ingevolge de inwerkingtreding van Cotonou (8.26)

Totaal per 31.12.2005 1,128.16

(a) De bedragen van de toewijzingen zijn steeds gelijk aan de bedragen van de besluiten, aangezien de niet-vastgelegde bedragen werden overgedragen naar het 9e EOF ingevolge de inwerkingtreding van Cotonou (Besluit van de Commissie van 16 april 2003).

2.3.3. 8ste EOF

Toelichtingen op de beheersrekeningen:

27. In de tabellen 3.3.1 t/m 3.3.8 betekent het cijfer "0,0" dat het desbetreffende bedrag tussen -4 999 EUR en 4 999 EUR ligt.Als geen cijfer is vermeld, is het desbetreffende bedrag gelijk aan nul.Landen met een nulsaldo in alle kolommen zijn niet in de tabellen opgenomen.

28. In alle tabellen verwijst de rubriek "Alle ACS-landen" naar projecten die verschillende landen bestrijken, maar niet uit hoofde van de regionale samenwerking worden gefinancierd.

29. In alle tabellen omvat de rubriek "Administratie- en financieringskosten" met EOF-rente gefinancierde projecten die naar een financieringsinstrument werden overgeheveld (subsidies, structurele aanpassingsfaciliteit).

30. In de derde kolom van de tabellen 1 en 2 is de toewijzing voor “Regionale samenwerking” (1.418,94 miljoen EUR) als volgt samengesteld:

Streefdoel Commissie regionale samenwerking (alleen ACS-landen) 1,300.00

Besluit nr. 3/2000 van de Raad ter verzekering van de continuïteit van een aantal activiteiten voor de inwerkingtreding van het 9e EOF 306.00

Besluit nr. 10/2001 van 20.12.2001 inzake de aanwending van niet-toegewezen middelen van het 8e EOF 180.70

Overdracht naar de algemene reserve in 2000 overeenkomstig de overgangsmaatregelen (68.00)

Besluit nr. 3/2002 van 23.12.2002 inzake de aanwending van niet-toegewezen middelen van het 8e EOF 54.20

Overdracht naar het 9e EOF in 2003 ingevolge de inwerkingtreding van Cotonou (317.33)

Overdracht naar het 9e EOF in 2004 ingevolge de inwerkingtreding van Cotonou (5.01)

Overdracht naar het 9e EOF in 2005 ingevolge de inwerkingtreding van Cotonou (31.62)

Totaal per 31.12.2005 1.418,94

31. De bedragen van de toewijzingen zijn steeds gelijk aan de bedragen van de besluiten, aangezien de niet-vastgelegde bedragen werden overgedragen naar het 9e EOF ingevolge de inwerkingtreding van Cotonou (Besluit van de Commissie van 16 april 2003).

32. Betalingen ten belope van 4,36 miljoen EUR werden in 2005 in OLAS afgesloten wegens een herindeling van bepaalde transacties met betrekking tot het Stabex-instrument. In de financiële staten werden deze bedragen op de overeenkomstige waarderingsdatum geboekt (4,30 miljoen EUR in 2002 en 0,06 miljoen in 2003).

2.3.4. 9 de EOF

Toelichtingen op de beheersrekeningen:

(a) In de tabellen 3.4.1 t/m 3.4.8 betekent het cijfer "0,0" dat het desbetreffende bedrag tussen - 4 999 EUR en 4 999 EUR ligt.

Als geen cijfer is vermeld, is het desbetreffende bedrag gelijk aan nul.

Landen met een nulsaldo in alle kolommen zijn niet in de tabellen opgenomen.

(b) In alle tabellen werden de gegevens gepresenteerd volgens de gebruikte financiële middelen (A-budget, B-budget en uitvoeringskosten) en het soort project (macro-economische steun, sectoraal beleid, spoedhulp enz.).

2.3.5. Alle EOF’s

De desbetreffende tabellen zijn te vinden in de appendix.

2.4. ANDERE BEHEERSINFORMATIE

[pic]

