Overwegingen bij COM(2021)248 - Verdeling van de vangstmogelijkheden die zijn vastgesteld in het uitvoeringsprotocol (2021-2026) bij de visserijovereenkomst tussen Gabon en de EG

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

 
 
(1) De partnerschapsovereenkomst inzake visserij tussen de Republiek Gabon en de Europese Gemeenschap 2 (hierna “de overeenkomst” genoemd), die bij Verordening (EG) nr. 450/2007 van de Raad 3 is goedgekeurd, is op 11 juni 2007 in werking getreden. Het bijbehorende protocol tot vaststelling van de vangstmogelijkheden en de financiële tegenprestatie waarin is voorzien bij de overeenkomst, is op 23 juli 2016 verstreken.

(2) De Commissie heeft namens de Europese Unie onderhandeld over een nieuw protocol met een looptijd van vijf jaar (hierna “het protocol” genoemd).

(3) Ter afronding van deze onderhandelingen is het protocol op 10 februari 2021 geparafeerd.

(4) Op […] heeft de Raad Besluit (EU) 2021/.. 4 betreffende de ondertekening en de voorlopige toepassing van het nieuwe protocol vastgesteld, onder voorbehoud van de sluiting ervan op een latere datum.

(5) De vangstmogelijkheden waarin het protocol voorziet, moeten voor de gehele periode van toepassing van het protocol worden verdeeld over de lidstaten.

(6) Deze verordening dient zo spoedig mogelijk in werking te treden wegens het economische belang van de visserijactiviteiten van de Unie in de visserijzone van Gabon en de noodzaak de periode waarin die activiteiten worden onderbroken, zo kort mogelijk te houden.

(7) Om ervoor te zorgen dat de vaartuigen van de Unie hun visserijactiviteiten kunnen uitoefenen, zal het protocol voorlopig van toepassing zijn met ingang van de datum van de ondertekening ervan. Deze verordening moet daarom met ingang van diezelfde datum van toepassing zijn.