Overwegingen bij COM(2024)247 -

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

 
dossier COM(2024)247 - .
document COM(2024)247
datum 18 juni 2024
 
(1) Overeenkomstig Besluit (EU) 2021/2123 van de Raad1 zijn de Partnerschapsovereenkomst inzake duurzame visserij (PODV) tussen de Unie en Mauritanië en het bijbehorende uitvoeringsprotocol op 15 november 2021 ondertekend en sindsdien voorlopig toegepast.

(2) Op 18 juli 2022 heeft de Raad Besluit (EU) 2022/14482 betreffende de sluiting van de PODV tussen de Europese Unie en de Islamitische Republiek Mauritanië en het bijbehorende uitvoeringsprotocol aangenomen, waarbij de Commissie in artikel 3 wordt gemachtigd om namens de Unie wijzigingen van de overeenkomst goed te keuren.

(3) Met betrekking tot visserijcategorie 1 (vaartuigen voor de visserij op schaaldieren met uitzondering van langoesten) is in punt 5 van de technische notities betreffende categorie 1 in aanhangsel 2 van het uitvoeringsprotocol bepaald dat het maximumaantal vaartuigen dat tegelijkertijd visserijactiviteiten mag uitoefenen, 15 bedraagt.

(4) Op 11 november 2021 heeft de Raad Verordening (EU) 2021/2061 betreffende de toewijzing van de vangstmogelijkheden in het kader van het uitvoeringsprotocol3 vastgesteld.

(5) Overeenkomstig punt 5 van de technische notities betreffende categorie 1 in aanhangsel 2 van het uitvoeringsprotocol is in artikel 1, lid 1, tweede alinea, van die verordening bepaald dat niet meer dan 15 vaartuigen in visserijcategorie 1 tegelijkertijd in de Mauritaanse wateren mogen vissen.

(6) Bij besluit van 8 december 2023 heeft de gemengde commissie die functioneert in het kader van de PODV en het uitvoeringsprotocol, punt 5 van de technische notities betreffende categorie 1 in aanhangsel 2 van het uitvoeringsprotocol gewijzigd en het aantal vaartuigen dat tegelijkertijd in visserijcategorie 1 mag vissen, verhoogd tot 18, zonder wijziging van de huidige totale toegestane vangsten (TAC) voor die visserijcategorie. Dat besluit was gebaseerd op een evaluatie van de gevolgen van een dergelijke verhoging voor het bestand via het gezamenlijk wetenschappelijk comité, dat tot de conclusie is gekomen dat een verhoging van de visserij-inspanning binnen de huidige TAC mogelijk zou zijn.

(7) Artikel 1, punt 1, van Verordening (EU) 2021/2061 moet derhalve worden gewijzigd om rekening te houden met de verhoging van het aantal vaartuigen dat in het kader van het uitvoeringsprotocol tegelijkertijd in visserijcategorie 1 mag vissen.

(8) De verhoging van het aantal beschikbare machtigingen moet van toepassing zijn vanaf de datum van wijziging van het uitvoeringsprotocol. Deze toepassing met terugwerkende kracht zal bijdragen tot een optimale benutting van de vangstmogelijkheden voor deze categorie. De onderhavige verordening moet derhalve ook met ingang van 8 december 2023 van toepassing zijn. Een dergelijke toepassing met terugwerkende kracht doet geen afbreuk aan de beginselen van rechtszekerheid en bescherming van het gewettigd vertrouwen aangezien het aantal vaartuigen dat in visserijcategorie 1 mag vissen, wordt verhoogd. De onderhavige verordening moet derhalve met spoed in werking treden op de dag na die van de bekendmaking ervan in het Publicatieblad van de Europese Unie.