Tabel 4.1.2

Overzicht van slapende vastleggingen «TRO» : Projecten met RAL > 1 mln EUR

33. Stabexprojecten (in miljoen EUR)

8ste EOF | LAND | PROJECTEN | BEDRAG RAL |

Burundi | STABEX 99 COFFEE -RAW OR ROASTED | 8.7 |

Madagascar | STABEX 99 COFFEE - RAW OR ROASTED | 11.2 |

Mauritanië | Stabex 98 - calmars, poulpes et seiches | 14.8 |

Rwanda | STABEX 99 COFFEE -RAW OR ROASTED | 3.5 |

Rwanda | STABEX 99 RAW HIDES ANS SKINS | 1.1 |

Senegal | Franchise art 195 a -huile | 2.5 |

Sierra Leone | STABEX 99 COFFEE -RAW OR ROASTED | 2.0 |

Soedan | Stabex 98 - coton | 4.8 |

Soedan | Stabex 99 - coton | 44.9 |

Tanzania | Stabex 99 coffee - raw or roasted | 26.2 |

Tanzania | Franchise art 195 a - cafe vert | 1.0 |

Togo | Stabex 99 oil cakes | 1.4 |

Totaal | 122.1 |

34. Projecten die traag op gang komen (in mln EUR)

Dit betreft hoofdzakelijk projecten waarvoor de opdrachten tot dusver niet konden worden gegund. Het gaat daarbij met name om gevallen waarin de aanbestedingsprocedure moest worden geannuleerd gelet op de regels inzake goed financieel beheer (niet-conforme aanbiedingen, procedurefouten op het niveau van de begunstigde diensten) of die traag op gang komen (bv. omdat de financieringsovereenkomst moest worden gewijzigd). Wat de projecten inzake begrotingssteun/structurele aanpassing betreft, werden de audits met betrekking tot reeds betaalde tranches en/of de audits die aan de betaling van tranches voorafgaan, nog niet voltooid .

Land Projecten Bedrag RAL

7de EOF | Ethiopië | Instandhouding kerken Lalibela | 4.0 |

8ste EOF | Congo-Brazzaville | Steun voor rechtsstaat | 14.3 |

Ethiopië | Instandhouding kerken Lalibela | 5.1 |

Zambia | Democratie en goed bestuur | 1.1 |

Tanzania | Watervoorziening | 26.9 |

Mauritanië | Renovatie haven ertstankers | 45.0 |

Alle landen | Multi-country training project | 3.0 |

9de EOF | Guinee | Rehabilitatie vluchtelingen | 1.2 |

Suriname | Rehabilitatie | 29.8 |

Totaal | 130.4 |

35. EIB-projecten in uitvoering waarvan de financieringsvoorwaarden niet in een betaling tijdens de referentieperiode voorzagen of EIB-projecten waarvoor het contract nog niet werd ondertekend (in mln EUR).

Land Projecten Bedrag RAL

6de EOF | Mozambique | Private sector support | 3.1 |

7de EOF | Kameroen | Bananes | 4.0 |

Jamaica | Water facilities | 15.0 |

8ste EOF | Belize | Citrus sector | 2.2 |

Botswana | Water supply | 2.1 |

Domenicaanse Rep. | Financial sector | 4.5 |

Guyana | Power project | 20.0 |

Malawi | Blantyre hotels | 2.0 |

Malawi | Tea sector facility | 10.0 |

Mauritius | Airport sector | 10.5 |

Mozambique | Motraco ii | 1.9 |

Namibië | Nampower | 1.3 |

Swaziland | Seb iii Maguga | 7.0 |

Swaziland | Lower Usuthu | 5.7 |

Swaziland | Motraco | 1.8 |

St Lucia | Bank of St Lucia | 3.0 |

Trinidad | Carribean microfinance | 4.0 |

Totaal | 98.1 |

[pic]

[pic]

Tabel 4.2.3

Cofinanciering door Italië

In 1985 sloot de Europese Commissie met de Italiaanse regering een akkoord voor de cofinanciering van ontwikkelingsprojecten die door de Commissie worden beheerd.

Het akkoord is sindsdien via briefwisseling tussen de Italiaanse regering en de voor ontwikkelingssamenwerking bevoegde commissaris verlengd tot en met 31 december 2004.

Vervolgens heeft de Commissie bij schriftelijke procedure E/1588/2004 een besluit aangenomen betreffende de tenuitvoerlegging van het cofinancieringskaderakkoord. Dit besluit legt het budgettair en reglementair kader vast voor de verbintenissen uit hoofde van het akkoord. Zo bepaalt het dat de cofinanciering door de Commissie geschiedt met inachtneming van de bepalingen van het Financieel Reglement van het EOF en dat dezelfde gedelegeerde en gesubdelegeerde ordonnateurs als voor het EOF gemachtigd zijn om de bijdrage van Italië in de cofinanciering te beheren. De gedelegeerd ordonnateur is eveneens bevoegd om de passende definitieve termijn voor de tenuitvoerlegging overeenkomstig de geldende regels te bepalen.

In 2005 was de situatie van de Italiaanse middelen die door de Commissie worden beheerd voor projecten in de ACS-landen als volgt (in euro):

