Overwegingen bij COM(2023)267 - Machtiging van Polen overeenkomstig artikel 19 van Richtlijn 2003/96/EG verlaagde accijnstarieven toe te passen op zware stookolie, aardgas, kolen en cokes die als verwarmingsbrandstof worden gebruikt

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

 
 
(1) Bij brief van 3 januari 2023 heeft Polen overeenkomstig artikel 19 van Richtlijn 2003/96/EG verzocht te worden gemachtigd verlaagde accijnstarieven toe te passen op zware stookolie, aardgas, kolen en cokes die als verwarmingsbrandstof worden gebruikt. Op 15 februari 2023 hebben de Poolse autoriteiten aanvullende informatie en nadere toelichtingen bij hun verzoek verstrekt. De machtiging werd gevraagd voor een periode van zes maanden die loopt van 1 januari 2023 tot en met 30 juni 2023.

(2) Volgens de Poolse autoriteiten strekt de toepassing van een verlaagd belastingtarief ertoe de negatieve gevolgen te ondervangen waartoe een verhoging van het belastingniveau overeenkomstig artikel 13 van de richtlijn zou hebben geleid als gevolg van een ongunstig hoge wisselkoers van de euro met de zloty. Die verlaging zou overeenstemmen met het bedrag dat gelijk is aan het wisselkoersverschil na de jaarlijkse aanpassing overeenkomstig artikel 13 van de richtlijn. De verlaging zou het toepasselijke belastingtarief onder de in artikel 9 van de richtlijn bedoelde relevante minimumbelastingniveaus brengen.

(3) Er wordt niet verwacht dat de gevraagde machtiging de mededinging zal verstoren of de goede werking van de eengemaakte markt zal belemmeren. Gezien de korte looptijd van de maatregel en de uitzonderlijke omstandigheden die samenhangen met de geopolitieke situatie, wordt de gevraagde derogatie als passend en evenredig aangemerkt. De machtiging houdt rekening met zowel de specifieke beleidsoverwegingen van artikel 19, lid 1, van Richtlijn 2003/96/EG, en met name het milieubeleid van de Unie, als de noodzaak om de betaalbaarheid van energie voor bedrijven en gezinnen te waarborgen. De belastingverlaging zal de hogere energiekosten gedeeltelijk compenseren en wordt niet gecombineerd met andere vormen van belastingverlaging.

(4) Polen moet daarom, overeenkomstig het verzoek, worden gemachtigd om verlaagde accijnstarieven toe te passen op zware stookolie, aardgas, kolen en cokes die als verwarmingsbrandstof worden gebruikt.

(5) Overeenkomstig artikel 19, lid 2, van Richtlijn 2003/96/EG dient iedere uit hoofde van die bepaling verleende machtiging strikt beperkt in de tijd te zijn. Om evenwel toekomstige algemene ontwikkelingen van het bestaande juridische kader niet te ondergraven, is het passend te bepalen dat deze machtiging, mocht de Raad op basis van artikel 113 of een andere bepaling van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie een gewijzigde algemene regeling voor de belasting van energieproducten en elektriciteit invoeren waaraan deze machtiging niet zou zijn aangepast, vervalt op de dag waarop die algemene regeling van toepassing wordt.

(6) Om een vlotte aanpak van de nadelige effecten op afnemers van energieproducten te garanderen, moet Polen de gevraagde belastingverlaging met ingang van 1 januari 2023 kunnen toepassen.

(7) Dit besluit laat de toepassing van de Unieregels betreffende staatssteun onverlet.