Overwegingen bij COM(2021)246 - Ondertekening en voorlopige toepassing van het uitvoeringsprotocol (2021-2026) bij de visserijovereenkomst tussen Gabon en de EG

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

 
 
(1) De partnerschapsovereenkomst inzake visserij tussen de Republiek Gabon en de Europese Gemeenschap 3 (hierna “de overeenkomst” genoemd), die bij Verordening (EG) nr. 450/2007 van de Raad 4 is goedgekeurd, is op 11 juni 2007 in werking getreden. Het bijbehorende protocol tot vaststelling van de vangstmogelijkheden en de financiële tegenprestatie waarin is voorzien bij de overeenkomst, is op 23 juli 2016 verstreken.

(2) Op 22 oktober 2015 heeft de Raad de Commissie gemachtigd 5 onderhandelingen met de Republiek Gabon te openen met het oog op de sluiting van een nieuw protocol (hierna “het protocol” genoemd). Die onderhandelingen zijn succesvol afgerond en het uitvoeringsprotocol (2021-2026) bij de partnerschapsovereenkomst inzake visserij tussen de Republiek Gabon en de Europese Unie (hierna “het protocol” genoemd) is op 10 februari 2021 geparafeerd.

(3) Het doel van de partnerschapsovereenkomst en het protocol is dat de Unie en de Republiek Gabon nauwer gaan samenwerken aan de verdere bevordering van een duurzaam visserijbeleid, zorgen voor een verantwoorde exploitatie van de visbestanden in de visserijzone van Gabon en de Atlantische Oceaan, en tegelijk bijdragen aan behoorlijke arbeidsvoorwaarden in de visserijsector.

(4) Het protocol moet derhalve namens de Europese Unie worden ondertekend, onder voorbehoud van de sluiting ervan op een latere datum.

(5) Deze maatregelen dienen zo spoedig mogelijk in werking te treden wegens het economische belang van de visserijactiviteiten van de Unie in de visserijzone van Gabon en de noodzaak de periode waarin die activiteiten worden onderbroken, zo kort mogelijk te houden.

(6) Het protocol moet derhalve met ingang van de datum van de ondertekening ervan voorlopig van toepassing zijn.