Projectnr. | Land | Project | Saldo | Bijdrage | Betalingen | Saldo |

31/12/2004 | 31/12/2005 |

ITA COF | 1 | BURUNDI | REG. - Ruzizi II | 0,00 | 0,00 | 0,00 | 0,00 |

ITA COF | 2 | KAAPVERDIË | Airport | 0,00 | 0,00 | 0,00 | 0,00 |

ITA COF | 3 | ACS | ACP - Fiere | 0,00 | 0,00 | 0,00 | 0,00 |

ITA COF | 4 | ACS | ACP - Fiere | 0,00 | 0,00 | 0,00 | 0,00 |

ITA COF | 5 | TOGO | CIMAO | 0,00 | 0,00 | 0,00 | 0,00 |

ITA COF | 6 | GUINEE BISSAU | M'Pack road | 0,00 | 0,00 | 0,00 | 0,00 |

ITA COF | 7 | ACS | ACP - Fiere | 0,00 | 0,00 | 0,00 | 0,00 |

ITA COF | 8 | ZAIRE | A.T. Ofida | 0,00 | 0,00 | 0,00 | 0,00 |

ITA COF | 9 | ZAMBIA | Sismin II | 438.254,02 | 0,00 | 0,00 | 438.254,02 |

ITA COF | 10 | TANZANIA | Musoma road | 0,00 | 0,00 | 0,00 | 0,00 |

ITA COF | 11 | ZAIRE | Parco Virunga | 155.561,80 | 0,00 | 0,00 | 155.561,80 |

ITA COF | 12 | GUINEE BISSAU | Farim bridge | 3.034,20 | 0,00 | 0,00 | 3.034,20 |

ITA COF | 13 | SOEDAN | Sugar | 0,00 | 0,00 | 0,00 | 0,00 |

ITA COF | 14 | SOEDAN | Steel supply | 0,00 | 0,00 | 0,00 | 0,00 |

ITA COF | 15 | ZAIRE | A.T. Kivu | 202.332,84 | 0,00 | 0,00 | 202.332,84 |

ITA COF | 16 | ZAIRE | Eau potable | 0,00 | 0,00 | 0,00 | 0,00 |

ITA COF | 17 | TANZANIA | Railway | 0,00 | 0,00 | 0,00 | 0,00 |

ITA COF | 18 | DOMINIQUE | Dryer | 0,00 | 0,00 | 0,00 | 0,00 |

ITA COF | 19 | ACS | ACP - Fiere | 0,00 | 0,00 | 0,00 | 0,00 |

ITA COF | 20 | BURKINA FASO | DIAPER II | 35.326,10 | 0,00 | 0,00 | 35.326,10 |

ITA COF | 21 | MAURITIUS | Footwear | 0,00 | 0,00 | 0,00 | 0,00 |

ITA COF | 22 | BOTSWANA | K. airport | 160.586,01 | 0,00 | 0,00 | 160.586,01 |

ITA COF | 23 | SOMALIË | Somalia - P. bovine | 1.694.318,41 | 0,00 | 0,00 | 1.694.318,41 |

ITA COF | 24 | GUINEE BISSAU | Oil import | 194.860,96 | 0,00 | 0,00 | 194.860,96 |

ITA COF | 25 | MALI | Nioro | 169.812,57 | 0,00 | 0,00 | 169.812,57 |

ITA COF | 26 | ANGOLA | Boavida hosp. | 161.422,54 | 0,00 | 0,00 | 161.422,54 |

ITA COF | 27 | TANZANIA | Hospital P. | 9.592,49 | 0,00 | 0,00 | 9.592,49 |

ITA COF | 28 | DJIBOUTI | IGADD food project | 3.031,61 | 0,00 | 0,00 | 3.031,61 |

ITA COF | 29 | SEYCHELLES | Assistance tecnique | 51.073,21 | 0,00 | 0,00 | 51.073,21 |

ITA COF | 30 | ACS | ACP - Fiere | 0,00 | 0,00 | 0,00 | 0,00 |

ITA COF | 31 | BURUNDI | Rutana Kankuzo | 154.846,04 | 0,00 | 0,00 | 154.846,04 |

ITA COF | 32 | CONGO | Kinkala B. road | 0,00 | 0,00 | 0,00 | 0,00 |

ITA COF | 33 | GUI. CONAKRY | Fouta Djalon | 305.162,33 | 0,00 | 0,00 | 305.162,33 |

ITA COF | 34 | SENEGAL | National Road n°2 | 0,00 | 0,00 | 0,00 | 0,00 |

ITA COF | 35 | ZAIRE | Film Kivu | 0,00 | 0,00 | 0,00 | 0,00 |

ITA COF | 36 | BURKINA FASO | Assistance tecnique | 89.763,43 | 0,00 | 0,00 | 89.763,43 |

ITA COF | 37 | intérêt du cofinancement | 13.327.958,54 | 543.184,29 | 0,00 | 13.871.142,83 |

ITA COF | 38 | TANZANIA | Pemba ports | 0,00 | 0,00 | 0,00 | 0,00 |

ITA COF | 39 | ANGOLA | Lubango road | 200.500,00 | 0,00 | 0,00 | 200.500,00 |

ITA COF | 40 | dépenses administratives | 417.701,55 | 6.533.87 | 15.815,78 | 408.419,64 |

ITA COF | 41 | MOZAMBIQUE | Assistance tecnique | 78.963,69 | 0,00 | 0,00 | 78.963,69 |

ITA COF | 42 | MOZAMBIQUE | Maputo | 14.387,00 | 0,00 | 0,00 | 14.387,00 |

ITA COF | 43 | MOZAMBIQUE | Refugees | 0,00 | 0,00 | 0,00 | 0,00 |

ITA COF | 44 | MADAGASCAR | Manambery bridge | 65.250,91 | 0,00 | 0,00 | 65.250,91 |

