Overwegingen bij COM(2024)236 - Proposition de DÉCISION DU CONSEIL relative à la conclusion, au nom de l'Union, du protocole (2024-2029) de mise en œuvre de l’accord de partenariat dans le secteur de la pêche entre la Communauté européenne et la République de Cabo Verde

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

 
 
(1) Overeenkomstig Besluit [XXX] van de Raad van […]2 is het uitvoeringsprotocol (2024-2029) bij de partnerschapsovereenkomst inzake visserij tussen de Europese Gemeenschap en de Republiek Kaapverdië (hierna “het protocol” genoemd) ondertekend op [...], onder voorbehoud van de sluiting ervan op een latere datum.

(2) Het protocol heeft tot doel ervoor te zorgen dat de vaartuigen van de Unie hun visserijactiviteiten in de visserijzone van Kaapverdië kunnen verrichten en dat de Unie en Kaapverdië nauw samenwerken aan de verdere bevordering van een duurzaam visserijbeleid en een verantwoorde exploitatie van de visbestanden in de visserijzone van Kaapverdië. Deze samenwerking draagt tevens bij aan fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden in de visserijsector.

(3) Het protocol moet namens de Europese Unie worden goedgekeurd.

(4) Met het oog op de inwerkingtreding van het protocol moet de Commissie, als vertegenwoordiger van de Unie, gevolg geven aan het besluit van de Raad en Kaapverdië in kennis stellen van de instemming van de Unie om door het protocol gebonden te zijn.

(6) Bij artikel 9 van de overeenkomst is een gemengde commissie opgericht die belast is met de controle op de toepassing van de overeenkomst en het protocol. Deze commissie heeft de bevoegdheid om bepaalde wijzigingen van het protocol goed te keuren. Om de goedkeuring van die wijzigingen te vergemakkelijken, moet onder bepaalde materiële en procedurele voorwaarden aan de Commissie de bevoegdheid worden verleend om deze wijzigingen namens de Unie goed te keuren volgens een vereenvoudigde procedure.

(7) Het standpunt van de Unie over de voorgestelde wijzigingen van het protocol moet door de Raad worden bepaald. De voorgestelde wijzigingen moeten worden goedgekeurd tenzij een blokkerende minderheid van lidstaten in de zin van artikel 16, lid 4, van het Verdrag betreffende de Europese Unie er bezwaar tegen maakt.

(8) De Europese Toezichthouder voor gegevensbescherming is overeenkomstig artikel 42 van Verordening (EU) 2018/1725 van het Europees Parlement en de Raad3 geraadpleegd en heeft op [datum invoegen] advies uitgebracht,