Overwegingen bij COM(2024)234 - Proposition de RÈGLEMENT DU CONSEIL relatif à la répartition des possibilités de pêche au titre du protocole (2024-2029) de mise en œuvre de l’accord de partenariat dans le secteur de la pêche entre la Communauté européenne et la République de Cabo Verde

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

 
 
(1) De Partnerschapsovereenkomst inzake visserij tussen de Europese Gemeenschap en de Republiek Kaapverdië0 (hierna “de overeenkomst” genoemd), die bij Verordening (EG) nr. 2027/2006 van de Raad0 werd goedgekeurd, trad op 30 maart 2007 in werking. Het bijbehorende protocol tot vaststelling van de vangstmogelijkheden en de financiële tegenprestatie waarin is voorzien bij de overeenkomst, verstreek op 19 mei 2024.

(2) Op 19 december 2023 heeft de Raad een besluit0 aangenomen waarbij de Commissie wordt gemachtigd onderhandelingen met Kaapverdië te openen met het oog op de sluiting van een nieuw uitvoeringsprotocol (hierna “het protocol” genoemd) bij de overeenkomst.

(3) De Commissie heeft namens de Europese Unie onderhandeld over een nieuw uitvoeringsprotocol bij die partnerschapsovereenkomst (hierna “het protocol” genoemd). Ter afronding van die onderhandelingen werd het protocol op 15 april 2024 geparafeerd.

(4) Overeenkomstig Besluit (EU) 2024/... van de Raad0 is het protocol op […] ondertekend, onder voorbehoud van de sluiting ervan op een latere datum.

(5) De overeenkomstig de aanbevelingen en resoluties van de Internationale Commissie voor de instandhouding van Atlantische tonijnen vastgestelde vangstmogelijkheden voor de over grote afstanden trekkende visbestanden waarin het protocol voorziet, moeten voor de gehele periode van toepassing van het protocol worden verdeeld over de lidstaten.

(6) Die maatregelen zijn urgent gezien het economische belang van de visserijactiviteiten van de Unie in de visserijzone van Kaapverdië en gezien de noodzaak om die activiteiten zo weinig mogelijk te onderbreken. Om ervoor te zorgen dat de vaartuigen van de Unie hun visserijactiviteiten zo spoedig mogelijk kunnen voortzetten, zal het protocol met ingang van de datum van ondertekening ervan voorlopig van toepassing zijn. Deze verordening moet daarom met ingang van diezelfde datum van toepassing zijn,