ITA COF | 45 | MOZAMBIQUE | Children assistance | 11.295,81 | 0,00 | 0,00 | 11.295,81 |

ITA COF | 46 | ANGOLA | Minars assistance | 497,94 | 0,00 | 0,00 | 497,94 |

ITA COF | 47 | ACS | ACP-Conf. after Lome IV | 2.708,00 | 0,00 | 0,00 | 2.708,00 |

ITA COF | 48 | ANGOLA | PME | 27.750,00 | 0,00 | 0,00 | 27.750,00 |

ITA COF | 49 | SADC | PME- Workshop | 0,00 | 0,00 | 0,00 | 0,00 |

ITA COF | 50 | SOMALIË | Rehabilitation | 15.629.054,15 | 0;00 | 909.982;03 | 14.719.072,12 |

ITA COF | 51 | TANZANIA | Bogamoyo road | 1.636.461,46 | 0,00 | 0,00 | 1.636.461,46 |

ITA COF | 52 | SOMALIË | PACE | 550.646,00 | 0,00 | 72.110,25 | 478.535,75 |

TOTAAL | 35.792.153,61 | 549.721,16 | 997.908,06 | 35.343.963,71 |

In totaal zijn sedert de ondertekening van het bovenbedoeld akkoord 52 projecten in ACS-landen door Italië meegefinancierd, waarvan er in 2004 nog 2 in uitvoering zijn.

In 2005 is een nieuwe overeenkomst ondertekend, alsmede 5 aanhangels betreffende de verlenging van de geldigheidsduur en een gewijzigde verdeling van het budget waarvoor geen nieuwe financiële verplichtingen dienen te worden aangegaan.

3. FINANCIËLE STATEN EN GEGEVENS VAN DE EIB

3.1. INVESTERINGSFACILITEIT WINST- EN VERLIESREKENING

(In EUR’000)

[pic]

De toelichtingen verwijzen naar de toelichtingen bij de financiële staten.

3.2. INVESTERINGSFACILITEIT BALANS

(In EUR’000)

[pic]

De toelichtingen verwijzen naar de toelichtingen bij de financiële staten.

3.3. INVESTERINGSFACILITEIT OVERZICHT VAN LIQUIDE MIDDELEN VERLOOP

(In EUR’000)

[pic]

3.4. INVESTERINGSFACILITEIT OVERZICHT VAN DE VERMOGENSMUTATIES

(In EUR’000)

[pic]

3.5. TOELICHTINGEN BIJ DE FINANCIËLE STATEN

3.5.1. Algemene informatie

De Investeringsfaciliteit (de “faciliteit”) werd opgericht in het kader van de Overeenkomst van Cotonou (de “overeenkomst”) betreffende steun voor samenwerking en ontwikkeling, die door de landen in Afrika, het Caribisch gebied en de Stille Oceaan (“ACS-landen”) en de Europese Unie en haar lidstaten op 23 juni 2000 werd gesloten en op 25 juni 2005 werd herzien.

De faciliteit wordt beheerd door de Europese Investeringsbank (de “EIB” of de “bank”). Krachtens de voorwaarden van de overeenkomst mag een maximaal bedrag van 2 200 miljoen EUR voor de ACS en 20 miljoen EUR voor de LGO (overeengekomen bij Besluit van de Raad van 27 november 2001 betreffende de associatie van de LGO met de Europese Gemeenschap) worden uitgetrokken voor de financiering van de faciliteit. Binnen het kader van de overeenkomst beheert de EIB tevens leningen die werden toegekend uit haar eigen middelen. Alle andere middelen en instrumenten van de overeenkomst worden beheerd door de Europese Commissie.

3.5.2. Belangrijkste beginselen inzake verslaggeving

In 2005 werd bij het opstellen van de financiële staten van de faciliteit gebruik gemaakt van de International Financial Reporting Standards (IFRS). De invoering van de IFRS verliep volgens IFRS 1 - First Time Adoption of IFRS – waarbij 1 januari 2004 als overgangsdatum werd gebruikt.

De toegepaste grondslagen voor financiële verslaggeving zijn in overeenstemming met de IFRS en de algemene beginselen van de Richtlijn 86/635/EEG van de Raad van 8 december 1986 betreffende de jaarrekening en de geconsolideerde jaarrekening van banken en andere financiële instellingen, gewijzigd bij Richtlijn 2001/65/EG van het Europees Parlement en de Raad van 27 september 2001 en Richtlijn 2003/51/EG van het Europees Parlement en de Raad van 18 juni 2003 betreffende de jaarrekening en de geconsolideerde jaarrekening van bepaalde vennootschapsvormen, banken en andere financiële instellingen, en verzekeringsondernemingen (hierna "de richtlijnen" genoemd).

