Overwegingen bij COM(2011)740 - Uitvoeringsmaatregelen voor het stelsel van eigen middelen van de EU

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

 
dossier COM(2011)740 - Uitvoeringsmaatregelen voor het stelsel van eigen middelen van de EU.
document COM(2011)740 NLEN
datum 9 november 2011
 
(1) Voor bepalingen van algemene aard die van toepassing zijn op alle soorten eigen middelen en betrekking hebben op de controle en het toezicht op de ontvangsten, alsmede aanvullende rapportageverplichtingen, is parlementair toezicht van bijzonder belang.

(2) Om ervoor te zorgen dat de financiële middelen die ter beschikking van de Unie worden gesteld, gelijk blijven, dienen de maxima van de eigen middelen van de Unie voor betalingen en vastleggingen, zoals vastgesteld bij artikel 3, respectievelijk lid 1 en lid 2, van Besluit … en uitgedrukt in procenten van het bruto nationaal inkomen (bni), te worden aangepast wanneer wijzigingen van Verordening (EU) nr. … betreffende het Europees systeem van nationale en regionale rekeningen in de Europese Unie[10] resulteren in een significante verandering van het bni-peil.

(3) Het is van belang de transparantie van het stelsel van eigen middelen van de Unie en toereikende informatievoorziening aan de begrotingsautoriteit te waarborgen. De lidstaten dienen daartoe de documenten en inlichtingen die nodig zijn voor de uitoefening van de bevoegdheden van de Commissie ten aanzien van de eigen middelen ter beschikking van de Commissie te houden en in voorkomend geval aan haar te doen toekomen.

(4) Het mechanisme voor de verslaglegging aan de Commissie door de lidstaten, die of de met de inning van de eigen middelen belast zijn, e economische subjecten moet het mogelijk maken dat de Commissie toezicht houdt op hun optreden op het gebied van de inning van de eigen middelen, in het bijzonder waar er sprake is van fraude of onregelmatigheden.

(5) Om een evenwichtige begroting te waarborgen, dient het eventuele overschot van de ontvangsten van de Unie ten opzichte van de totale werkelijke uitgaven gedurende een begrotingsjaar naar het volgende begrotingsjaar te worden overgedragen. Het over te dragen saldo dient daarom te worden vastgesteld.

(6) De lidstaten en de met de inning van de eigen middelen belaste economische subjecten dienen de nodige verificaties en onderzoeken met betrekking tot de vaststelling, en de terbeschikkingstelling en de overmaking van de eigen middelen te verrichten. Om de toepassing van de financiële voorschriften betreffende de eigen middelen te vergemakkelijken, dienen de lidstaten of de met de inning van de eigen middelen belaste economische subjecten samen te werken met de Commissie.

(7) Met het oog op duidelijkheid en consistentie dienen bepalingen te worden vastgesteld inzake de bevoegdheden en verplichtingen van de personeelsleden die door de Commissie zijn gemachtigd om controles betreffende de eigen middelen van de Unie te verrichten, waarbij rekening dient te worden gehouden met de specifieke aard van elke eigenmiddelenbron. Er dient te worden bepaald onder welke voorwaarden de gemachtigde personeelsleden hun taak vervullen en met name aan welke voorschriften alle ambtenaren en personeelsleden van de Unie en gedetacheerde nationale deskundigen dienen te voldoen met betrekking tot het beroepsgeheim en de bescherming van persoonsgegevens. De status van gedetacheerde nationale deskundigen dient te worden vastgesteld en er dient te worden voorzien in de mogelijkheid dat een lidstaat bezwaar maakt tegen de aanwezigheid bij een controle van ambtenaren van andere lidstaten.

(8) Omwille van de samenhang dienen enkele bepalingen van Besluit 2007/436/EG, Euratom van de Raad van 7 juni 2007 betreffende het stelsel van eigen middelen van de Europese Gemeenschappen[11] en Verordening (EG, Euratom) nr. 1150/2000 houdende toepassing van Besluit 94/728/EG, Euratom betreffende het stelsel van eigen middelen van de Gemeenschappen[12] in deze verordening te worden opgenomen. Die bepalingen betreffen het referentie-bni en significante veranderingen daarvan, het afdrachtpercentage voor de in artikel 2, lid 1, onder d), van Besluit … bedoelde eigenmiddelenbron, de berekening en de opneming in de begroting van het saldo, de controle en het toezicht op de eigen middelen en de aanvullende rapportagevereisten, alsmede het Raadgevend Comité voor de eigen middelen.

(9) Om eenvormige voorwaarden voor de tenuitvoerlegging van deze verordening te waarborgen, moeten uitvoeringsbevoegdheden aan de Commissie worden toegekend. Deze bevoegdheden moeten worden uitgeoefend overeenkomstig Verordening (EU) nr. 182/2011 van het Europees Parlement en de Raad van 16 februari 2011 tot vaststelling van de algemene voorschriften en beginselen die van toepassing zijn op de wijze waarop de lidstaten de uitoefening van de uitvoeringsbevoegdheden door de Commissie controleren[13].

(10) Voor de vaststelling van uitvoeringshandelingen waarbij nadere regels worden vastgesteld voor de melding van fraude en onregelmatigheden die van invloed zijn op rechten op traditionele eigen middelen, of voor de vaststelling van maatregelen worden ingesteld voor het onderzoeken van ramingen van de eigen middelen en voor de goedkeuring van jaarverslagen van de lidstaten over door hen uitgevoerde inspecties dient de raadplegingsprocedure te worden gevolgd, gezien de technische aard van die handelingen, die voor rapportagedoeleinden vereist zijn.

(11) Verordening (EG, Euratom) nr. 1026/1999 van de Raad van 10 mei 1999 houdende bepaling van de bevoegdheden en verplichtingen van de personeelsleden die door de Commissie zijn gemachtigd om de controles betreffende de eigen middelen van de Gemeenschappen te verrichten[14] dient te worden ingetrokken.

(12) Voor de goede orde dient deze verordening op dezelfde dag van kracht te worden als Besluit ….