Overwegingen bij COM(2024)227 -

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

 
dossier COM(2024)227 - .
document COM(2024)227
datum 30 mei 2024
 
(1) De Douaneovereenkomst inzake het internationale vervoer van goederen onder dekking van carnets TIR van 14 november 1975 (hierna “de TIR-overeenkomst” genoemd) is namens de Europese Economische Gemeenschap goedgekeurd bij Verordening (EEG) nr. 2112/786 van de Raad en is op 20 juni 19837 in de Gemeenschap in werking getreden.

(2) Een geconsolideerde versie van de TIR-overeenkomst is gepubliceerd als bijlage bij Besluit 2009/477/EG8 van de Raad. Overeenkomstig artikel 1 van dit besluit moeten toekomstige wijzigingen van de TIR-overeenkomst voortaan worden bekendgemaakt in het Publicatieblad van de Europese Unie met vermelding van de datum van inwerkingtreding ervan.

(3) Overeenkomstig artikel 60 van de TIR-overeenkomst kan het Administratief Comité voor de TIR-overeenkomst (hierna “het Administratief Comité” genoemd) wijzigingen van de bijlagen 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 en 10 aannemen met een meerderheid van twee derde van de aanwezige overeenkomstsluitende partijen die hun stem uitbrengen.

(4) Het Administratief Comité zal tijdens zijn 83e zitting in oktober 2024 of een daaropvolgende zitting verscheidene wijzigingen van de bijlagen bij de TIR-overeenkomst aannemen.

(5) Het is passend het standpunt te bepalen dat namens de Unie moet worden ingenomen in het Administratief Comité, aangezien de wijzigingen bindend zullen zijn voor de Unie.

(6) Om een duidelijker kader te creëren voor de beëindiging van de betrekkingen tussen de internationale organisatie en een nationale aansprakelijke organisatie, is het noodzakelijk een nieuw waarschuwingsmechanisme en een wettelijke opzegtermijn in te voeren voordat de onderlinge overeenkomst wordt beëindigd. Daarnaast zal het gebruik van het certificaat van goedkeuring van een wegvoertuig worden vereenvoudigd door de geldigheidsduur van het certificaat te verlengen en te voorzien in de mogelijkheid om het certificaat te gebruiken tot de einddatum van de geldigheidsduur.

(7) Het namens de Unie in te nemen standpunt in het Administratief Comité moet derhalve worden gebaseerd op de aan dit besluit gehechte ontwerpwijzigingen. Dit laat de mogelijkheid onverlet om zonder een ander besluit van de Raad niet-substantiële kleine wijzigingen in de ontwerpwijzigingen aan te brengen, waarover de vertegenwoordigers van de Unie en de lidstaten overeenstemming moeten bereiken wanneer een formele stemming plaatsvindt in het Administratief Comité.