Bij het opstellen van de financiële staten in overeenstemming met de IFRS dienen bepaalde essentiële schattingen te worden gehanteerd. Bij het toepassen van de grondslagen voor financiële verslaggeving van de faciliteit dient het management ook beoordelingen te maken. De terreinen waar sprake is van een hogere mate van beoordeling of complexiteit, of de terreinen waar veronderstellingen en schattingen van belang zijn voor de financiële staten, worden bekendgemaakt.

In de balans zijn de activa en passiva opgenomen in dalende volgorde van liquiditeit en wordt geen onderscheid gemaakt tussen vlottende en niet-vlottende posten.

Omrekening vreemde valuta

Voor de presentatie van de financiële staten wordt de euro gebruikt, die ook de functionele munteenheid is.

Voor de presentatie van de financiële staten werden de in vreemde valuta luidende activa en passiva omgerekend naar euro’s tegen de op balansdatum geldende dagkoers.

De winst-en-verliesrekeningen worden maandelijks omgerekend naar euro’s op basis van de op het eind van iedere maand geldende wisselkoersen.

Wisselkoersverschillen bij de omrekening worden in de winst-en-verliesrekening als valutawinst of –verlies geboekt.

Geldmiddelen en kasequivalenten

In het kader van de faciliteit worden lopende rekeningen of kortetermijndeposito's met oorspronkelijke looptijden van drie maanden of minder als kasequivalenten beschouwd.

Ander financiële activa dan derivaten

Financiële activa worden geboekt op basis van de valutadatum.

- Leningen

Door de faciliteit verstrekte leningen worden tegen kosten geboekt, d.i. de reële waarde van de geldmiddelen waarmee de lening wordt verstrekt, inclusief transactiekosten en worden vervolgens tegen geamortiseerde kostprijs gewaardeerd, waarbij de methode van het effectief rendement wordt gehanteerd, verminderd met een voorziening voor waardevermindering of oninbaarheid.

- Aandelenbeleggingen

In deze rubriek zijn de directe of indirecte aandelenbeleggingen van de faciliteit opgenomen. Zulke activa worden geboekt tegen reële waarde en ingedeeld als beschikbaar voor verkoop.

36. Risicokapitaalfondsen

De reële waarde van elk risicokapitaalfonds wordt gebaseerd op de door het fonds gerapporteerde intrinsieke waarde, indien deze waarde is berekend op een internationale waarderingsnorm die wordt beschouwd in overeenstemming te zijn met de IFRS. De faciliteit mag evenwel besluiten de door het fonds gerapporteerde intrinsieke waarde aan te passen als er punten zijn die de waardering kunnen beïnvloeden.

Indien geen internationaal erkende norm voor reële waarde wordt toegepast, zal de waardering worden uitgevoerd op basis van de onderliggende portefeuille.

37. Directe aandeleninvesteringen

De reële waarde van de investering zal zijn gebaseerd op de laatste reeks beschikbare financiële staten, waarbij – indien van toepassing – opnieuw hetzelfde model wordt gebruikt als het model dat bij de verwerving van de participatie werd gebruikt.

Voor niet-genoteerde investeringen wordt de reële waarde bepaald door erkende waarderingstechnieken toe te passen. Niet-gerealiseerde winsten of verliezen worden verwerkt in het eigen vermogen tot de verkoop, de inning of de afstoting van dergelijke investering of tot het besluit om een waardevermindering op dergelijke investering toe te passen. Op dat ogenblik worden de voordien in de reserves erkende gecumuleerde winsten of verliezen in de winst-en-verliesrekening opgenomen. Deze investeringen worden tegen kosten verwerkt wanneer de reële waarde niet op betrouwbare wijze kan worden gemeten.

- Garanties

Door de faciliteit verstrekte garanties worden bij de financiële garanties ingedeeld en worden buiten de balans geboekt, met uitzondering van verwante premies, tenzij een voorziening is vereist voor waarschijnlijke verliezen, vastgesteld in overeenstemming met IAS 37.

Waardevermindering van financiële activa

Waardeverminderingen voor op het einde van het begrotingsjaar uitstaande leningen komen tot stand wanneer uit objectieve aanwijzingen blijkt dat er risico's zijn dat de uitgeleende bedragen geheel of gedeeltelijk niet volgens de oorspronkelijke contractuele voorwaarden of de overeenstemmende waarde zullen kunnen worden ingevorderd. Specifieke voorzieningen voor waardevermindering worden dan in de winst-en-verliesrekening opgenomen. Waardevermindering wordt bijgevolg gedefinieerd als het verschil tussen de boekwaarde van de leningen en de intrinsieke waarde van de verwachte toekomstige kasstromen, vastgesteld volgens de oorspronkelijke effectieve rentevoet van het instrument (indien van toepassing). Aangezien de EIB voor elke lening een kredietrisicobeoordeling uitvoert, is er geen nood aan een voorziening voor collectieve waardevermindering.

In het kader van de faciliteit wordt bepaald dat voor verkoop beschikbare aandeleninvesteringen in waarde worden verminderd wanneer hun reële waarde aanzienlijk of langdurig beneden kosten is gedaald. De bepaling of een vermindering aanzienlijk of langdurig is, is gebaseerd op een subjectieve overweging. Indien een specifieke voorziening wordt gemaakt voor de waardevermindering van een aandeleninvestering, wordt elke wijziging in de reële waarde die voordien in de reserves in aanmerking was genomen, in de winst- en verliesrekening opgenomen.

In het kader van het risicobeheer evalueert de Europese Investeringsbank ten minste eenmaal per jaar haar financiële activa. De hieruit voortvloeiende aanpassingen leiden onder meer tot het ontbinden van de disagio in de winst- en verliesrekening tijdens de gehele levensduur van het activum en alle aanpassingen die zijn vereist met betrekking tot een herbeoordeling van de oorspronkelijke waardevermindering.

Afgeleide financiële instrumenten

De faciliteit mag in de uitoefening van haar normale activiteiten swapovereenkomsten afsluiten ter afdekking van specifieke krediettransacties, luidend in andere valuta dan de euro die actief worden verhandeld, tegen het risico van wisselkoersschommelingen.

Per 31 december 2005 en 2004 heeft de faciliteit evenwel geen dekkingstransacties aangegaan overeenkomstig de IFRS regels. Bijgevolg zijn alle afgeleide financiële instrumenten tegen reële waarde opgenomen in de winst- en verliesrekening. Reële waarden worden hoofdzakelijk bepaald op grond van contante-waardeberekeningen, optiewaarderingsmodellen en prijsnoteringen van derde partijen. Derivaten worden geboekt als activa wanneer hun reële waarde positief is en als passiva wanneer hun reële waarde negatief is.

Bijdragen

Bijdragen van de lidstaten worden in de balans als te innen schuldvorderingen beschouwd met ingang van datum van het besluit van de Raad waarin de door de lidstaat te betalen financiële bijdrage aan de faciliteit wordt vastgesteld.

Rentesubsidies

Het beheer van de rentesubsidies namens de lidstaten is een onderdeel van de activiteiten van de faciliteit.

Het deel van de bijdragen van de lidstaten dat aan de betaling van rentesubsidies wordt toegewezen, wordt niet opgevoerd in het vermogen van de faciliteit, maar wordt ingedeeld als bedrag dat aan derde partijen is verschuldigd.

Rente-inkomsten op financieel beheer

Krachtens de voorwaarden die gelden ten aanzien van de faciliteit en overeenkomstig het Financieel Reglement van toepassing op het 9de Europees Ontwikkelingsfonds worden de door de EIB namens de faciliteit ontvangen middelen bijgeschreven op een rekening op naam van de Commissie. De rentebaten van deze deposito’s die de faciliteit bij de EIB plaatst, worden niet geboekt uit hoofde van de faciliteit en zijn direct betaalbaar aan de Europese Commissie.

Terugbetalingen, van hetzij hoofdsom of rente, hetzij provisies op financiële transacties, en rente-opbrengsten van terugbetalingen worden uit hoofde van de faciliteit geboekt.

Rente, honoraria, commissielonen en dividenden

Rente wordt geboekt volgens toerekeningsbeginsel waarbij de methode van het effectief rendement wordt gehanteerd.

Honoraria die werden ontvangen met betrekking tot diensten die over een bepaalde periode werden verstrekt worden als inkomsten beschouwd in de mate dat de diensten zijn verstrekt. Commissielonen worden uitgesteld en als inkomsten erkend waarbij de effectieve rentemethode wordt gebruikt met betrekking tot periode van de uitbetaling tot de terugbetaling van de desbetreffende lening.

Dividenden met betrekking tot aandeleninvesteringen worden bij ontvangst in aanmerking genomen.

Fiscale bepalingen

Het Protocol betreffende de voorrechten en immuniteiten van de Europese Unie, gehecht aan het Verdrag van 29 oktober 2004 tot vaststelling van een Grondwet voor Europa, bepaalt dat de Unie, haar bezittingen, inkomsten en andere eigendommen vrijgesteld zijn van alle directe belastingen.

Gevolgen van de wijzigingen in de financiële verslaggeving

Vorige financiële staten werden opgesteld overeenkomstig de algemene beginselen van Richtlijn 86/635/EEG van de Raad van 8 december 1986 (gewijzigd bij Richtlijn 2001/65/EG van 27 september 2001) betreffende de jaarrekening en de geconsolideerde jaarrekening van banken en andere financiële instellingen ( hierna “de richtlijn” genoemd).

Waar nodig werden voor het maken van vergelijkingen bepaalde cijfers uit vorige jaren opnieuw ingedeeld om in overeenstemming te zijn met de wijzigingen die in de voorstelling van dit jaar werden aangebracht. De overgang naar IFRS heeft geen invloed gehad op de nettowinst en het eigen vermogen voor 2004.

3.5.3. Risicobeheersing

Kredietrisico

In deze rubriek zijn de financiële gegevens opgenomen over de door de faciliteit gemaakte investeringen.

Per 31 december 2005 had de faciliteit alleen risicoposities ten opzichte van particuliere kredietnemers. In de onderstaande tabel wordt de risicopositie van de faciliteit weergegeven per gehanteerd investeringsinstrument.

[pic]

In de onderstaande tabel wordt de risicopositie van de faciliteit per sector weergegeven.

[pic]

38. Renterisico

In de onderstaande tabel wordt de risicopositie weergegeven van de faciliteit ten opzichte van het renterisico in haar investeringen.

[pic]

39. Liquiditeitsrisico

In de onderstaande tabel worden de activa en passiva van de faciliteit naar looptijd ingedeeld op grond van de resterende periode tot contractuele vervaldag.

[pic]

40. Valutarisico

In de onderstaande tabel worden de activa en passiva van de faciliteit per valuta weergegeven.

[pic]

Overeenkomstig de overeenkomst van Cotonou mag de faciliteit financiële transacties uitvoeren, luidend in andere valuta dan de euro, en hierbij een valutarisico lopen. Wanneer evenwel een geschikte swapmarkt bestaat, mag de faciliteit een swapovereenkomst sluiten om zich in te dekken tegen valuatieschommelingen.

3.5.4. Segmentinformatie

Overeenkomstig IAS 14 is het eerste segment van de faciliteit bedrijfseconomisch en het tweede segment geografisch.

De activiteit van de faciliteit bestaat hoofdzakelijk uit bankzaken en financieel beheer.

Bankzaken zijn investeringen in projecten, met het oog op de ondersteuning van investeringen in particuliere en commercieel geleide publieke entiteiten. De belangrijkste investeringsproducten zijn leningen, aandeleninvesteringen en garanties.

Het financieel beheer omvat het investeren van de liquiditeitsoverschotten en het beheren van het valutarisico waaraan de faciliteit is blootgesteld.

In het kader van het intern beheer zijn de activiteiten van de faciliteit opgesplitst in vijf regio's.

Eerste verslaggevingsbasis – bedrijfseconomisch segment (in EUR '000):

[pic]

Tweede verslaggevingsbasis – geografisch segment (in EUR '000):

[pic]

(*) Inkomsten bestaan uit de netto-baten uit de bedrijfseconomische activiteiten van de faciliteit (bijvoorbeeld inkomsten uit rente en commissielonen, min waardeverminderingen en verhoogd of verminderd met de respectievelijk gerealiseerde winst of verlies uit aandeleninvesteringen).

(**) Onder het geografische segment "Andere" valt het aan/van de lidstaten of de Europese Investeringsbank te betalen of te ontvangen bedrag en de geldmiddelen en kasequivalenten van de faciliteit.

3.5.5. Baten uit honoraria en commissielonen

(in EUR’000)

Hierna volgt een overzicht van de belangrijkste onderdelen van de baten uit honoraria en commissielonen

[pic]

3.5.6. Netto-resultaten op financiële transacties

(in EUR’000)

Hierna volgt een overzicht van de belangrijkste onderdelen van de netto-baten uit effectenhandel en valutatransacties:

[pic]

3.5.7. Algemene beheerskosten

(in EUR’000)

De algemene beheerskosten zijn de daadwerkelijke kosten die door de Europese Investeringsbank worden gemaakt bij het beheer van de faciliteit verminderd met de baten uit de standaard evaluatievergoedingen die aan de cliënten van de faciliteit in rekening worden gebracht.

[pic]

Bij besluit van de Raad van 8 april 2003 hebben de lidstaten ermee ingestemd de door de bank opgelopen kosten voor het beheer van de faciliteit volledig te dekken gedurende de eerste vijf jaar van het 9e Europees Ontwikkelingsfonds.

De netto algemene beheerskosten waarvoor in de financiële staten van de EIB per 31 december 2004 voorzieningen waren getroffen, bedroegen 18 miljoen EUR. Rekening houdend met de daadwerkelijke kosten die de Europese Investeringsbank had gemaakt, werd dit bedrag vervolgens aangepast met 2,17 miljoen EUR in 2005. De winst- en verliesrekening 2004 van de faciliteit werd aangepast om deze aanpassing in aanmerking te nemen.

3.5.8. Geldmiddelen en kasequivalenten

(in EUR’000)

Voor het opstellen van het overzicht van liquide middelen verloop bevatten de geldmiddelen en kasequivalenten de volgende saldi met minder dan drie maand looptijd vanaf de datum van verwerving. Per 31december 2005 en 2004 heeft de faciliteit alleen lopende rekeningen bij de Europese Investeringsbank.

De geldmiddelen en kasequivalenten kunnen worden opgesplitst tussen middelen ontvangen van lidstaten die nog niet besteed zijn en middelen afkomstig uit de bedrijfseconomische en financiële activiteiten van de faciliteit.

[pic]

3.5.9. Leningen en aandeleninvesteringen

(in EUR’000)

[pic]

Per 31 december 2005 werd geen enkele lening als niet volwaardig beschouwd.

Tijdens het jaar werd één aandeleninvestering volledig aangetast, voor een bedrag van 1,9 miljoen EUR.

Investeringen in beursgenoteerde bedrijven bedragen 10,1 miljoen EUR van de totale aandeleninvesteringen.

Per 31 december 2004 werden leningen en voorschotten aan kredietinstellingen ten belope van een bedrag van 7,8 miljoen EUR wegens hun aard ingedeeld bij aandeleninvesteringen om in overeenstemming te zijn met IFRS regels.

3.5.10. Door contribuanten te storten bedrag

(in EUR’000)

Hierna volgt een overzicht van de belangrijkste onderdelen van de door contribuaten te storten bedragen:

[pic]

3.5.11. Overige activa

De overige activa bestaan uit rente op verstrekte kredieten.

3.5.12. Afgeleide financiële instrumenten

(in EUR’000)

[pic]

3.5.13. Aan derde partijen verschuldigde bedragen

(in EUR’000)

Hierna volgt een overzicht van de belangrijkste onderdelen van de aan derde partijen verschuldigde bedragen:

[pic]

3.5.14. Faciliteitsbijdrage lidstaten

(in EUR’000)

Wat de faciliteitsbijdrage van de lidstaten betreft, is een bedrag van 455 miljoen EUR opgeroepen, waarvan 395 miljoen EUR is uitbetaald. Van deze bijdrage is een bedrag van 370 EUR toegewezen als middelen voor de faciliteit zelf, terwijl 85 miljoen EUR is gereserveerd voor de financiering van rentesubsidies.

In 2005 is een eerdere bijdrage van 20 miljoen EUR op verzoek van de lidstaten die deelnemen aan het 9e Europees Ontwikkelingsfonds met terugwerkende kracht geannuleerd.

De situatie van de faciliteitsbijdragen van de lidstaten op 31 december 2005 is als volgt:

[pic]

(*) Op 22 december 2005 heeft de Raad het bedrag vastgesteld van de financiële bijdragen die door elke lidstaat uiterlijk op 20 januari 2006 dienen te worden betaald.

3.5.15. Verbintenissen

(in EUR’000)

De verbintenissen van de faciliteit zijn als volgt:

[pic]

3.5.16. Latere gebeurtenissen

Er hebben zich geen materiële gebeurtenissen na de balansdatum voorgedaan die aanleiding zouden geven tot de bekendmaking of wijziging van de financiële staten per 31 december 2005.

Op voorstel van het beheerscomité heeft het directiecomité deze financiële staten op 7 maart 2006 onderzocht en heeft het besloten deze ter goedkeuring voor te leggen aan de raad van bestuur op zijn bijeenkomst op 6 juni 2006.

4. BIJLAGE — OVERZICHT PER LAND EN PER INSTRUMENT

(Alle cijfergegevens in het financieel uitvoeringsverslag zijn op kasbasis geboekt)

[pic]

[pic]

[pic]

[pic][pic][pic][pic][pic][pic][pic][pic][pic][pic][pic][pic][pic][pic]

[pic][pic][pic][pic][pic]

[pic][pic][pic][pic][pic][pic][pic][pic][pic][pic]

[pic]

[pic]

[pic]

[pic]

[1] PB L 83 van 1.4.2003, blz. 1-31.

[2] PB L 156 van 18.6.2005, blz. 19-20.

[3] PB L 48 van 18.2.2006, blz. 19-20.

[4] PB L 48 van 18.2.2006, blz. 21.

[5] De niet-toegewezen middelen van de eerdere EOF’s omvatten tevens de resterende SYSMIN-middelen die bij Besluit nr.3/2000 van het ACS-EG-Comité van ambassadeurs werden vastgesteld op 410,926 miljoen. Bij Besluit E410/2001 van de Raad werden deze middelen opgenomen in de programmering van de nationale indicatieve budgetten (deel B) uit hoofde van het financieel protocol van de ACS-EG-partnerschapsovereenkomst.

[6] In het kader van de vrijgave van het voorwaardelijk bedrag van 1 miljard EUR is in februari 2006 een saldo van 123 miljoen EUR toegewezen aan de regionale middelen op grond van het corrigendum nr. 1 (van 1 februari 2006) bij de besluiten van de Raad van Ministers ACS-EG nrs. 6 en 7 van 22 november 2005. Dit bedrag van 123 miljoen EUR zal in 2006 eveneens worden gecorrigeerd om een bedrag van 122 miljoen EUR te verkrijgen dat overeenstemt met het nog beschikbare bedrag bij de investeringsfaciliteit na de initiële toewijzing van het voorwaardelijk bedrag van 1 miljard EUR. Bijgevolg bedraagt het eindbedrag van de door de Commissie beheerde regionale middelen (OLAS) 2 153 000 000 EUR.